Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat in marti ca Banca Centrala insista ca, in cazul OUG 114, sa aiba loc o "dezlegare" a ROBOR de taxa pe active, pentru ca reprezinta un atac la adresa independentei bancii centrale.
"Este cu doua taisuri, ca sa spunem asa, dezlegarea ROBOR-ului de aceasta ordonanta. Dezlegarea ROBOR-ului de taxa pe active este altceva. Si pentru asta insistam, pentru ca este atac la independenta bancii centrale. Avem deja sesizari de la Banca Centrala Europeana si nu raspunde sau incalca Tratatul Unional. Si la asta nu avem incotro. Am solicitat in mod expres ministrului de Finante sa gaseasca o solutie. Exista, deci nimeni nu contesta dreptul Guvernului de a impozita inclusiv bancile. Peste tot in Europa cand s-a facut nu s-a facut legat de rata de politica monetara, ca pana la urma ROBOR-ul este o parte a politicii monetare", a spus Isarescu.
El afirmat ca, in cazul in care se doreste decuplarea ROBOR-ului de acordarea de credite, este posibil ca bancile sa perceapa alte tipuri de costuri.
"Intrebarea daca prin Ordonanta 50 se poate rupe ROBOR-ul de ce? Inteleg ca ar trebui sa se rupa de acordarea de credite. Cu alte cuvinte, referintele la creditele de consum, cele care dor atat de mult acum. Domnule, populatia simte ca ROBOR-ul este prea mare si din cauza ca ROBOR-ul este prea mare creditul este scump. Este o perceptie corecta, dar noi va putem spune din experienta ca, daca conditiile de creditare nu se... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 17:15
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a raspuns luni atacurilor lansate in ultima perioada, la adresa Bancii Centrale, de catre consilierul economic al premierului, Darius Valcov, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie.
Astfel, Isarescu a declarat ca nu intelege in numele cui glasuieste Valcov, dar nu poate vorbi in numele BNR. Guvernatorul Bancii Centrale a afirmat ca in aceasta dimineata a semnat proiectul declaratiei pentru drumul de parcurs de Romania spre Zona Euro, iar acolo "nu este niciun damf de Valcov".
"Am semnat in aceasta dimineata o declaratie cu drumul de parcurs al Romaniei catre aderarea la Zona Euro. Declaratia va fi semnata si de premier, de presedintele Academiei, de vicepremier. In ea nu este insa nicio idee a consilierului, nu e niciun damf de Valcov in aceste documente. Aderarea Romaniei la zona euro n-are nimic de-a face cu declaratiile lui Valcov", a sustinut Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai afirmat ca Darius Valcov obisnuieste sa ia "doua trei-cifre dintr-o parte, le pune in alta parte si face tot felul de declaratii greu de digerat".
Isarescu a dat ca exemplu o afirmatie facuta de Darius Valcov, vineri seara, in care compara bancile cu magazine de cartofi, iar BNR era supervizorul "magazinelor de cartofi".
"Mai avem de discutat cateva lucruri, mai ales dintre cele introduse de consilierul economic al premierului. Are acest obicei de a lua doua trei-cifre dintr-o parte, le pune in alta parte... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 15:42
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca indicele ROBOR a ajuns un fel de terorist pe care toata societatea il alearga, dar nimeni nu reuseste sa puna mana pe el.
Totodata, el a afirmat ca s-a facut propaganda ca, daca bancile se inteleg intre ele, neaparat se cartelizeaza.
"Imi pare rau ca a impartit toata societatea romaneasca si a ajuns ROBOR-ul un fel de terorist. Toata societatea il alearga si nimeni nu reuseste sa puna mana pe el. S-a facut propaganda ca, daca bancile se inteleg intre ele, neaparat se cartelizeaza. Nu este adevarat.
Capatarea unui sens malefic a cuvantului 'a se intelege' este total improprie. Cand va duceti in piata si bateti mana cu un vanzator pentru un produs, nu va intelegeti cu el? Ca doar nu ii dati cu parul. Asta este economia de piata, vanzatorul se intelege cu cumparatorul", a spus Mugur Isarescu, joi, intr-o conferinta de presa.
Iata toata declaratia sustinuta de Mugur Isarescu
In ceea ce priveste declaratiile lui Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie, care a spus pentru Bloomberg ca vrea sa discute cu BNR pentru a "schimba radical" modul in care se calculeaza ROBOR, Isarescu a replicat: "Ne apucam sa invatam tabla inmultirii?".
Totodata, guvernatorul BNR nu este prea optimist in privinta a ceea ce se va intampla in urma aplicarii OUG 114. Intrebat cum vede iesirea din situatia creata, Isarescu a... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 17:07
Leul se mentine stabil in a doua zi a saptamanii, existand fluctuatii relativ mici fata de principalele valute.
Euro a scazut cu 0,04% fata de sedinta de luni, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de 4,5133 lei/unitate.
Dolarul american s-a depreciat ceva mai mult, cu 0,30%, cotatia fiind 4,2548 lei/unitate.
Francul elvetian a ramas neclintit fata de luni, la 4,2267 lei/unitate.
In schimb, lira sterlina a scazut de la 5,2887 lei/unitate - cursul din prima zi a saptamanii - la 5,2827 lei/unitate - cotatia de marti.
Gramul de aur s-a ieftinit usor, pana la 171,9687 lei/unitate.
Guvernatorul BNR a comentat vineri evolutiile monedei nationale din ultima perioada, explicand ca, in contextul actual, leul este chiar "excesiv de cuminte". mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 13:45
Politica fiscala, dar nici politica monetara nu poate contribui mai mult la revenirea economiei, din cauza persistentei presiunilor inflationiste provenite din socuri pe oferta, in ciuda faptului ca Romania este inca in recesiune, spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Suntem inca in recesiune, sau iesim din ea, dar avem inca anticipatii inflationiste (...) Nu credem ca daca am avea o politica monetara mai laxa ar iesi altceva (...) Reducerea deficitului bugetar de la 9% din PIB la 3% din PIB a reprezentat un efort mare, sunt 6 puncte procentuale din PIB. N-a putut stimulentul monetar sa compenseze politica fiscala (...) Am banuiala ca politica fiscala este inca relativ prociclica", a afirmat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a completat ca politica fiscala nu avea prea multe optiuni, fiind prizoniera propriei greseli, aceea de a fi prociclica si in perioada de boom economic de dinainte de 2009.
"Politica monetara controleaza cererea, legatura mistica pe care nici economistii n-o inteleg"
In ceea ce priveste politica monetara, Isarescu a aratat ca o prima limitare, mai ales in statele emergente, provine din socul de oferta, iar de multe ori bancile centrale sunt in fata unei dileme, daca ar trebui sa acomodeze sau nu acesti factori. Oficialul BNR nu a explicat insa de ce se manifesta aceste socuri mai puternic in Romania decat in alte state si care sunt cauzele particulare.
"Politica monetara controleaza cererea, legatura mistica... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 17:16
Statul poate interveni in economie pentru a limita ciclurile economice si efectele corectiilor asupra societatii, considera guvernatorul BNR Mugur Isarescu, adaugand ca in cazul unor politici prociclice, cum este si situatia din Romania, este de preferat ca statul sa se abtina de la interventii.
"De ce intervine statul in economie? Nu intervine pentru ca vrea sa se bage ca musca, el intervine pentru ca vrea sa faca un bine social. Una dintre concluziile economistilor dupa criza din 1929 -1933 este ca economia are cicluri, unii spun ca insasi din natura umana. Motivul pentru care statul intervine este sa aplatizeze ciclul. Cand vine partea de declin si apar somajul, conflictele sociale (...) De aceea, politicile trebuie sa fie contraciclice. Daca face politici prociclice, atunci mai bine nu intervine, pentru ca face chiar un rau", a spus Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, politicile anticiclice trebuie sa reprezinte regula de baza a statului, care ar actiona intelept prin restrangerea cheltuielilor publice si a deficitelor bugetare in perioade de expansiune si cresterea cheltuielilor in fazele de recesiune ale economiei.
"Sa nu spunem noi economistii cat de important este ca politiciile sa fie anticiclice este o eroare fundamentala, a noastra", a spus Isarescu, prezent la o conferinta organizata la Academia Romana privind inchiderea unui program de studii post-doctorale finantat prin POSDRU cu peste 18 milioane de euro.
Seful bancii centrale spune ca... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:41
Guvernatorul BNR. Mugur Isarescu, a declarat marti ca afirmatia ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor este fara fundament si ca in banci se afla economisirile romanilor, iar o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva.
"Doua raspunsuri pentru cei care spun ca economia ar fi mers mult mai bine daca cursul s-ar fi dus nu stiu unde. Nu vreau sa pronunt cifre. Aici nu e vorba de a proteja cateva milioane de romani si de firme care aveau credite in valuta, si acest lucru conteaza, dar este vorba de impactul unui faliment in masa la nivelul creditului de consum si a creditului corporatist.
Se reflecta si in bilantul bancilor, si aici nu este vorba de a proteja bancile. Cei care vorbesc cu usurinta de acest lucru uita ca in banci se afla economisirile romanilor. Acolo sunt mai multe zeci de miliarde de lei sub forma de economisiri si o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva. Nu se joaca nimeni in lume cu sistemul bancar", a spus Mugur Isarescu.
Acesta a mai precizat ca "a vorbi despre costurile, despre faptul ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor, cred ca este o afirmatie fara fundament".
De asemenea, guvernatorul a declarat ca leul s-a depreciat dupa perioada 2008-2009.
"Referitor la acuzatia celor care spun ca am fi sacrificat dezvoltarea economiei romanesti de dragul celor care au credite in lei. Nu este adevarat si problema nu se pune asa. Cu... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 19:05
Mugur Isarescu prezinta Raportul asupra inflatiei in cadrul unei conferinte de presa. Business24 va prezinta principalele declaratii:
"Nu trebuie sa ne bucure ca inflatia in Romania este prea scazuta. Este scazuta din cauza deficitului de cerere".
"Este pentru prima data cand Romania are o inflatie relativ scazuta. Nu este prea scazuta, la 3% nu e prea saczuta, se incadreaza in normele europene si asa trebuie sa ramana".
Banca Nationala a Romaniei mentine prognoza de inflatie pentru finalul acestui an la 3,2%. Pentru 2013, BNR mentine, de asemenea, estimarea de 3%.
Rata anuala a inflatiei a ajuns in martie la un nou mimim istoric, de 2,40%, pe fondul ieftinirii produselor alimentare cu 0,94%, a scumpirii celor nealimentare cu 3,43% si a cresterii tarifelor la servicii cu 5,40% mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 11:35
Concurenta slaba din sistemul financiar-bancar permite bancilor sa "paseze" clientilor costurile provenite din organizarea ineficienta a activitatii si evaluarea gresita a riscului, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Incarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale bancilor, acoperite printr-o concurenta imperfecta a sistemului financiar-bancar se va tempera. De ce bancile pot sa paseze asupra clientilor, uneori intr-o adevarata inconstienta costurile unor lipsuri, care uneori le apartin, in ceea ce priveste organizarea interna sau evaluarea gresita a unor riscuri. (...) E posibil pentru ca concurenta nu este suficient de puternica si nu este data de numarul de banci", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a aratat ca un sistem bancar concurential nu inseamna neaparat multi actori, ci mai curand concurenti puternici, sanatosi, care au capacitatea sa lupte cu costurile, sa stie cum s-o faca si sa duca in jos costurile transferate catre clienti.
Isarescu s-a aratat indignat ca bancile au transferat catre clienti costurile provenite din creditele neperformante, care sunt in primul rand rezultatul unei analize de risc precare.
"In continuare, in ciuda progreselor, este clar ca in sistemul financiar-bancar trebuie sa se intareasca concurenta", a conchis Isarescu. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:54