Agentia Nationala de Integritate a elaborat o procedura, publicata in Monitorul Oficial, care da posibilitatea persoanelor care au obligatia declararii averii si intereselor sa le completeze si sa le transmita digital, prin intermediul unui modul care va fi pus la dispozitia deponentilor ("e-DAI"), disponibil pe pagina de internet a ANI.
Procedura elaborata de Agentia Nationala de Integritate prin care se va realiza transmiterea la distanta a declaratiilor de avere si de interese a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Conform unui comunicat al ANI, procedura formalizeaza procesul de digitalizare a declaratiilor de avere si de interese si se aplica categoriilor de persoane care au obligatia declararii averii si intereselor, cu exceptia candidatilor inscrisi in procesele electorale.
Tranzitia catre digitalizarea completa a procesului se va realiza in doua etape.
In perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021, declaratiile de avere si de interese vor putea fi transmise alegand una dintre urmatoarele modalitati:
* varianta clasica - declaratiile vor fi transmise Agentiei Nationale de Integritate de catre persoana responsabila cu atributii specifice in ceea ce priveste declaratiile de avere si de interese de la nivelul fiecarei entitati prevazute de Legea nr. 176/2010, in copie certificata "conform cu originalul";
* varianta digitala - declaratiile vor fi completate electronic, certificate cu semnatura electronica calificata si vor... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 09:44
Fostul presedinte al UNPR, candidat independent la alegerile parlamentare, si-a publicat declaratia de avere din care reiese ca are un venit lunar de peste 17.000 de lei din indemnizatia de fost senator si pensia militara. De asemenea, Oprea detine o colectie de bijuterii si tablouri de 60.000 de euro.
"In calitate de candidat independent la Camera Deputatilor, Gabriel Oprea, fost vicepremier si lider al UNPR, si-a depus declaratia de avere din care rezulta ca nu are alte venituri decat pensia. Dar nu e vorba de orice fel de pensie, ci de una speciala. Si nu una, ci doua pensii.
Cu titlu de pensie militara, Oprea a primit in 2019 suma de 96.420 de lei, la care a adaugat indemnizatia pentru fostii parlamentari, de 115.824 de lei. In total, 212.244 de lei.
Adica nici mai mult, nici mai putin de 17.687 de lei pe luna. Sau cam 12 pensii medii pe luna", a scris deputatul USR Stelian Ion, pe Facebook.
Dupa ce Oprea a spus ca s-a hotarat sa candideze "la cererea militarilor si politistilor din toata tara", Stelian Ion se intreaba: "Suntem curiosi: oare ce-o zice majoritatea militarilor si politistilor vazand zecile de mii de lei cum se aduna lunar in contul marelui general care si-a inmultit stelele pe epoleti pe masura ce a avansat in cariera politica? Altfel, alegatorii ar putea fi interesati cum, de cand au inceput problemele penale, mai toata averea lui Gabriel Oprea - incluzand terenuri, vile si spatii comerciale in Bucuresti si Ilfov - s-a "topit" din declaratia de... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 10:36
Din ultima declaratie de avere a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primaria Sectorului 5, au disparut bunuri in valoare de 40.000 de mii de euro. Fostul edil al Sectorului 4 detinea, in urma cu patru ani, bijuterii, obiecte si timbre care impreuna insumau 40.000 de euro.
Astfel, potrivit declaratiei de avere din 2016, in perioada in care era primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone era mostenitorul bijuteriilor familiei in valoare de 20.000 de euro, a unei colectii de obiecte vechi si timbre de 15.000 de euro si al unei colectii de pendule si ceasuri de buzunar de 5.000 de euro.
In declaratia de avere din anul 2020, Cristian Piedone lasa necompletata sectiunea bunurilor de tipul bijuteiilor si obiectelor de arta.
Declaratia de avere din anul 2016
Sursa: integritate.eu
Declaratia de avere din anul 2020
Sursa: integritate.eu
Contactat de Ziare.com, Cristian Popescu Piedone a refuzat sa spuna ce s-a intamplat intre timp cu bunurile de pret. Acesta sustine ca, in ultimii patru ani, nu a mai detinut functii in administratia publica locala, ceea ce nu il obliga sa justifice destinatia bunurilor. "Sunt bunurile mele. Daca nu mai apar, nu mai sunt. Au trecut patru ani de zile. Nu am mai avut nimic cu administratia locala, nu am fost functionar public."
De asemenea, Piedone a declarat ca Doru Iuga, fostul director OTV condamnat pentru pedofilie, despre care se scrie in presa ca i-ar fi consilier de campanie, nu lucreaza pentru el.... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 14:00
O sefa de serviciu din Consiliul Judetean Vrancea, un ofiter MAI si o angajata a Ministerului Dezvoltarii au pierdut definitiv procesele prin care contestau amenzile primite de Agentia Nationala de Integritate pentru ca au ascuns in declaratia de avere veniturile sotilor.
Tribunalul Vrancea si Tribunalul Bucuresti au pronuntat in 2020 sentintele finale in trei procese de contestare a unor amenzi de 50 de lei aplicate de Agentia Nationala de Integritate unor functionare care au trecut in declaratie de avere, la veniturile sotilor, "confidential".
In cazul din Vrancea e vorba de Gina Nela Robu, sefa de serviciu in cadrul Consiliului Judeean. Gina Nela Robu a completat, in dreptul veniturilor sotului, care lucreaza pentru producatorul de tigari JT International, mentiunea "confidential".
"Nu cunoaste veniturile sotului"
In procesul prin care a cerut anularea amenzii primite de ANI, avocatul Ginei Robu a aratat ca "petenta a fost sanctionata pentru nedeclararea veniturilor sotului sau, ori, acesta are un contract de confidentialitate cu angajatorul, fapt dovedit cu adresa de la angajator". "Nu poate fi retinuta sustinerea ca ANI nu poate efectua verificari privind cuantumul salariului sotului sau atat timp cat aceasta institutie lucreaza cu ANAF si Ministerul Muncii . Nici petenta nu cunoaste veniturile sotului sau, iar declaratia de avere este data pe raspunderea declarantului si nu pe raspunderea membrilor familiei sale", a aratat avocatul sefei de serviciu... mai mult
Vineri, 14 August 2020, ora 06:23
Ce averi aveau primarii marilor orase din Romania in 2016, atunci cand au castigat alegerile locale, si cum isi incheie, dupa patru ani, mandatele actuale, la capitolul bani. Ziare.com a analizat declaratiile de avere ale mai multor edili din tara si va prezinta un serial al evolutiei castigurilor si a bunurilor agonisite de acestia.
Emil Boc (53 ani) si-a inceput mandatul la Primaria Cluj in iunie 2016, ca membru al PNL. Nu este pentru prima data cand Boc ocupa aceasta functie. El a mai obtinut mandate in 2004, fiind candidatul Aliantei Dreptate si Adevar, in 2008 si 2012, din partea Partidului Democrat Liberal.
A fost presedintele Partidului Democrat Liberal din 2005 pana in 2012, iar in intervalul 22 decembrie 2008 - 6 februarie 2012 a fost prim-ministrul Romaniei. Este avocat in Baroul Cluj din 2000, de cand este si doctor in stiinte politice si filosofie politica. In plus, preda la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii la Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj.
Averea - inceputul mandatului
In declaratia de avere publicata in 2016, cand si-a inceput cel mai recent mandat ca primar al Clujului, Emil Boc a declarat 9 terenuri in satul Rachitele, judetul Cluj, dintre care patru paduri si trei fanete, toate mostenite. Edilul arata ca detine 3/20 cota parte.
Primarul din Cluj mai declara trei cladiri: un apartament in Cluj-Napoca, dobandit in 1995 prin cumparare, cu o suprafata de 63 de metri... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 00:10
Directorul general al CNAIR, Mariana Ionita, locuieste intr-o vila situata intr-un cartier select construit de ANL in spatele complexului Romexpo. Potrivit unei investigatii vila nu este mentionata in declaratia de avere, desi Ionita a recunoscut ca acea casa a fost cumparata de ea.
Mariana Ionita era director general in Ministerul Transporturilor si coordona institutional activitatea Agentiei Nationale pentru Locuinte la vremea in care s-a construit cartierul de vile, precizeaza Newsweek.ro.
In perioada in care s-a construit cartierul de vile, Mariana Ionita era director general in Ministerul Transporturilor si coordona institutional activitatea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Mai mult, Ionita a fost numita la sefia Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe 25 februarie 2020, pentru o perioada de patru luni, mandat care nu a expirat inca.
Intrebata de ce nu a mentionat vila in declaratia de avere, Mariana Ionita a declarat ca a cumparat casa de la un privat, nu direct de la ANL. "Eu mi-am cumparat o casa, dar nu din ANL. Eu am cumparat o locuinta de la cineva care a cumparat de la ANL", a declarat initial Mariana Ionita.
In discutia ulterioara avuta pe marginea acestui subiect, sefa companiei de stat s-a enervat si a spus ca nu a fost niciodata sefa la ANL, desi din documentele publice rezulta ca ea coordona direct activitatea institutionala a Agentiei din partea Ministerului Transporturilor.
"Daca dumneavoastra... mai mult
Duminica, 21 Iunie 2020, ora 18:04
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a obtinut, prin succesiune, in anul 2011, obiecte de valoare estimate in total la 140.000 de lei, precum si sumele de 105.854 euro si 11.869 de lei, conform declaratiei de avere actualizate, prezentate de Mediafax.Mircea Geoana declara in continuare un teren intravilan in Corbeanca, detinut de sotia sa, in suprafata de 1000 mp., cumparat in anul 2001.
Mihaela Geoana mai detine o cota parte de 1/2 dintr-un apartament cu o suprafata de 98 mp., dobandit in anul 1988, prin donatie de la o ruda de gradul 1. Geoana nu detine autovehicule.
El a instrainat, in 15 iulie 2010, un autoturism VW Passat catre Bogdan Alexandru Mancas, pentru care a obtinut 6.000 euro.
Presedintele Senatului detine obiecte de arta si bijuterii, dobandite in perioada 1985-2009, estimate la 36.000 lei si obiecte de cult, dobandite in 1985-2007, estimate la 12.000 lei.
Conform declaratiei de avere, Mircea Geoana a obtinut, in anul 2011, prin succesiune, obiecte de mobilier, opt icoane pe lemn, sticla, tablouri ale unor pictori romani si straini estimate la 75.000 de lei si obiecte decorative din argint, cristal, bronz, portelan si sticla, estimate la 65.000 de lei.
Presedintele Senatului mai declara doua depozite bancare constituite in anul 2011, cu mentiunea "succesiune", in care are 105.854 euro si 11.869 de lei.
Familia Geoana mai are in diverse conturi si depozite bancare 174.027 lei, 178.365 USD si 446 euro.
Taxa de scolarizare a fiului lui Mircea Geoana, in... mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 16:43
Fiscul se pregateste sa le impuna romanilor ale caror averi cresc cu cel putin 50 de mii de euro intr-un an sa depuna, incepand cu 2011, declaratii de patrimoniu, a declarat pentru ziarul "Gandul" directorul Directiei de Control din ANAF, Marian Morcoasa, potrivit Mediafax.Potrivit unui articolul publicat pe site-ul ziarului Gandul, daca dividendele declarate de firmele detinute de cei vizati nu se potrivesc cu declaratia de patrimoniu, atunci averea nedeclarata va fi impozitata cu 16%.
"Tot prin aceste modificari legislative este prevazuta competenta organelor fiscale de a exercita inspectia fiscala pentru o anumita perioada asupra persoanelor fizice la care se constata o crestere de patrimoniu nejustificata prin veniturile declarate la organele fiscale competente", a declarat Marian Morcoasa.
Publicatia mentioneaza ca pe lista Fiscului sunt deja circa 200 de patroni cu averi impresionante, ale caror companii au declarat pierderi ani la rand.
"Inspectorii fiscali care se vor ocupa de romanii bogati vor face parte dintr-o structura noua in ANAF, in subordinea Directiei de Mari Contribuabili, si vor fi scoliti, incepand cu luna octombrie, de specialisti din UE care vin la Bucuresti special pentru asta", a mai declarat directorul ANAF.
Prin noile propuneri legislative, care au in vedere inceperea si completarea procesului de a include conformarea veniturilor mari ca parte a strategiei de impozitare a ANAF, sunt definite veniturile din alte surse care includ si cresterea... mai mult
Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 23:43