Traian Basescu a anuntat vineri seara, dupa finalizarea summitului privind bugetul UE, ca obiectivul tarii noastre a fost relaxarea conditiilor de accesare a fondurilor europene, iar suma alocata cadrului financiar multianual va fi mai mica fata de propunerea Comisiei Europene cu 100 de miliarde de euro.
Presedintele a prezentat concluziile negocierilor de la Consiliul European si a afirmat ca prima propunere de buget a lui Herman van Rompuy nu era buna pentru Romania.
"Pana in prezent s-au gasit niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde. Urmeaza ca pana la urmatorul consiliu sa se gaseasca solutii pentru alte 30 de miliarde. In acelasi timp, cel putin din punctul nostru de vedere, obiectivul a fost relaxarea conditiilor de accesare", a declarat Basescu.
Summitul UE a esuat. Sunt posibile noi reduceri ale bugetului peste propunerea lui Van Rompuy
"Pentru Romania era si este fundamentala conditia de accesare a banilor europeni", a afirmat presedintele Romaniei.
Astfel, la acest summit, tara noastra a reusit sa obtina un nivel al cofinantarii de 85% si includerea TVA in cheltuielile eligibile.
Cu privire la prefinantare, cifra la care s-a ajuns deocamdata este de 4%, insa Traian Basescu spera sa ajunga la nivelul de 7% cu ocazia negocierilor urmatoare.
Citeste mai multe despre Traian Basescu, despre concluziile dupa Consiliul European: Prima propunere, rea pentru noi pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 18:52
Discutiile liderilor europeni de la Bruxelles cu privire la bugetul UE pentru 2014 - 2020 au esuat, iar negocierile pe acest subiect vor continua, cel mai probabil, anul viitor.
De asemenea, se prevad noi reduceri ale bugetului UE fata de suma de 80 de miliarde pe Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a propus-o pana in acest moment.
Care vor fi urmatorii pasi daca negocierile de la Bruxelles vor esua?
Herman Van Rompuy, si Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au anuntat ca discutiile au esuat si va fi nevoie de negocieri suplimentare.
Presedintele Consiliului European a atras insa atentia ca "nu este nevoie sa dramatizam lucrurile pentru ca negocierile sunt complexe si s-a intamplat acelasi lucru si ultima data cand am negociat bugetul".
Potrivit lui Van Rompuy, "la acest moment cea mai buna solutie a fost sa mentinem un nivel al reducerilor de 80 de miliarde. Pentru urmatoarele luni am putea merge chiar mai departe. Trebuie insa sa asiguram un echilibru si sa pregatim (n.r. reducerile) cu mare atentie, dar nu exclud ca putem merge mai departe (n.r. cu taierea bugetului), dar cu pregatiri anterioare foarte bune".
Herman Van Rompuy, a venit joi seara cu o noua propunere de buget, in urma discutiilor cu Franta si Polonia.
Astfel, in comparatie cu primele recomandari ale lui Van Rompuy, in noua propunere Politica Agricola Comuna a castigat inca 8 miliarde de euro, iar fondurile de coeziune au primit in plus 10,653... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:38
In ultima versiune de buget, propusa de Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Agricultura si Coeziunea castiga aproape 19 miliarde de euro, in timp ce marele perdant este Competitivitatea, al carui buget s-a redus cu mai mult de 13 miliarde de euro.
Lucrarile summit-ului UE pe bugetul european din perioada 2014 - 2020 s-au suspendat vineri in jurul orei locale 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.
Summit-ul a inceput joi cu o intarziere de doua ore, la ora locala 22.00, dupa ce intalnirile bilaterale intre liderii statelor membre si Van Rompuy s-au prelungit, scrie Agerpres.
Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi, inaintea Consiliului European, ca fiecare tara va trebui sa accepte compromisuri, in timpul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 si a dat asigurari ca Germania va avea o atitudine "constructiva".
"Cred ca vom avansa putin, dar ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a fost insa declaratia lui Merkel cand a plecat de la summitul UE.
"Cred ca anumite pozitii sunt inca foarte departe unele de altele", a mai adaugat cancelarul, apreciind totusi ca atmosfera a fost buna in cadrul reuniunii.
Si Francois Hollande s-a aratat mai optimist la inceputul summit-ului, anuntand ca: "vin sa caut un compromis, nu sa dau un ultimatum" si "alaturi de... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:53
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat, la finalul celei de-a doua zi a Summitului UE, ca Romania si-a atins obiectivul de a avea acces la uniunea bancara.
"As face o precizare de importanta majora pentru noi: ceea ce ne-am propus, sa avem acces la uniunea bancara, s-a intamplat, in concluziile de azi. Efortul nostru este bine reprezentat in concluziile congresului", a declarat Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Seful statului a precizat ca supravegherea bancilor prin uniunea bancara vizeaza atat bancile din zona euro cat si cele care nu fac parte din zone euro, asa cum este Romania.
Basescu: Avem obligatia sa adoptam moneda euro
"In interiorul uniunii bancare, problema este legata de supravegherea tuturor bancilor din zona euro, dar si din zona non-euro, pentru statele care opteaza pentru a face parte din acest sistem, mai exact pentru a face parte din Mecanismul unic de supraveghere. Mecanismul iti creeaza si drepturi, si obligatii", a declarat presedintele Romaniei.
Presedintele Basescu a prezentat concluziile discutiilor purtate la Summitul UE care a inceput joi la Bruxelles. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:23
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Romania este capabila sa contribuie cu bani la Fondul Monetar International, daca ar fi nevoie, insa regulile europene ne scutesc de acest lucru, a declarat Traian Basescu, dupa intalnirea cu oficialii UE.
In cadrul summit-ului s-a gasit o solutie de guvernanta fiscala printre care si consolidareaFondul European de Stabilitate Financiara(FESF) si mecanismului de stabilitate.
Fondul European de Stabilitate Financiara va intra in vigoare din 2012, si va functiona in paralel cu mecanismul european de stabilitate. Toate statele trebuie sa aiba pregatite mecanisme de corectie a deficitelor, au hotarat liderii Uniunii Europene la summit-ul care s-a incheiat joi, la Bruxelles.
In plus, in cazul in care Marea Britanie se razgandeste, UE va lua in considerare, din nou, modificarea tratatelor care au stat la baza UE.
"Marea miza a acestui Consiliu European a fost legata de gasirea solutiilor la criza economica. Premergator se anuntasera diferite solutii: modificarea tratatului, modificarea protocolului 12 al tratatului, pana la urma s-a ajuns la o a treia solutie care, cel putin in aceasta faza nu modifica tratatul pentru ca nu s-a putut ajunge la un consens, Marea Britanie a blocat consensul", a explicat presedintele Romaniei.
Acordul de guvernanta fiscala, atractiv pentru Romania
Se pare ca s-a mers pe o solutie juridica pe care tratatele UE nu o interzic, si pentru care exista si un precedent: realizarea unui acord interguvernamental in interiorul UE, pe care... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:00
Cea de-a doua zi de discutii de la Bruxelles pare sa fi fost mult mai productiva decat prima. Asta daca luam un calcul optimismul liderilor europeni in privinta noului acord si nu reactia pietelor internationale. Desi premierul britanic este "oaia neagra" liderii europeni gasesc noua solutie salvatoare.
Intalnirea de vineri s-a finalizat cu o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business 24 va ofera in timp real cele mai importante informatii de la Bruxelles
LIVE TEXT:
19:43 Primul bilant al summitului UE
Dupa doua zile pline de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord. Pactul de stabilitate financiara calmeaza, temporar, pietele si investitorii.
Cu toate acestea, refuzul Marii Britanii de a semna acordul inseamna ca acesta va fi tratata ca unul interguvernamental si nu ca un tratat.
18:56 Autoritatile se tem de revolte
Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Sstat Major ale categoriilor de forte ale SUA, s-a aratat ingrijorat de eventualele revolte si sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea destrama.
18:19 Pietele bursiere incep sa respire
Pietele bursiere din Europa au revenit pe cresteri, dupa ce liderii europeni au aprobat pactul de stabilitate.
Indice S&P a urcat 1.4%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu un punct procentual.... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 17:45
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca liderii UE au aprobat declaratia privind recapitalizarea bancilor, urmand ca liderii zonei euro sa rezolve problema Greciei si a fondului de solidaritate.
"Faptul ca se revine la Consiliul European dupa discutiile de duminica, cand au fost asezate pe masa toate punctele de vedere, a ajutat la gasirea unei solutii.
A fost aprobata declaratia de recapitalizare a bancilor. Vizeaza finantarea bancilor pe termen mediu, incat sa se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu ale economiei reale.
Declaratia vizeaza asigurarea cantitatii si calitatii capitalului. Se vizeaza introducerea in sistemul bancar a unui capital de prima clasa, in bani, nu in altceva. Se injecteaza in sistemul bancar european capital de calitate care sa sustina nu numai economia, ci si nevoia de credite a statelor", a spus seful statului.
Citeste mai multe despre declaratiile presedintelui Traian Basescu pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 22:00
Traian Basescu este de parere ca Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare daca fluxurile de capital oferite de bancile mama s-ar micsora. Mai mult, n-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta, este de parere Presedintele.
Presedintele Romaniei va sustine in fata membrilor consiliului UE ca, in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro, sa se tina cont si de nevoia de a se mentine fluxurile de capital catre filialele bancilor din zona euro, aflate in zona non euro.
"Am considerat necesara o pozitie extrem de limpede a Romaniei pentru a ne asigura necesarul de finantare anul viitor", a declarat acesta , intr-o conferinta de presa de pe aeroportul Otopeni, inainte de a pleca spre Bruxelles pentru summitul UE.
Anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare si a sustine deficitul, ceea ce inseamna 12,3 miliarde euro de pe piata interna plus alte 2 miliarde euro de pe piata externa, potrivit calculelor Presedintiei.
"Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare daca fluxurile de capital oferite de bancile mama s-ar micsora. N-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta", a explicat presedintele Traian Basescu.
Basescu: Sa privim bugetul cu prudenta
"In situatia in care am avea un buget cu un deficit de 3% din PIB, Romania ar trebui sa imprumute de pe piata interna 71,6 milarde de lei, echivalentul a 17,6 mld euro plus alte 2 mld de... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 16:17