Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca distrugerea combinatului Oltchim ar inseamna, practic, "distrugerea unui tezaur de proprietate industriala" si a precizat ca se va incerca din nou privatizarea combinatului, enumerand si criteriile pe care investitorii interesati trebuie sa le indeplineasca pentru a participa la licitatie.
"Am respins varianta lichidarii si vrem sa promovam redresarea, creditorii internationali au zis ca Oltchim trebuie condamnata la moarte, dar eu sustin ca este unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniul sau", a spus Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa.
Ministrul Economiei a precizat ca Oltchim detine un numar considerabil de brevete si un portofoliu evaluat la multe zeci de milioane de euro.
Vosganian: Vrem ca Oltchim sa isi continuie activitatea in 2014
Vosganian a reamintit ca Oltchim a ratat, anul trecut, perioada de negociere a contractului, dar ca nu renunta la vanzarea combinatului si ca, in acest moment, se afla in negocieri pentru continuarea finantarii.
In opinia ministrului, orice incercare de a face lucrurile peste noapte reprezinta un risc pentru declansarea procedurii de insolventa, mai ales ca "exista anumite drepturi ale creditorilor care trebuie respectate si anumite oportunitati care trebuie fructificate".
Conditii impuse investitorilor interesati de Oltchim
Pentru selectarea investitorului care va prelua Oltchim vor fi impuse o serie de conditii, a mai spus Vosganian.... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 12:37
Oltchim are nevoie in prezent de 15 milioane euro pentru a lua materia prima de la poarta si a o prelucra, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, precizand ca pana saptamana viitoare incearca sa gaseasca o formula pentru a scoate combinatul din situatia actuala.
"Combinatul este intr-o forma buna. Instalatiile sunt performante si combinatul este competitiv. Chestiunea este ca managementul a fost defectuos, s-a cumparat prea scump, s-a vandut prea ieftin si s-au acumulat datorii. Exista potential de pornire. Am restabilit relatia cu partenerii comerciali, exista materie prima si piata. Pana cand o sa folosim Arpechim avem nevoie de doua luni de respiro. Problema este ca ne mai trebuie 15 milioane euro sa luam materia prima de la poarta fabricii si sa o prelucram. Pentru acesti 15 milioane euro, Comisia Europeana ezita sa ne acorde ajutor de stat.
Pana acum nu avem o decizie finala, dar a avertizat ca, faptul ca s-a luat energie electrica fara contraprestatie financiara, a fost deja o forma de ajutor de stat. Guvernul evita sa foloseasca ajutorul de stat ilegal, bancile nu vor sa se mai implice, pentru ca deja si-au prins mana in usa pana acum. Numai BCR are de luat 80 milioane de euro. Suntem in situatia in care trebuie sa gasim o solutie noua. In aceste zile cautam formule de resurse interne, prin leasing, prin factoring. Pana saptamana viitoare incerc sa gasesc o formula care sa scoata Oltchim din aceasta situatie, care este dramatica si nedreapta" a... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 14:50
Autoritatile romane au primit un set suplimentar de intrebari din partea Directiei Generale Concurenta (DG Competition) din cadrul Comisiei Europene pentru a clarifica daca Oltchim a beneficiat sau nu de ajutor de stat, a declarat, marti, la Bruxelles, ministrul roman al Economiei, Varujan Vosganian.
Oficialul a avut o intalnire, in marja Consiliului Competitivitate, cu comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, cu care a abordat din nou subiectul Oltchim.
"Este importanta aceasta intalnire pentru ca, dupa doar cateva zile, avem un prim raspuns din partea DG Competition, avem un nou chestionar privind intrebari suplimentare, de clarificare privind chestionarul pe care noi l-am completat.
E vorba de cateva intrebari care doresc sa clarifice pozitia creditorilor proprietate de stat, in principal Electrica si AVAS, daca acest comportament nu a privilegiat Oltchim, avand in vedere ca actionarul este acelasi, statul, sau daca cei doi creditori care sunt dominanti nu au avantajat Oltchim prin comportamentul lor, ducand astfel, implicit, la o forma de ajutor de stat", a afirmat Vosganian, intr-o conferinta de presa.
"Noi deja am inceput de astazi sa pregatim raspunsuri la acest chestionar, speram ca, pana la inceputul saptamanii viitoare, sa fie gata. O sa-l rog pe colaboratorul meu, ministrul adjunct Adrian Ciocanea, sa vina, la inceputul saptamanii viitoare, sa prezinte acest document la nivelul sau", a adaugat ministrul Economiei.
Citeste mai multe... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 11:38
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat, in cadrul unei interventii televizate, ca exista un plan B de salvare a Oltchim pana cand Comisia Europeana decide daca societatea a primit sau nu ajutor de la stat in trecut.
"Avem nevoie de un raspuns de la CE, daca socoteste ca s-a dat sau nu la Oltchim ajutor de stat. Noi sustinem ca nu a fost ajutor de stat. Noi avem si un plan B pana la primirea unui ajutor de salvgardare", a declarat Vosganian.
Ministrul cere insa sobrietate in gestionarea acestei situatii de criza la Oltchim, explicand faptul ca nici un investitor nu va veni la o companie la care angajatii intra in greva foamei dupa ce isi primesc salariile.
"In jurul Oltchim trebuie sa existe o atitudine sobra.(...)Nici un investitor, pentru productie sau actionariat, nu ar venit la o companie unde, in ziua in care isi primesc banii, angajatii intra in greva foamei. M-am intalnit pana acum aproape in fiecare zi cu sindicatele. Combinatul trebuie salvat si in ciuda a ceea ce au spus organismele internationale, eu ma incapatanez sa ma incred in sansele Oltchim. Nu o pot face singur", a declarat Varujan Vosganian.
Ministrul a raspuns si acuzatiilor Fondului Proprietatea. Reprezentantii acestuia au trimis duminica un comunicat de presa in care au aratat ca autoritatile s-au implicat in numirea unui director la compania Salrom.
Fondul Proprietatea critica numirea unui membru PSD la conducerea Salrom
"Eu de cand sunt ministru nu am facut nicio... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 15:42
Fondul Monetar International (FMI) are o viziune pesimista in ceea ce priveste Oltchim, a declarata sambata, la Ministerul Finantelor Publice, Varujan Vosganian, Ministrul Economiei.
"Probabil ca Fondul Monetar si Comisia Europeana au in vedere si experientele anterioare. Din pacate, anterioara privatizare nu a fost doar o auditie a unor melodii puse pe computer, ci a costat Oltchim acumularea unei datorii suplimentare de aproape 100 de milioane de euro din momentul esuarii privatizarii si pana acum.
Ar fi o solutie mai usoara de a lichida bucata cu bucata Oltchim. Eu am explicat faptul ca Oltchim este una dintre cele mai importante unitati din Europa Centrala si de Est in acest domeniu, ca exista o piata buna. Dupa ce am avut vineri o discutie cu bancile si cu cei care au redactat raportul comandat de banci concluzia a fost ca din punct de vedere tehnologic, chiar daca nu este adaptat la zi Oltchim este, inca, intr-o anumita masura competitiv si poate sa isi vanda produsele pe piata.
Asadar cautam o solutie. Fireste ca ea ar trebui insotita si de o atitudine deschisa a Comisiei Europene in ceea ce priveste ajutorul de stat. Una este sa negociezi un combinat care functioneaza si alta un combinat cu portile inchise", a explicat Vosganian.
Potrivit acestuia, discutiile pe care le-a avut in cadrul consultarilor cu Fondul Monetar International au avut in vedere faptul ca exista noi companii care s-au infiintat, cum ar fi Complexul Energetic Hunedoara, Complexul... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 11:15