Vin vesti bune dinspre principala piata de export a Romaniei: Uniunea Europeana. Markit Economics a publicat primele estimari cu privire la evolutia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din Zona Euro in luna iunie.
Acesti indicatori pun in evidenta si masoara evolutia productiei, comenzilor noi, stocurilor,locurilor de munca si preturilor in principalele ramuri ale economiei,. Ca si interpretare, pragul de 50 de puncte este linia de demarcatie ce separa cresterea de declin.
Datele indica scaderea economiei regiunii pentru a patra luna la rand in iunie,evolutie determinata de incidenta pandemiei COVID SARS II. De unde vine insa vestea buna? Ritmul de declin s-a redus in intensitate, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si mix-ului relaxat de politici economice in implementare in ultimele luni la nivelul statelor membre.
Revenind la cifre,chiar daca industria prelucratoare din Zona Euro a scazut pentru a 17-a luna consecutiv in iunie, totusi indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 7.5 puncte, pana la la 46.9 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie, luna premergatoare declansarii pandemiei.
Comenzile noi au scazut pentru a 21-a luna consecutiv, numarul de locuri de munca s-a ajustat cu un ritm puternic, iar preturile de vanzare s-au diminuat pentru a 12-a luna la rand. Cu toate acestea, productia s-a redus cu un ritm modest in iunie. De asemenea,... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 09:32
Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale americane a dus la aprecierea dolarului, inclusiv fata de euro, iar continuarea tendintei va determina accelerarea inflatiei in zona euro, peste asteptarile Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit unei analize a Oxford Economics, transmite Bloomberg.
Economistul Taha Saei argumenteaza ca presedintele BCE, Mario Draghi, si colegii sai ar putea sa subestimeze cat de rapid va accelera inflatia dupa declinul din ultima perioada a euro.
Saei analizeaza intr-un nou studiu un scenariu in care cresterea preturilor din zona euro va ajunge la 2% cel mai devreme in al doilea trimestru al acestui an si se va mentine la acest nivel pe termen mediu.
Analiza acestuia contrasteaza puternic cu previziunile BCE, care anticipeaza ca inflatia va ajunge la 1,7% pana in 2019, ceea ce nu ar corespunde cu obiectivul bancii de aproape 2%, asa cum a recunoscut si Draghi in conferinta de presa din decembrie.
Rata ...citeste mai departe despre "Trump creste inflatia in zona euro si-i da peste cap planurile lui Mario Draghi" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 22:12
3 decembrie este data la care ochii investitorilor sunt atintiti asupra Bancii Centrale Europene, institutia putand anunta o serie de noi stimuli injectati in economia zonei euro.
Presedintele BCE, Mario Draghi, este asteptat sa recurga la masuri complementare in politica monetara curenta, dupa ce Eurostat a facut publice datele privind inflatia din zona euro pe luna noiembrie, cifrele situandu-se sub nivelul asteptat de oficiali, relateaza International Business Times.
Cai diferite
O extindere a programului de relaxare cantitativa ar evidentia diferentele existente intre politica monetara a BCE fata de situatia din Statele Unite, unde Rezerva Federala este asteptata sa recurga curand la o crestere a dobanzii de referinta.
In ultimele saptamani, aceasta abordare diferita, dublata de comentariile usor nesigure ale lui Mario Draghi, a dus la o scadere semnificativa a monedei europene, pana la minimul ultimelor 7 luni, de 1,0566 USD/euro.
"Nu se intrevede un consens in piata pe ceea ce Mario Draghi ar trebui sa anunte in acest moment", remarca Carsten Brzeski, economist sef al ING.
BCE are la dispozitie doua cai prin care poate injecta capital in economia din zona euro.
Poate recurge la extinderea programului de reaxare cantitativa de 1 100 miliarde euro, programat sa se deruleze pana in septembrie anul viitor, ori poate sa reduca dobanda la depozitele bancare, situata in prezent la -0,2%.
Un euro mai slab
Previziunile mai multor analisti pornesc de... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 10:54
Liderul Frontului National din Franta si unul dintre candidatii la presedintia tarii, Marine Le Pen, isi revendica titlul de "Madame Frexit", dupa ce a prezis recent iesirea Greciei din zona euro, urmata de Marea Britanie si Franta.
"Am castigat un ragaz de cateva luni. Astazi vorbim despre Grexit, maine va fi Brexit si dupa aceea Frexit", a declarat Le Pen, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, introducand si noul termen care desemneaza abandonul euro din partea Frantei.
Cursa in patru
Marine Le Pen, actual europarlamentar din partea Frontului National, va candida in cursa pentru prezidentiale alaturi de acualul presedinte al Frantei, Francois Hollande, fostul ocupant al Palatului Elysee, Nicholas Sarkozy, si premierul Manuel Valls.
Din cei patru candidati, doar Le Pen sustine varianta iesirii Frantei din zona euro, mizand pe agitatia starnita de criza elena si referendumul care va decide viitorul Marii Britanii in UE.
"Voi fi 'Madame Frexit' daca Uniunea Europeana nu ne restituie suveranitatea teritoriala, monetara, legislativa si bugetara", a afirmat sefa extremei drepte din Franta.
Le Pen solicita o desfiintare ordonata a uniunii monetare europene, cu Franta si Germania pe post de arbitri.
In 2011, Marine Le Pen a preluat fraiele partidului de extrema dreapta de la tatal ei, Jean-Marie Le Pen, asumandu-si rolul de a transforma Frontul National intr-o forta politica in Franta.
In cei patru ani, Le Pen a reusit sa ocupe pozitia a treia in... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 14:30
1Slaba redresare economica din zona euro din 2014 a dus la al treilea an consecutiv de scadere a creditarii companiilor, la stagnarea creditului de consum si la continuarea unor rate ale dobanzilor relativ mici.
Dar 2015 pare sa fie un moment de cotitura, se arata in raportul EY, Eurozone Outlook for Financial Services (EOFS).
In 2015, creditarea pentru companii va creste pentru prima data in ultimii patru ani, iar creditul ipotecar va atinge un maxim istoric in zona euro.
Asiguratorii continua sa se confrunte cu rate scazute ale dobanzilor, insa vor beneficia de o crestere a cererii pe masura ce economia prinde avant, iar activele in administrare (AUM) cunosc deja o crestere accelerata.
Cu toate acestea, desi QE stimuleaza revenirea economica pe termen scurt, de care este atat de multa nevoie, iar bancile din regiune sunt pregatite sa sprijine aceasta crestere, efectele QE asupra industriei financiare nu vor fi toate pozitive.
Andy Baldwin, EY Financial Services Leader pentru regiunea EMEA, este de parere ca programul de relaxare cantitativa ridica niste dificultati privind economisirea pe termen lung.
"A fost nevoie de sase ani pentru crearea conditiilor care sa permita relansarea cresterii in zona euro, iar acum au fost actionate toate parghiile de stimulare a cererii care puteau fi actionate, in plus a aparut si un stimulent suplimentar prin preturile mai mici la energie.
Prin urmare, daca nu vom asista la cresteri in 2015 si 2016, va trebui sa... mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 11:21
Fluxul banilor in piata globala se schimba pe zi ce trece si sume importante de bani parasesc zona euro, unde randamentul investitiilor este din ce in ce mai redus.
Statele Unite, Danemarca sau Elvetia par noile destinatii preferate de investitori pe fondul lipsei randamentului de pe piata euro, observa reporterii Wall Street Journal.
Euro, la pamant
Moneda unica europeana a pierdut 22 de procente in fata dolarului, in mai putin de un an cursul de schimb coborand de la 1,39 dolari la 1,08 dolari/euro.
Deprecierea constanta a impins euro, in cursul acestei luni, la un minim al ultimilor 12 ani, sub 1,05 dolari.
In acelasi timp, Banca Centrala Europeana mentine dobanzile de referinta la un nivel scazut, in timp ce Rezerva Federala a anuntat demararea unui proces de crestere graduala a acestora, punand o presiune si mai mare pe moneda unica din zona euro.
Cu toate acestea, prabusirea euro in raport cu dolarul a fost cauzata intr-o mai mare masura de retragerile masive de capital din piata decat de simplele jocuri speculatorii ale situatiei din piata.
Caile diferite pe care au evoluat politicile monetare din Statele Unite si Europa au mutat economiile si investitiile din zona euro catre piata americana.
Exemplul lor a fost urmat rapid si de bancile centrale din toata lumea care au renuntat la o parte consistenta din rezervele valutare constituite in euro, pompandu-le in piata.
China si statele din Orientul Mijlociu se numara printre tarile ale caror... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 09:09
Zona euro risca sa intre in a treia recesiune dupa 2008, in pofida datelor economice recente care au fost peste asteptari, a avertizat marti Jean-Michel Six, economist sef la Standard&Poor's pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), relateaza CNBC.
"Riscurile unei a treia recesiuni au crescut", a declarat Six la Londra, in timpul unei intalniri cu presa.
Zona euro a suferit doua recesiuni, una in 2009 si o alta in 2012-2013.
Six a notat ca redresarea inceputa in al doilea trimestru din 2013 a atins deja nivelul maxim, iar economia va stagna.
"Vom evita probabil o a treia recesiune, dar la limita", a adaugat economistul.
Date publicate vineri au aratat ca economia regiunii a avansat cu doar 0,2% in trimestrul al treilea, in timp ce analistii anticipau o crestere de 0,1%.
Exista in continuare ingrijorari mari legate de soliditatea economica a zonei euro, in special in privinta somajului si a inflatiei extrem de scazute.
Six: Daca BCE nu cumpera obligatiuni guvernamentale, crestre riscul de recesiune
Six a spus ca daca Banca Centrala Europeana (BCE) nu va incepe sa cumpere obligatiuni guvernamentale, riscul de recesiune va fi considerabil.
"BCE a inceput sa cumpere deja obligatiuni acoperite si titluri garantate prin active, dat exista apeluri pentru ca institutia sa achizitioneze si obligatiuni guvernamentale, la fel cum au procedat deja Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite, Banca Angliei si Banca Japoniei.
Presedintele... mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 09:40
Productia si serviciile din zona euro au inregistrat in septembrie cel mai incet ritm de crestere din acest an, ceea ce ridica noi semne de intrebare asupra posibilitatii revenirii economiei din regiune in ultimul trimestru din acest an, informeaza Bloomberg.
Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) pentru zona euro a coborat la 52,3 in septembrie fata de 52,5 in luna august, potrivit unui sondaj realizat de firma de analiza Markit Economics. Aceasta scadere depaseste asteptarile analistilor de la Bloomberg, care au anticipat o stagnare a indicatorului la 52,5, potrivit Mediafax.
In ceea ce priveste productia in zona euro, aceasta s-a contractat, indicele coborand la 50,5 in septembrie fata de 50,7 in luna precedenta. De asemenea, indicele activitatii din sectorul serviciilor a inregistrat un declin in septembrie fata de luna august, de la 53,1 la 52,8.
Cu toate acestea, faptul ca PMI a ramas peste pragul de 50 de puncte inseamna ca economia zonei euro se afla inca in crestere.
"Preturile au continuat sa coboare, pe fondul competitiei importante dintre firme, ceea ce, in mod inevitabil, amplifica ingrijorarea legata de intrarea in deflatie. Exista, totodata, semne ca in ultimul trimestru din acest an cresterea economiei va incetini si mai mult", a declarat Chris Williamson, economist al Markit.
Datele publicate de Markit indica faptul ca produsul intern brut din zona euro va avasa cu 0,3% in al treilea trimestru, pe fondul stagnarii economiei din Franta... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:00
Inflatia a incetinit in luna august, dupa toate calculele, pe ansamblul zonei euro, inregistrand un minuscul 0,3%, in scadere fata de luna anterioara, amenintand cu o spirala deflatonista, care fara indoiala va exercita presiuni aupra Bancii Centrale Eurpene, impunand masuri.
Dupa cum anunta vineri biroul central de statistica european Eurostat, acest 0,3% n-a mai fost inregistrat in cadrul Uniunii Monetare din octombrie 2009, relateaza ziarul francez La Tribune.
De altfel, era de asteptat. In acest an, scaderea inflatiei a evoluat gradual si neasteptat. In iulie fusese 0,4%, dupa ce prognoza oficiala pe intregul an era estimata la 1,3%. Cu asemenea cifre infinitezimale, exista riscul sa se apropie de zero si chiar sa atinga acest nivel, cu toate consecintele ce decurg.
Consecintele sunt ciudate, iar omul de rand nu le sesizaza intotdeauna corect. Dimpotriva, pentru el cresterea inflatiei nu este altceva decat cresterea preturilor si scumpirea traiului. Lipsa inflatiei reprezinta mentinerea traiului stabil, iar deflatia este chiar o scadere a preturilor, deci ieftinirea vietii.
Sub aspectul cosului zilnic asa par sa stea lucrurile, dar sub aspect economic fenomenul devine complex si chiar risca sa ne introduca intr-un ciudat cerc vicios. Intr-adevar, deflatia duce la scaderea preturilor, dar faptul se reflecta pe piata altfel decat ne-am inchipui la prima vedere.
Pericolul cercului vicios
Vazand ca preturile sunt in scadere, consumatorii se vor bucura... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 12:27