Principalele burse europene si-au revenit luni in contextul in care scaderea deceselor provocate de coronavirus in Franta si Italia a dat nastere la speranta ca masurile de carantina incep sa dea rezultate, transmite Reuters.
In jurul orei 07.07 GM, indicele pan-european STOXX 600 era in crestere cu 2,9%, dupa ce vineri a incheiat a sasea saptamana de declin din cauza crizei sanitare care a paralizat activitatea economica. Indicele FTSE al bursei de la Londra era in crestere cu 3,2% iar indicele DAX al bursei de la Frankfurt afisa o crestere de 4%.
Indicii principali ai bursele din Italia si Franta au inregistrat cresteri de 3,5% respectiv 3,4% dupa ce duminica Italia a raportat cel mai mic numar de decese din cauza coronavirusului din ultimele doua saptamani, iar numarul de decese din Franta a scazut si el iar internarile la terapie intensiva au incetinit.
"Stabilizarea pe care o vedem astazi pe piata este binevenita dar este ceva foarte fragil", a subliniat Frank Benzimra, analist la Societe Generale.
Cu toate acestea companiile ale caror actiuni sunt incluse in indicele STOXX 600 au pierdut peste 3.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de piata incepand din luna februarie, in conditiile in care paralizarea activitatii economice a adus multe sectoare in pragul colapsului, fortand companiile sa suspende plata dividendelor si programele de rascumparari de actiuni pentru a-si pastra lichiditatile.
Pandemia de coronavirus a provocat peste 68.000 de decese... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 13:25
Bursele europene au scazut vineri dimineata, in urma declinului actiunilor companiilor energetice, dupa cresterile solide de joi, in timp ce companiile de asigurari inregistrau pierderi semnificative, dupa ce autoritatile au cerut suspendarea temporara a platii dividendelor si asigurarea continuitatii serviciilor in timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 inregistra un declin de 0,2%, pe fondul scaderii companiilor energetice, investitorii avand dubii ca se va ajunge curand la un acord intre Arabia Saudita si Rusia pentru a incheia razboiul preturilor.
Actiunile Zurich Insurance Group AG, AXA SA, Munich Re si Prudential inregistrau scaderi intre 1,9% si 4,2%, dupa ce Autoritatea Europeana de Supervizare a Asigurarilor si Pensiilor Ocupationale (EIOPA) a informat companiile de asigurare si de reasigurare din Uniunea Europeana ca ar trebui sa suspende temporar plata dividendelor si rascumpararile de actiuni, sa ia in considerare amanarea bonusurilor si sa asigure continuitatea serviciilor.
In conditiile extinderii rapide a epidemiei in Europa si a opririi activitatii economice, analistii au redus estimarile privind castigurile companiilor in trimestrele doi si trei, in timp ce dividendele din acest an ar urma sa scada cu 40%.
Indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra a scazut cu 1,2%, in timp ce titlurile Legal & General, Aviva si Prudential inregistrau scaderi intre 2,6% si 6% iar actiunile BP si... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 11:42
Cotatia petrolului si-a continuat luni scaderea, atingand cel mai redus nivel din 2002, dupa ce masurile adoptate pentru stoparea raspandirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de titei pe plan global, iar Arabia Saudita si Rusia au intensificat batalia pentru cota de piata, transmite Reuters.
Si bursele europene erau in degringolada luni dimineata, indicele pan-European STOXX 600 a scazut cu 0,9%, iar indicele bancar cu 2,7%, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) le-a recomandat creditorilor din zona euro sa omita plata dividendelor si rascumpararile de actiuni cel putin pana in octombrie si sa-si foloseasca profiturile pentru a sprijini economia afectata de pandemie.
Indicele principal FTSE-100 al Bursei din Londra a inregistrat un declin de 0,77%, ajungand la valoarea de 5.467,98 puncte, in timp ce pe pietele bursiere de la Paris si Milano scaderile erau de 0,67% si, respectiv, 0,36%, pe fondul temerilor privind extinderea pandemiei si a efectelor asupra economiei.
In jurul orei 08.15 GMT, barilul de titei Brent era cotat la doar 22 dolari, ceea ce a dus la deprecierea cu 2% a monedelor din statele exportatoare, cum ar fi Rusia, Mexic si Indonezia. Este cel mai scazut nivel al pretului titeiului din ultimii 18 ani.
"Sunt in aceasta afacere de aproape 30 de ani si aceasta este cea mai rapida corectie pe care am vazut-o", a declarat Stephane Monier, de la Lombard Odier, referindu-se la declinul pretului petrolului din acest an pe pietele... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 13:53
Principalele burse europene au coborat luni la cea mai redusa valoare din ultimii sapte ani, dupa ce mai multe tari au extins masurile destinate limitarii propagarii epidemiei de coronavirus, Italia interzicand chiar si calatoriile interne in conditiile in care numarul deceselor a trecut de 5.400, transmite Reuters.
In jurul orei 8:06 GMT, indicele bursier pan-european STOXX 600 inregistra o scadere de 4,6% in conditiile in care bursele din Londra, Frankfurt si Paris inregistrau caderi de peste 4%.
Actiunile Airbus s-au prabusit cu 12,7% dupa ce grupul aerospatial european a anuntat ca anuleaza plata dividendelor pe 2019 si acceseaza o noua linie de credit in valoare de 15 miliarde de euro in ideea consolidarii pozitiei sale financiare in contextul in care pandemiei de coronavirus.
Raspandirea fara oprire a virusului COVID-19 a obligat tari intregi sa se autoizoleze si a oprit practic activitatea economica, ceea ce a determinat cele mai mari vanzari inregistrate de pietele bursiere globale dupa criza financiara mondiala din 2008.
La nivel global, Senatul SUA nu a reusit duminica sa aprobe un plan gigantic de relansare a economiei. Republicanii, care detin majoritatea in Senat, nu au reusit sa-i convinga pe democrati sa voteze in favoarea deschiderii dezbaterilor cu privire la acest proiect de lege, care isi propune sa stranga pana la 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dus la un vot final, luni, in camera superioara a Congresului SUA.
Avand in vedere... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:43
Actiunile tranzactionate pe bursele europene au scazut luni dimineata cu peste 8%, pe fondul extinderii pe continent a pandemiei de coronavirus (COVID - 19), iar masurile dramatice de politica monetara adoptate de bancile centrale globale nu au ajutat la calmarea ingrijorarilor cu privire la un soc economic, transmit Reuters si DPA.
Indicele pan-European STOXX 600 a coborat cu 8,2%, la cel mai redus nivel din noiembrie 2012, in timp ce bursele din Italia, Franta si Spania - unde se inregistreaza primele trei focare de COVID - 19 din Europa - inregistrau scaderi semnificative. Si bancile europene erau afectate, actiunile grupurilor franceze Natixis si SocGen consemnand un declin intre 12% si 14,1%, iar titlurile Credit Suisse o scadere cu 12%.
Si indicele principal DAX 30 al Bursei din Frankfurt a scazut luni cu 5,6%, la 8.715 puncte, situandu-se sub pragul de 9.000 de puncte.
Actiunile companiilor aeriene si ale operatorilor de turism, inclusiv TUI, EasyJet, ING (proprietarul British-Airways) si Air France - KLM, se confruntau luni cu cele mai semnificative scaderi la bursa, in urma opririi calatoriilor globale.
Bursa japoneza a inchis sedinta de luni in scadere cu 2,46%, in timp ce bursa sud-coreeana a inregistrat un declin de 3,19%.
"Problema investitorilor este ca nu se cunoaste inca impactul economic al epidemiei - o luna, un an - si cat de mult vor scadea cheltuielile consumatorilor", a apreciat analistul Rick Meckler, de la Cherry Lane Investments in... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 12:03
Principalele actiuni de pe bursele europene au inchis marti cu cea mai mare scadere a ultimelor doua saptamani, intrucat investitorii cred ca avansul indicelui Stoxx Europe 600 la maximul ultimelor 15 luni nu este sustinut de perspectivele economiei si companiilor.
Titlurile Akzo Nobel, cel mai mare producator de vopsea din lume, au inregistrat cea mai mare scadere din ultimul an, dupa ce compania a anuntat ca directorul general, Ton Beuchner, va avea concediu timp de mai multe luni din cauza epuizarii.
Actiunile Aviva au coborat cu 4% in urma unui raport in care au fost retrogradate de analisti, iar PSA Peugeot Citroen si Fiat au condus declinul producatorilor auto din cauza scaderii vanzarilor pe piata europeana in august.
Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,4%, cel mai puternic declin incepand din 4 septembrie. Indicele se afla, insa, cu 17% peste minimul acestui an, atins in iunie, sustinut de planul de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene si de anuntul Rezervei Federale americane privind achizitii de active. Stoxx 600 a inchis vineri la maximul ultimelor 15 luni.
"In timp ce bancile centrale au rezolvat problema lichiditatii, problemele fundamentale nu au fost rezolvate, Europa de Sud fiind in continuare necompetitiva", a declarat Jeppe Christiansen, directorul general al firmei daneze Maj Invest, care administreaza active de 7,4 miliarde de dolari.
Indicii bursieri au scazut pe 15 din cele 18 piete din Europa de Vest monitorizate de... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 08:28
Bursele europene au deschis vineri in scadere puternica si se indreapta catre cel mai abrupt declin saptamanal din noiembrie 2011, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat, antrenate de retrogradarea bancilor spaniole de catre Moody's si a ratingului Greciei de catre Fitch.
Indicele IBEX 35 al bursei de la Madrid a coborat cu 2,2% in debut, la minimul ultimilor noua ani, dupa ce Moody's a coborat cu pana la trei trepte ratingurile a 16 banci spaniole.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene s-a retras cu 0,9% in primele minute de tranzactionare, a cincea zi consecutiva de declin.
Principalul indice al burselor europene a pierdut 4,9% in aceasta saptamana, cea mai puternica scadere din noiembrie.
Printre institutiile vizate se numara Santander si BBVA, cele mai mari banci din Spania, care au fost retrogradate cu cate trei niveluri. mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 11:16
Bursele europene sunt in scadere puternica la jumatatea tranzactiilor de luni, trase in jos de rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, criza guvernamentala din Olanda si indicatori macroeconomici dezamagitori.
Pietele europene au inceput tranzactiile in scadere, dar declinul s-a accentuat pe parcurs odata cu acumularea stirilor negative.
La ora 12:00 GMT, indicele CAC 40 al bursei din Paris era in scadere cu 2,28%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,77%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 1,88%.
Indicele Ibex 35 al bursei din Madrid este in declin cu 2,79%, iar FTSE Mib al bursei din Milano cu 2,21%.
"Instabilitatea politica din Europa apasa piata, cu incertitudini legate de rezultatul scrutinului din Franta si criza guvernamentala din Olanda, care a luat bursele prin surprindere si a creat un element suplimentar de nesiguranta", a declarat Yves Marcais, broker la Global Securities.
Pe piata obligatiunilor, randamentele sunt in crestere.
La ora 12:00 GMT, randamentul obligatiunilor spaniole pe termen de 10 ani era in crestere de la 5,937% la inchiderea de vineri la 5,958%, cel al obligatiunilor Italiei la 5,708% (de la 5,651%), iar cel al obligatiunilor olandeze la 2,385% (de la 2,314%).
In schimb, randamentul obligatiunilor Frantei a coborat usor, de la 3,09% la deschidere la 3,057%.
Intr-un context deja fragilizat de temerile legate de capacitatea tarilor europene de reducere a deficitelor publice, victoria socialistului... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 17:59
Bursele europene au deschis in scadere vineri, continuand declinul ultimelor zile, pe baza grijilor cauzate de costurile datoriilor suverane.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,7 procente pana la 951.66 puncte, si este pe drumul de a mai pierde 3 procente in saptamana urmatoare, scrie Reuters.
Indicele STOXX Europe 600 a scauzut si el cu 0,6%, atingand pragul de 36% pe intreg anul. Scaderile inregistrate de acest indice se datoreaza expunerii bancilor la datoriile din zona euro, mai ales in tarile cu probleme mari.
"Sunt surprins ca titlurile de capital nu au reactionat mai puternic la ceea ce se intampla pe pietele de obligatiuni," a spus Lothar Mentel, director de investitii la Octopus Investments, care gestioneaza peste 4 miliarde de dolari. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 11:38