De cativa ani depunerea declaratiilor fiscale se poate face online prin intermediul unui serviciu de pe site-ul ANAF-ului doar de catre cei care detin un certificat digital calificat.
Numai ca, potrivit legislatiei, cu un singur se pot semna declaratii fiscale pentru mai multi contribuabili. In aceste conditii, platitorii de taxe nu mai au nevoie sa detina propria semnatura electronica, pentru a-si depune online declaratiile fiscale, ci pot face acest lucru prin intermediul altcuiva, inclusiv prin servicii online.
Contribuabilii pot depune declaratiile fiscale online prin serviciul "Depunere declaratii on-line" de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), utilizand o semnatura electronica obtinuta printr-un certificat digital.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 11:25
Dragos Dobos, membru al Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali (CCF) si directorul Taxation Services la KPMG, a estimat ca pana la sfarsitul acestui an ar putea sa apara in Codul de Procedura Fiscala modificari la certificarea declaratiilor fiscale.
Mai mult decat atat, consultantul fiscal a precizat ca in prezent se discuta si despre certificarea deconturilor negative de TVA de catre membrii CCF.
Dragos Dobos a spus ca motivul amanarii a fost unul administrativ, pentru ca raspandirea CCF trebuia sa ofere o masa critica de consultanti fiscali pe tot cuprinsul tarii, care a fost atinsa.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 18:00
Zece declaratii trebuie depuse la ANAF pana maine, iar unele dintre acestea au fost modificate, recent, de autoritatea fiscala.
Notificare privind incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, formular 097. Acest formular se depune de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, a caror perioada fiscala este luna si care au depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei in luna august 2013.
Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii august 2013, formular 100.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 11:38
Declaratiile fiscale care aveau termen de depunere la ANAF pana pe 16 august vor putea fi trimise la autoritatile fiscale pana pe 19 august. Prelungirea termenului de depunere vine ca urmare a faptului ca ziua de 16 august a fost declarata zi libera pentru bugetari.
In conditiile in care institutiile statului nu vor lucra in perioada 15-16 august, termenul de depunere a declaratiilor stabilit pentru 16 august se va decala.
Tinand cont de decalarea termenului de depunere a declaratiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa trimita la ANAF, pana pe 19 august, urmatoarele documente:
Raportarile contabile la 30 iunie 2013. Acestea se depun de catre operatorii economici care au inregistrat, in exercitiul financiar precedent, o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei. Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2013 a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1013/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455, din 24 iulie 2013 si a intrat in vigoare la data publicarii.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet.
Cititi continuarea articolului pe Sapte noi formulare sunt utilizate pentru inspectia fiscala a persoanelor fizice si a firmelor mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 13:24
Peste 20 de declaratii si formulare trebuie transmise, in luna august, la Fisc. Ca o obligatie declarativa in plus, in august, se depun si raportarile contabile pentru primul semestru, obligatorii pentru operatorii economici care au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei in exercitiul financiar precedent.
Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 11:25
Potrivit calendarului publicat de ANAF, modificat intre timp prin aparitia OG nr. 8/2013, care a completat Codului fiscal, aproape 30 de obligatii fiscale trebuie indeplinite pe parcursul lunii martie de catre contribuabilii romani.
Pana in 7 martie, inclusiv, trebuie sa depuneti la Fisc:
Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania - formular 092.
Acesta trebuie depus de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, fiind astfel obligati sa-si modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar.
Fiscul preciza recent ca aceasta declaratie se depune atat de persoanele juridice, cat si de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale.
Cititi mai multe despre Ce declaratii trebuie sa depui si ce ai de platit la stat in luna martie pe Avocatnet.ro. mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 10:19
Persoanele juridice care nu sunt obligate sa depuna situatii financiare pentru 2012 trebuie sa duca la ANAF, pana la 1 martie, o declaratie pe propria raspundere,
Restul firmelor trebuie sa depune bilanturile pe 2012 pana pe 30 mai.
Regulile pentru depunerea situatiilor financiare pentru anul fiscal 2012 au fost aprobate prin Ordinul MFP nr. 40/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 44 din 21 ianuarie 2013.
Actul normativ precizeaza ca entitatile care nu au desfasurat activitate de la constituire pana la 31 decembrie nu intocmesc situatii financiare anuale sau situatii financiare anuale simplificate.
Declaratia nu este una tipizata, insa ea trebuie sa contina toate datele de identificare a firmei.
Citeste mai multe despre Astazi e ultima zi pentru depunerea declaratiei pe propria raspundere pentru firmele care nu depun bilanturi pe 2012 pe Avocatnet.ro. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 12:02
Ultima zi a lunii februarie este termenul-limita pentru depunerea la Fisc a patru declaratii, printre care se numara si formularul 205, cel care a inlocuit vechile fise fiscale.
1) Formularul 205
Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, formular se completeaza si se depune, in locul fiselor fiscale, de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului.
Declaratia 205 reprezinta o declaratie informativa, iar conform Codului Fiscal, amenzile pentru nedepunerea acesteia in termenele stabilite de lege au valori cuprinse intre 12.000 si 14.000 lei.
Cititi mai multe despre Declaratiile fiscale care trebuie depuse pana in 28 februarie pe Avocatnet mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 09:16
Certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit a fost un subiect dezbatut indelung. Desi a fost introdusa in 2007, certificarea a fost amanata de mai multe ori incepand de atunci.
Pentru ca lucrurile sa fie cat se poate de clare, lamurim astazi care este data de cand aceasta masura este obligatorie pentru declaratiile de impozit pe profit.
Certificarea declaratiilor fiscale, instituita prin Ordonanta Guvernului nr. 47/2007 si amanata in repetate randuri de autoritati, consta in verificarea exactitatii si realitatii datelor inscrise in declaratii pe baza informatiilor si documentelor prezentate de contribuabili.
Conform prevederilor legale, consultantul fiscal emite o nota de certificare care insoteste declaratia anuala de impozit pe profit. In nota de certificare se mentioneaza daca certificarea se face cu rezerve sau fara.
Citeste mai multe despre Declaratiile fiscale: Trebuie certificate de un consultant fiscal in 2013? pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 10:19