Ordonanta 114, supranumita Ordonanta Teodorovici, nu va fi abrogata si nici macar modificata, a anuntat consilierul pe probleme de economie al Guvernului, Darius Valcov, care nu a ratat ocazia pentru a lansa noi atacuri la adresa BNR.
Aceasta OUG s-a vrut o "corectie" pentru banci si firmele "care se lacomesc", sustine Valcov.
"Ordonanta 114 a facut o corectie. ROBOR probabil va ajunge in curand unde trebuie sa fie, sub 2%. Am luat in considerare tentativele de presiune ale bancilor, dar nu imi dau seama daca si BNR are o coada bagata, din nestiinta sau rea-vointa.
Sa vedem concret. Cand intra mai putin euro in tara, valoarea lui creste. Noi suntem in situatie inversa. Investitiile straine au fost mai mari, au intrat in tara mai multi euro. Au intrat 4,4 miliarde de euro fonduri europene. Iesirile au fost mai putine ca in 2017. Deficitul comercial nu are nicio diferenta in aceste luni fata de altele, media a fost aceeasi. De nicaieri vine. Ce poate Guvernul sa garanteze este ca e o problema de scurta reglata. Anul acesta se va regla", a declarat Valcov, duminica seara, intr-o emisiune la Antena3.
Cu aceasta ocazie, consilierul premierului a atacat din nou Banca Nationala, de data aceasta acuzand-o pentru recordurile negative inregistrate in aceasta luna de cursul euro.
"BNR este responsabila de fluctuatia cursului si e datoria ei. Romanii nu au fost stresati cand luau imprumuturi cu 7% dobanda si la depozite aveau 1%? Romanii nu au fost nervosi pe lacomia... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 08:35
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca exista motive de ingrijorare privind economia tarii, in contextul in care euro a atins astazi un nou maxim istoric si creste necontenit de mai bine de o saptamana.
"Sigur ca sunt motive de ingrijorare. Am spus si am mai spus-o, nu imi face placere, dar PSD nu se pricepe la economie, iar rezultatul se vede in cursul de schimb, dar si in alte date care arata ca lucrurile nu merg asa cum trebuie, asa cum vor romanii", a raspuns seful statului, intrebat fiind de efectele pe care le are cursul euro asupra economiei tarii.
Cursul euro a crescut, din nou, marti, dupa ce luni atinsese un nou maxim istoric depasind pragul psihologic de 4,7 lei. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 4,7142, cu 0,13% mai ca luni.
Citeste si: Euro creste necontenit. De mai mult de o saptamana doboara maxim dupa maxim
Amintim ca Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat, luni, ca piata valutara este influentata inclusiv de declaratiile politice, pe langa cauzele de durata, economice, care duc la cresterea cursului de schimb al monedei nationale.
Iata aici mai multe detalii - Vasilescu (BNR), despre recordurile doborate de euro: Piata valutara este influentata si de declaratiile politice
Vasilescu s-a referit la declaratiile senatorului ALDE Daniel Zamfir care a anuntat ca ii va chema, pe 29 ianuarie, la audieri in Comisia Economica a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe Bogdan... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 13:52
Leul se mentine stabil in a doua zi a saptamanii, existand fluctuatii relativ mici fata de principalele valute.
Euro a scazut cu 0,04% fata de sedinta de luni, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de 4,5133 lei/unitate.
Dolarul american s-a depreciat ceva mai mult, cu 0,30%, cotatia fiind 4,2548 lei/unitate.
Francul elvetian a ramas neclintit fata de luni, la 4,2267 lei/unitate.
In schimb, lira sterlina a scazut de la 5,2887 lei/unitate - cursul din prima zi a saptamanii - la 5,2827 lei/unitate - cotatia de marti.
Gramul de aur s-a ieftinit usor, pana la 171,9687 lei/unitate.
Guvernatorul BNR a comentat vineri evolutiile monedei nationale din ultima perioada, explicand ca, in contextul actual, leul este chiar "excesiv de cuminte". mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 13:45
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat miercuri, ca o crestere a cursului cu 1-2%, asa cum s-a intamplat in ultima luna, nu inseamna o depreciere, leul fiind in realitate "excesiv de cuminte" comparativ cu alte monede.
"Daca dumnevoastra considerati ca o miscare de 1-2% este depreciere, eu cred ca este o exagerare aici. (...) Eu cred ca leul a fost extrem, chiar excesiv de cuminte. Nu as numi acest lucru depreciere. Este o moneda care este vie, se comporta sanatos in conditii de miscari de capitaluri, care in mod frecvent sunt greu de prognozat", a spus Isarescu.
Euro a depasit pragul psihologic de 4,55 lei in 8 martie, iar de atunci s-a mentinut in apropiere de acest nivel pana marti, atingand si un varf de 4,5654 lei, in 17 martie, nivel neatins din octombrie 2012.
Cursul minim din 2017 a fost de 4,4888 lei/euro, in 8 februarie, astfel ca variatia maxima a cursului euro/leu a fost de 1,7% in 2017.
Presiunea asupra leului a scazut incepand de luni dupa-amiaza, iar miercuri, cotatile erau apropiate de 4,54 lei/euro.
Vezi AICI cursul valutar de miercuri ...citeste mai departe despre "Isarescu: Scaderea leului din ultima luna nu inseamna depreciere. Este o moneda vie, a fost chiar excesiv de cuminte" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 17:57
O tulburare, o subrezire a Bancii Nationale nu este buna pentru Romania, a declarat joi presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, lider al PSD.
"Daca institutii importante din acest stat sunt mereu sub atac, s-ar putea sa fie o problema si incepi sa te gandesti - de unde vin toate astea? Atacurile incepute impotriva BNR afecteaza cursul de schimb. Am vazut atac pe Mugur Isarescu de cateva zile. Nu mi se pare in regula. (...) O instabilitate la Banca Nationala produce o instabilitate macroeconomica, o instabilitate financiara.
O tulburare, o subrezire a Bancii Nationale pentru Romania nu e buna, adica discutam foarte serios", a declarat Dragnea la Romania TV.
Iata si opinia ministrului de Finante despre caderea leului.
El a subliniat ca nu doreste schimbarea lui Mugur Isarescu de la sefia BNR.
"Eu? Niciodata (nu vrea schimbarea lui Isarescu - n.red.). Vorbesc in numele partidului. Nu vreau schimbarea lui Mugur Isarescu, dimpotriva il sustin, o spun raspicat. L-am sustinut si in alte randuri, si in alte situatii, chiar daca nu mi-au placut anumite gesturi, actiuni, pentru mine e important ca Banca Nationala sa fie stabila. Este o chestiune strategica", a aratat presedintele PSD.
Saptamana asta, Romania Libera a publicat un articol in care dezvaluia ca Isarescu ar fi colaborat cu Securitatea.
CNSAS nu mai poate reverifica acum datele, pentru ca i-a dat o data verdict de necolaborare in 2002. ...citeste mai departe despre "Dragnea nu vrea sa-l... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 21:48
Statul poate interveni in economie pentru a limita ciclurile economice si efectele corectiilor asupra societatii, considera guvernatorul BNR Mugur Isarescu, adaugand ca in cazul unor politici prociclice, cum este si situatia din Romania, este de preferat ca statul sa se abtina de la interventii.
"De ce intervine statul in economie? Nu intervine pentru ca vrea sa se bage ca musca, el intervine pentru ca vrea sa faca un bine social. Una dintre concluziile economistilor dupa criza din 1929 -1933 este ca economia are cicluri, unii spun ca insasi din natura umana. Motivul pentru care statul intervine este sa aplatizeze ciclul. Cand vine partea de declin si apar somajul, conflictele sociale (...) De aceea, politicile trebuie sa fie contraciclice. Daca face politici prociclice, atunci mai bine nu intervine, pentru ca face chiar un rau", a spus Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, politicile anticiclice trebuie sa reprezinte regula de baza a statului, care ar actiona intelept prin restrangerea cheltuielilor publice si a deficitelor bugetare in perioade de expansiune si cresterea cheltuielilor in fazele de recesiune ale economiei.
"Sa nu spunem noi economistii cat de important este ca politiciile sa fie anticiclice este o eroare fundamentala, a noastra", a spus Isarescu, prezent la o conferinta organizata la Academia Romana privind inchiderea unui program de studii post-doctorale finantat prin POSDRU cu peste 18 milioane de euro.
Seful bancii centrale spune ca... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:41
Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, luni, ca s-a intalnit cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu in prima zi de interimat pentru a intelege "foarte bine" raportul dintre criza politica si cursul de schimb si ce trebuie declarat pentru a influenta benefic evolutiile economice.
"Am avut de altfel in prima zi a acestui scurt mandat interimar o intalnire, printre altii, si cu guvernatorul BNR. Nu am avut-o, asa, ca sa fac pe presedintele. Am avut-o pur si simplu - pentru ca eram in mijlocul unei crize politice - sa inteleg foarte bine, pe de o parte, care e raportul intre aceste intamplari politice din Romania si cursul valutar. Si doi: ce trebuie sa evitam, chiar si la nivel de declaratii, sau ce trebuie sa declaram noi, cei care avem anumite pozitii in stat, pentru a influenta benefic toate aceste evolutii", a spus Antonescu, la Digi 24.
Cursul de referinta anuntat luni de BNR era de 4,6009 lei/euro, un nou maxim istoric inregistrat de moneda unica, in crestere cu 0,35% fata de sedinta precedenta, cand euro a fost cotat la 4,5848 lei.
Curs valutar: Euro a sarit de pragul de 4,6 lei.
Analistii cred ca pana la sfarsitul saptamanii, pe fondul crizei politice, cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei pe euro.
"Este posibil sa se mai deprecieze moneda nationala, dar nu cred ca in mod major, insa aceste riscuri de depreciere vin si din partea factorilor externi. Dupa cum vedem, sentimentul fata de zona euro s-a deteriorat si continua sa se deterioreze,... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 08:40
Cursul de schimb este aproape o obsesie pentru romani, iar mass media isi face datoria atunci cand scoate in fata aceste mesaje, dar cel putin acestea trebuie sa fie corecte, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizeaza Mediafax."Dorim sa schimbam, in sensul in care consideram important, de aici de la BNR, dezbaterea publica. Temele raman aceleasi. Nu am niciun fel de indoiala ca rata de schimb este aproape o obsesie pentru romani. Media isi face datoria. Cel putin mesajele sa fie corecte", a spus Isarescu, in cadrul colocviului cu tema "Instrumente de plata", organizat de BNR.
Isarescu a declarat marti ca BNR a cumparat euro de pe piata valutara in primul trimestru si a vandut valuta in lunile urmatoare, operatiuni prin care a urmarit inclusiv gestionarea lichiditatii din piata interbancara.
Guvernatorul bancii centrale a tinut sa precizeze ca BNR nu a cheltuit 11 miliarde de euro in prin vanzarea de valuta in piata in ultimii ani, asa cum rezulta din unele analize, mentionand ca nivelul actual al cursului nu este unul artificial.
"Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante?
Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca a transmis mesaje in toate partile", a afirmat Isarescu. mai mult
Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 11:54
Nivelul cursului de schimb inregistrat in urma cu doua saptamani a "cam" reflectat fundamentele macroeconomice, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, subliniind ca interventiile bancii centrale nu vizeaza un punct fix al paritatii, relateaza Mediafax."In ceea ce priveste cazul Romaniei, prezenta noastra pe piata nu vizeaza numai cursul de schimb si, iarasi, nu avem puncte fixe. (…)
Intr-un fel, evenimentele de acum cateva saptamani, cu depasirea nivelului de 4,3 lei/euro (arata acest lucru - n.r.).
Nu ne cantonam intr-un punct fix, avem zone in care consideram cursul intr-un relativ echilibru la momentul respectiv", a spus Isarescu.
El a mentionat ca economia evolueaza, ceea ce inseamna ca multe date se schimba, iar o zona de echilibru dintr-un an nu este mentinuta la infinit.
La finele lunii iunie, leul s-a depreciat semnificativ in raport cu moneda europeana, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala reducerea pensiilor, ceea ce a adancit incertitudinile privind situatia economica a Romaniei.
In ultimele trei sedinte ale lunii iunie, cursul de schimb a atins niveluri maxime istorice, culminand pe 30 iunie, cand a ajuns la 4,3688 lei/euro. mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 14:45