Bulgaria, Macedonia de Nord si Kosovo au semnat un acord cu Statele Unite pentru a exclude firmele chineze, in special Huawei, de la implementarea tehnologiei 5G in zona, potrivit publicatiei Deutsche Welle.
Acordul "Retele curate" isi propune sa elimine "amenintarile pe termen lung la siguranta datelor personale si a drepturilor omului provocate de actori rau-intentionati precum Partidul Comunist Chinez", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
Statele Unite au devenit tot mai ingrijorate de dominatia companiilor chineze in construirea retelelor 5G.
Administratia Trump a restrictionat accesul companiei Huawei in SUA si a incurajat aliatii Statelor Unite sa procedeze la fel.
Guvernul american sustine ca gigantul Huawei permite accesul serviciilor secrete chineze in reteaua pe care o construieste, fapt negat de companie.
Huawei a pierdut si piata romaneasca, dupa ce tara noastra a fost printre primele care au urmat decizia SUA de a restrictiona accesul companiei chineze pe piata. Memorandumul cu SUA a fost semnat pe 21 august.
In Romania, alternativele la Huawei sunt Nokia, Ericcson si Samsung. ...citeste mai departe despre "Bulgaria si alte state balcanice au semnat un memorandum cu SUA privind tehnologia 5G pentru a exclude Huawei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 14:31
Liderii arabi au condamnat, duminica, decizia presedintelui american Donald Trump de a recunoaste suveranitatea Israelului asupra Inaltimilor Golan, intr-un semn rar de unitate araba pe fondul disputelor regionale.
Intr-un discurs sustinut in deschiderea summitului anual al Ligii Arabe de la Tunis, regele Salman, a carui tara este un aliat regional cheie al SUA, a respins duminica decizia presedintelui Donald Trump de a recunoaste suveranitatea Israelului asupra Inaltimilor Golan, relateaza dpa.
"Subliniem din nou ca respingem categoric orice masuri care pot afecta suveranitatea Siriei asupra Golan", a spus monarhul saudit.
Israelul a cucerit zona strategica Inaltimile Golan de la Siria in 1967, in urma razboiului arabo-israelian. Israel a anexat acest teritoriu in 1981, desi decizia nu a fost recunoscuta la nivel international.
Lunea trecuta, Trump a semnat o proclamatie care exprima sprijinul pentru suveranitatea Israelului asupra Inaltimilor Golan, intr-o ceremonie de la Casa Alba la care a participat premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Citeste si: Germania, Franta, Marea Britanie, Belgia si Polonia resping decizia SUA de a recunoaste suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan
Chestiunea Inaltimilor Golan este o tema centrala a reuniunii de o zi a Ligii Arabe.
Presedintele tunisian Beji Caid Essebsi a avertizat duminica ca gestul SUA va alimenta tensiunile regionale. "Dupa cum recunoaste comunitatea internationala, acesta este un teritoriu... mai mult
Duminica, 31 Martie 2019, ora 19:00
Statele Unite vor demara pe 2 februarie procesul de retragere din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), care va dura sase luni, in urma esecului celor mai recente discutii pe aceasta tema, a anuntat un oficial american.
Andrea Thompson, subsecretar pentru Controlul Armelor si Securitate Internationala in cadrul Departamentului de Stat al SUA, a confirmat intentia Washingtonului in acest sens, dupa incheierea discutiilor ruso-americane de la Geneva, calificate de ambele parti drept un esec.
SUA sustin ca Rusia a dezvoltat si a instalat un sistem de rachete, 9M729, care incalca Tratatul INF, dar Administratia Vladimir Putin a acuzat in mai multe randuri ca sistemele balistice instalate de Statele Unite in Europa, inclusiv in Romania, constituie incalcari ale acordului.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, seful delegatiei ruse la discutiile de la Geneva, a declarat anterior ca Moscova s-a oferit sa ia masuri pentru a aplana nemultumirile Washingtonului privind Tratatul INF, cerand in schimb masuri in legatura cu aeronavele fara pilot, unele tipuri de rachete si sistemele de lansare verticala Mk-41, dar SUA nu au acceptat oferta Moscovei, cerand distrugerea de catre Rusia a sistemului de rachete 9M729.
"Pe baza discutiilor de ieri (marti - n.red.) si a retoricii corespunzatoare de astazi (miercuri - n.red.), nu vedem niciun indiciu ca Rusia ar alege sa se conformeze" cererilor Washingtonului, a declarat Thompson.
Oficialul american... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 10:51
Rusia va riposta la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat luni seara presedintele Vladimir Putin.
"In mod natural, decizia Statelor Unite de retragere din acest Tratat nu poate fi lasata fara un raspuns din partea noastra", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agentiei Tass.
Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin intentioneaza sa discute cu presedintele Statelor Unite, Donald Trump, la summitul G20, despre situatia Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), in contextul in care liderul de la Casa Alba a semnalat retragerea SUA din acord. Summitul Grupului natiunilor dezvoltate si emergente (G20) se va desfasura in Buenos Aires, Argentina, pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2018.
Administratia Vladimir Putin a condamnat decizia presedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) . In acest context, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a indemnat aliatii Statelor Unite sa nu devina "rampe de lansare a rachetelor americane".
Mihail Gorbaciov a amintit ca Tratatul INF si seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substantiala a numarului bombelor atomice ruse si americane. Ministerul rus de Externe a avertizat ca abordarea conflictuala a Aliantei Nord-Atlantice fata de Rusia risca sa genereze o noua cursa a inarmarii.
La randul sau, Uniunea Europeana a atras atentia... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 09:08
Romania se afla printre cele 10 tari europene afectate in mod direct de catre deciziile Statelor Unite ale Americii cu privire la politica industriala, iar pozitia tarii noastre este ca Europa trebuie sa ramana unita in dialogul cu SUA, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Radu Stefan Oprea, intr-o conferinta de presa.
"Romania se afla printre cele 10 state afectate in mod direct de decizia SUA. Sunt industrii afectate, precum cea a otelului. Am avut consultari cu mediul de afaceri, am prezentat la Bruxelles pozitia noastra si dorim ca pozitia si dorintele mediului de afaceri din Romania sa fie cunoscute si sa fie prezentate in cadrul negocierilor", a spus ministrul.
In opinia sa, Uniunea Europeana trebuie sa aiba in continuare o voce comuna in negocierile cu Statele Unite.
"Uniunea Europeana trebuie sa ramana unita in dialogul cu SUA, iar ceea ce am vazut astazi in rezultatele actiunilor presedintelui Juncker sunt in zonele incurajatoare", a aratat Oprea.
Miercuri, intr-o conferinta de presa la Washington, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anuntat ca au ajuns la un acord privind relatiile comerciale dintre SUA si UE. mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 15:24
Statele Unite si-au anuntat retragerea din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, un organism international pe care administratia presedintelui Donald Trump l-a criticat aspru, acuzandu-l de prejudecata impotriva Israelului si ca serveste drept platforma unor tari precum China, Venezuela si Cuba.
"Statele Unite se retrag oficial din Consiliul Drepturilor Omului al ONU", a spus, intr-o declaratie de presa, ambasadorul americana la ONU, Nikki Haley.
Haley, care a amenintat de anul trecut cu retragerea SUA din acest Consiliu cu sediul la Geneva, a explicat ca in ultimele luni a incercat sa rezolve "cu buna credinta" problemele organismului Natiunilor Unite, intalnindu-se cu reprezentanti a peste 125 de state membre.
In declaratia sa, ambasadorul SUA a criticat faptul ca din Consiliu fac parte state precum China, Venezuela, Cuba sau Republica Democratica Congo, natiuni care, in opinia sa, "nu respecta" drepturile omului.
"Cei care incalca drepturile omului continua sa fie membri si sa fie alesi in consiliu. Cele mai inumane regimuri din lume continua sa scape fara sanctiuni, iar consiliul continua sa gaseasca tapi ispasitori in tari cu un palmares pozitiv in domeniul drepturilor omului, pentru a distrage atentia de la cei care incalca drepturile si fac parte din consiliu", a declarat Haley.
Pentru acest motiv si pentru "prejudecata cronica" a Consiliului contra Israelului, a aratat Haley, acest for "nu este demn de numele sau".
Prezent la momentul anuntului... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 08:09
Presedintele american Donald Trump a aprobat, miercuri, vanzarea de armament catre Ucraina pentru a ajuta autoritatile de la Kiev in combaterea separatistilor pro-rusi din estul tarii.
Decizia Washingtonului nu a fost bine primita la Moscova, in pofita dezvoltarii recente a relatiilor dintre Donald Trump si omologul sau rus, Vladimir Putin.
Casa Alba nu a decis daca va vinde si rachete anti-tanc si anti-portavion, insa armele nu vor fi furnizate direct de catre Guvernul SUA, ci vor fi cumparate de la producatorii americani.
Seful Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat a declarat ca decizia adminisratiei americane submineaza "Acordul de la Minsk", in care este prevazuta retragerea armelor grele si a trupelor straine de pe teritoriul Ucrainei.
"Aceasta decizie (...) va provoca escaladarea tensiunilor si activitatile militare in sud-estul Ucrainei. Cu siguranta nu va ajuta la restituirea pacii in regiune", a declarat oficialul rus.
La inceputul lunii septembrie, presedintele rus spunea ca o decizie a Statelor Unite de a furniza arme defensive Ucrainei nu va face altceva decat sa alimenteze conflictul din estul tarii ceea ce i-ar putea determina pe separatistii prorusi sa-si extinda operatiunile militare. "Livrarea de arme catre o zona de conflict nu ajuta eforturile de pace, ci doar agraveaza situatia", mai declara liderul de la Kremlin.
Citeste si:
Putin avertizeaza SUA sa nu furnizeze armament Ucrainei: Rebelii au arme multe si vor raspunde... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 17:25
Banca centrala a SUA (Federal Reserve-FED) a majorat dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, pe motiv ca economia americana a depasit traumele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.
Poate ca acesti termeni tehnici nu ne spun prea multe si avem tendinta sa ii ignoram, insa decizia FED ar putea afecta si Romania, in sensul in care Guvernul ar putea anula cresterile salariale si reducerile de taxe prevazute pentru 2016.
Pentru a intelege ce inseamna decizia bancii centrale americane, sa ne amintim ca dobanda reprezinta o suma pe care o vom da in plus fata de imprumutul luat. De obicei, e exprimata in procente si se raporteaza la valoarea creditului.
Iar in cazul bancilor centrale, principiul e acelasi, arata Vox.com.
Rezerva Federala stabileste rata dobanzii pentru fondurile federale (numita uneori dobanda de politica monetara, dobanda-cheie sau dobanda de referinta), pe care bancile comerciale trebuie sa o plateasca pentru imprumuturi... citeste mai departe despre "FED a majorat dobanda-cheie dupa 10 ani - care va fi impactul in Romania si la nivel global" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 07:08
Autoritatile din SUA au inceput o analiza a companiei Berkshire Hathaway, condusa de miliardarul Warren Buffett, pentru a determina daca aceasta este suficient de importanta pentru a fi declarata de importanta sistemica in sectorul financiar, au declarat surse apropiate situatiei.
In cazul in care autoritatile de reglementare decid ca Berkshire are o importantanta suficient de mare, compania ar intra sub supravegherea Rezervei Federale americane (Fed). Divizia de reasigurare a Berkshire este a patra ca marime din lume.
O decizie a autoritatilor americane ar putea fi anuntata in cateva luni
O decizie a autoritatilor americane ar putea fi anuntata in cateva luni, au adaugat sursele Bloomberg.
Un consiliu condus de seful Trezoreriei, Jacob J. Lew, evalueaza care dintre companiile nebancare ar putea ameninta stabilitatea sistemului daca ar intra in faliment. Fed poate impune cerinte mai stricte privind capitalul, indatorarea, lichiditatile, precum si efectuarea unor teste de stres pentru scenarii de criza.
"Berkshire se ocupa cu preluarea riscului. Preiau volatilitatea altora pe propriul bilant de active", a declarat Cliff Gallant, analist la Nomura Holdings.
Buffett nu a raspuns unor cereri pentru comentarii, iar un purtator de cuvant al Trezoreriei a refuzat sa comenteze, potrivit Bloomberg.
Consiliul a mai desemnat trei companii din SUA ca fiind de importanta sistemica
De la infiintare, consiliul a desemnat trei mari companii nebancare din SUA ca... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 11:49