Productia industriala a Chinei a inregistrat in primele doua luni din acest an cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) si masurile stricte luate pentru a tine sub control raspandirea virusului au perturbat semnificativ a doua mare economie mondiala.
Investitiile urbane si vanzarile de retail au scazut, de asemenea, semnificativ, a anuntat luni Institutul de Statistica, sporind temerile ca epidemia ar putea reduce la jumatate cresterea economiei chineze in primul trimestru din 2020, transmite Reuters.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus
Productia industriala a Chinei a scazut peste asteptari, cu 13,5%, in perioada ianuarie-februarie 2020, comparativ cu primele doua luni din 2019, cel mai redus nivel din ianuarie 1990, cand Reuters a inceput publicarea datelor. In decembrie, productia industriala a crescut cu 6,9%.
Vanzarile de retail s-au diminuat cu 20,5%, fata de un avans de 0,8% previzionat de analisti si o crestere de 8% in decembrie, dupa ce consumatorii au evitat locurile aglomerate, cum ar fi mall-urile, restaurantele si cinematografele.
Impactul epidemiei este sub control si doar pe termen scurt, iar autoritatile vor intari masurile de sprijin, pentru a atenua impactul si a restabili cresterea activitatii economice, se arata in comunicatul Institutului de Statistica.
Exporturile Chinei au scazut cu 17,2% in primele doua luni din acest an,... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 11:40
Bursele asiatice inregistrau scaderi pe linie joi, dupa anuntul presedintelui Donald Trump privind suspendarea tuturor zborurilor dinspre Europa spre SUA pentru o perioada de 30 de zile din cauza coronavirusului, care a fost declarat o pandemie de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, informeaza AFP.
Cu prilejul unei scurte alocutiuni de la Casa Alba, Donald Trump a anuntat suspendarea, incepand de vineri, a tuturor calatoriilor din Europa spre SUA (cu exceptia celor din Marea Britanie) in incercarea de a impiedica propagarea virusului Covid-19 pe teritoriul american.
"Vindeti, vindeti, vindeti", a rezumat analistul AxiCorp, Stephen Innes, starea de spirit din salile de trading de pe bursele asiatice dupa anuntul lui Trump.
"Restrictiile de calatorie inseamna si mai putina activitate economica mondiala", a adaugat Stephen Innes.
De asemenea, masurile anuntate de Trump pentru sprijinirea gospodariilor si companiilor americane puse in dificultate de coronavirus au dezamagit sectorul financiar.
"Acest discurs nu a fost unul foarte entuziasmant", a comentat Takeo Kamai analist la CLSA Securities Japan.
Ca reactie la anuntul lui Trump, bursa de la Tokyo inregistra in jurul orei 02:30 GMT o scadere de 5,17% pana la 18.412,24 puncte. Yenul japonez, valoare de refugiu traditionala a investitorilor, s-a apreciat in raport cu dolarul si cu euro, o miscarea nefavorabila pentru marii exportatori japonezi. In jurul orei 02:30 GMT, dolarul era cotat la 103,39 yeni,... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 09:36
Jurnalismul este mai periculos in prezent decat in oricare moment din ultimii 10 ani, conform unui raport al organizatiei pentru drepturile omului Articolul 19, care releva ca 78 de jurnalisti au fost ucisi in 2017.
In Romania exista un declin substantial privind capacitatea jurnalistilor de a-si face treaba, scrie in raportul citat de The Guardian.
Un declin substantial in capacitatea jurnalistilor de a-si face meseria a fost remarcat in Yemen, Burundi, Romania, Zanzibar si Turcia, tara in care reporterii au recunoscut in particular ca se abtin de teama sa scrie despre presedintele Recep Tayyip Erdogan.
Aparitia tot mai multor guverne autoritare si amenintarea cenzurii au crescut presiunea asupra reporterilor la nivel global, conform organizatiei, care afirma ca 326 de jurnalisti au fost trimisi la inchisoare din cauza muncii lor in 2017.
Peste jumatate dintre cei inchisi sunt retinuti in Turcia, China si Egipt, deseori fiind acuzati ca se opun statului.
"Pretul protejarii dreptului la libera exprimare si informare a devenit extrem de mare: moarte, detentie si frica, iar spatiul pentru discutii si comunicari profunde este atacat.
Avem nevoie de cetateni informati, institutii puternice si statul de drept mai mult ca niciodata", a declarat Thomas Hughes, directorul executiv al organizatiei.
Gruparea a ajuns la concluzia ca ostilitatea fata de media devine din ce in ce mai frecventa in lume, in contextul existentei unor lideri populisti "puternici" al... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 10:08
Fabrica de Avioane Craiova, singura din tara care produce avioane militare, altadata cu mii de angajati, supravietuieste astazi cu 300 oameni.
Din 2012, Avioane Craiova se afla pe linia de plutire. In 2017, insa, cand fabrica implineste 45 ani, salariatii nu stiu daca vor mai avea de lucru.
Intreprinderea Avioane Craiova a fost infiintara in 1972, langa Craiova, la Ghercesti, cu obiect de activitate fabricarea de avioane militare de vanatoare-bombardament, dar si de subansamble si echipamente din domeniul aviatic.
Fabrica a cunoscut "o epoca de aur" in perioada 1976-1990. Primul avion fabricat aici, in colaborare cu Republica Federativa Iugoslavia, a fost IAR 93. Fortele Aeriene au primit 200 de astfel de aparate.
Apoi, in perioada anilor '80 a fost proiectat, impreuna cu Institutul National de Constructii Aerospatiale, IAR 99, avion care si astazi, in versiunea modernizata IAR 99 SOIM, se afla in serviciul Fortelor Aeriene ale Romaniei.
Angajatii societatii spun ca ...citeste mai departe despre "Declinul fabricii Avioane Craiova: Supravietuieste cu 300 de oameni si e ingropata in datorii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 12:48
Apple ar putea fi interesata de o achizitie mare pentru a rezolva problemele din ultima vreme, a sugerat directorul general al companiei, Tim Cook, dupa ce gigantul IT a raportat marti primul declin din istorie al vanzarilor de iPhone-uri si prima scadere a veniturilor din ultimii 13 ani, in trimestrul al doilea fiscal.
Cook a spus ca Apple a cumparat 15 companii in ultimele patru trimestre, dar achizitiile nu au fost suficient de importante pentru a informa investitorii in mod special despre acestea, relateaza MarketWatch, preluata de News.ro.
Apple si-a propus sa-ti vanda cate un iPhone nou o data la 3 ani
Situatia s-ar putea schimba insa, avand in vedere ca directorul Apple a precizat ca este deschis pentru achizitii.
"Cautam in piata lucruri care ar putea sa completeze ceea ce facem astazi, care sa ne permita sa intram intr-o categorie care ne intereseaza. Am cumpara in mod sigur ceva mai mare decat am facut-o pana acum", a spus Cook.
Apple nu a facut pana acum ...citeste mai departe despre "Premiera nedorita de Apple: Primul declin al vanzarilor de iPhone-uri din istorie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 12:44
Diamantele si-au pierdut in ultimii ani atractivitatea pentru multi cumparatori, acestia preferand sa isi cheltuiasca banii pe vacante, genti de lux si gadget-uri high-tech, asa ca nu este de mirare ca hotii incarcerati pentru furtul unor bijuterii de 20 de milioane de dolari la Londra, anul trecut, aveau intre 60 si 70 de ani.
In industria diamantelor, chiar si escrocii au ajuns demodati, ei fiind destul de batrani sa isi aminteasca perioada in care diamantele erau considerate vesnice, iar Marilyn Monroe canta ca sunt cel mai bun prieten al fetelor, comenteaza Bloomberg, citata de News.ro.
Poveste demna de Dorel: Diamante de milioane de dolari aruncate la gunoi de cativa muncitori
Producatori precum De Beers, care in trecut au contribuit la succesul campaniilor de promovare a diamantelor, sunt incapabili sa impiedice declinul preturilor sub nivelul de acum 10 ani, semn ca industria nu reuseste sa pastreze atractivitatea brandului.
"Nu ma pasioneaza bijuteriile. Diamantele ...citeste mai departe despre "Declinul diamantelor: Oamenii prefera acum genti de lux si gadget-uri high-tech" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 14:38
DIICOT a declinat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) dosarul privind acordarea ilegala de credite de la BRD, prin care s-ar fi produs bancii un prejudiciu de peste 43 de milioane de euro, in care sunt cercetate 30 de persoane.
Conform unor surse judiciare, anchetatorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au stabilit recent ca procurorii anticoruptie sunt competenti sa cerceteze dosarul privind acordarea creditelor ilegale de catre BRD.
Astfel, cauza a fost declinata la Directia Nationala Anticoruptie pentru continuarea anchetei in acest caz.
Vineri, a fost chemat in fata procurorilor anticoruptie omul de afaceri Remus Truica, cercetat in dosarul acordarii ilegale de credite de la BRD, iar anchetatorii au decis sa-i prelungeasca masura controlului judiciar.
Procurorii DIICOT au instrumentat dosarul privind acordarea, in mod ilegal, a mai multor credite de catre BRD. Intre acestea se numara si cel facut de Elena ...citeste mai departe despre "DIICOT a declinat la DNA dosarul privind acordarea ilegala de credite de la BRD" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 17:17
Declinul preturilor de consum in Romania a incetinit in iulie la 1,3%, de la 1,6% in luna iunie.
In iunie, rata anuala a inflatiei a intrat in teritoriu negativ pentru prima oara in ultimii 25 de ani, potrivit mediei estimarilor analistilor intervievati de Reuters.
Preturile de consum au scazut in iunie cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit datelor INS.
Consiliul Concurentei verifica daca preturile la alimente au scazut dupa reducerea TVA
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a anticipat inainte de publicarea datelor referitoare la inflatia din luna iunie ca acestea vor indica o reducere a preturilor de peste doua puncte procentuale comparativ cu luna precedenta, in timp ce indicele anual va cobori la peste -1%.
El a reiterat ideea ca in Romania ...citeste mai departe despre "Reuters: Declin al preturilor de consum in Romania de 1,3%" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 31 Iulie 2015, ora 12:50
Puterea presedintelui rus Vladimir Putin este in declin. Dupa ce liderul de la Kremlin a ajutat la construirea clasei mijlocii aspirationale, acest lucru ar putea duce in cele din urma la pierzania sa.
Pana de curand, Vladimir Putin era o prezenta obisnuita pe lista celor mai puternici oameni ai lumii, aminteste Moises Naim, intr-un articol pentru revista Fortune.
Pe parcursul unei "domnii" de aproape 16 ani, marca lui Vladimir Putin la conducerea tarii i-a adus o larga popularitate in Rusia si chiar a provocat admiratie in strainatate, lucru subliniat inclusiv de faptul ca publicatie Time l-a desemnat "Omul Anului 2007".
Noaptea care l-a schimbat pe Vladimir Putin: Trauma care explica tot ce este astazi liderul rus (Galerie foto)
"Ia o decizie si tot el o executa - rapid. Si apoi toata lumea reactioneaza. Asta este ceea numesti un lider", a spus fostul primar al orasului New York, Rudolph Giuliani, anul trecut.
In plus, dupa Forumul Economic Mondial de la Davos, din... citeste mai departe despre "Declinul puterii lui Vladimir Putin" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Martie 2015, ora 15:27