Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea formulata de Marcel Ciolacu si Teodor Melescanu privind modalitatea de adoptare a bugetului pe 2020, dar a admis exceptia de neconstitutionalitate la modificarile aduse de Guvern la celebra OUG 114/2018.
Astfel, actul normativ care schimba prevederilor OUG 114 e neconstitutional.
Prima decizie se refera la un conflict juridic intre Guvern si Parlament pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020 si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, pentru care Executivul si-a asumat raspunderea.
Curtea Constitutionala anunta pe 23 decembrie 2019 ca a fost sesizata cu cererile de solutionare a conflictelor juridice de natura constitutionala dintre Guvern si Parlament cu privire la legile bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, care au fost formulate de catre presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor.
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat ca "nu exista precedent in Europa ca un Guvern democratic sa vina cu un buget fara sa fie dezbateri in Parlament".
"De la Ceausescu, Romania nu a mai cunoscut asa ceva, de 30 de ani. Chiar daca nu vom reusi sa stopam acest buget, cu certitudine, daca decizia ne va fi favorabila, vom stopa ca altcineva in viitor sa faca acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra in istorie ca primul prim-ministru care si-a permis acest lucru, nu numai din Romania, ci din Europa democratica", a sustinut... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 14:09
Curtea Constitutionala discuta, miercuri, sesizarile formulate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de catre PNL si USR asupra modificarilor Codului de Procedura Penala.
In plus, CCR va lua in discutie obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Tot azi la CCR se discuta ultima sesizare formulata de PNL si USR asupra Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.
Pe de alta parte, judecatorii CCR vor relua miercuri dezbaterile amanate pe 5 iulie pe marginea sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoanele de acelasi sex, dupa decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul Coman-Hamilton.
In plus, CCR discuta si sesizarile PNL, USR, PMP si a presedintelui Klaus Iohannis la Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investitii. Seful statului a sustinut ca o astfel de decizie trebuie luata printr-un act al administratiei centrale, nu printr-o lege adoptata de Parlament.
Sedinta de azi se anunta asadar una plina, dupa ce si ieri CCR a avut agenda incarcata. Iata deciziile luate marti:
Legea privind statutul alesilor locali este neconstitutionalaLegile Justitiei: CCR a respins sesizarea PNL si USR pe organizarea CSM
Sedintele acestea cu miza uriasa au loc in contextul unui scandal care il vizeaza pe unul dintre judecatorii CCR, Petre Lazaroiu, al carui... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 07:34
Parlamentarii USR, alaturi de parlamentari ai PNL, PMP si neafiliati, au depus miercuri o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege privind elaborarea Codului administrativ, a anuntat liderul USR, Dan Barna.
Sesizarea a fost semnata de 28 de deputati USR, 13 deputati PMP, sase deputati neafiliati si trei deputati PNL. Semnatarii afirma ca acordarea pensiilor speciale pentru alesii locali reprezinta motive de neconstitutionalitate, dupa ce alte doua demersuri de acest fel au fost respinse prin alte decizii date de catre Curte.
In PNL, principalul partid de Opozitie, care are multi primari si consilieri direct interesati de intrarea in vigoare a noilor prevederi, s-a luat decizia politica de a nu sesiza CCR privind Codul administrativ.
Controversatul Cod Administrativ a fost adoptat: USR ar vrea sa atace la CCR, dar nu poate, PNL se opune prin "decizie politica"
USR nu avea suficiente semnaturi pentru a ataca de unul singur legea la Curtea Constitutionala, insa a fost sprijinit de PMP si de alti deputati, inclusiv de trei liberali.
"Am reusit astazi (miercuri - n.r.) sa depunem contestatia la CCR impotriva Codului administrativ. Este un Cod care duce Romania in feudalism si ne bucuram ca am reusit sa strangem cele 50 de semnaturi necesare. In primul rand, (am atacat la CCR - n.r.) chestia pensiilor speciale si suntem foarte optimisti asupra rezultatului pe care il vom avea.
Pensiile speciale au fost deja respinse de doua ori prin... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 18:30
Codul Administrativ a trecut in mare viteza prin Camera Deputatilor, decizionala, fiind votat luni noaptea si depus marti la secretariat pentru a putea fi contestat la CCR. Cu toate ca unele prevederi ridica mari semne de intrebare, PNL nu va sesiza Curtea Constitutionala, iar USR nu dispune in acest moment de semnaturile necesare.
Mai exact, Codul Administrativ a trecut cu 175 de voturi, in principal obtinute de la deputatii PSD, ALDE si UDMR. Era nevoie de 165 de voturi pentru ca proiectul sa fie adoptat, iar PSD-ALDE-UDMR au avut impreuna 166 - la limita.
In timp ce pozitiile USR si PMP au fost ferme, toti deputatii votand impotriva, pozitia PNL a fost una ambigua: Au fost prezenti la vot doar 24 de deputati din totalul de 67, dintre care cei mai multi s-au abtinut (14), 7 au votat "pentru" si 3 "impotriva" (Nicolae Giugea, Pavel Popescu si Ionut Stroe).
Marti seara, Codul Administrativ a fost depus la secretariatul general pentru a putea fi contestat la Curtea Constitutionala, timpul avut la dispozitie fiind de doar 2 zile, pentru ca in acest caz a fost vorba despre un proiect adoptat in procedura de urgenta.
Citeste si:
Acuzatii de tradare nationala la dezbaterea pe Codul Administrativ. Cele 1.000 de amendamente vor fi votate luniDeputatii au adoptat Codul administrativ: liber la pensii speciale, afaceri de familie si administratie in limbile minoritatilor
USR sustine ca anumite prevederi din Cod sunt neconstitutionale si ar vrea sa sesizeze Curtea, insa... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 16:16