Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca rolul Romaniei este sa fie "un actor regional, un exportator de securitate si stabilitate si, in acelasi timp, de a fi un participant la proiectele care inseamna mult mai mult decat solutionarea unor crize punctuale".
"Romania are o perioada de timp in care trebuie sa-si atinga aceste obiective strategice. Noi lucram intotdeauna mai bine cand avem un reper foarte clar. Si, in 2018, statul modern roman va implini 100 de ani de la formarea sa, in 2019, Romania va detine presedintia semestriala a UE, transmite Agerpres.
Deci cred ca, in urmatorii 4-5 ani (...), Romania va trebui sa fie un exemplu de succes in ceea ce priveste integrarea europeana si transatlantica", a subliniat seful Executivului, in deschiderea Conferintei Bucharest Forum 2014, editia a III-a, cu tema ''Deblocarea potentialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Matasii'', eveniment organizat joi de Institutul Aspen Romania, German Marshall Fund of the US, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei.
Potrivit acestuia, rolul pe care Romania l-a jucat si il joaca, acela de a avea privirile si spre partenerii traditionali din estul Europei si Statele Unite, dar si spre potentialii parteneri din Orient, este unul extrem de important.
"Si capacitatea noastra de a oferi predictibilitate si stabilitate, viziunea noastra de a lucra cu alti parteneri din regiune, ma refer la Bulgaria si Turcia, aceasta capacitate de a nu gandi doar pe termen... mai mult
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 13:40
Premierii Romaniei si Serbiei, Victor Ponta si Alexander Vucic, au convenit, joi, la Belgrad, ca ministrii de resort din cele doua tari sa stabileasca pana la 1 septembrie cele mai bune modalitati de finantare a unei autostrazi de circa 100 kilometri intre Belgrad si Timisoara.
Ponta si Vucic au discutat despre necesitatea imbunatatirii relatiilor economice bilaterale, dezvoltarea infrastructurii fiind o necesitate in acest scop.
"Una din ideile principale a fost aceea de a avea pana la 1 septembrie din partea celor doi ministri o situatie foarte clara referitoare la o autostrada, un drum rapid intre Timisoara si Belgrad, care sunt costurile, care este modul de finantare. Impreuna putem sa dezvoltam asemenea proiecte de infrastructura, care nu au mai fost facute intre Romania si Serbia, cred, de 40 sau 50 de ani", a declarat Ponta.
Vucic a precizat ca autostrada ar urma sa aiba o lungime de circa 100 kilometri si a subliniat ca Serbia are probleme de finantare, avand in vedere datoria sa publica.
Premierul sarb a remarcat, de asemenea, importanta interconectarii energetice a celor doua tari.
Cei doi premieri au discutat cu acest prilej si despre proiectele care pot fi dezvoltate din fonduri europene in cadrul Strategiei Dunarii.
Premierul Victor Ponta se afla in Serbia in vizita oficiala. mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 15:38
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, intr-o interventie la CNN International, ca economia romaneasca prezinta stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri, fiind important ca Romania sa pastreze aceasta tendinta economica pozitiva.
'In cei doi de ani de cand sunt premier am luat masuri pentru a dezvolta economia Romaniei. Avem stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri si avem nu doar o crestere economica buna, ci si cea mai rapida din UE.
Investitorii au incredere in noi si este important ca Romania sa pastreze acest trend economic pozitiv', a spus seful guvernului roman in emisiunea The Business View, difuzata de CNN International.
Premierul roman a participat vineri, alaturi de ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, la prima listare la bursa londoneza a actiunilor Electrica.
In perioada 16-25 iunie, statul roman a oferit 177 milioane noi actiuni Electrica urmand ca, dupa vanzare, participatia statului sa se reduca la aproximativ 48,8%. mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 15:05
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca Romania si-a indeplinit toate criteriile de performanta stabilite cu FMI si mizeaza pe crestere economica in 2014.
"Patru din cele cinci criterii de performanta au fost indeplinite, cel referitor la reducerea deficitului bugetar nu a fost constatat, din cauza intarzierii scrisorii de intentie, insa, in mod sigur, in luna martie sper sa avem scrisoarea de intentie in boardul FMI, sa se constate ca ne-am indeplinit si toate tintele care tin de deficitul bugetar", a afirmat premierul Ponta la Palatul Victoria, la finalul unei reuniuni a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de parteneriat 2014-2020.
Totodata, seful Guvernului a anuntat ca "delegatia FMI si a Comisiei Europene au constatat faptul ca estimarea pentru 2013 a cresterii economice este de 2,8%", mai mult cu peste un punct procentual fata de tinta initiala.
"Aceasta stabilitate economica a dus la posibilitatea ca sa se constate de catre Banca Nationala o reducere a inflatiei in luna decembrie la 1,5% si fundamente macroeconomice pentru ca Romania sa reziste, asa cum a facut-o pana in prezent, la turbulentele de pe pietele financiare. S-a reliefat faptul extrem de important ca dobanda la datoria publica a scazut la cel mai mic nivel istoric si este mai mica decat media pe Europa. Romania a reusit pentru prima data in istorie sa emita bonduri la 30 de ani, ceea ce inseamna ca cei care ne-au imprumutat cu bani au incredere ca Romania in urmatorii 30 de ani va... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:45
Presedintele Traian Basescu se declara optimist privind evolutia economiei Romaniei, tara macro-stabilizata si care beneficiaza si de stabilitate politica, veniturile la buget pe primele 3 luni fiind la nivelul prognozat, iar semnele privind comenzile din industrie si exporturi fiind bune.
"Uitati, chiar daca deranjez pe cineva, pot sa va spun ca Romania este stabilizata macroeconomic si ca veniturile pe primele trei luni s-au facut la nivelul prognozat. Deci, din acest punct de vedere, nu inteleg de ce e agitatie pe piata. Mai mult decat atat, semnele sunt bune. Sunt comenzi pentru industrie cu 10% mai mult decat in primul trimestru al anului trecut. Exportul, avem deocamdata datele din luna ianuarie, este plus 6% fata de exporturile din ianuarie 2012 si, lucru extrem de important, avem o crestere foarte puternica, in ianuarie si februarie, la exporturile in afara spatiului comunitar, ceea ce arata ca firmele, oamenii de afaceri si-au reorientat apetitul de a vinde la export, uitandu-se cu atentie si la piete traditionale", a afirmat Basescu, la Digi 24.
El a aratat ca si stabilitatea politica datorata acordului sau de coabitare cu premierul Victor Ponta contribuie la optimismul sau.
"Deci, as spune, eu sunt optimist pentru Romania. Avem stabilitate politica. Pactul sau acordul de colaborare institutionala intre mine si Guvern functioneaza. Nu avem nici un motiv sa fim ingrijorati, in opinia mea", a afirmat presedintele.
Intrebat despre acordul cu FMI, el a... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 08:30
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, intr-o emisiune televizata, ca Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar "pe sistem european" de la 2,9% la 2,4%.
"Trebuie sa reducem in continuare deficitul bugetar, am fost la 2,9% pe sistemul european si trebuie sa il reducem la 2,4%, eu vorbesc de ESA (n.r. - metodologia UE care ia in calcul si obligatiile de plata). La FMI este de la 2,2% la 1,7%, cel putin cu o jumatate de punct procentual. Important pentru noi este ca anul acesta am iesit pentru prima data din procedura de deficit excedentar. Nu mai suntem peste 3% din acel PIB. Daca doar taiem, pana la urma sunt vreo 5 miliarde pe care trebuie sa ii taiem ca sa putem sa ne incadram cu totul. Daca doar taiem, asta inseamna ca, de fapt, o sa avem o scadere a PIB si a cresterii economice. Daca reusim, si eu zic ca o sa reusim, si anume 2,5 miliarde le taiem din diverse zone si 2,5 miliarde incercam sa le aducem sa ai venituri suplimentare. Deja cresterea salariului minim genereaza un venit suplimentar", a afirmat Ponta.
Premierul considera ca cele 2,5 miliarde euro pot fi aduse din "servicii".
Romania va continua acordurile cu partenerii externi - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala - si va respecta prevederile acestora, se arata in Programul de guvernare 2013 - 2016.
Pe fondul unui ritm mediu anual de crestere economica de 3% in perioada 2013-2016, Guvernul va mentine deficitul bugetar pe sistem ESA (metodologia UE care ia in calcul... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 12:02
Economia Romaniei ar putea inregistra, in 2013, o crestere economica de 2-2,5%, a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul unei vizite la uzinele Ford Romania.
"Din toate datele pe care le avem si din previziunile FMI pentru Romania, economia va avea anul viitor o crestere de 2 - 2,5 %".
Seful Guvernului a subliniat ca ceea ce conteaza pentru producatorii auto, respectiv pentru Ford, este ca legislatia romaneasca sa stimuleze productia de masini.
Vizita premierului a fost prilejuita de lansarea comerciala a noului model B-Max pe piata romaneasca. Victor Ponta a fost insotit de Wolfgang Schneider, vicepresedinte Afaceri Guvernamentale, Juridice si de Mediu al Ford Europa, precum si de echipa de conducere a Ford Romania condusa de Jan Gijsen, presedintele Ford Romania. mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 16:30
Premierul Victor Ponta a sustinut in conferinta de presa din 25 iunie ca este momentul sa se ocupe de situatia locurilor de munca si de cea economica in general si sa lase razboaiele si scandalurile deoparte.
"Vreau sa ne apucam de ceea ce de fapt asteapta oamenii de la noi", a spus domnul Ponta, "sa vorbim de ce e de facut din punct de vedere economic. Ati vazut ca boardul FMI, in unanimitate, a aprobat scrisoarea noastra de intentie, deci un semnal foarte bun. La Hidroelectrica am dat un semnal ca acolo lucrurile se curata de cele rele, deci va fi mult mai bine cotata in toamna". A mai spus domnul premier ca Romania se afla pe drumul cel bun si ca pe intreaga perioada a lunii iulie se va ocupa numai de problemele economiei.
Este o declaratie extrem de interesanta, chiar surprinzatoare. Probabil pentru a da un semnal ca nu mai doreste scandaluri si razboaie, domnul prim ministru face o captatio benevolentiae, admitand ca guvernarea Boc-Ungureanu a pus tara pe drumul cel bun deoarece, evident, acest lucru nu-l putea face guvernnul domniei sale intr-o perioada atat de scurta de timp.
Ba, din contra, ceea ce a facut guvernul Ponta in aceasta scurta perioada nu prea este in directia drumului cel bun: a marit deficitul si a redus rata de crestere.
Nici semnalul bun din partea FMI nu poate fi pus pe seama propriei guvernari, ci pe cea a guvernarii precedente care a indeplinit corespunzator conditiile acordului. Interesant este si faptul ca se dezvaluie si cauza... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:01
Presedintele Traian Basescu a declarat ca economia Romaniei nu este, in acest moment, mai bolnava decat media europeana, dar nici mult mai sanatoasa, el aratand si ca "austeritatea vesnica" nu e o solutie, iar Romania va continua relaxarea masurilor de austeritate adoptate in 2009-2010.
Seful statului a primit-o marti, la Palatul Cotroceni, pe deputatul german Susanne Kastner de la SPD, presedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania, care i-a solicitat o parere personala despre perspectiva economiei din tara noastra.
"As spune ca nu suntem mai bolnavi decat media europeana, dar nici mult mai sanatosi", a spus razand presedintele Basescu.
El a adaugat ca si la Bucuresti se considera, ca si la Berlin, ca solutia pentru iesirea economiei europene din criza nu poate fi bazata decat pe consolidarea fiscala.
De asemenea, el a aratat ca este "multumit" de faptul ca Guvernul Ponta a acceptat sa preia programul cu FMI, UE si Banca Mondiala a carui indeplinire va face mai competitiva economia romaneasca si a evidentiat ca "austeritatea vesnica nu este o solutie", iar masurile de austeritate adoptate in anii trecuti vor continua sa fie relaxate.
Basescu s-a declarat un "suporter fara rezerve" al variantei adoptarii unor masuri de crestere economica in plan european, insa a aratat ca acestea trebuie sa continue in paralel cu consolidarea fiscala.
"Si eu sunt un suporter fara rezerve al acestei variante, dar in opinia mea lucrurile trebuie sa mearga... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 16:01