Ministerul Fondurilor Europene a transmis, miercuri, clarificari prinvind acordarea stimulentelor pentru cadrele medicale.
Stimulentul de 2.500 lei brut/luna/persoana se supune regulilor de impozitare privind impozitul pe venit de 10%, dar nu va fi cuprins in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv contributiei asiguratorii pentru munca reglementata la titlul V "Contributii sociale obligatorii", din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Apoi, acesta va fi decontat din fonduri europene, conform unui document transmis de ministrul Marcel Bolos managerilor unitatilor spitalicesti.
Institutia aminteste ca stimulentul de 2.500 lei brut/luna/persoana nu se supune rigorilor impozitarii privind impozitul pe venit de 10% nu si va fi cuprins in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv contributiei asiguratorii pentru munca reglementata la titlul V Contributii sociale obligatorii, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform ministrului Marcel Bolos, pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie sa indeplineasca unele conditii, precum:
- Sa fie platit de unitatea sanitara angajatoare din fonduri de salarii odata cu acordarea drepturilor salariale, inainte sa fie decontat din fonduri... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 15:16
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a anuntat ca Autostrada Brasov-Comarnic va putea fi decontata din fonduri europene, dar pentru acest lucru trebuie sa se respecte procedurile de achizitie publica si implementare.
"Discutia despre aceste parteneriate public-private sunt o poveste fara sfarsit. Comarnic-Brasov pentru orice studiaza retelele de transport trans-european este vede foarte usor ca este parte din reteaua TNT Comprehensive. Din acest punct de vedere, ca si eligibilitate nu este o problema pe fonduri europene.
Dar chiar daca ea pana la urma se va realiza din sursele bugetului de stat, nu are foarte mare relevanta sursa de finantare, noi, ulterior, daca respectam regulile Uniunii Europene in ceea ce priveste eligibilitatea, putem sa o decontam ulterior s-o decontam ulterior din fonduri eruopene, atata timp cat respectam procedura de achizitie publica si procedura de implementare a proiectului", a declarat ministrul la Antena 3.
El a precizat ca realizarea acestui tronson autostrada de 58 de kilometri are o valoare de aproximativ un miliard de euro.
Marcel Bolos a precizat ca din 1968 se discuta despre acest tronson de autostradata si ca din punctul sau de vedere este urgent ca documentatiile tehnico-economice sa fie actualizate.
Mai mult, ministrul a spus ca pentru realizarea unui astfel de proiect este nevoie de stabilitate atat in zona politicului, cat si in zona de specialisti care au implementat aceste proiecte.
Citeste si
Orban,... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 12:09
Presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea, sustine ca autostrada Iasi-Targu Mures este eligibila pentru finantare din fonduri europene, adaugand ca exista vointa politica necesara pentru realizarea lucrarii.
Deputatul Marius Bodea afirma ca inclusiv tronsonul Targu Neamt-Iasi urmeaza a fi realizat din bani europeni, dupa ce Cabinetul Orban va renunta in scurt timp la solutia parteneriatului public-privat propusa de guvernarea PSD.
"Proiectul autostrazii Iasi-Targu Mures este eligibil pentru finantarea integrala din fonduri europene nerambursabile. Exista vointa politica necesara pentru a face proiectul, iar important este ca in viziunea Uniunii Europene, autostrada A8 este un proiect necesar de implementat", a declarat, intr-un comunicat de presa, presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea.
Liberalul considera ca reprezentantii PSD incearca "sa manipuleze si sa creeze controverse inutile", inducand ideea ca tronsonul Iasi-Targu Neamt nu se va face din bani europeni.
"Finantarea sectorului de autostrada, denumit generic Tg. Neamt-Iasi-Ungheni, nu este contractata deocamdata din fonduri UE, deoarece actuala forma juridica inventata de PSD - anume parteneriatul public-privat - nu permite acest lucru. Fantasmagoria PPP inseamna tocmai renuntarea la fonduri europene, dat fiind ca Uniunea Europeana nu are cum sa plateasca bani in locul finantatorului privat", a precizat... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 18:46
Saloanele de infrumusetare au devenit in ultimul timp o afacere destul de profitabila, care functioneaza indiferent de sezon. Odata cu cresterea calitatii serviciilor se mareste si portofoliul de clienti iar afacerea poate sa prospere de la an la an.
Femeile, in general, sunt cele care calca pragul unui astfel de salon pentru diferite tratamente.
Daca esti in cautare de idei de afaceri profitabile si esti pasionata de domeniul frumusetii, o idee buna ar putea fi sa iti deschizi un astfel de salon, poti face asta chiar daca nu dispui de suficienti bani.
La fel ca si in anii trecuti se pot infiinta saloane de infrumusetare cu ajutorul fondurilor europene sau nationale care pot reprezenta chiar si pana la 100% din valoarea totala a investitiei.
In principiu, cheltuielile pentru o astfel de afacere, pentru inceput, ar fi acelea legate de spatiu (inchieriere sau achiozitionare), achizitionarea mobilierului si a ustensilelor dedicate afacerii, dar si angajarea de personal care trebuie sa fie calificat. Desigur, pe parcus pot aparea si alte costuri.
Ce fonduri europene si nationale poti accesa
Cel mai important program care sustine financiar acest tip de afacere este Start-Up Nation iar prin intermediul acestuia antreprenorii pot sa acceseze o suma de pana la 200.000 lei fara sa aiba o contributie personala din punct de vedere financiar. In cazul in care investitia se realizeaza in mediul rural se poate accesa Programul National de Dezvoltare Rurala in cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:33
Guvernul Romaniei a adoptat noi masuri care vizeaza eficientizarea platilor catre beneficiari, eliminarea blocajelor si a piedicilor artificiale in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.
Masurile sunt prevazute in Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, respectiv in Hotararea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 218/2012, adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, 28 mai a.c.
"Masurile adoptate vizeaza reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontarii directe a facturilor prin cereri de plata, dar si eliminarea unor bariere in implementarea proiectelor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate in cadrul proiectelor.
"Totodata, prevederile legale au fost completate si adaptate si la specificul POS Transport astfel incat acest mecanism sa devina functional si pentru beneficiarii programului care sunt in administrarea... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:41
Cheltuirea fondurilor de 10 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana pana la finele anului 2015 este un obiectiv care poate fi atins si chiar depasit, in consitiile unei mai bune cooperari intre beneficiari si autoritati.
Mai mult, sistemul de accesare a fondurilor europene s-a imbunatatit oricum in ultimii ani, datorita experientei acumulate, explicat Marius Bostan, in cadrul unui interviu acordat Business24. Totusi, el apreciaza ca acest proces de perfectionare trebuie sa fie unul continuu, mai ales ca "nu exista sisteme perfecte".
Din aceasta luna, Ministerul Fondurilor Europene a preluat autoritatile de management pentru POSDRU si POSCCE, fiind simplificata structura institutionala. Masura este considerata de ministrul Teodorovici a fi un pas important pentru reformarea intregului sistem de implementare.
Cum comentati decizia Ministerului Fondurilor Europene de a prelua Autoritatile de Management a POSDRU si POSCCE?
Cred ca este o decizie strategica buna. Scopul acestei decizii este de a eficientiza managementul si de a obtine rezultate cat mai bune. Autoritatile de Management, Ministerul sunt instrumente si nu un scop in sine. Sper ca expertii care implementeaza aceste masuri au inteles profund cauzele care duc la lipsa de performanta. Important este sa elimine aceste cauze sau macar sa micsoreze efectul lor. Unirea lor in cadrul MFE poate fi un plus in scurtarea timpului de luare a deciziilor, de implementare si de armonizare a regulilor. Este... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 08:30
Guvernul a accelerat semnificativ implementarea proiectelor finantate din fonduri europene pentru a recupera terenul pierdut in prima parte a perioadei de programare 2007-2013, mai precis pana la inceputul lunii mai 2012, informeaza un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
"Incepand cu data mentionata, Guvernul Romaniei a inregistrat performante in atragerea fondurilor structurale si de coeziune: rata de absorbtie curenta a fondurilor europene este de patru ori mai mare, ajungand de la doar 8,53% la inceputul lunii mai 2013 la aproximativ 34% in prezent", se arata in comunicat.
Ministerul subliniaza ca in 2013 Romania a inregistrat recorduri in absorbtia fondurilor UE: a solicitat si a incasat sume mai mari de la Comisia Europeana decat in toti anii din perioada 2007-2013. Mai precis, in 2013 au fost transmise documentele necesare pentru decontarea a peste 3,56 miliarde de euro, in timp ce in perioada 2007-2013 a fost solicitata pentru a fi decontata Romaniei o suma de doar 2,86 miliarde de euro.
Totodata, in 2013, Romania a incasat peste 2,88 miliarde de euro de la Comisie, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro in toti anii din perioada 2007-2013. Mai mult, intr-o singura zi din acest an, in 20 februarie, Romania a inregistrat un alt record absolut: a incasat peste 830 milioane de euro de la Comisie, suma mai mare decat cea incasata in oricare dintre anii 2009, 2010 si 2011, in conditiile in care Romania nu a incasat niciun euro din fondurile alocate... mai mult
Duminica, 23 Februarie 2014, ora 10:53
Primariile si agentiile de dezvoltare intercomunitara vor primi de la Trezoreria
Statului, prin intermediul Autoritatilor de Management, sumele necesare pentru
achitarea facturilor primite de la furnizorii cu care dezvolta proiecte finantate
din fonduri europene.
"Este pentru prima data cand sistemul incepe sa lucreze in favoarea beneficiarilor
din categoria primariilor si agentiilor de dezvoltare intercomunitara.
Acestea inregistreaza restante in valoare de peste 300 de milioane de lei, iar statul va deconta aceste cheltuieli, urmand ca ulterior sumele sa fie rambursate de Comisia Europeana. Suplimentar, masura va fi mai mult decat benefica si pentru firmele care sunt afectate de incasarea cu intarziere a facturilor emise catre acesti beneficiari", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Ordonanta adoptata de Guvernul Romaniei introduce si reglementeaza mecanismul de
decontare a cererilor de plata, care va functiona in paralel cu cel de rambursare a sumelor achitate de beneficiari din surse proprii.
Primariile si agentiile de dezvoltare intercomunitara vor putea depune la Organismele Intermediare sau la Autoritatile de Management cererile de plata si facturile aferente. Dupa ce sunt verificate cererile de plata, Autoritatile de Management vor achita beneficiarilor valoarea cheltuielilor rambursabile si a taxei pe valoarea adaugata aferenta acestora.
In acelasi timp, beneficiarii sunt obligati sa plateasca facturile primite de la... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 15:41
APDRP a platit 2,3 miliarde de euro catre beneficiarii fondurilor europene pentru agricultura, adica 30% din suma totala pe care trebuie sa o deconteze, conform NewsIn."Astfel, la data de 26 iulie 2011, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a asigurat verificarea, autorizarea si decontarea a peste 4.300.000 de cereri de plata care insumeaza 2.388.336.767 euro.
Pe langa aceasta suma, Romania a absorbit si 561 de milioane de euro, fonduri care reprezinta avansul acordat de Comisia Europeana la demararea Programului National de Dezvoltare Rurala", se arata intr-un comunicat.
Potrivit APDRP, cumuland avansul si platile efectuate, rezulta un total de aproximativ trei miliarde de euro (mai exact 2.950.000.000 euro) fonduri absorbite prin PNDR, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie al fondurilor europene de 30% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurala.
Aceste fonduri europene sunt acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (PNDR), care pune la dispozitia persoanelor fizice si juridice din Romania 7 miliarde de euro pentru proiecte de investitii in agricultura si mediul rural.
De asemenea, prin PNDR se acorda si alte 2,72 miliarde de euro pentru plati directe catre fermieri, insumand astfel un total de aproximativ 10 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile acordate pentru dezvoltare rurala.
In acord cu evolutia PNDR, atat din punct de vedere al angajarii fondurilor europene (4,03 miliarde din totalul... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 11:43