Banca Centrala Europeana ar putea deveni Mos Craciunul investitorilor anul acesta, presedintele institutiei, Mario Draghi, anuntand ca este in cautarea unor noi cai de a depasi perioada de deflatie si a restarta economia zonei euro.
BCE are la indemana doua instrumente prin care poate regla mersul economiei zonale: scaderea si mai mult a ratei dobanzilor sau injectarea unei mase monetare prin programul de relaxare cantitativa initiat in luna martie, remarca CNN Money.
Bancheri indecisi
Reprezentantii BCE ar putea sa anunte ce solutie vor adopta chiar dupa urmatoarea intalnire a Consiliului Director al institutiei, programata pentru 3 decembrie.
"Scaderea dobanzilor la depozitele bancare a fost discutata. Este unul dintre instrumentele la care m-am referit cand am spus ca toate optiunile au fost discutate.
Nu a existat o preferinta explicita pentru vreuna din aceste solutii, toate au fost luate in calcul", a afirmat joi, 22 octombrie, presedintele BCE, Mario Draghi.
Acesta a iesit cu declaratii publice dupa sedinta in care s-a decis ca banca centrala sa pastreze acelasi nivel al dobanzilor bancare si sa continue pana in septembrie 2016 programul de achizitionare a obligatiunilor de stat, in valoare de 60 de miliarde de euro lunar.
"Astazi nu a fost vorba despre o abordare de genul 'stam si asteptam sa vedem ce va fi', ci o sedinta de lucru si evaluare", a declarat Draghi in conferinta de presa.
Presedintele BCE a recunoscut ca unii colegi din forul... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 13:36
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi are, in sfarsit, un motiv sa se bucure la inceputul acestui an. Sunt 18 luni de cand acesta a declarat ca va face "tot ce este nevoie" pentru a proteja moneda euro, iar in piata au aparut semne pozitive dupa declaratia sa de la Londra din iulie 2012.
Increderea manifestata de Draghi ajuta la eliminarea crizei care a pus in discutie si existenta monedei europene. Chiar si scepticii, cum ar fi laureatul premiului Nobel Paul Krugman si economistul Nouriel Roubinii, il lauda pentru revigorarea regiunii, conform celor de la Bloomberg.
"Draghi a facut multe", a spus, intr-un interviu recent, Krugman dupa ce, in noiembrie, era de parere ca despartirea de euro devenise posibila. "Este clar ca pozitia BCE a fost decisiva in atenuarea situatiei ".
Printre motivele de optimism se numara si faptul ca Irlanda a vandut obligatii pentru prima oara dupa ce a trecut printr-un program de salvare de trei ani.
Portugalia si probabil chiar si Grecia ar putea intra curand pe aceasta piata. In acelasi timp, randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale spaniole cu maturitatea la 10 ani au ajuns la cel mai scazut nivel din 2009, iar euro se apropie de maximul ultimilor patru ani fata de dolar.
La un an de la cea mai lunga recesiune din istorie, economia din zona euro isi revine, iar guvernele pot relaxa reducerile bugetare. Datele din aceasta saptamana arate ca retailul a avut cea mai mare crestere, in noiembrie,... mai mult
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 09:30
Criza zonei euro nu s-a terminat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.
"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi.
Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.
Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.
Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.
Anuntarea planului a fost,... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 14:22
BCE nu se va folosi de posibilitatea sa de a tipari bani pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro, a anuntat marti Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.
Anuntul a fost facut in fata Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European, scrie AFP, citata de Mediafax.
"BCE nu se poate angaja in operatiuni de finantare monetara si nu poate inlocui actiunile statelor membre ale zonei euro. Este foarte usor sa crezi ca BCE poate inlocui actiunea guvernelor sau lipsa acesteia cu tiparirea de bani. Asa ceva nu se va intampla", a declarat Draghi.
Presedintele BCE a intarit ca este cruciala continuarea reformelor de consolidare a zonei euro.
"Fara indoiala, procesul de consolidare fiscala va afecta, si a afectat, activitatea economica in diferite parti ale zonei euro. Dar care este alternativa? Sa nu uitam ca actuala criza a inceput de la aversiunea investitorilor fata de risc, vizand anumite aspecte, intre care si nesustenabilitatea deficitelor si nivelurilor de indatorare", a mai adaugat acesta.
Mecanismul European de Stabilitate se lanseaza. Ce pregatesc liderii europeni
BCE a prezentat, la inceputul lunii septembrie, un program nelimitat de cumparare de obligatiuni suverane pentru a sprijini costurile de imprumut, devenite nesustenabile, ale unor state din zona euro.
Statele vor fi insa conditionate de a face o cerere oficiala pentru a obtine sprijinul Mecanismului European de Stabilitate si a-si asuma un program... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:49
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca programul sau de cumparare de obligatiuni a calmat deja tensiunile pietei, chiar daca inca nu a fost demarat.
Mario Draghi si oficialii BCE au anuntat in septembrie lansarea programului "Tranzactii Monetare Directe" (TMD), un program de achizitii nelimitate de obligatiuni din tarile cu probleme, care au cerut salvarea partenerilor europeni si se angajeaza la reforma.
"TMD a ajutat la inlaturarea (...) tensiunilor de pe pietele financiare din ultimele saptamani, reducand astfel ingrijorarile privind materializarea unor scenarii constructive", a declarat Draghi la conferinta de presa de joi, conform CNBC.
In plus, Draghi a punctat din nou ca existenta zonei euro este "ireversibila". Comentariile presedintelui BCE au influentat pozitiv cursul euro fata de dolar.
In legatura cu inflatia, Draghi a declarat ca "ratele inflatiei sunt de asteptat sa ramana peste 2% in cursul lui 2012, dar apoi sa scada din nou sub acest nivel in cursul anului viitor". Cresterea inflatiei este cauzata de preturile mari la energie si taxele indirecte din unele tari europene.
BCE mentine rata dobanzii de referinta la 0,75%
Cine beneficiaza de programul TMD
Oficialul european a confirmat disponibilitatea de salvare a Spaniei de catre institutiile UE si a intarit ca aceasta trebuie sa ceara intai ajutorul.
In legatura cu TMD, a declarat insa ca tarile care au fost deja beneficiare a unui plan de salvare,... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:10
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, nu a dat vreun indiciu in urma sedintei de miercuri ca intentioneaza sa organizeze o a treia actiune de finantare a bancilor europene, dupa cum se asteapta majoritatea economistilor, dar nu se pregateste nici de renuntarea la masurile anti-criza.
Investitorii de pe piata de capital se asteapta ca BCE sa deruleze un nou program de ajutor pentru bancile europene, o a treia astfel de actiune dupa cele din decembrie si februarie, mai ales in contextul in care problemele din Spania se agraveaza, iar Guvernul Olandez nu a ajuns la o intelegere asupra planului de buget, scrie Reuters.
Mesajul transmis de bancherii Bancii Centrale este insa foarte diferit, mai ales dupa ce au dat credite in valoare de 1 trilion de euro pentru evitarea unei prabusiri a sistemului bancar. Ei considera ca au acordat guvernelor si bancilor destul timp sa isi echilibreze bugetele si sa elimine din datorii.
"Principalul mandat al BCE este asigurarea unei stabilitati a preturilor pe termen mediu pentru intreaga zona euro. Trebuie sa mentinem si echilibrul acesta delicat pentru a pastra credibilitatea Bancii Centrale Europene", a declarat Draghi.
Cu toate acestea, Draghi a adaugat ca orice discutie despre o renuntare la masurile anti-criza este prematura, luand in considerare conditiile din piata.
Draghi a insistat insa ca bancile trebuie sa isi stabilizeze propriile finante, inclusiv prin eliminarea bonusurilor pentru angajati, in... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:05
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat joi ca se asteapta ca economia din zona euro sa creasca treptat in cursul anului 2012, desi recunoaste ca riscurile din zona euro continua sa existe.
BCE se asteapta ca rata inflatiei sa ramana peste 3%, intr-un mediu destul de slab din punct de vedere economic.
Declaratiile vin la scurt timp dupa ce BCE a anuntat ca mentine rata dobanzii de politica monetara.
"PIB-ul real in zona euro a scazut cu 0,1% de la un trimestru la altul. In prezent, acestea par sa influenteze in mod negativ cresterea in zona euro", a declarat Mario Draghi.
"Asta se intampla in sectorul financiar si non financiar, in acelasi timp, ne asteptam ca economia din zona euro sa creasca treptat in 2012", a spus Draghi care a declarat ca statele UE trebuie sa se foloseasca de orice pentru a sprijini sectorul financiar.
"Riscurile privind prognoza de crestere economica din zona euro continua sa existe. Ele se leaga in continuare de o intensificare a tensiunilor din zona euro. Riscurile se leaga de economia globala si de o posibila corectie a echiliberlor financiare", a recunoscut Draghi.
Seful BCE a vorbit si despre inflatia din zona euro, care abia a depasit 2% in luna decembrie, comparativ cu cele 3 procente in lunile precedente. "Acest declin era asteptat si provine in principal din zona preturilor la energie", a explicat el.
"Ne asteptam ca rata inflatiei sa ramana putin peste 3 la suta. Asta reflecta asteptarile... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 16:40