Miliardarul George Soros a cerut Germaniei fie sa conduca zona euro afara din recesiune, prin stimularea cresterii economice, crearea unei autoritati fiscale comune si garantarea de obligatiuni comune, fie sa paraseasca uniunea monetara pentru a salva viitorul europei.
"Fiti lider sau parasiti euro: aceasta este o decizie legitima pe care trebuie sa o ia Germania. Fie impartasiti soarta cu restul Europei, va asumati riscul de a va scufunda sau de a inota impreuna, fie parasiti euro, pentru ca daca plecati problemele zonei euro se vor ameliora", a declarat George Soros pentru Financial Times.
Conform acestuia, situatia este in intregime dependenta de atitudinea Germaniei. "Daca insista asupra unei politici de austeritate, de intarire a pozitiei actuale deflationiste si nu se va clinti de la ea, atunci, in realitate ar fi chiar mai bine pentru ea pe termen lung (sa plece)".
Soros, un puternic sustinator al integrarii europene, dar un critic vehement al gestionarii crizei din zona euro de catre Germania inca din 2010, a laudat ultimul demers al Bancii Centrale Europene (BCE) de a se reveni la cumpararea de obligatiuni de stat din zona euro drept "un pas mai puternic decat cele precedente".
"Acest demers va avea un efect. Ar putea pune chiar bazele pentru o eventuala solutie. Dar este un paliativ, nu o solutie", a spus Soros.
Doar prin simpla anuntare a faptului ca posibila interventie a BCE ar trebui sa reduca prima de risc pe care Madridul trebuie sa o... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 12:47
George Soros a intocmit o lista de sapte pasi prin care Europa poate scapa de criza datoriilor suverane.
Sfaturile au aparut luni in publicatia Financial Times.
1. Statele membre din zona euro trebuie sa cada de acord pentru adoptarea unui nou tratat european care sa impuna o politica fiscala comuna. Trebuie sa apeleze la Banca Centrala Europeana(BCE), care sa colaboreze cu Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) si sa rezolve criza financiara. BCE va asigura lichiditatile iar fondul va accepta riscurile.
2. Dupa realizarea primului pas, EFSF va prelua obligatiunile Greciei, detinute in prezent de BCE si Fondul Monetar International. Acest lucru va restabili cooperarea dintre BCE si guvernele din zona euro si va permite reducerea datoriei Greciei cu ajutorul fondului de salvare.
3. EFSF va putea garanta ulterior sistemul bancar si nu obligatiuni de stat. Recapitalizarea va fi amanata, dar va ramane o problema care trebuie rezolvata, lucru acceptat de Germania si mult mai folositor Frantei decat o recapitalizare imediata.
4. In schimbul ajutorului oferit, marile banci vor accepta termenii impusi de BCE, care va lucra de partea guvernelor. Cei care refuza, nu vor avea acces la imprumuturile cu cost redus oferite de banca centrala.
5. BCE va desemna inspectori care sa controleze bancile pentru evitarea miscarilor riscante. Astfel va fi indepartata una dintre sursele principale ale tensiunii creditelor si se va asigura stabilitatea pietelor financiare.... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:00