onsilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, a declarat vineri ca daca Banca Centrala ar cumpara aur de la Rosia Montana, institutia ar trebui sa "aresteze banii care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie".
"Prin lege BNR este obligata sa asigure stabilitatea preturilor, sa promoveze o politica monetara care sa duca la stabilitatea preturilor. Decizia de cumparare a aurului va fi subordonata acestui criteriu. Cantitatile de aur pe care le va cumpara Romania nu raman fara efecte in ceea ce priveste cantitatea de bani din economie si atunci Banca Nationala este obligata, daca vrea sa respecte stabilitatea preturilor (...), va trebui sa sterilizeze.
Deci, in afara faptului ca exista un pret de cumparare, BNR va efectua si cheltuieli, care uneori pot fi serioase, in ceea ce priveste sterilizarea acestor cumparari. Intr-o exprimare mai plastica, arestarea banilor care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie", a declarat Lucian Croitoru la masa rotunda organizata de comisia speciala parlamentara.
Potrivit acestuia, in lume, costurile de tranzactie, de transport al aurului nu costa mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpara din orice loc.
"O decizie cu fundament de cumparare a aurului se refera la pret. BNR are intotdeauna in vedere rationalitate economica si un pret mai mic este intotdeauna mai avantajos. BNR a stopat cumpararea de aur in anul 2000 si... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 14:40
Deprecierea monedei euro este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro, a declarat miercuri, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
'Deprecierea monedei euro va stimula intreaga zona euro fata de restul lumii si va ajuta tarile mai putin performante din zona euro, prin efectele de amploare pe care le-ar implica. Aceasta nu este o solutie pe termen lung, dar ar da timpul necesar pentru luarea unor masuri care sa duca la cresterea productivitatii muncii', a spus Croitoru.
Cele mai bune solutii sunt cele care ajuta la iesirea din criza fara a adanci recesiunea, a aratat Croitoru. Potrivit consilierului guvernatorului BNR, deprecierea euro ar fi stimulat exporturile si ar fi redus importurile, diminuand deficitele externe pentru Portugalia, Spania, Irlanda si Grecia, concomitent cu reducerea surplusurilor comerciale ale Germaniei, Olandei sau altor state dezvoltate din nord.
Acesta a mai aratat ca nu deficitele bugetare au stat la baza actualei crize a datoriilor, ci deficitul de cont curent, criza zonei euro fiind mai degraba una a balantei de plati.
Croitoru a spus ca regula centrala a Pactului Fiscal al UE este limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB, insa regula care ar ajuta ar fi una care sa disciplineze politicile in interiorul UE pornind de la relatia dintre sectorul public si cel privat.
Solutia gasita de UE este necesara pentru ca asigura disciplina fiscala, insa... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 20:50
A fi reprezentant al Romaniei la FMI este o onoare, dar in acelasi timp si o mare responsabilitate.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, fost reprezentant al Romaniei la FMI, a povestit intr-un interviu Business 24 ce presupune acest job, dar si ce competente ar trebui sa aiba viitorul reprezentant care va ocupa scaunul lui Mihai Tanasescu.
"E o lume foarte bine organizata si profesionista. Sunt oameni foarte bine pregatiti, este un "challenge" continuu. Pentru a ajunge sa lucrezi la FMI trebuie sa treci prin doua filtre: primul, propunerea facuta de autoritatile romane si al doilea, un interviu cu directorul constituentei in cadrul careia vei lucra.
Imi aduc aminte ca au fost cazuri cand directorul executiv al constituentei olandeze, acolo unde activam si eu, a respins candidati propusi de unele tari. Abaterea de la principiile profesionalismului se plateste in toate domeniile si se intoarce impotriva ta.
Odata ajuns la FMI, sunt diverse joburi pe care le ai, lucrezi pe diverse tari care ti se aloca, dar si pe "policy papers" - World Economic Outlook (WEO) sau Global Financial Stability Report (GFSR)", a declarat Lucian Croitoru pentru Business24.
Potrivit acestuia, persoana numita ca reprezentant al unei tari in cadrul FMI devine automat si director adjunct. Asta inseamna ca preia atributiile directorului executiv ori de cate ori este necesar sa reprezinte constituenta in Board-ul FMI.
"Sunt patru zile in care se lucreaza in plenul... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 13:06
Bancile nu sunt interesate sa repatrieze capitalul, intrucat nu exista un stimulent de plecare si adecvarea se face la nivel de grup, a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
"Nu vad ca aceasta (repatrierea capitalului, n.r.) sa fie o problema pentru Romania, pentru ca chiar daca bancile straine au interes, procesul este oricum lent, se va intampla lent daca se va intampla. Nu exista interesul acesta, pentru ca adecvarea capitalului se calculeaza la nivel de grup. Deci nu exista un stimulent pentru plecare. Exista mai degraba un stimulent ca oamenii sa-si continue businessul pe baze bune aici in Romania. Eu nu vad o problema in acest lucru", a spus Croitoru, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.
El a declarat ca singurele presiuni sunt acum ca, pana in iunie, cele 70 de banci de pe lista Autoritatii Bancare Europene sa creasca indicatorul Tier1 capital la 9, iar in incercarea de a-si rezolva problemele probabil ca exista presiuni.
"Nu este logic pentru banci sa incerce sa duca capitalul acolo (la bancile mama, n.r.), deoarece Capital Adequacy Ratio se calculeaza la nivel de grup. Daca una din cele 70 de banci trebuie sa atinga 9 pe Tier 1 in acea tara nu o rezolva mutand de la o fiica la o mama", a mai spus Croitoru. mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 18:07
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a spus ca anul viitor, Romania ar putea trage bani de la FMI. In timp ce analistul financiar Lucian Davidescu considera ca declaratia oficialului bancii centrale este destul de previzibila, fostul ministru de Control in cabinetul Nastase, Ionel Blanculescu ii apreciaza curajul.
Lucian Croitoru spune ca unul din motivele pentru care Romania ar putea apela la banii de la FMI este acela ca bancile vor repatria fondurile catre bancile mama.
"Bancile pot sa repatrieze cel mai usor fondurile care au fost investite in titluri de stat si care ajung la scadenta. Ceea ce bineinteles poate sa creeze in viitor o problema din punct de vedere al finantarii Guvernului", a spus Croitoru, la o intalnire cu oameni de afaceri germani.
Consilierul guvernatorului BNR spune ca Romania a studiat piata din Statele Unite in scopul atragerii de pana la doua miliarde de dolari, dar in final a renuntat la aceasta operatiune.
"In acest caz, la nivel teoretic, eu nu exclud posibilitatea ca fonduri de la FMI si UE din linia precautionara sa fie utilizate", a explicat Croitoru.
Acesta a mai afirmat ca Ministerul Finantelor Publice are rezerve de finantare pentru aproximativ patru luni.
Declaratia lui Croitoru, previzibila
In opinia analistului financiar Lucian Davidescu, declaratia consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, era destul de previzibila, pentru ca "era destul de clar de la inceput, de cand a fost semnat acordul... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 13:30
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat sambata ca obiectivul de aderare la euro in 2015 este unul intern, care spune ca Romania este hotarata sa continue reformele si ca este necesara mentionarea publica a acestui obiectiv.
"Este necesara mentionarea publica a acestui obiectiv (de aderare la zona euro in 2015, n.r.). El este un obiectiv intern. In general, intrarea in zona euro trebuie sa fie un obiectiv comun al Romaniei si al celeilalte parti. Asta e un obiectiv intern, el inseamna ca el spune: noi suntem hotarati sa continuam aceste reforme care duc si spre euro daca le continuam, pentru ca avem nevoie de ele", a precizat Croitoru.
Potrivit acestuia, "mentinerea unui obiectiv in discurs legat de anul 2015 este necesar si din perspectiva faptului ca noi, spre deosebire de alte tari precum Marea Britanie sau Danemarca am primit, atunci cand am intrat in Uniunea Europeana, o amanare legata de acest obiectiv, nu este stabilit exact cand, dar noi avem aceasta preocupare in continuare".
Croitoru a mai mentionat ca, daca zona euro continua sa se deprecieze suficient de puternic, va apare si intrebarea "daca noi mai vrem sa mai adoptam o moneda care nu are sanse reale".
Romania isi mentine tinta de aderare la euro pentru anul 2015 - este concluzia care s-a degajat in cadrul sedintei comitetului interministerial pentru trecerea la euro, ce a avut la sfarsitul lunii octombrie.
Presedintele Traian Basescu declara recent, intr-un interviu pentru... mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 18:49
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, a declarat joi ca este posibil ca, anul viitor, Romania sa inregistreze o crestere economica similara celei din 2010, relateaza NewsIn."In 2011, produsul intern brut este posibil sa ramana acelasi in termeni reali.
Va fi o crestere economica spre zero, ceva de genul acesta", a spus Croitoru.
El a precizat ca nu exclude posbilitatea ca Romania sa inregistreze in 2010 o scadere mai accentuata a PIB-ului.
"Daca increderea coboara foarte mult, poate sa duca la decizii la nivel microeconomic de stopare a investitiilor mai mult decat s-a anticipat" a precizat Lucian Croitoru.
De asemenea, el a declarat ca este posibil ca, in 2010, Romania sa inregistre o "deraiere" de 0,4 - 0,5 la suta din PIB fata de tinta de deficit bugetar pentru acest an. mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 16:06
Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat miercuri in plenul Parlamentului, ca instabilitatea politica duce la majorarea nevoilor de finantare ale Romaniei, in prezent de 3,5 miliarde euro, suma care s-ar putea ridica pana la sfarsitul anului la cinci miliarde euro, precizeaza NewsIn.
"Daca reformele cheltuielilor publice s-ar derula la timp, conform programului fiscal pe anul 2009, statul roman ar avea nevoie de aproximativ 3,5 milioane (se refera la miliarde, n.r.) de euro pana la sfarsitul acestui an, adica pentru mai putin de doua luni.
Amanarea reformelor face ca nevoile de finantare ale statului roman sa creasca catre 5 miliarde de euro pentru aceeasi perioada, in conditiile in care nici Uniunea Europeana, nici Fondul Monetar International nu vor mai acorda transele.
Iata cum, in estimarea noastra, instabilitatea politica determina cresterea costului statului roman cu aproape 1,5 miliarde de euro", le-a spus Croitoru parlamentarilor.
Croitoru a mai spus ca inexistenta unui Guvern intarzie "cuplarea economiei" Romaniei la trendurile de crestere ce se manifesta deja pe marile piete.
"Este nevoie de vointa politica pentru instalarea unui Guvern functional, vointa pe care va invit sa o exercitati", a mai declarat Croitoru.
mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 11:34
Cresterea deficitului bugetar in 2009, peste tinta agreata initial cu FMI, de 4,6% din PIB, ar trebui sa implice si o crestere a cheltuielilor de investitii, a declarat, pentru NewsIn, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, informeaza NewsIn. "Majorarea deficitului bugetar ar trebui sa reflecte si o crestere a cheltuielilor de investitii", a spus Croitoru.Misiunea Fondului Monetar International (FMI), prezenta in Romania, negociaza cu autoritatile modificarea tintelor de deficit bugetar, in conditiile in care scaderea economiei in 2009 va fi mai abrupta decat cea estimata initial, de 4%.
Referitor la reducerea deficitului bugetar in anii urmatori, pe care Romania trebuie sa o realizeze pentru adoptarea euro, Croitoru a subliniat ca ajustarea de la un nivel semnificativ mai mare decat tinta asumata initial pentru acest an, de 4,6% din PIB, spre plafonul impus de UE, de 3% din PIB, va fi mai dificila si va fi conditionata inclusiv de ritmul de redresare a economiei.In 2010, consilierul guvernatorului BNR estimeaza ca economia va stagna.
Reprezentantii mediului privat si cei ai sindicatelor au declarat, in urma discutiilor avute cu autoritatile si cu oficiali ai FMI, ca scenariile care se contureaza in acest moment prevad contractia economiei cu 8-8,5% din PIB, respectiv un deficit bugetar de aproximativ 7% din PIB in acest an.Presedintele Unimpresa, Stefano Albarosa, a declarat la finalul saptamanii trecute, dupa intalnirea cu reprezentantii Executivului, ca... mai mult
Joi, 06 August 2009, ora 10:28