Bancile centrale au inceput sa-si faca planuri de urgenta pentru a pastra pietele financiare functionale in cazul in care Statele Unite nu-si vor putea achita la scadenta datoriile, situatie care va pune obligatiunile folosite ca referinta la nivel global in situatia de default.
Liderii bancilor centrale au discutat posibile masuri de raspuns la intalnirea anuala a Fondului Monetar International (FMI), de la sfarsitul saptamanii trecute, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg. Discutiile au continuat si dupa ce bancherii au parasit reuniunea de la Washington.
"Doar pentru ca in trecut a fost rezolvata intotdeauna, nu inseamna ca nu trebuie sa facem planuri de urgenta. (...) Ma astept ca Banca Angliei sa se pregateasca. Ma astept ca sectorul privat sa faca acelasi lucru, iar in alte tari situatia sa fie similara", a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie functia de viceguvernator pentru stabilitate financiara la Banca Angliei.
Raspunsul initial al bancilor centrale la o eventuala intrare a SUA in default ar fi asemanator cu actiunile intreprinse dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers in 2008. La momentul respectiv, bancile centrale s-au angajat sa asigure lichiditate suficienta, au redus cerintele pentru garantiile cerute la acordarea de finantare si au deschis linii de swap intre ele pentru a-si asigura un necesar suficient de moneda.
Datoriile SUA catre creditori sunt, insa, de cateva zeci de ori mai mari decat cele... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 10:41
Ucraina a fost inclusa printre primele cinci intr-un clasament compus din 59 de tari cu cea mai mare probabilitate de default, in timp ce Romania ocupa pozitia a 14-a, potrivit unui top realizat de Business Insider.
Expertii au luat in considerare costurile de asigurare a unei datorii de 10.000 de dolari pe un an. In termeni economici, acesta este CDS (indicele de credit default swap), ce presupune costurile la care sunt asigurate obligatiunile suverane impotriva riscului de faliment.
Dupa cum a rezultat, cele mai mare costuri sunt in prezent in Grecia, Argentina si Cipru. Ucraina apare pe locul al patrulea in acest clasament.
Topul primelor 20 de tari care sunt cele mai amenintate de faliment arata astfel: Grecia, Argentina, Cipru, Ucraina, Portugalia, Venezuela, Egipt, Irlanda, Ungaria, Croatia, Spania, Italia, Liban, Romania, Dubai, Bahrein, Vietnam, Bulgaria, Lituania si Islanda. Astfel, Romania ocupa pozitia a 14-a in clasamentul respectiv. mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 14:39
Standard&Poor's (S&P) a anuntat joi ca va mentine ratingul Greciei la nivelul default restrictionat pana cand va fi finalizat schimbul obligatiunilor emise in conformitate cu alte legislatii decat cea elena.
Totodata, agentia a atribuit noilor obligatiuni suverane, rezultate in urma schimbului cu creditorii privati a titlurilor emise conform legislatiei elene, calificativul "CCC".
"Ratingul suveran al Greciei va ramane la default restrictionat (selective default SD) pana la finalizarea schimbului obligatiunilor care nu au fost emise in conformitate cu legislatia elena, proces care ar urma sa se incheie pana la 11 aprilie", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
S&P a precizat ca dupa acest schimb este probabil ca ratingul Greciei sa fie imbunatatit la nivelul "CCC". mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 20:31
Planul de salvare a Greciei nu a reusit sa readuca increderea pe pietele financiare, unde traderii platesc de noua ori mai mult pentru asigurarea fata de default a obligatiunilor guvernamentale europene, comparativ cu titlurile Trezoreriei americane.
Actiunile europene se indreapta spre cel mai bun inceput de an dupa cel din 1998, dar costul contractelor CDS, de asigurare a datoriilor, a atins un nivel record, de peste doua ori mai mare decat cel din iulie anul trecut, potrivit datelor CMA.
Grecia a incheiat un nou acord de sustinere financiara, de 130 de miliarde de euro, in schimbul reducerii datoriei publice de la 160% din PIB la 120,5% din PIB pana in 2020.
Probabilitatea de default sau de destramare a zonei euro s-a redus, dar investitorii nu mai recompenseaza guvernele europene pentru reducerea cheltuielilor in vederea limitarii datoriilor, cu pretul contractiei economice.
Randamentul titlurilor americane de Trezorerie se mentine in schimb la minime record, iar cresterea economiei SUA se accelereaza, presedintele Barack Obama folosind o strategie diferita, in care datoria publica s-a dublat la 10.000 de miliarde de dolari, pentru sustinerea redresarii.
"Pietele de obligatiuni nu cred in aceeasi poveste ca pietele de actiuni. Statele sunt impovarate de datorii uriase si se confrunta cu incetinirea cresterii sau cu recesiune", a declarat Robin Marshall, director la compania Smith & Williamson Investment Management in Londra.
Indicele Markit al... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 21:50
Salvarea Greciei nu a eliminat riscul de default (incetare de plati) din Europa, investitorii avertizand ca statul elen va fi in curand in pericolul de a incalca termenii celui de-al doilea program de salvare obtinut in decurs de trei ani, relateaza Bloomberg.
La capatul a sapte luni de negocieri, Grecia a primit acordul ministrilor de Finante din zona euro pentru pachetul de ajutor de 130 de miliarde de euro necesar evitarii intrarii in faliment, in martie, cand trebuie rascumparate obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
Pasuirea obtinuta de Grecia ar putea fi numai temporara, dupa ce a aprobat un program de austeritate si reforme economice menite sa reduca datoria publica de la 160% la sfarsitul anului trecut la 120,5% in 2020.
In timp ce investitorii privati si bancile centrale lucreaza la reducerea datoriilor Greciei, analisti ai Citigroup si Commerzbank au avertizat deja ca statul elen ar putea din nou sa nu isi respecte angajamentele, din cauza celui de-al cincilea an de recesiune, a apropierii alegerilor si a miscarilor sociale.
Rezultatul ar putea fi oprirea ajutorului si reluarea discutiilor despre meritele unei noi asistente, inainte de sfarsitul acestui an, liderii politici concentrandu-se pe protejarea restului Europei de contagiune.
Tintele de deficit bugetar, in pericol
"Zona euro a facut tot posibilul pentru a se asigura ca Grecia isi va respecta promisiunile, dar exista o probabilitate mare de regres in privinta masurilor de reducere a... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 17:57
Standard&Poor's a anuntat ca statul elen ar putea fi retrogradat la "selective default" pana in momentul in care statul finalizeaza negocierile privind schimbul de obligatiuni.
Potrivit analistilor institutiei, rating-ul Greciei ar putea fi revizuit in crestere dupa finalizarea discutiilor, insa va ramane la un nivel scazut, care depinde, in cele din urma, de modul in care va fi redusa datoria la un nivel sustenabil, potrivit Reuters.
Reducerea de 70% in obligatiunile detinute de creditorii privati nu va oferi Greciei un nivel sustenabil al datoriei, a mai avertizat agentia de rating Standard&Poor's.
In vara lui 2011, S&P a retrogradat ratingul Greciei cu doua trepte, la 'CC', cu perspectiva negativa, pe fondului riscul de intrare in incapacitate de plata a statului elen.
Miercuri, liderii partidelor politice impreuna cu premierul Lucas Papademos au reinceput la Atena discutiile referitoare la planul de redresare negociat intre Grecia si creditorii sai, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 21:20
Agentia de rating Fitch anticipeaza ca Grecia va intra in default (incapacitate de plata - n.r.), eveniment care "nu ar trebui sa surprinda pe nimeni", transmite Reuters.
"Se va intampla. Grecia nu este solvabila, deci va intra in default. Nu ar trebui sa surprinda pe nimeni", a declarat pentru Reuters Edward Parker director in cadrul Fitch, la o conferinta la Stockholm.
Moritz Kraemer, seful departamentului de ratinguri suverane europene din cadrul Standard & Poor's, a declarat luni ca Grecia va intra in default in scurt timp.
Parker a adaugat ca Fitch considera ca si un acord voluntar din partea investitorilor privati de a accepta pierderi pe datoriile Greciei ar constitui default.
"Spunem demult ca nu consideram ca implicarea voluntara a sectorului privat este cea mai buna varianta si ca am considera-o default. Este clar default, oricum am da-o", a spus el.
Reprezentantul Fitch a adaugat ca cel mai nefericit scenariu ar fi un default "dezordonat". mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:26
In urma cu un an, riscul ca Romania sa intre in incetare de plati intr-o perioada de 12 luni era de 1,29%, se arata intr-un raport al Moody's privind riscurile suverane. Agentia de evaluare financiara calculeaza riscul cumulativ pe cinci ani in cazul Romaniei la 8,9%, potrivit Mediafax.
In urma cu un an, riscul ca Romania sa intre in incetare de plati intr-o perioada de 12 luni era de 1,29%, se arata intr-un raport al Moody's privind riscurile suverane. Agentia de evaluare financiara calculeaza riscul cumulativ pe cinci ani in cazul Romaniei la 8,9%.
Probabilitatea de default a Romaniei a ajuns saptamana trecuta aproape de nivelul unor state precum Spania (1,2%), Vietnam (1,39%) sau Angola (1,45%).
Riscul este masurat in functie de indicatorul CDS-implied EDF (Expected Default Frequency - Rata Anticipata de Default), care reprezinta o evaluare colectiva a pietelor financiare, extrasa din observarea spread-urilor CDS (Credit Default Swap - costul de asigurare a datoriilor), ajustata pentru un default generator de pierderi si pretul riscului de pe pietele fiananciare.
Romania avea vineri o probabilitate de default (CDS-implied EDF) de 1,35%, fata de 0,76% cu o saptamana in urma si 0,8% la 9 septembrie.
Probabilitatea de default a crescut pentru multe state in ultima saptamana, noteaza Moody's, fiind lovite in special economiile emergente precum Brazilia, Rusia, China sau Africa de Sud.
Pana recent, acestea ramasesera neatinse de criza datoriilor suverane din Europa.... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 16:04
Speculatiile privind intrarea Greciei in default au castigat teren vineri, insa angajamentul grupului G20 al celor mai mari economii ale lumii de a impiedica criza datoriilor de stat din zona euro sa afecteze bancile si economia globala a stabilizat pietele, conform Mediafax.Doua ziare elene sustin ca ministrul grec al Finantelor, Evangelos Venizelos, ar fi afirmat ca intrarea in default ordonat, cu un "haircut" de 50% pentru detinatorii de obligatiuni, este unul dintre cele trei scenarii posibile pentru a pune capat crizei din Grecia, transmite Reuters.
Venizelos a calificat, intr-un comunicat, informatiile publicate de presa drept diversiuni care distrag atentia de la implementarea programului convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Klass Knot, membru in consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru un ziar olandez ca intrarea Greciei in default nu mai poate fi exclusa. Knot este primul oficial al BCE care vorbeste deschis despre aceasta perspectiva.
"Este un scenariu. Nu spun ca Grecia nu va intra in faliment. Toate eforturile sunt indreptate catre prevenirea acestei posibilitati, insa sunt mai putin increzator decat acum cateva luni in excluderea falimentului", a aratat Knot, mentionand ca se intreaba daca "grecii isi dau seama cat de serioasa este situatia".
Totodata, vineri au aparut tot mai multe semnale care sugereaza ca guvernele europene ar putea lua masuri in privinta recapitalizarii bancilor vulnerabile.
Seful... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 15:50