Ministrul demis si iar propus al Fondurilor Europene, Marcel Bolos, spune ca Romania va pierde 500 de milioane de euro in noul buget al Uniunii Europene, iar aceasta pierdere va fi zona proiectelor de infrastructura de transport. Bolos a primit aviz negativ in urma audierii in comisiile parlamentare.
"Dupa cum se cunoaste, noul procent pe care l-au pus in discutie la nivelul Comisiei Europene este de 1,074% din venitul national brut. Pentru Romania inseamna o pierdere de aproximativ 500 de milioane de euro la nivelul politicii de coeziune. Daca pana acum discutam de 30,566 miliarde de euro, in varianta noua de buget suntem afectati cu cele 500 milioane de euro", a declarat Bolos, la finalul audierii in comisiile parlamentare.
El a spus ca aceasta pierdere de 500 de milioane de euro va afecta tara noastra in zona proiectelor de infrastructura.
"Avem aceasta pierdere si, in general, suntem afectati pe zona proiectelor de infrastructura de transport, pentru ca acestea au si specific faptul ca potrivit noilor orientari la nivel de comisie schimbarile climatice sunt prioritare si este o prioritate la nivel european, dar, pe de alta parte, daca negocierile vor inainta, avem castiguri la nivel de flexibilitate a utilizarii fondurilor europene pe care le avem pentru urmatoarea perioada de programare, intrucat am formulat un numar de sase propuneri de masuri pe aceasta zona a flexibilizarii.
Sper sa fie in final castigate proiectele de infrastructura care sunt cele mai... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 16:38
Presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea, sustine ca autostrada Iasi-Targu Mures este eligibila pentru finantare din fonduri europene, adaugand ca exista vointa politica necesara pentru realizarea lucrarii.
Deputatul Marius Bodea afirma ca inclusiv tronsonul Targu Neamt-Iasi urmeaza a fi realizat din bani europeni, dupa ce Cabinetul Orban va renunta in scurt timp la solutia parteneriatului public-privat propusa de guvernarea PSD.
"Proiectul autostrazii Iasi-Targu Mures este eligibil pentru finantarea integrala din fonduri europene nerambursabile. Exista vointa politica necesara pentru a face proiectul, iar important este ca in viziunea Uniunii Europene, autostrada A8 este un proiect necesar de implementat", a declarat, intr-un comunicat de presa, presedintele Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura, deputatul PNL Marius Bodea.
Liberalul considera ca reprezentantii PSD incearca "sa manipuleze si sa creeze controverse inutile", inducand ideea ca tronsonul Iasi-Targu Neamt nu se va face din bani europeni.
"Finantarea sectorului de autostrada, denumit generic Tg. Neamt-Iasi-Ungheni, nu este contractata deocamdata din fonduri UE, deoarece actuala forma juridica inventata de PSD - anume parteneriatul public-privat - nu permite acest lucru. Fantasmagoria PPP inseamna tocmai renuntarea la fonduri europene, dat fiind ca Uniunea Europeana nu are cum sa plateasca bani in locul finantatorului privat", a precizat... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 18:46
Guvernul a adoptat mai multe masuri in cadrul sedintei de vineri, care au ca scop accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene.
Astfel, guvernul majoreaza cota maxima de acordare a prefinantarilor, de la 10%, la 20% pentru proiectele care au integral finantare nerambursabila si pentru proiectele care au valoare eligibila mai mica de un milion de lei.
De asemenea, "se da posibilitatea ca garantia depusa in vederea acordarii prefinantarii sa poata fi diminuata, pe masura ce este recuperata prefinantarea, in cazul beneficiarilor ajutorului de stat de minimis", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Ministrul estimeaza ca modificarile aduse vor responsabiliza structurile care gestioneaza fondurile comunitare si vor aduce o imbunatatire la nivelul beneficiarilor in ceea ce priveste posibilitatea de absorbtie a fondurilor.
Achizitiile publice, supravegheate indeaproape
Modificarile adoptate vineri vizeaza si sectorul achizitiilor publice. Astfel, potrivit noilor norme de aplicare a legii privind achizitiile publice, autoritatile publice nu pot intarzia mai mult de sapte zile calendaristice incheierea unui contract sau acord-cadru de achizitie publica.
In plus, incheierea contractelor trebuie notificata catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) in termen de 48 de ore.
Cristina Traila, presedintele ANRMAP, a motivat modificarile propuse prin "transparentizarea reala" a procesului... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 13:30
Rata de absorbtiei efectiva a fondurilor europene la nivelul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) este de 17%, a declarat miercuri ministrul Economiei, Lucian Bode, care a adaugat ca acest lucru il "nemultumeste".
"Rata absorbtiei efectiva este de 17%, procent care pe mine ma nemultumeste si vreau sa fac tot posibilul ca in 2012 sa ajungem la cel mai inalt plafon de rambursari pentru beneficiari. Sper si am speranta ca vom reusi", a precizat ministrul Economiei in cadrul IMM Forum.
In opinia acestuia,cauzele care au determinat un nivel de absorbtie scazut sunt legate de achizitiile publice si perioadele lungi de evaluare a proiectelor.
"In Romania, perioadele lungi de evaluare si problemele pe partea de achizitii publice duc la intarzieri nepermise, iar principalul nostru interes este legat de eliminarea oricaror intarzieri si respectarea termenilor procedurali. Problemele sistemice din domeniu pot fi rezolvate prin determinare, cu oameni pregatiti si masuri de eficienta", a mentionat Bode.
Ministrul Economiei a subliniat ca, pana in prezent, peste 1.300 de IMM-uri au fost sprijinite prin programele derulate de MECMA, prin intermediul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici, mai exact programele Mihail Kogalniceanu si Start-up. mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 16:28