Consiliul Concurentei a aprobat preluarea subsidiarei locale a bancii portugheze Millennium bcp de catre OTP Bank Romania si a portofoliului de clienti corporate ai RBS Romania de catre UniCredit Tiriac Bank, fara a avea vreo obiectie in privinta concentrarii economice realizate in fiecare caz.
"Se emite prezenta decizie de neobiectiune privind concentrarea economica ce urmeaza a se realiza in urma dobandirii controlului unic direct asupra Bancii Millenium S.A., de catre OTP Bank Romania S.A. (respectiv asupra portofoliului de clienti corporate ai Royal Bank of Scotland plc. Edinburgh - Sucursala Romania, de catre Unicredit Tiriac Bank S.A. - n.r.) constatand ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal", se arata in documentele Consiliului Concurentei (CC).
UniCredit Tiriac Bank a notificat autoritatea de control pe 7 august privind contractul de achizitie a portofoliului de clienti RBS, iar OTP Bank pe 25 august despre cumpararea integrala a subsidiarei locale a bancii Millennium, in urma carora Consiliul a anuntat ca analizeaza operatiunile de concentrare economica.
OTP a preluat in iulie toate actiunile Millennium Bank Romania
OTP a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro.
Totodata, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finantarii intragrup... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 16:20
Royal Bank of Scotland pregateste un program amplu de restructurare prin care vizeaza sa-si restranga semnificativ operatiunile si sa-si focuseze activitatea pe servicii bancare destinate populatiei si companiilor din Marea Britanie, luand in calcul cel putin 30.000 de concedieri in urmatorii 5 ani.
RBS, controlata de guvernul britanic printr-o participatie de 81% din actiuni, va anunta probabil saptamana viitoare retragerea din multe activitati riscante din zona de investment banking, precum si un plan de vanzare a majoritatii afacerilor internationale, potrivit Financial Times (FT).
Restructurarea se va incadra intr-o serie de "masuri brutale" de reducere a cheltuielilor si disponibilizari, dorite de catre noul director general al bancii, Ross McEwan. Se estimeaza ca restructurarea si celelalte masuri pregatite de McEwan ar putea conduce la disponibilizarea a mai mult de un sfert dintre cei 120.000 de angajati ai bancii in urmatorii 3-5 ani.
"Eu nu doresc sa conduc cea mai mare banca din lume. Eu doresc sa conduc cea mai buna banca din Marea Britanie, ceea ce nu are de-a face cu marimea institutiei. Multe dintre costurile noastre sunt vechi, generate de statutul de grup global, care nu ne mai caracterizeaza", a declarat McEwan intr-o postare publicata recent pe site-ul bancii.
Astfel, RBS se va concentra pe trei tipuri cheie de afaceri: clientii retail, firmele mici si companiile mari, au declarat pentru FT surse apropiate bancii.
"Va fi o... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 17:19
UniCredit Tiriac Bank si RBS Romania au finalizat transferul legal al business-ului de Retail si Royal Preferred Banking al RBS (Bank) Romania S.A. catre UniCredit Tiriac Bank S.A. si UniCredit Consumer Financing IFN S.A.
Incepand cu 5 august, clientii cu produse de creditare vor continua sa fie deserviti de catre RBS Romania in numele UniCredit Tiriac Bank pana la 15 septembrie, data la care intregul proces de tranzitie va fi finalizat.
Clientii care detineau la RBS Romania doar produse de cont curent, depozite si servicii asociate au fost deja transferati cu succes la UniCredit Tiriac Bank, in urma exprimarii acordului in acest sens.
"Etapele parcurse pana in prezent in procesul de transfer al clientilor de la RBS Romania demonstreaza ca am facut o alegere potrivita pentru toate partile implicate", a declarat Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank si Country Chairman al grupului UniCredit in Romania.
"Faptul ca aproape toti clientii nostri si-au exprimat acordul in legatura cu migrarea conturilor lor la UniCredit Tiriac Bank ne-a intarit parerea ca am luat cea mai buna decizie vanzand business-ul nostru de Retail si Royal Preferred Banking catre UniCredit Tiriac Bank", a declarat Henk Paardekooper, Presedinte si CEO RBS Romania.
Odata transferati, clientii vor beneficia de oferta complexa de produse si servicii de Retail a UniCredit Tiriac Bank, respectiv a UniCredit Consumer Financing. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 16:55
Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, va demisiona pana la sfarsitul acestui an, la cererea consiliului de administratie, care doreste sa instaleze un succesor inainte ca guvernul Marii Britanii sa inceapa privatizarea bancii.
Hester este CEO la RBS de aproape 5 ani, iar demisia sa ar putea provoca dificultati in ceea ce priveste o eventuala privatizare prin listarea la bursa, considera analistii si investitorii, transmite Bloomberg.
Trezoreria Marii Britanii, care detine 81% din actiunile RBS, a decis sa privatizeze banca pana la finele anului viitor.
"Eram pregatit sa continui pana la inceputul procedurii de privatizare. Aceasta a fost decizia board-ului, nu a mea", a afirmat Hester (52 de ani).
In timpul mandatului sau, activele totale ale bancii au scazut cu aproximativ 900 milioane lire sterline, iar numarul de angajati a fost redus cu peste 36.000, dupa ce banca a fost preluata in 2009 de guvern in urma unui bailout de 45,5 miliarde lire.
Guvernul spera sa-si recupereze o parte din investitie pana la alegerile din 2015.
Actiunile RBS au in prezent o valoare de 325,6 pence, in timp ce guvernul a preluat 81% din capitalul bancii la un pret de 407 pence. Astfel, pierderea statului s-ar ridica in prezent la 7,4 miliarde lire.
Boardul va cauta acum un nou CEO, vizand atat candidati interni, cat si din exterior.
In urma demisiei, Hester va primi o compensatie financiara de 1,6 milioane de lire, reprezentand salariul pe 12... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:16
Grupul bancar Royal Bank of Scotland (RBS), controlat in proportie de 82% de statul britanic, se va retrage din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice.
Aceasta decizie ar putea fi vazuta ca primul pas spre reprivatizarea bancii anunta Agerpres.
Asset Protection Scheme (APS) a fost pusa la punct de autoritatile britanice in anul 2009 pentru a oferi asigurari pentru Royal Bank of Scotland si Lloyds Banking Group dupa salvarea lor de catre contribuabili.
Potrivit acestei scheme, bancile ar fi urmat sa plateasca o taxa anuala pentru asigurarea activelor toxice, iar contribuabili ar fi acoperit orice pierderi mai mari de 10% rezultate de pe urma acestor active.
"Iesirea bancii din APS demonstreaza progresele realizate de RBS in transformarea bilantului sau care a devenit periculos de mare si instabil, intr-unul mai prundent, rezistent si viabil", a informat RBS intr-un comunicat.
Retragerea RBS din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice a fost aprobata atat de Trezoreria britanica, cat si de Autoritatea de reglementare a serviciilor financiare.
In anul 2008, RBS a inregistrat cele mai mari pierderi din istoria unei companii din Marea Britanie, 24,1 miliarde de lire sterline, si mai multe mii din angajatii bancii si-au pierdut locurile de munca. Royal Bank of Scotland a fost salvata numai prin interventia guvernului.
Royal Bank of Scotland (RBS) si-a marit tinta in ceea ce priveste reducerile de personal de la 3.500 la 3.800... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:40
Banca spaniola Banco Santander a renuntat la achizitia a 316 sucursale ale Royal Bank of Scotland (RBS) din Marea Britanie. Tranzactia era evaluata la circa 2,7 miliarde dolari.
RBS, cea mai mare banca britanica la care guvernul de la Londra este actionar majoritar, a incercat sa vanda sucursalele pentru a respecta o decizie a Comisiei Europene, dupa ce a fost salvata de stat in timpul crizei mondiale a creditelor.
Potrivit presedintelui RBS, Philip Hampton, climatul privind ajutoarele de stat "este mult mai flexibil in prezent", ceea ce ar putea permite bancii sa pastreze sucursalele.
Santander a anuntat pe de alta parte ca s-a retras din tranzactie dupa intarzierile aparute in finalizarea acesteia.
Un analist al Liberum Capital din Londra a spus insa ca motivatia pare mai degraba o scuza, fiind probabil ca Santander sa aiba alte probleme si sa fie nevoita sa se retraga.
Decizia Santander de a renunta la preluare coincide cu presiunile tot mai mari exercitate asupra bancilor spaniole pentru majorarea capitalului, din cauza expunerii mari la credite imobiliare neperformante.
Royal Bank of Scotland (RBS) si-a marit tinta in ceea ce priveste reducerile de personal de la 3.500 la 3.800 de posturi. Dintre acestea, 3.000 de posturi vor fi restructurate pana la sfarsitul acestui an, iar restul in 2013. Reducerile se vor face din cadrul sectorului de investitii.
Royal Bank of Scotland accelereaza concedierile mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 10:13
Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, a declarat, la prezentarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea, ca reputatia industriei bancare a scazut mult, ajungand la "un nou minim".
RBS a concediat patru persoane implicate in scandalul privind manipularea indicelui de dobanda pe piata interbancara LIBOR. Decizia indica cel mai probabil ca banca urmeaza sa fie sanctionata de autoritati cu o amenda, potrivit "The Guardian".
RBS si UBS, actori principali in manipularea Libor
Scandalul LIBOR a condus la demisia conducerii bancii britanice Barclays, amendata cu 290 milioane lire sterline.
Seful Barclays demisioneaza in urma scandalului privind manipularea dobanzilor
"Situatia LIBOR este in atentia noastra si reprezina un memento dezolant privind pagubele pe care le pot cauza neregulile unor indivizi si sistemele inadecvate de control asupra reputatiei si asupra finantelor", a comentat Hester.
"Este o situatie pericloasa, deoarece increderea clientilor este o preconditie a succesului in sectorul bancar, necesar pentru stabilitate si crestere economica.
Suntem intr-o perioada de judecata pentru industria bancara. Consecintele supra-extinderii din trecut sunt inca calculate, probabil va mai dura", a aratat seful RBS.
Banca a inregistrat in prima jumatate a anului pierderi de 1,5 miliarde lire sterline, fata de 794 milioane lire in aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul RBS a scazut cu 22% in trimestrul doi... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 10:13
Grupul bancar britanic Royal Bank of Scotland a anuntat marti ca va inchide diviziile de equity capital market si corporate finance din Coreea de Sud precum si operatiunile de cash equities din Indonezia, Coreea de Sud si Singapore, masura urmand sa afecteze 70 de angajati, transmite Reuters.
Decizia RBS vine dupa ce banca britanica a ajuns la un acord cu CIMB Group Holdings Bhd, a doua mare banca din Malayezia, privind vanzarea unora din operatiunile sale din Asia-Pacific.
"Cu toate acestea, din motive comerciale, am convenit cu CIMB ca operatiunile de cash equities, equity capital market si corporate finance din Coreea de Sud precum si operatiunile de cash equities din Indonezia si Singapore nu vor face parte din acest acord de vanzare.
In consecinta, am luat decizia de a demara masurile necesare pentru a opri aceste afaceri', se arata intr-un document intern consultat de Reuters si confirmat ulterior de RBS.
RBS are opereatiuni in 11 tari din Asia, insa cea mai mare parte sunt concentrate in Hong Kong, Singapore, Australia si India.
In anul 2008, RBS a inregistrat cele mai mari pierderi din istoria unei companii din Marea Britanie, 24,1 miliarde de lire sterline, fiind salvata numai prin interventia guvernului, care in prezent detine 82% din actiuni.
In Romania, RBS a preluat fosta ABN Amro Romania, prezenta pe piata din noiembrie 1995. mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 10:31
Royal Bank of Scotland a anuntat ca va renunta la 3.500 de angajati in urmatorii trei ani din diviziile de investment banking in conditiile a inceput un program prin care se retrage din afacerile neprofitabile
RBS va vinde sau va inchide anumite unitati si va opri operatiunile pe pietele de capital, a anuntat compania intr-un comunicat de presa. Una dintre cele mai mari banci britanice a mai anuntat si ca a concediat deja 2.000 de oameni in a doua jumatate a 2011, scrie Bloomberg.
"Prin schimbarile pe care le anuntam astazi incercam sa ne asiguram ca RBS opereaza dintr-o pozitie de lider si ca respecta strategia stabilita, o strategie care reflecta mediul in care vrem sa activam", a declarat CEO-ul bancii, Stephen Hester.
El a adaugat ca telul companiei este sa se axeze mai mult pe nevoile clientilor, sa fie mai rezervati in privinta investitiilor facute, mai eficienti si sa ofere rezultate mai bune pentru actionari.
Prin actiunile sale, Hester sterge aproape o decada de expansiune a bancii, condusa de fostul CEO al RBS, Fred Goodwin, care pana in 2008 a facut achizitii in valoare de 140 miliarde de dolari. Noul director continua actiunile pe care le-a anuntat inca din 2009 cand a preluat postul.
"Angajatii RBS au trecut prin o perioada de incertitudine cu privire la viitorul lor. Gata!" a spus David Fleming, sef al unui sindicat britanic, facand referire la speculatiile aparute in presa cu privire la numarul persoanelor care vor fi concediate din... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 11:11