Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni, la finalul discutiilor din Parlament cu delegatia FMI, BM si CE, ca Florin Georgescu a negociat, pentru deficit, "o extensie de 0,35% din PIB".
"S-a negociat de catre domnul Florin Georgescu o extensie de 0,35% din PIB, absolut suficienta pentru a acoperi proiectele absolut esentiale", a explicat premierul desemnat.
Intrebat despre noua tinta, de 2,25%, Ponta a replicat ca este mult sub 3%. "Oricum mult sub 3%, acea limita de 3% de pe ESA nu va fi in niciun ca si in nicio varianta depasita", a asigurat Ponta.
Presedintele Basescu a explicat ca marirea salariilor bugetarilor va fi posibila prin majorarea deficitului bugetar la mijlocul anului de la 1,9% la 2,14%.
Basescu a explicat ca in rezerva Ministerului de Finante se afla cinci miliarde de euro, care sunt exclusiv pentru plata la timp a creditelor si nu pot fi folosite pentru marirea salariilor.
Basescu a spus insa ca in urma evolutiilor din prima parte a anului este evident ca deficitul asa cum se executa bugetul acum, este mai mic - 1,84, deci nu se poate merge pe un deficit de 2.2%, asa cum se anticipa, ci pe mai putin.
"In baza intelegerilor din ianuarie-februarie, la mijlocul anului, Guvernul va putea sa creasca deficitul pentru corectarea bugetului de stat de la 1,9, in conditiile in care in mod real este 1,84, la 2,14 undeva. Deci avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari", a anuntat presedintele.
"Din... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 10:15
Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, insa aceste masuri de tip "electoral" nu fac decat sa arunce Romania intr-o situatie asemanatoare Greciei, spun specialistii contactati de Business 24.
In opinia acestora, o eventuala majorare a salariilor trebuie sa se faca treptat, fara a "zgudui" economia Romaniei, si asa fragila.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Mediafax ca Executivul va analiza in perioada urmatoare procentul cu care se va face aceasta majorare.
In timp ce coalitia voteaza pentru majorarea salariilor, banca germana Deutsche Bank atrage atentia asupra unui risc major. Potrivit unui raport publicat de catre institutia financiara, majorarea salariilor bugetarilor fara cresterea veniturilor la buget ar putea pune in pericol programul Romaniei cu UE si FMI.
"Orice majorare de salarii care nu este insotita de cresterea veniturilor bugetare poate pune in pericol programul cu UE si FMI si sa inverseze unele dintre realizarile impresionante in politica fiscala din ultimii doi ani", potrivit raportului.
Banca germana a revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in acest an, de la 1,9% la 1,7%, in urma avansului peste asteptari al PIB in 2011, de 2,5%, sustinut de agricultura si exporturi, care a marit baza de comparatie.
Cu toate acestea, presedintele Romaniei a afirmat in cadrul unei emisiuni televizate ca banii pentru majorarea salariilor... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 13:02
Singura solutie care poate functiona acum in economie cu influenta pozitiva asupra bugetului este reducerea CAS, in paralel cu cresterea salariului minim pe economie, a declarat, duminica, analistul Liviu Voinea, la Antena 3.
Acesta a subliniat ca nu CAS este cauza deficitului la fondul de pensii, ci pensiile private obligatorii, care "mananca" jumatate de miliard de euro pe an.
"Daca vreti sa scapati de deficitul acela, renuntati la pensiile private obligatorii", a spus Liviu Voinea, ca reactie la afirmatiile presedintelui Traian Basescu facute duminica, la Pro TV, potrivit carora reducerea CAS inseamna marirea deficitului fondului de pensii.
Voinea:Inegalitatea de salarizare in sectorul bugetar este foarte mare
In ceea ce priveste revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, Liviu Voinea a reiterat ca taierea uniforma a acestora cu 25% a fost o greseala. Potrivit acestuia, salariile mari trebuiau taiate, iar cele mici trebuiau mentinute sau poate chiar crescute.
"Inegalitatea de salarizare in sectorul bugetar este foarte mare. Cresterea uniforma sau taierea uniforma nu poate decat sa accentueze aceasta inegalitate. Deci, in acelasi sens, o crestere a salariilor mici este necesara in paralel cu o scadere sau o inghetare a salariilor mari", a subliniat el.
De asemenea, Voinea a atras atentia ca, exceptand inflatia, pentru ca salariile din sectorul bugetar sa revina la nivelul dinaintea taierilor, cu incadrarea in aceeasi anvelopa financiara... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 18:15
Presedintele Basescu nu sustinea in ianuarie cresterea salariilor pentru ca nu identificase in buget bani pentru acest lucru si pentru ca cifrele care confirma ca bugetarii pot primi mai mult nu existau la acea data.
Traian Basescu a facut aceasta declaratie telefonic la Realitatea Tv, unde se comenta interviul sau la PRO TV de dimineata.
"Dupa cum vedeti, nu m-am lecuit dupa episodul Arafat, cand am intrat tot la dumneavoastra, dar sper sa nu fie la fel de nefericita interventia", a spus la inceput presedintele.
Invitatii comentau faptul ca Basescu afirmase in ianuarie ca Romania nu-si poate permite cresteri salariale.
"Da, in ianuarie nu le identificasem, este corect. Dar n-am spus niciodata ca nu se vor mari salariile. Am spus-o pentru ca nu stiam cum ne putem finanta. Iar daca ati urmarit cum s-a finantat bugetul de stat, ati putea avea si dvs, ca si mine, confortul ca ne putem finanta fara probleme", a declarat presedintele.
"Cifrele privind anvelopa salariala pe 2011 au fost disponibile pe 25 ianuarie. Deci pana atunci nu aveam cifrele cu care s-a inchis anul din punctul de vedere al anvelopei salariale, al costurilor cu salariile si numarul exact de salariati de la buget. Ce am putut constata atunci?"
"Ca ne-am incadrat intr-un obiectiv care era prevazut pentru 2014, adica suma totala a salariilor platite pentru bugetari in 2011 a fost sub 7 la suta din PIB. Noi am coborat de la 9,6 la suta la 7 la suta prin doua metode: reducere de personal si... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 17:30
Masura de readucere a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 este una pur electorala, dar majorarea ar trebui facuta cel tarziu in luna aprilie, pentru a nu intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale, considera analistul Mircea Cosea.
Bogdan Dragoi, ministru de Finante, a declarat vineri ca o crestere a salariilor bugetarilor, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pentru cele sase luni din 2012 in care ar fi impusa majorarea.
"Ceea ce domnul presedinte afirma, si anume necesitatea cresterii salariilor, e o masura pur electorala, fara acoperire in realitate. Economia romaneasca nu poate suporta o crestere a salariilor, mai ales in conditiile in care se va micsora si CAS-ul. Astfel, trebuie privita cu foarte mare responsabilitate.
Daca aceste salarii vor ajunge la nivelul din 2010, masura trebuie luata in luna aprilie, pentru ca altfel intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale. In luna aprilie economia nu are capacitatea sa suporte cresterea", aminteste analistul.
In ceea ce priveste aprecierea ministrului ca impactul bugetar al unei mariri a salariilor ar fi de 2 miliarde de lei, Mircea Cosea sustine ca este un calcul vechi, care estima o astfel de majorare intre 2,5 si 3 miliarde de lei. "E o estimare mai corecta la nivelul ministerului pentru ca au date mai recente."
Pentru alocarea de astfel de fonduri, Mircea Cosea identifica trei surse.
"Ori vor fi... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 15:29
Presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa gaseasca resurse pentru a readuce salariile bugetarilor la nivelul de dinainte de taierile cu 25% din 2010, in luna iunie, masura care ar putea sa fie insa refuzata de premierul Ungureanu, considera analistul economic Mircea Cosea.
"Nu stiu in ce masura domnul prim ministru actual isi va lua o astfel de responsabilitate pentru ca ar pierde sprijinul politic al coalitiei. Dar, avand in vedere declaratia pe care dansul a facut-o, ca e dispus sa guverneze si cu alta forta politica, s-ar putea ca Ungureanu sa fie realist si sa nu admita o astfel de masura", a declarat analistul pentru Business24.
El considera ca majorarea salariilor bugetarilor era asteptata si ca va avea loc in mod sigur pentru ca are un aspect electoral vizibil.
"Marirea salariilor trebuia sa aiba loc oricum si va avea loc. Problema e din ce surse va avea loc aceasta marire de salariu", a declarat Mircea Cosea. In primul rand, o astfel de marire ar avea ca efect reducere surselor de finantare pe care Romania ar putea sa le foloseasca pentru mentinerea unui minim de crestere economica.
Analistul considera ca, probabil, va avea loc si o reducere de personal in sectorul public, lucru dificil in conditiile in care efectele negative ale lipsei de personal se resimt de catre cetateni.
Citeste si Ialomitianu: Cresterea salariilor e posibila din iunie.
Restul de 10 procente ne costa intre 300 si 500 milioane de euro pentru sase luni
Ionel... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 07:55
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca e posibila cresterea salariilor bugetarilor de la 1 iunie printr-o analiza "severa" a cheltuirii banului public.
"Decizia se va lua dupa misiunea FMI si a Comisiei Europene din aprilie, daca conditiile impun acest lucru. Eu cred ca printr-o analiza foarte severa asupra modului de cheltuire a banului public, printr-o reducere a evaziunii fiscale, este posibil ca aceste masuri anuntate de presedinte, privind recuperarea partii ramase din taierile din 2010, sa fie aplicate. Este posibil ca o parte din ce nu s-a recuperat din taierile din 2010 se poate da la jumatatea anului", a declarat el.
Ialomitianu a adaugat ca in decizia finala a Guvernului o sa se ia in vedere si daca Executivul poata sa sustina marirea salariilor si in 2013 si in 2014. "Acum se analizeaza rezultate. Se impune si elaborarea proiectiei bugetare pe 2013 si 2014 si numai atunci poti sa iei o decizie privind majorarea unor cheltuieli.
Noi nu trebuie sa vedem numai daca este posibila in 2012 cresterea salariilor, trebuie sa vedem daca aceste majorari sunt sustenabile pe termen mediu, adica daca putem sa platim salariile si in 2013 si in 2014.
Oricum, cresterea salariilor nu e o noutate, noi am discutat permanent despre acest lucru, am discutat inca de anul trecut din octombrie, au fost discutii permanente cu FMI si CE, doar ca nu a fost momentul potrivit", a explicat deputatul PDL. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 14:11
Disperarea unui partid care nu mai stie cum sa se salveze. Aceasta ar fi, in opinia fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, cea mai scurta caracterizare a declaratiilor facute de politicianul Sorin Frunzaverde.
Mariana Campeanu subliniaza faptul ca declaratiile lui Sorin Frunzaverde vin dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu, a spus, duminica, la ce trebuie sa ne asteptam daca zona euro intra in recesiune.
"Presedintele spunea ce ne asteapta in 2012. Nu poate sa existe o alta interpretare. Acest lucru trebuia gandit pe parcursul tutoror anilor de guvernare, si toate masurile luate, de taiere, austeritate sau incercare de a salva bugetul Romaniei pe seama celor mai nevoiasi, trebuiau gandite si corelate cu masuri care sa mentina o parte din locurile de munca, sa creeze alte locuri de munca sa protejeze o parte din economie", a declarat Mariana Campeanu pentru Business24.
Fostul ministru al Muncii mai spune ca masurile care trebuiau luate au fost adoptate si de alte tari din Europa, confruntate cu criza datoriilor din zona euro. "Nu eram noi cei care le adoptam. Dar cel mai usor este sa tai."
Intrebata daca este posibil ca salariile sa creasca cu un procent de pana la 5%, in luna aprilie, Mariana Campeanu spune ca, "intr-o disperare totala, s-ar putea sa faca acest lucru.
Imprumutul care se negociaza acum are alt scop, decat sa se salveze electoral. Din disperare s-ar putea sa faca orice nebunie". mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 12:30
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca pensiile vor scadea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, si vor fi reduse "masiv subventiile", banii urmand sa fie alocati tintit "catre cei care au nevoie de sprijin financiar", informeaza Mediafax.Presedintele a mentionat ca pensiile vor scadea cu 15%, iar salariile din sistemul bugetar vor scadea cu 25%, inclusiv salariul minim. Seful statului a dat ca exemplu subventiile pentru incalzire. El a mentionat si ca vor fi reduse masiv subventiile care se acorda in acest moment. Seful statului a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu 15%.
"Vreau sa aveti in vedere urmatorul lucru: salariile personalului bugetar reprezinta 28 la suta din buget (...) Cheltuielile sociale reprezinta 12 la suta din PIB, ceea ce reprezinta peste 35 la suta din bugetul de stat.
Facem o socoteala elementara sa stim unde am ajuns: 62 la suta din buget. Ne intrebam cum mai putem aloca bani suficienti pentru scoli, pentru spitale, pentru functionarea Armatei, a Politiei?", a spus presedintele.
El a amintit si situatia legata de veniturile si cheltuielile de la buget.
"N-as vrea sa facem impreuna socoteala - si o putem face cu usurinta - constatam ca venitul mediu in bugetul de stat este 31% din PIB iar cheltuielile bugetului de stat sunt de 40%. Trebuie sa completam aceasta diferenta, iar locul unde trebuie sa restructuram este sectorul bugetar si sectorul social(...).
Vor mai fi si multe alte masuri pe care... mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 23:21