Guvernul vrea sa restrictioneze, de anul viitor, deducerea dobanzilor la imprumuturile si finantarile pentru companii, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal postat pe pagina de internet a Ministerului de Finante, a explicat, pentru AGERPRES, Alexander Milcev, partener si lider al Departamentului de asistenta fiscala si juridica, EY Romania.
"Din 2018, Guvernul vrea sa restrictioneze deducerea dobanzilor la imprumuturile si finantarile pentru companii. Exista anumite plafoane. Cifra pe care am vazuta-o: dobanzi pana la 200.000 de euro sunt deductibile. Pentru o intreprindere mica sau mijlocie nu e nicio problema, dar daca vorbim de o banca sau o societate foarte mare, fie ea cu capital privat strain sau roman, poate fi o suma infima, mai ales daca sunt imprumuturi de sute de milioane de euro si dobanzile anuale sunt de milioane de euro sau zeci de milioane de euro", a spus Alexander Milcev.
Acesta a precizat ca, in prezent, nu se cunoaste motivul pentru care Guvernul vrea sa recurga la aceste masuri din 2018 fara a avea consultari prealabile cu mediul de afaceri.
Potrivit acestuia, foarte multe finantari se fac cu dobanzi, iar dobanzile sunt reduse, insa pentru a atrage capital, precum la bursa, firma trebuie sa promita investitorilor venituri mai mari, nu de nivelul celor la care se afla dobanzile acum, de 1-2%.
"Cateodata, pentru o multinationala cu un credit rating foarte bun, este mult mai ieftin sa se imprumute la o banca de credit cu 1-2% in... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 19:55
Firmele trebuie sa fie atente la activitatile pe care le desfasoara, precum si atunci cand intocmesc facturi, pentru ca este posibil sa-si piarda dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata, au declarat specialistii in cadrul primului eveniment din aceasta toamna organizat de AvocatNet.ro, "Practic, despre: TVA si taxele vamale", care a avut loc ieri.
Acestia sustin ca pentru a evita astfel de situatii, firmele trebuie sa tina cont de cateva reguli de baza.
O zona in care exista probleme in practica in privinta deducerii TVA o reprezinta cea a activitatilor de protocol, dupa cum a precizat ieri Emilian Duca, Tax&Business Solutions SRL, in cadrul seminarului "Practic, despre: TVA si taxe vamale".
Citeste mai multe despre Risti sa pierzi dreptul de deducere a TVA? Iata cateva recomandari pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 16:50
Agentia Nationala de Administrare Fiscala poate stabili ca facturile emise pentru marfa vanduta in avans reprezinta acordarea de imprumuturi, ne-au precizat reprezentantii Viboal FindEx.
In acest sens, ANAF dispune de baza legala conform careia poate reincadra fiscal o operatiune. Daca se intampla acest lucru, atunci destinatarii facturilor ar putea sa intampine anumite probleme la deducerea TVA.
In baza Deciziei nr. 192/2008 a Directiei Generale a Finantelor Publice Covasna, agentii fiscali au stabilit ca facturile pentru marfa vanduta in avans reprezinta de fapt acordare de imprumuturi, asa incat nu au acceptat ca destinatarul marfii respective sa isi deduca taxa pe valoarea adaugata, sustin reprezentantii Viboal FindEx.
Citeste mai multe despre ANAF poate considera facturile in avans drept imprumuturi. Este posibila deducerea TVA pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 16:02
Contribuabilii care au desfasurat operatiuni cu furnizori asupra carora s-a deschis un dosar penal sau care sunt anchetati penal ar putea sa nu isi deduca taxa pe valoarea adaugata din tranzactiile incheiate cu acesti parteneri comerciali, a declarat la solicitarea AvocatNet.ro Adina Vizoli, Manager Senior Taxe, NNDKP Consultanta Fiscala.
Mai mult, Fiscul ar putea trimite o sesizare pentru deschiderea unei anchete penale in cazul lor. Desi nu exista un temei legal in baza carora organele fiscale sa poata lua o astfel de decizie, totusi riscul exista, insa contriuabilii au la dispozitie cateva masuri pe care le pot folosi in apararea lor, a adaugat specialistul.
Citeste mai multe despre Atentie la partenerii de afaceri! Daca au dosar penal, s-ar putea ca Fiscul sa nu accepte sa va deduceti TVA pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 10:15
Firmele care nu au cod valid de TVA beneficiaza de un regim de deducere a TVA mai permisiv, dupa ce noi reglementari fiscale in acest domeniu au intrat in vigoare.
Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 16/2013, publicata la inceputul lunii august. Actul normativ a adus schimbari la regimul aplicat contribuabililor declarati inactivi sau carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, permitandu-le acestora sa isi deduca TVA in anumite conditii.
Pana acum aceste firme nu isi mai puteau deduce taxa pe valoarea adaugata, dar aveau obligatia sa o plateasca, daca desfasurau activitati economice in perioada in care nu eraut inregistrate ca platitoare de TVA.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 10:19
Deducerea personala se calculeaza in functie de venitul brut lunar si numarul de persoane aflate in intretinerea salariatilor, pentru ca la sfarsitul lunii acestia sa plateasca un impozit pe venit mai mic. Cum se stabileste facilitatea in situatii particulare precum cea in care se obtin tichete de masa sau alte tipuri de venituri?
Ce obligatii are beneficiarul in cazul in care se produc evenimente care modifica modul de calcul al deducerii personale?
Avocatul Alexei Delimart de la societatea civila de avocati Delimart si Asociatii, specializata in domeniul dreptului civil/muncii si comercial, a explicat, pentru Ziare.com, cum se acorda deducerea personala in urmatoarele situatii.
Tichete cadou
Tichetele cadou se adauga la venitul brut pentru stabilirea deducerii personale in functie de valoarea acestora
Tichetele-cadou acordate potrivit legii reprezinta avantaje de natura salariala in conformitate cu prevederile art. 55 din Codul fiscal.
Astfel, prin normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal se stabileste ca veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale.
Valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea... mai mult
Luni, 24 Iunie 2013, ora 10:24
Deducerea personala reprezinta o facilitate fiscala acordata de stat salariatilor, care se traduce printr-un castig de cateva zeci de lei lunar.
Astfel, pot obtine deducere personala romanii cu contracte individuale de munca, care realizeaza venituri brute mai mici de 3.000 de lei. Practic, in functie de nivelul venitului si de numarul persoanelor aflate in intretinerea salariatului, acestea vor plati impozit pentru o suma mai mica din salariu.
Exista doua modalitati de calcul a deducerii personale:
1. pentru un venit brut mai mic sau egal cu 1.000 de lei se acorda deduceri personale fixe astfel: 250 de lei pentru salariatii care nu au persoane in intretinere; 350 de lei pentru salariatii care au o persoana in intretinere; nivelul creste cu cate 100 de lei pentru fiecare persoana in plus in intretinere, pana la patru persoane.
2. pentru un venit brut cuprins intre 1.001 lei si 3.000 lei inclusiv, valoarea deducerii se calculeaza dupa formulele urmatoare:
-250 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care nu au persoane in intretinere;
-350 x [1-(venit brut lunar-1.000)/2.000] pentru salariatii care au o persoana in intretinere;
Citeste mai multe despre Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si indemnizatia pentru copil pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 08:13
De la mijlocul lunii martie avem noi reguli pentru deducerea TVA pe baza bonurilor fiscale in cazul benzinei sau motorinei pe care o consuma autoturismele firmei.
Din 14 martie 2013, de cand HG nr. 84/2013 a intrat in vigoare, deducerea TVA pentru carburanti a devenit putin mai complicata, astfel incat, incepand de la aceasta data, TVA poate dedusa pentru carburanti pe baza bonurilor fiscale numai daca valoarea se incadreaza in limita a 100 de euro, inclusiv TVA. Pentru sumele care depasesc aceasta valoare, va fi necesara o factura fiscala.
Mai mult decat atat, pentru a se putea face deducerea pe baza bonurilor fiscale, aceste documente trebuie sa aiba imprimat codul de TVA al beneficiarului.
Reglementarile legale puncteaza ca mentiunea privind codul de TVA trebuie imprimata "cu ajutorul casei de marcat", intelegand astfel ca este necesar ca aceasta informatie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal, asa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind acceptata o mentiune ulterioara cu pixul, spre exemplu.
Citeste mai multe despre Deducerea TVA pe baza bonurilor fiscale. Ce noi reguli aplicam pentru carburantii auto? pe Avocatnet.ro. mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 17:13
Bonurile fiscale de pana la 100 de euro, inclusiv TVA, pot fi utilizate de contribuabili pentru deducerea taxei pe valoarea adaugata, fara sa mai fie necesara si factura fiscala, potrivit unor modificari aduse de Guvern Normelor de aplicare a Codului fiscal.
Noile prevederi legate de deducerea TVA se vor aplica si in cazul bonurilor fiscale pe care contribuabilii le primesc cand achizitioneaza benzina sau motorina. Astfel, exact ca in cazul altor bunuri sau servicii, TVA va putea fi dedusa pentru carburanti pe baza bonurilor fiscale numai daca valoarea se incadreaza in limita a 100 de euro, inclusiv TVA.
Reglementarea anterioara dadea dreptul contribuabililor sa isi deduca TVA pentru combustibulul auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, insa aceste prevederi nu mai sunt acum in vigoare.
Citeste mai multe despre Deducerea TVA pe baza bonurilor fiscale: Finantele ofera clarificari pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 11:15