Sintagma "fake news" (stiri false), desemnata de dictionarul Collins ca fiind expresia anului 2017, alaturi de producerea de videoclipuri de tip "deepfake", menite sa deterioreze reputatia persoanelor publice, vor fi si in 2020 in atentia publica, reiese din raportul anual al companiei de securitate cibernetica Eset, privind tendintele in cybersecurity.
Conform documentului, intitulat "Cybersecurity Trends 2020 - Tehnologia devine tot mai inteligenta. Noi suntem?", o alta tendinta in acest an va fi relevata de confidentialitatea datelor.
"Confidentialitatea a fost o alta problema care a iesit la lumina indirect, in urma alegerilor din 2016. Scandalul Cambridge Analytica ne-a indemnat pe toti sa reevaluam abordarea noastra in ceea ce priveste confidentialitatea in ziua de azi. In SUA, acest lucru a generat un val de suspiciune atunci cand vine vorba de companiile mari de tehnologie si modul in care protejeaza datele utilizatorilor lor. S-au adoptat, desigur, legi care sa abordeze problema confidentialitatii si a modului in care companiile gestioneaza datele utilizatorilor. Insa, suntem cu totii de acord ca aceste probleme nu sunt abordate suficient de rapid. Companiile ar trebui sa trateze masurile de confidentialitate ca o piatra de temelie in serviciile lor", noteaza specialisti Eset.
De asemenea, propagarea tehnologiei de Machine Learning (ML) va continua sa simplifice multe sarcini de serviciu.
"De la scotocitul prin multimi de date pana la executarea... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 11:17
Facebook elaboreaza un nou set de reguli care vizeaza reducerea raspandirii in mass-media a materialelor video de tip "deepfake", iar specialistii in securitate cibernetica sustin ca "trebuie sa fim in din ce in ce mai exigenti si mai pregatiti pentru ceea ce urmeaza", scrie blogul din Romania al producatorului de solutii de securitate, Eset.
"Un anunt al vicepresedintelui platformei de gestionare a politicilor globale Facebook, Monika Bickert, dezvaluie ca platforma implementeaza o abordare pe mai multe planuri pentru a face fata amenintarilor tot mai mari ale continutului mass-media manipulat, creat special pentru a raspandi dezinformarea si pentru a influenta opinia publica. Facebook a anuntat cu acest prilej ca va elimina continutul manipulat care bifeaza acesti doi indicatori: a fost "editat sau sintetizat - dincolo de ajustarile necesare pentru claritate sau calitate - in moduri care nu sunt evidente pentru o persoana obisnuita si ar putea face pe cineva in mod eronat sa creada ca un subiect al videoclipului a spus cuvinte pe care nu le-a spus de fapt", si este "produsul inteligentei artificiale sau al invatarii automate (machine learning) care contopeste, inlocuieste sau suprapune continutul unui videoclip, facandu-l sa para autentic", noteaza sursa citata.
In viziunea expertilor de la Eset, noua politica stricta se aplica tehnicilor "deepfake", care sunt un exemplu al modului in care algoritmii de invatare automata pot fi utilizati in scopuri nefaste. De... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 10:30