Fostul premier italian Silvio Berlusconi a avertizat, marti, in legatura cu o posibila retragere a Italiei din zona euro, evolutie ce ar putea fi evitata, in opinia sa, daca Bancii Centrale Europene (BCE) ii vor fi atribuite mai multe prerogative, relateaza canalul de televiziune RAI.
"Daca Germania nu va fi de acord cu faptul ca BCE sa devina o banca centrala cu drepturi depline, iar costurile pentru deservirea datoriei nu vor scadea, va trebui sa parasim zona euro si sa revenim la moneda nationala", a avertizat Berlusconi, care si-a anuntat recent intentia de a reveni in politica dupa seria de scandaluri sexuale.
Ex-premierul italian afirmase si inainte ca Italia si chiar si Germania ar putea renunta la moneda euro, insa de fiecare data a dezavuat propriile declaratii.
In prezent, Berlusconi este angrenat in campania electorala a partidului sau de centru-dreapta Poporul Libertatii (PdL) si intentioneaza ca in cazul victoriei acestuia in alegeri sa revina in functia de prim-ministru. Alegerile parlamentare sunt prevazute sa se desfasoare in luna februarie in Italia. Favorite sunt partidele de centru-stanga, creditate cu 30% din optiunile de vot. mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 11:02
Publicatiile din Italia acorda vineri spatii ample tensiunilor provocate joi in Senat si la Camera Deputatilor de la Roma de partidul de centru-dreapta Poporul Libertatii (PdL), fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi, care s-a abtinut de la acordarea unui vot de incredere in Parlament cabinetului tehnocrat condus de Mario Monti.
"Berlusconi candideaza, iar PdL il abandoneaza pe Monti", titreaza "La Repubblica" de la Roma, care scrie ca, refuzand sa acorde votul de incredere executivului lui Monti, PdL creeaza posibilitatea concreta a unei crize de guvern, transmite Agerpres.
Neincrederea in economia Italiei, amplificata de alegerile din 2013
Majoritatea senatorilor din PdL s-au abtinut de la vot sau au absentat in momentul votarii unui decret de lege care prevede masuri pentru stimularea investitiilor in domeniul infrastructurilor si pentru modernizarea scolilor.
La Camera Deputatilor, PdL s-a abtinut in momentul in care a fost votat un decret de lege asupra reducerii costului politicii italiene. In urma deciziei partidului lui Silvio Berlusconi, aceste decrete de lege au obtinut in Parlament o majoritate relativa, nu o majoritate absoluta, asa cum era de asteptat.
Aceasta decizie marcheaza inceputul campaniei electorale a PdL, cu cateva luni inainte de alegerile legislative, programate in primavara anului 2013.
Pietele reactioneaza
Pietele financiare au reactionat imediat, negativ: bursa de valori din Milano (Piazza Affari) a avut o... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 11:49
Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a precizat ca desi este un moment greu pentru Italia, masurile care vor fi discutate in Parlament vor accelera reducerea datoriilor, informeaza Mediafax."Pentru noi, pentru Italia, cu siguranta nu este un moment usor", a afirmat Berlusconi intr-o declaratie, dupa o dimineata haotica pe pietele financiare, in care randamentul obligatiunilor italiene pe termen de zece ani a depasit la un moment dat 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.
Anterior, ministrul Economiei, Giulio Tremonti, a plecat mai devreme de la o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro pentru a pregati spre aprobare un pachet de masuri de austeritate de 40 de miliarde de euro, care ar trebui sa fie aprobat de Parlament in urmatoarele cateva zile.
"Masurile care vor fi discutate in Parlament vor accelera reducerea datoriilor", a spus premierul.
El a adaugat ca criza obliga guvernul sa accelereze procesul de corectare a bugetului si sa defineasca noi masuri pentru echilibrarea acestuia pana in 2014.
Italia are in circulatie obligatiuni guvernamentale in valoare de 1.600 de miliarde de euro, iar orice majorare a costurilor imprumuturilor poate afecta grav eforturile de reducere a datoriilor, echivalente cu 120% din PIB.
Spreadul obligatiunilor italiene pe termen de zece ani fata de cele germane a crescut la nivelul record de 3,5 puncte procentuale.
Cotatile actiunilor bancare au scazut puternic, dar si-au revenit in urma stirilor ca Tremonti revine in Italia.... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 23:05
UE este in masura sa prezinte o candidatura de foarte mare calitate pentru conducerea FMI, in opinia presedintelui francez, Nicolas Sarkozy. De asemenea, premierul italian, Silvio Berlusconi spune ca ministru francez de de Finante Christine Lagarde ar fi o alegere excelenta.
"Uniunea Europeana, ale carei state membre sunt, impreuna, cel mai mare actionar al Fondului, este in masura sa prezinte o candidatura de foarte mare calitate.
Europa trebuie sa aleaga unitatea", afirma un comunicat al Presedintiei franceze, citat de AFP.
Comunicatul nu citeaza nici un nume, insa numele lui Lagarde este evocat tot mai insistent de presa si reprezentantii unora dintre guvernele europene pentru succesiunea in functie a lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat in urma acuzatiilor de agresiune sexuala formulate in SUA.
"Presedintele Republicii a luat act de demisia devenita inevitabila a lui Dominique Strauss-Kahn din functia de director al Fondului Monetar International", se arata in declaratia Palatului Elysee.
Sarkozy isi exprima tot sprijinul pentru FMI, care, "sub autoritatea directorului sau general, a contribuit, intr-o conjunctura in mod special dificila, la mentinerea stabilitatii financiare mondiale si reluarea cresterii economice", potrivit comunicatului citat.
Premierul italian, Silvio Berlusconi, a apreciat, intr-un comunicat publicat joi seara, ca ministrul francez al Economiei ar fi "o alegere excelenta" pentru conducerea FMI.
Fondul Monetar International a anuntat, in... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 23:31