Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal al Romaniei si fost ministru al Finantelor sustine ca monedele virtuale nu sunt, de fapt, monede. Daianu sustine ca in cazul criptomonedelor este vorba doar de active financiare pur speculative care in niciun caz nu pot duce la o imbunatatire generala a prosperitatii populatiei, arata wall-street.ro.
"Critpo nu e moneda si nu are cum sa fie moneda. Nu indeplineste functii de baza ale unei monede, iar cei care folosesc cripto ca mijloc de plata isi asuma riscurile aferente. Eu nici nu pot sa le numesc 'monede', sunt doar niste active financiare speculative.
De cealalta parte, aceste asa-zise 'monede' sunt foarte periculoase. De la faptul ca genereaza piete paralele, care trebuie sa fie reglementate, la impactul asupra stabilitatii financiare. Desigur, daca vrem sa traim doar cu active speculative, se poate, teoretic", a declarat Daniel Daianu, potrivit sursei citate.
Presedintele Consiliului Fiscal a mai spus ca "faptul ca unii cu 5 dolari s-au imbogatit nu inseamna ca aceste cripto sunt o sursa a imbogatirii pe viitor". "Aceste cripto pot insemna si demolarea omului. Oamenii isi pot pierde si bruma de avere. (...) Nu cripto este popular in Romania. Populara este imbogatirea si posibilitatea de a te imbogati rapid", a mai declarat Daianu, citat de wall-street.ro. ...citeste mai departe despre "Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor: "Cripto nu e moneda si nu are cum sa fie moneda. Nu cripto este popular in Romania,... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 08:28
Problema Romaniei este de a nu iesi de pe pietele de capital, iar in cazul in care ne-am confrunta cu o situatie similara celei din 2009, Uniunea Europeana ne-ar ajuta, dar cu conditionalitati foarte severe, a declarat, vineri, presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, in cadrul unei conferinte
"Problema Romaniei nu este de a intra pe pietele de capital, problema Romaniei este de a nu iesi de pe pietele de capital. In 2009, daca nu aveam pachetul de asistenta financiara de la Uniune, noi nu mai aveam acces pe pietele internationale. Romania daca s-ar confrunta cu o situatie analoga, fara acces din cauza de deficitelor forate mari, iar ar trebui sa apelam la...ca avem prieteni institutionali si avem Uniunea Europeana care ne-ar ajuta, dar cu conditionalitati foarte severe. De aceea noi, in tara, nu trebuie sa comitem erori. Una este sa fii in groapa si sa fii cu apa pana peste nas si sa tipi "ajutati-ma, ajutati-ma, ajutati-ma" si vin si te ajuta. Vine salvamarul european si te ajuta. Dar altceva este sa nu fii in groapa si sa te duci orbeste catre groapa si sa intri in groapa. Asa ceva nu trebuie acceptat. Trebuie sa existe aceasta luciditate si nu ne vor ierta oamenii pana la urma. Pentru ca oamenii cand vor vedea ca repetam greseli, ca in ultima instanta cetatenii sunt cei care platesc, nu cei care se descurca", a spus Daniel Daianu, la conferinta "Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europa mai convergenta" - eveniment organizat la initiativa... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 15:53
Romania sufera de blestemul prociclicitatii si de aceea e bine sa nu mai repetam erorile mari, inclusiv in constructia bugetului, a declarat, joi, in cadrul unui seminar de specialitate, Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal.
"Asa cum arata experienta incercarilor de a stavili efectele mai nenorocite ale crizei financiare, aceste reguli au aratat prociclicitate. Noi suferim de un blestem al prociclicitatii. Am fost prociclici si pe baza de crestere. Este foarte probabil ca, prin masurile pe care vom fi obligati sa le adoptam, mai devreme sau mai tarziu, pentru a controla situatia economica sa fim iar prociclici. De aceea este bine sa evitam erorile mari, inclusiv in constructia bugetului. Noi, in nota din august, si veti vedea si in nota privind noua rectificare a bugetului, facem referire in termeni foarte expliciti la acest pericol.
Exista niste cai prin care, reexaminandu-se, se pot regandi aceste reguli, dar foarte putin se pot aplica in cazul Romaniei. De ce? Pentru ca in situatia noastra, cu deficite gemene foarte mari, cu o problema de fluxuri, nu de stoc, in sensul ca pe noi nu ne macina datoria publica - desi si ea a aproape triplata - ci fluxurile anticipate, angajamentele foarte mari, pe care bugetul nu le va putea absorbi fara masuri care sa reuseasca sa puna de acord resursele cu aceste angajamente", a explicat Daianu.
Oficialul Consiliului Fiscal a adaugat ca suntem o economie cu posibilitati limitate, in care erorile facute de-a lungul... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:52
Criptomoneda Libra este foarte periculoasa fiindca ar fractura in mod aproape iremediabil sistemul monetar, iar bancile centrale si-ar pierde din eficacitate, a declarat, marti, la Academia Romana, presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu.
"In ceea ce priveste criptomonedele, opinia mea este ca acestea sunt periculoase. Sunt active financiare foarte speculative, iar active precum Libra - fie ele sprijinindu-se pe un manunchi de active considerate sigure sau monede - sunt foarte periculoase pentru ca fac parte din logica celor care cred ca este nevoie de piete paralele, de disparitia bancilor centrale. Exista o asemenea gandire.
Criza financiara a aneantizat reputatia guvernelor si a unor banci centrale, banci centrale mari si este nevoie de alte monede, de circuite paralele, de structuri non-ierarhice. Deci discutia este mult mai adanca. Nu este legata numai de sistemul monetar. Nu intamplator libertarienii sunt atasati de aceasta viziune. Ei care si resping bancile centrale, ar dori sa ne intoarcem in lumea lui free-banking.
De aceea Libra este foarte periculoasa, fiindca ar insemna, ea s-ar adresa la miliarde de utilizatori si de fapt ar fractura in mod aproape iremediabil sistemul monetar si bancile centrale si-ar pierde din eficacitate", a spus Daniel Daianu.
El a mentionat ca bancile centrale au si asa mari dificultati in a formula si implementa politicile lor.
"In ceea ce priveste viitorul, daca punem de o parte criptomonedele, care trebuie sa... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 17:20
Romania nu se poate incadra in tinta de deficit de 3% in acest an, iar bugetul pentru 2020 trebuie sa inceapa corectia, parametrul cheie fiind mentinerea nivelului de deficit din 2019, a declarat, joi, presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, la seminarul EU-COFILE 2019.
"Deficitul bugetar este cu 0,8 procente din PIB mai mare fata de cat era consemnat in executia de anul trecut. Noi consideram ca nu ne putem incadra in tinta de 3%.
Noi am si spus in nota privind rectificarea ca avem un buget care are in structura sa o incordare structurala foarte mare, care isi are izvorul in putinatatea resurselor si presiunile foarte mari.
Problema nu este atat de stoc. Datoria publica in Romania la 35% din PIB ai zice ca este inca rezonabila. Polonia are 48 sau 49%, Ungaria in jur de 70%, Croatia tot peste 70%. Datoria publica, desi aproape s-a triplat fata de cea care era in 2007 - 2008, era 14% atunci, ai zice ca este rezonabila. Problema este de fluxuri.
Angajamentele sunt coplesitoare si nu sunt angajamente ipotetice. Nu este vorba de promisiuni. Este vorba de angajamente care sunt statuate in acte normative", a spus Daniel Daianu.
Deficitul bugetar a crescut cu peste 60%. Statul cheltuie mult mai mult decat incaseaza
El a precizat ca este posibil ca multi sa nu inteleaga magnitudinea acestor angajamente.
"Cu mare nonsalanta se vorbeste despre mentinerea calendarului... Am sentimentul ca nu exista un simt al proportiilor. Putem vorbi de un simt al... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 13:04
Taierea de taxe si impozite concomitent cu cresterea salariilor si pensiilor "tensioneaza bugetul public" si ar putea duce la dezechilibre macroeconomice, subliniaza Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, care transmite Guvernului sa fie atent si sa nu creeze "nervozitate foarte mare".
"A incerca sa bagi in ceea ce devine un 'pat al lui Procust' si o noua lege a salarizarii in sistemul bugetar (...), impreuna cu taieri de taxe si impozite, o dinamica inceputa in a doua jumatate a anului 2015, a continuat, concomitent cu cresteri salariale si de pensii ce sunt in structura bugetului cheltuieli permanente, acestea impreuna tensioneaza bugetul public", a declarat Daniel Daianu la RFI Romania.
El atrage atentia ca "am avut spatiu de manevra in sensul taierii unor cheltuieli si asa am reusit sa ne incadram sau sa fim sub aceasta limita de deficit bugetar de 3%, dar acest spatiu de manevra s-a redus copios in ultimul timp si riscam sa afectam si o masa critica a investitiilor publice".
Echilibrele macroeconomice nu trebuie stricate, mai spune Daniel Daianu, recomandand Guvernului prudenta: "Este bine ca Guvernul sa fie foarte atent in continuare cu ceea ce face, astfel incat sa atenueze cat mai mult din incertitudini, sa nu creeze nervozitate foarte mare, sa nu se piarda increderea pietelor in economia Romaniei".
Citeste mai multe despre "Daniel Daianu (BNR): Guvernul sa fie foarte atent in continuare, sa nu creeze nervozitate mare" pe site-ul... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 13:34
Economia Romaniei ar trebui sa creasca in medie cu 5% anual, in mod sustenabil, pentru a putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani, in conditiile dezvoltarii semnificative a infrastructurii si a cresterii importante a veniturilor fiscale, a spus Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR.
Potrivit datelor Eurostat, Romania a ajuns in 2015 la 57% din media UE dupa produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, indicatorul-cheie dupa care se masoara nivelul real de dezvoltare al natiunilor, ajungand aproape la egalitate cu Croatia, care avea un nivel de 58%.
Totodata, Romania ar avea nevoie de noua ani pentru a ajunge, in 2024, la 75% din media zonei euro, potrivit lui Daianu, care a facut aceste declaratii vineri, in cadrul sesiunii stiintifice "Romania in Uniunea Europeana" organizata de Academia Romana.
"Daca Romania ar creste economic in mod sustenabil, in medie cu 5% pe an, ar putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani. Nivelul de 75% din media zonei euro ar putea fi atins in 9 ani, adica in 2024", a sustinut Daianu.
In plus, daca Romania si-ar pastra ritmul mediu de crestere inregistrat in perioada 2000-2015, atunci ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 ani, in vreme ce 75% din media zonei euro ar putea fi atinsa in 13 ani.
Reprezentantul BNR a atras atentia ca, pentru adoptarea monedei euro, trebuie indeplinite unele conditii structurale precum dezvoltarea infrastructurii,... mai mult
Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 14:20
Prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Daniel Daianu, considera ca piata asigurarilor din Romania are multe probleme.
"Avem o piata a asigurarilor cu multe probleme. Important este ca ASF sa faca in asa fel incat cei care se ocupa de sectorul asigurarilor, prin ceea ce fac si ce declara, sa nu expuna institutia unor interpretari ca deciziile sunt motivate politic. Niciun comunicat al Autoritatii nu trebuie sa se abata de la ceea ce este si scris si nescris", a declarat Daianu, miercuri, la finalul audierii din Comisia de buget-finante din Senat.
Acesta a sustinut ca ASF are mari carente cu sistemele informatice si trebuie sa se faca investitii.
"Avem mari carente cu sistemele informatice si trebuie sa se faca investitii serioase, intrucat atacurile cibernetice, care sunt peste tot, vulnerabilizeaza mai mult o logistica ce era foarte precara si care chiar impiedica sa monitorizam pietele", a mai aratat prim-vicepresedintele ASF.
La comisie au fost prezenti miercuri Daniel Daianu, prim-vicepresedinte ASF, Ion Giurescu, vicepresedinte responsabil cu pensiile private, Mircea Ursache, vicepresedinte pentru piata de capital, si vicepresedintele Corneliu Moldoveanu, responsabil cu asigurarile. mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 17:18
Spania, asa cum a facut si Grecia, a cerut ajutor extern pentru recapitalizarea bancilor. Spania la fel ca Grecia a depasit pragul psihologic de 7% la randamentul obligatiunilor pe zece ani. Pana unde merg asemanarile intre situatia economica din Grecia si cea din Spania?
Potrivit analistilor economici, situatia Spaniei este departe de cea a Greciei, in special pentru ca in prima tara situata este generata de datoriile sectorului privat, iar in Grecia de nivelul datoriei publice. Cu toate acestea, solutia adoptata de UE de a recapitaliza bancile nu va rezolva problemele Spaniei, spun specialistii.
Situatia economica din Spania, considerate al patrulea "pilon" al zonei euro ridica multe semne de intrebare investitorilor. Dupa ce miercuri Moody's a retrogradat ratingul de tara cu trei trepte, Spania ajungand la acelasi nivel cu Romania, randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Spaniei a atins joi un nou record de la intrarea tarii in zona euro, apropiindu-se de 6,9%.
In plus, discutiile legate de ajutor acordat de statele din zona euro pentru recapitalizarea bancilor continua sa puna paie pe foc.
Calca Spania pe urmele Greciei sau este vorba doar de un context nevaforabil?
Situatia economica a Spaniei nu este asemanatoare cu cea din Grecia, diferenta dintre cele doua tari fiind data de nivelul datorie publice, a declarat pentru Business24 consilierul onorific al premierului Daniel Daianu.
"Situatia Spaniei nu este similara cu cea a Greciei. Sunt cateva... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 08:46