Daca in anul 2016 ai inregistrat venituri din diverse activitati independente, venituri din afara salariilor, legislatia te obliga sa completezi si sa depui formularul 200 la ANAF pana la data de 25 mai 2017.
Esti vizat de aceasta prevedere legala daca ai avut anul trecut venituri din cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei 200, dupa cum se precizeaza in instructiunile oficiale publicate de ANAF pe website-ul oficial.
"La pachet" cu aceasta completare si depunere a formularului 200 exista si posibilitatea de a include in document datele unui ONG. Iata mai jos 7 motive pentru care merita sa nu omiti acest lucru:
1. Poti face o fapta buna in timp ce iti indeplinesti o obliatie legala. Birocratia te ajuta, iata, sa faci un bine.
Pe de o parte eviti penalitatile cu privire la nedeclararea veniturilor, pe de alta parte ajuti societatea in care traiesti.
2. Donezi bani fara niciun cost: nu platesti nimic in plus fata de suma pe care o platesti oricum catre stat, impozitul de 16% din veniturile declarate.
Doar ca o mica parte din aceasta suma (2% din suma platita de tine catre... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 13:17
Mai sunt aproximativ doua saptamani pentru depunerea declaratiei 200 la ANAF in termenul legal - 25 mai 2016.
Este vorba de formularul pe care trebuie sa-l completeze si sa-l depuna toate persoanele care au avut in anul 2015 venituri din afara salariilor, asa cum sunt acestea incadrate de legislatie.
Mai exact, este vorba despre cedarea folosintei bunurilor (chirii), tranzactii pe piata de capital (la bursa) si alte astfel de activitati independente.
Interesant este ca formularul 200 ANAF trebuie depus incepand cu acest an si de o noua categorie de contribuabili: cei care au activat pe website-uri de jocuri de noroc in anul 2015.
Asadar, tot mai multi romani trebuie sa indeplineasca aceasta obligatie birocratica, pentru a evita primirea unei amenzi.
Declaratia 200 se completeaza si depune de catre persoanele care realizeaza venituri in bani si/sau in natura (in Romania) care provin din activitati independente (profesii liberale, PFA, venituri din brevete si inventii, etc), cedarea folosintei bunurilor (de exemplu inchirierea unui imobil), activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in timp real si chiar alte activitati care nu se incadreaza in alte categorii speciale.
Exista online instructiuni despre completarea declaratiei, pentru ca totul sa fie corect.
Legislatia prevede si in 2016 ca orice contribuabil care depune formularul 200 poate in acelasi timp sa redirectioneze 2% din impozit catre un ONG (Fundatie, Asociatie). Nu este vorba... mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 16:39
1Declaratia 230 este formularul ANAF care se depune de contribuabilii care realizeaza numai venituri salariale.
Formularul 230 nu este obligatoriu precum declaratia 200, impozitul datorat fiind deja stabilit la angajator. Totusi, prin completarea acestei declaratii fiscale puteti dona 2% din impozitul pe care oricum il platiti statului roman catre un ONG a carui activitate doriti sa o sprijiniti.
Formularul de la linkul de mai sus are deja completate detaliile Fundatiei Refresh, organizatie
cu o importanta activitate caritabila in ultimii ani.
Puteti insa sa optati si pentru un alt ONG,... citeste mai departe despre "Declaratia 230 poate fi depusa la ANAF pana pe 25 mai" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 08:10
Declaratia 200 este formularul ANAF obligatoriu pentru contribuabilii care realizeaza venituri in afara celor provenind din salarii.
Un numar de peste 600.000 de persoane, trebuie sa depuna declaratia 200 model 2015. Intre acestia amintim pe cei care au venituri din:
profesii liberale (avocat, notar, expert etc)persoane fizice autorizate (PFA)venituri din brevete si inventiicedarea folosintei bunurilor (inchiriere imobil sau vehicul), activitati agricole unde venitul se stabileste in timp realalte activitati similare
In urma completarii declaratiei, fiscul realizeaza si calcului impozitului aferent fiecarei persoane, pentru impunere.
O alta optiune pe care o au contribuabilii este aceea dea a dona 2% din impozitul astfel ...citeste mai departe despre "Declaratia 200 trebuie depusa la ANAF de peste 600.000 de persoane" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 08:02
Formularul 200 este declaratia ANAF obligatorie pentru cei care au venituri in afara celor salariale. Pentru veniturile salariale nu aveti obligatia de a depune aceasta declaratie,angajatorul ocupandu-se de declararea acestora la fisc.
Anul acesta, peste 600.000 persoane (din estimari care au la baza anii anteriori) urmeaza sa depuna la ANAF declaratia 200.
Declaratia 200 trebuie depusa pentru:
profesii liberale: avocati, notari medici etcvenituri din chirii (inchirieri apartamente, masini) PFA (persoane fizice autorizate) alte venituri suplimentare (agricole, actiuni, inventii si brevete)
Formularul trebuie sa ajunga la Directia Finantelor Publice din localitatea de domiciliu (unde sunteti inregistrat cu veniturile). Poate fi depus personal, prin posta (recomandata) sau chiar... citeste mai departe despre "Declaratia 200, obligatorie pentru 600.000 contribuabili" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 08:01
Ultima zi de depunere a formularelor pentru redirectionarea a 2% din impozitul pe salarii sau venit este 26 mai 2014, informeaza Administratia Judeteana a Finantelor Publice Valcea.
Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, orice contribuabil, persoana fizica, poate directiona 2% din impozitul pe venit, platit statului, catre ce organizatie non-guvernamentala (asociatie, fundatie etc.) doreste. Formularele 200 si 230 nu se mai pot depune dupa data de 26 mai 2014.
Astfel, toti contribuabili au termen pana la aceasta data pentru depunerea formularelor 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ" si 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" pentru optiunea de virare a sumei de 2% din impozitul anual pe veniturile din: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricolepentru care venitul net se stabileste in sistem real; piscicultura; silvicultura; castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise; castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, catre entitatile... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 15:15