Seful Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a respins informatiile publicate de Wikileaks, potrivit carora creditorul international ar fi vrut sa impinga Grecia catre incapacitate de plata pentru a forta luarea unei decizii la Atena.
"Este o absurditate", a mentionat Lagarde, transmite BBC.
"FMI conduce negocierile cu buna-credinta si nu prin amenintari. Nu vrem sa comunicam prin documente aparute pe surse", a continuat seful FMI.
Lagarde i-a adresat o scrisoare pe aceasta tema premierului elen, Alexis Tsipras, care a cerut, in weekend, explicatii Fondului Monetar International in legatura cu informatiile publicate de Wikileaks in legatura cu negocierile pentru salvarea Greciei.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
In prezent, discutiile intre creditori si oficialii de la Atena sunt in impas, in special din cauza ...citeste mai departe despre "Vor creditorii sa impinga Grecia in prapastie? Ce spune sefa FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 11:03
Incertitudinea in ceea ce priveste viitorul Greciei a crescut semnificativ de la alegerile generale care au avut loc pe 25 ianuarie, castigate de partidul Syriza, condus de Alexis Tsipras.
Ca premier, acesta a cerut bani de la creditorii tarii, dar si stergerea cu buretele a datoriilor.
Insa UE nu a cedat acestor presiuni. Bruxelles-ul a acordat prelungirea cu trei luni a pachetului de asistenta, in loc de sase. Mai mult, a pus presiune pe Atena pentru introducerea unor reforme, fara de care nu poate obtine o noua transa de imprumut.
Dar guvernul elen nu a prezentat nici pana acum o lista concreta de propuneri, cu toate ca - vorba romanului - zilele intra in sac, iar aceasta tara ar putea ramane in cateva saptamani fara bani.
Grecia, in pragul falimentului: Am ajuns la capatul drumului
Grecii stau si se uita cum situatia lor se inrautateste
Poate ca elenii nu cunosc opera romanului Nicolae Labis, insa una dintre poezii contine metafore care se potrivesc perfect ...citeste mai departe despre "Furtuna financiara e inevitabila in Grecia, insa elenii par sa stea cu mainile in san" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 07:35
Republica elena se confrunta cu o serie de probleme de o asemenea gravitate, incat o iesire din UE ar putea sa se intample din moment in moment.
Potrivit analistilor de la Citigroup, sansele ca statul elen sa paraseasca UE sunt de 50%, noteaza Forbes.
Conform ultimelor estimari facute de FMI si UE, Grecia isi va reduce datoriile la 116% din PIB pana in 2020 si la 88% pana in 2030. In prezent, nivelul datoriei Greciei se afla la 132% din PIB.
In ciuda masurilor dure de austeritate pe care Guvernul elen si-a propus sa le implementeze, "copilul cu probleme" al UE ar putea avea nevoie de inca un pachet de ajutor de la institutiile internationale. Expertii considera ca pentru a scadea nivelul datoriei, Grecia va avea nevoie de mult mai multe fonduri.
Tinand cont de drumul dificil pe care tara a trebuit sa-l parcurga pentru a obtine ultimul pachet de ajutor, este putin probabil ca partenerii europeni vor mai baga mana in buzunar atat de usor.
Grecia a primit un mare ajutor in momentul in care detinatorii de obligatiuni private au pierdut 53,5% din valoarea nominala a datoriei. Analistii spun ca acest lucru a salvat pentru moment Grecia, insa a fost nevoie de 48,8 miliarde de euro (64 miliarde de dolari) pentru a recapitaliza bancile elene.
Scenariul de cosmar tocmai acum incepe, cand statul elen va fi nevoit sa treaca prin alegeri electorale, ceea ce ar putea deraia intregul plan. Grecia trebuie sa taie 5,25% din cheltuieli prin masurile de austeritate pana... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 14:12
Salvarea Greciei nu a eliminat riscul de default (incetare de plati) din Europa, investitorii avertizand ca statul elen va fi in curand in pericolul de a incalca termenii celui de-al doilea program de salvare obtinut in decurs de trei ani, relateaza Bloomberg.
La capatul a sapte luni de negocieri, Grecia a primit acordul ministrilor de Finante din zona euro pentru pachetul de ajutor de 130 de miliarde de euro necesar evitarii intrarii in faliment, in martie, cand trebuie rascumparate obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
Pasuirea obtinuta de Grecia ar putea fi numai temporara, dupa ce a aprobat un program de austeritate si reforme economice menite sa reduca datoria publica de la 160% la sfarsitul anului trecut la 120,5% in 2020.
In timp ce investitorii privati si bancile centrale lucreaza la reducerea datoriilor Greciei, analisti ai Citigroup si Commerzbank au avertizat deja ca statul elen ar putea din nou sa nu isi respecte angajamentele, din cauza celui de-al cincilea an de recesiune, a apropierii alegerilor si a miscarilor sociale.
Rezultatul ar putea fi oprirea ajutorului si reluarea discutiilor despre meritele unei noi asistente, inainte de sfarsitul acestui an, liderii politici concentrandu-se pe protejarea restului Europei de contagiune.
Tintele de deficit bugetar, in pericol
"Zona euro a facut tot posibilul pentru a se asigura ca Grecia isi va respecta promisiunile, dar exista o probabilitate mare de regres in privinta masurilor de reducere a... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 17:57
Guvernul grec a aprobat planul de austeritate cerut de UE si FMI in vederea deblocarii unui nou ajutor care sa permita Atenei sa evite un default in martie.
Cabinetul a aprobat, in noaptea de vineri spre sambata, in unanimitate masurile de austeritate, care urmeaza sa fie supuse duminica votului Parlamentului, conform Mediafax.
In cursul zilei de vineri, prim-ministrul Greciei, Lucas Papademos, declara ca falimentul tarii sale "nu este o optiune" si avertiza in legatura cu producerea unui "haos economic" in lipsa unui acord cu privire la datoria tarii, in contextul in care tara se afla intr-un "moment de responsabilitate istorica".
"Nu putem permite falimentul tarii. Noul program de salvare este necesar pentru desavarsirea eforturilor care au inceput acum doi ani pentru restabilirea competitivitatii economiei elene si asanarea financiara", a spus premierul grec.
"Un faliment necontrolat ar arunca tara intr-o aventura dezastruoasa" si ar crea "conditiile unui haos economic si ale unei explozii sociale'", a declarat seful guvernului grec de coalitie. mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 09:30
Intrarea in incapacitate de plata a Greciei trebuie evitata cu orice pret, iar pentru aceasta sunt necesare eforturi comune din partea intregii zone euro presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in finalul intrevederii cu premierul belgian, Elio Di Rupo.
"Noi credem ca prietenii nostri greci trebuie sustinuti ca sa-si indeplineasca partea lor de munca, pentru ca daca va aparea problema cu adevarat grava, si anume intrarea in incapacitatea de plata a Greciei, lucrurile se vor complica nu numai pentru aceasta tara, ci pentru intreaga zona euro", a avertizat Barroso, citat de portalul Actualcomment.ru.
Potrivit presedintelui Comisiei Europene, discutiile despre un posibil default al economiei elene sunt purtate de oameni care 'nu stiu ce vorbesc', deoarece un eventual faliment al Greciei va da o lovitura puternica intregii uniuni monetare europene. "De aceea vom face tot posibilul pentru a asigura mentinerea Greciei in zona euro. Desigur, cu conditia ca si grecii sa coopereze", a subliniat Jose Manuel Barroso.
Declaratiile lui Barroso intervin in contextul in care seful diplomatei germane Guido Westerwelle afirmase - la sosirea sa vineri la Bruxelles pentru Consiliul Afaceri Generale al UE - ca Berlinul nu vede niciun sens in sporirea mecanica a ajutorului financiar pentru Grecia in absenta unor rezultate concrete ale reformelor pe care autoritatile elene s-au angajat sa le implementeze. 'Nu exista nicio logica in faptul ca in fiecare saptamana sa ridicam... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 17:45
Grecia si creditorii privati se apropie de un acord pentru reducerea datoriilor statului elen printr-un schimb de obligatiuni, prin care acestia ar inregistra pierderi de 65-70%, a declarat, vineri, un oficial bancar.
"Cele doua parti se apropie de o intelegere. Noile obligatiuni vor avea probabil o maturitate de 30 de ani si o periaoda de gratie de 10 ani. Cuponul mediu va fi de circa 4%", a spus sursa, apropiata discutiilor, dupa o intalnire intre Institutului pentru Finante Internationale, Charles Dallara, cu premierul elen, Lucas Papademos, si ministrul de Finante, Evangelos Venizelos.
Schimbul de obligatiuni, prin care creditorii privati accepta reducerea valorii nominale a obligatiunilor detinute in prezent, are rolul sa taie cu aproximativ 100 de miliarde de euro datoriile de 350 de miliarde de euro ale Greciei.
Statul elen si creditorii trebuie sa ajunga la un acord in urmatoarele zile, pentru ca Grecia sa poata primi un nou ajutor financiar inainte de sfarsitul lui martie, cand ajung la maturitate obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
Chiar daca acordul va fi incheiat rapid, este nevoie de mai multe saptamani pentru deblocarea de fonduri din noul program de sprijin de 130 de miliarde de euro convenit in octombrie.
Ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, a declarat in Parlamentul elen ca acordul referitor la schimbul de obligatiuni trebuie stabilit pana vineri dupa-amiaza si oficializat inainte de o intalnire de luni a ministrilor de Finante din... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 17:21
Agentia de rating Fitch anticipeaza ca Grecia va intra in default (incapacitate de plata - n.r.), eveniment care "nu ar trebui sa surprinda pe nimeni", transmite Reuters.
"Se va intampla. Grecia nu este solvabila, deci va intra in default. Nu ar trebui sa surprinda pe nimeni", a declarat pentru Reuters Edward Parker director in cadrul Fitch, la o conferinta la Stockholm.
Moritz Kraemer, seful departamentului de ratinguri suverane europene din cadrul Standard & Poor's, a declarat luni ca Grecia va intra in default in scurt timp.
Parker a adaugat ca Fitch considera ca si un acord voluntar din partea investitorilor privati de a accepta pierderi pe datoriile Greciei ar constitui default.
"Spunem demult ca nu consideram ca implicarea voluntara a sectorului privat este cea mai buna varianta si ca am considera-o default. Este clar default, oricum am da-o", a spus el.
Reprezentantul Fitch a adaugat ca cel mai nefericit scenariu ar fi un default "dezordonat". mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:26
Noul plan de austeritate adoptat de Grecia a starnit noi proteste pe strazile oraselor elene, lucru care a intensificat pesimismul pe continent.In opinia analistilor, tara mediterana ar trebui sa accepte default-ul de vreme ce povara datoriilor a devenit si mai grea, mai ales dupa ce guvernul grec a anuntat ca nu isi va indeplini obiectivele de reducere a deficitului pentru anul 2011.
In cazul in care Grecia ar intra in incapacitate de plata, ar lovi bilanturile contabile ale multor banci europene si ar putea duce chiar la sfarsitul euro.
Petros Doukas, fost ministru de finante grec, a declarat pentru CNBC ca default-ul Greciei este inevitabil, de aceea a cerut ca acesta sa fie organizat si ordonat.
"Capacitatea poporului grec de a plati impozitele a ajuns la limita. Oamenii ca mine isi platesc taxele din economii si prin vanzarea activelor, nu prin generarea unor noi venituri", a mai subliniat Doukas.
Grecia trebuie sa-si reduca deficitul si sa inceapa vanzarea unor active de stat, cu scopul de a indeplini conditiile planului de salvare convenit cu FMI si BCE in luna iulie, chiar daca protestatarii greci sunt iritati cu privire la masurile de austeritate impuse de guvern.
In alte regiuni din Uniunea Europeana, politicienii din economii mai puternice, cum ar fi Germania, se confrunta cu furia propriului popor din cauza salvarii statului elen.
In timp ce factorii de decizie politica din UE sustin ca euro va supravietui crizei, indoielile sunt in crestere.
Unul din... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 17:05