Guvernul a decis marti prorogarea termenului pana la care contribuabilii persoane fizice trebuie sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributii sociale de la 15 martie pana la 25 mai.
"S-a aprobat astazi prorogarea termenului pana la care contribuabilii persoane fizice trebuie sa isi indeplineasca obligatiile declarative si de plata a impozitului pe venit si ale contributiilor sociale, a formularului declaratie unica privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoane fizice, formularul 230.
Este vorba de prorogarea termenelor de la 15 martie 2020, asa cum este in prezent, pana la 25 mai 2020. Aceasta a fost o cerinta pe care am avut-o de la mai multe ONG- uri, pentru a se asigura ca toata lumea va depune formularele la timp", a spus ministrul de Finante, Florin Citu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Citeste mai multe despre Nu uitati sa donati 3,5% din impozit catre ONG-uri!.
El a adaugat ca o alta modificare facuta marti de Guvern a fost la ordonanta 6/2019.
"Aici am stabilit un nou termen pentru depunerea intentiei de restructurare, respectiv in perioada 1 februarie - 31 martie 2020, am avut o prorogare a termenului de depunere a cererii de restructurare, respectiv 8 februarie - 31 iunie 20202 si am eliminat plafonul de 1 milion de lei, astfel incat aceasta masura de restructurare sa poata beneficia toata lumea, toti cei care aveau restante la 31 decembrie 2018 mai mici de 1 milion de lei si care nu... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 21:32
Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pune la dispozitia contribuabililor, in sediile unitatilor fiscale teritoriale, calculatoare destinate autoservirii pentru a facilita indeplinirea obligatiilor fiscale, potrivit unui comunicat al ministerului.
Prin intermediul acestor calculatoare, contribuabilii pot depune "Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".
Potrivit normelor legale in vigoare, Declaratia unica se depune online, pana la data de 31 iulie 2019.
"Contribuabilii care nu detin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale, pentru a-si crea cont in Spatiul Privat Virtual (SPV) si pentru a beneficia si de alte servicii electronice puse la dispozitie de ANAF. La cerere, contribuabilii vor fi indrumati direct de catre inspectorii fiscali in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale", se mentioneaza in comunicat.
Ministerul subliniaza faptul ca aceste calculatoare sunt destinate exclusiv accesarii serviciilor electronice puse la dispozitie contribuabililor de catre Agentia fiscala si Ministerul Finantelor Publice.
Lista sediilor unitatilor fiscale in care sunt puse la dispozitia contribuabililor calculatoare destinate autoservirii se regaseste pe site-ul institutiei, www.anaf.ro, la sectiunea Servicii oferite de ANAF.
De asemenea, "Declaratia... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 17:25
Ordonanta de urgenta adoptata marti de guvern, prin care se prelungeste termenul de depunere a Declaratiei unice si a Declaratiei 230, prin care romanii pot dona o parte din impozitul pe venit, a fost publicata azi in Monitorul Oficial.
Astfel, cele doua formulare pot fi depuse acum pana pe 31 iulie. Termenul initial era 15 martie.
"Vom adopta azi un act normativ prin care venim in sprijinul contribuabililor persoane fizice si ONG-urilor. Persoanele fizice care au obligatia depunerii declaratiei unice vor avea mai mult timp la dispozitie pentru a-si indeplini obligatiile, am prelungit acest termen de la 15 martie la 31 iulie.
Toti cei care isi platesc obligatiile pana la sfarsitul lui iulie vor beneficia de o bonificatie de 5%. Din respect fata de timpul cetatenilor, declaratia se completeaza si se depune online, atat prin Spatiul Privat Virtual, cat si prin eguvernare.ro.
Pentru a veni in sprijinul cetatenilor care doresc sa doneze 2 sau 3,5% din impozitul pe venit, prelungim termenul de depunere a acestui document pana la 31 iulie 2019", a anuntat Dancila, marti, la inceputul sedintei de guvern.
Cine trebuie sa depuna Declaratia unica
Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Formularul se completeaza si se... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 17:25
Guvernul prelungeste termenul de depunere a Declaratiei unice si a Declaratiei 230, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pus in dezbatere publica de Ministerul de Finante.
Astfel, potrivit documentului, termenul limita pana la care pot fi depuse cele doua formulare este 31 iulie.
"In anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv.
In anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru depunerea formularului 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii", se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.
Ministerul de Finante explica decizia prin faptul ca se incearca evitarea unor blocaje, tinand cont de faptul ca incepand cu acest an Declaratia unica se depune doar in format electronic.
Ministerul de Finante explica decizia prin faptul ca se incearca evitarea unor blocaje, tinand cont de faptul ca incepand cu acest an Declaratia unica se depune doar in format electronic.
"In scopul evitarii riscului neconformarii de catre anumite categorii de contribuabili care au obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 15 martie 2019 inclusiv, formularul - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 09:10
A ramas mai putin de o luna pana cand puteti depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si Declaratia 230, prin care se poate dona catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri).
Daca pana acum termenul limita de depunere a acestor declaratii era 25 mai, in 2019 a fost stabilit pentru 15 martie.
Depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati 2% sau 3,5% din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu intra in buzunarul nostru, ci ramane la stat.
Cine trebuie sa depuna Declaratia unica
Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Formularul se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit ANAF, persoanele fizice au obligatia:
declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 08:06
Persoanele fizice rezidente in Romania ce au realizat venituri extrasalariale aflate in sfera impozitului pe venit, in anul 2018, si realizeaza sau estimeaza ca vor realiza venituri extrasalariale si in anul 2019, au obligatia sa depuna pana pe data de 15 martie 2019, Declaratia unica pentru impozitare.
Ordinul ANAF nr. 49/2019 aproba modelul si continutul formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".
Scopul acestui formular este de a raporta situatia finala a veniturilor pentru anul 2018, cand contribuabilul cunoaste deja veniturile realizate, avand termenul de plata a diferentelor de impozit data de 15 martie 2019. Pentru anul 2018, formularul Declaratiei unice tine cont de cele doua bonificatii deja acordate, respectiv transmiterea electronica a declaratiei pana in data de 31 iulie 2018 - reducere 5% si pentru plata impozitelor pana in data de 15 decembrie 2018 - reducere 5%.
Pentru anul 2019, contribuabilii trebuie sa estimeze veniturile ce se vor realiza si trebuie sa completeze sectiunea din declaratie corespunzatoare acestui an. Termenul de plata a impozitului pentru anul 2019 este data de 15 martie 2020.
Foarte important: formularul in sine contine si o rubrica de bonificatii aferenta anului 2019. Codul fiscal stabileste faptul ca o eventuala bonificatie se aproba prin legea bugetului de stat. Urmeaza sa vedem daca se acorda aceasta bonificatie, in functie de cum se va aproba Legea... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 17:27
Termenul limita pentru depunerea ''Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice'' este 16 iulie 2018, a anuntat, vineri, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Conform Fiscului, declaratia se depune de catre persoanele care au obligatia declararii veniturilor realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2017, declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2018 si de catre persoanele care au obligatia declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate pentru anul 2018, se arata in comunicatul de presa transmis AGERPRES.
Persoanele care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri pot declara online, prin intermediul formularului electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV).
Pentru depunerea declaratiei online, pana la 16 iulie 2018 inclusiv, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul in curs. Valoarea reducerii diminueaza impozitul pe venitul net anual platit si se aplica corespunzator si pentru contributiile sociale datorate, potrivit legii.
Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat si poate fi accesat... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 11:12
Ordonanta de urgenta privind Declaratia unica a fost publicata vineri in Monitorul Oficial si, asadar, a intrat in vigoare.
Actul normativ aduce multiple modificari in sfera impozitului pe venit si a asigurarilor sociale pentru persoanele ce realizeaza venituri extrasalariale (venituri din activitati independente, profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din dividende, dobanzi si alte investitii, venituri din cedarea folosintei bunurilor - chirii si arende, venituri din contracte civile si alte venituri din alte surse).
Principala modificare consta in faptul ca se reglementeaza "Declaratia unica" pentru raportarea acestor venituri la autoritatea fiscala, respectiv pentru declararea si plata asigurarilor sociale.
Ordonanta aduce proceduri tranzitorii pentru:
Declararea veniturilor extrasalariale pentru anul 2017;Declararea veniturilor si a asigurarilor sociale pentru perioada 01 ianuarie 2018 - 31 martie 2018, perioada in care sunt aplicabile reglementarile modificate de prezenta ordonanta;Pentru inchiderea exercitiului 2018 si pe termen nedeterminat, presupunand ca nu se mai modifica legislatia.
Raman in sfera depunerii declaratiei veniturile din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, respectiv din drepturi de proprietate intelectuala, cand acestea sunt impozitate in sistem real.
Foarte important: A nu se confunda drepturile de proprietate... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 11:08
Declaratia fiscala unica poate fi depusa si de salariati, nu doar de angajatori, insa numai in anumite cazuri, precizate expres in Codul fiscal.
Mai mult decat atat, potrivit noilor modificari ale Codului fiscal din luna ianuarie, salariatii sunt chiar OBLIGATI sa depuna declaratia unica si sa-si plateasca contributiile individuale aferente, daca angajatorii nu fac acest lucru.
OG nr. 15/2012, unul dintre cele sase acte normative care a modificat anul trecut Codul fiscal, a adus clarificari cu privire la salariatii care au obligatia depunerii declaratiei D112 si platii contributiilor sociale obligatorii, noile reglementari fiind aplicabile de la 1 septembrie.
Citeste mai multe despre Declaratia unica se depune de la 1 februarie, de catre angajatori sau salariati pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 09:59