Banca centrala a SUA (Federal Reserve-FED) a majorat dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, pe motiv ca economia americana a depasit traumele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.
Poate ca acesti termeni tehnici nu ne spun prea multe si avem tendinta sa ii ignoram, insa decizia FED ar putea afecta si Romania, in sensul in care Guvernul ar putea anula cresterile salariale si reducerile de taxe prevazute pentru 2016.
Pentru a intelege ce inseamna decizia bancii centrale americane, sa ne amintim ca dobanda reprezinta o suma pe care o vom da in plus fata de imprumutul luat. De obicei, e exprimata in procente si se raporteaza la valoarea creditului.
Iar in cazul bancilor centrale, principiul e acelasi, arata Vox.com.
Rezerva Federala stabileste rata dobanzii pentru fondurile federale (numita uneori dobanda de politica monetara, dobanda-cheie sau dobanda de referinta), pe care bancile comerciale trebuie sa o plateasca pentru imprumuturi... citeste mai departe despre "FED a majorat dobanda-cheie dupa 10 ani - care va fi impactul in Romania si la nivel global" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 07:08
Uniunea Europeana va putea sa restabileasca provizoriu obligativitatea vizelor pentru Serbia si alte patru tari din Balcani, pentru a reduce astfel numarul cererilor nejustificate de azil ale cetatenilor din aceste state, iar masura ar putea fi aplicata si impotriva SUA.
Cetatenilor SUA le-ar putea fi aplicata masura intrucat Washingtonul mentine vizele obligatorii pentru romani si pentru cetatenii din alte trei tari ale UE, au declarat miercuri pentru AFP mai multe surse diplomatice.
Presedintia cipriota a Consiliului UE a anuntat ca s-a ajuns la un acord intre statele membre si Parlamentul European pentru o dispozitie legala care va contine o clauza de salvgardare ce va permite introducerea temporara a vizelor in cazul unor abuzuri. Aceasta dispozitie ar putea sa intre in vigoare la inceputul anului 2013, a precizat o sursa diplomatica, adaugand ca ea vizeaza in mod special tarile din Balcani dar va avea o acoperire mai generala si va putea astfel sa fie aplicata in cazul oricarei tari ce beneficiaza de o scutire de la obligativitatea vizelor pentru cetatenii lor.
Parlamentul European a obtinut concesia ca Uniunea Europeana sa poata suspenda scutirea de vize de care beneficiaza un stat daca acesta impune obligativitatea vizelor pentru cetatenii unuia sau mai multor state din UE. Acest punct are in vedere SUA, care continua sa mentina vizele obligatorii pentru cetatenii romani si pentru cei din alte trei state UE, respectiv Bulgaria, Grecia si Polonia.
Sase... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 09:00