Sefii statelor si guvernelor UE si liderii PPE, precum si Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani si Angela Merkel, participa joi la Summit-ul informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana, eveniment la care sunt asteptate decizii importante pentru viitorul UE.
Liderii PPE se vor reuni joi, de la ora 10:00, la Summit-ul Partidului Popular European, la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA Sibiu, urmand ca ulterior presedintele Klaus Iohannis sa aiba declaratii de presa comune cu presedintele PPE, Joseph Daul, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, precum si cu presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban.
Incepand cu ora 11:45 sefii statelor si guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, precum si premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primaria Sibiu, unde se desfasoara Summit-ul informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana.
Reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va incepe la 12:30, in Sala Atrium, din Primaria Sibiu.
Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13:15 in Piata Mare, iar de la 13:30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmand ca la 15.30 sa inceapa a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European.
Presedintele Klaus Iohannis are programata, incepand cu ora 18:00, o conferinta de... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 07:41
Uniunea Europeana a decis sa renunte la traditionala 'fotografie de familie' a liderilor sai la summiturile de la Bruxelles pentru a 'moderniza' imaginea institutiilor europene, transmite AFP.
Pana la sfarsitul lui 2016, cei 28 de sefi de stat si de guvern din Uniunea Europeana aveau obiceiul sa se lase fotografiati, aliniati pe mai multe randuri, intr-o demonstratie publica de unitate.
Insa media au fost informate de Consiliul European, care coordoneaza summiturile la care se stabilesc prioritatile politice ale UE, ca incepand cu reuniunea liderilor care s-a desfasurat joi si vineri la Bruxelles, nu va mai avea loc 'fotografia de familie'.
"Partial, ideea este de a avea o imagine vizuala mai moderna" decat randuri de personalitati, a explicat pentru AFP un inalt diplomat european sub acoperirea anonimatului.
Aceasta raspunde de asemenea dorintei presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, reales joi, de 'a usura' summiturile interminabile, care se prelungesc deseori in noapte, a mai spus sursa citata.
"Aceste fotografii pot sa ia cu adevarat mult timp", a explicat sursa, precizand ca institutiile europene incearca sa le ofere fotografilor mai mult timp pentru a-i surprinde pe lideri chiar in sala mare a Consiliului.
Diplomatul european citat a dat asigurari ca decizia nu are nimic politic, intr-un moment in care Uniunea Europeana se pregateste de plecarea unuia dintre cei 28 de membri ai sai, Marea Britanie. ...citeste mai departe despre "Dispare... mai mult
Sambata, 11 Martie 2017, ora 13:15
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc, miercuri seara, la Bruxelles, in cadrul unui Consiliu European informal, pentru un schimb de opinii despre modalitatile de incurajare a cresterii economice si ocuparii fortei de munca in UE.
Obiectivul principal al reuniunii este pregatirea cat mai buna la nivel politic a deciziilor de la Consiliul European de vara, programat la finalul lunii iunie. "In ultimii doi-trei ani, am constituit o strategie cuprinzatoare pentru cresterea durabila ce cuprinde numeroase elemente-cheie: masuri de gestionare a crizei, consolidare fiscala, reforma procesului de reglementare si reforme structurale in cadrul Strategiei Europa 2020.
Unele dintre aceste elemente au fost mai vizibile (si uneori dureroase), in timp ce altele sunt mai putin vizibile si roadele lor se vor vedea doar in timp. Trebuie sa ramanem pe acest fagas pentru ca nu exista solutii rapide.
Este adevarat, totodata, ca a venit momentul sa punem un accent mai hotarat pe masurile care au legatura mai directa cu incurajarea cresterii economice si cu ocuparea fortei de munca, ca o continuare a reuniunii noastre la nivel inalt din ianuarie, si sa discutam in modul cel mai constructiv idei inovatoare sau chiar polemice", releva scrisoarea trimisa participantilor la reuniunea UE la nivel inalt de catre presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Discutiile din cadrul summitului de miercuri seara se vor concentra pe mai multe sectiuni: politici... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 09:01
Liderii europeni au promis finantarea cu 200 de miliarde de euro a Fondul Monetar International si au promis sa respecte cererea Bancii Centrale Europene de intarire a politicilor monetare pentru evitarea deficitelor.
De altfel, liderii UE au stabilit, alaturi de presedintele BCE Mario Draghi, ca vor crea o uniune fiscala pentru a preveni alte situatii asemanatoare celei cu care Europa se confrunta acum, dar si deschiderea unui fond permanent de 500 miliarde de euro pentru situatii de criza, scrie Bloomberg.
"Este un rezultat foarte bun pentru membrii zonei euro, s-a pus baza unei uniuni fiscale bune si s-a cazut de acord asupra unor politici fiscale mai disciplinate in tarile din zona euro," a spus Draghi dupa discutiile care au durat 12 ore.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca BCE va administra cele doua fonduri de salvare ale Europei, Fondul European de Stabilitate Financiara si noul Mecanism European de Stabilitate.
In acelasi timp, liderii europeni au "inotat" in ape necunoscute prin planuirea unor reguli bugetare mai stricte intr-o Uniune Europeana partiala, dupa ce Marea Britanie, Ungaria, Suedia si Cehia nu au fost de acord ca tratatul sa acopere toate cele 27 de tari din UE.
Deciziile de la Summit nu au fost primite cu entuziasm
Bursele japoneze si-au recuperat din pierderi dupa declaratiile optimiste ale liderului BCE Mario Draghi. Indicele Nikkei a recuperat pana la 1,1 procente, dupa ce atinsese pierderi de 1,7 puncte... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 08:35
Rezultatul summit-ului UE de miercuri a provocat un masiv "raliu" pe piata bursiera. Cu toate acestea, exista inca sceptici care prevad o iesire furtunoasa a Greciei de pe scena european.
Economistul Ken Rogoff a precizat in cadrul unei conferinte ca liderii UE au cumparat doar timp si ca problemele inca exista. Acestea, in opinia sa, nu pot fi rezolvate prea usor, a declarat acesta pentru Business Insider.
"Situatia nu s-a schimbat prea mult. Liderii europeni au gasit o solutie, nu de salvare, ci de amanare. Acestia si-au dat seama cum pot cumpara cateva luni", a declarat acesta.
In opinia economistului, Grecia va parasi zona euro in urmatorii zece ani.
"Intrebarea cea mai importanta este daca toate statele de astazi se vor mai afla in zona euro. Raspunsul meu este cu siguranta nu", spune Ken Rogoff. mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 21:38
Deciziile luate de liderii europeni la summitul de miercuri au apreciat moneda unica europeana si dus la scaderea dolarului si a yenului japonez.
Euro a crescut pana la nivelul maxim inregistrat in ultimele sapte saptamani, in contextul in care liderii UE au anuntat ca au stabilit un plan pentru salvarea crizei din zona euro, care prevede recapitalizarea bancilor si reducerea datoriilor Greciei, scrie Bloomberg.
Pe de alta parte, dolarul si yenul s-au depreciat.
"Pietele au reactionat pozitiv in urma acordului liderilor UE", spune Paul Robson, un analist financiar citat de publicatia amintita.
Banca Nationala a Romaniei a afisat joi un curs de referinta de 4,3288 lei/euro, cu 0,03% mai mare fata de sedinta precedenta.
Leul s-a apreciat in raport cu dolarul american, pana la un curs valutar de 3,0897 lei/dolar.
Cursul BNR de miercuri a fost de 4,3274 lei/euro.
Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut fata de sedinta precedenta, situandu-se sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an. mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 14:43
Romania este afectata de situatia din Grecia si de lipsa unor decizii clare din partea liderilor europeni, iar acest lucru nu mai poate continua, a declarat, sambata, presedintele Traian Basescu.
"Datorita (sic!) situatiei din Grecia toata regiunea este contaminata de neincredere. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie in privinta Greciei fac foarte mare rau si celorlalte tari. Romania nu poate plati la nesfarsit lipsa de fermitate in luare deciziilor in zona euro. Pozitia noastra va fi foarte ferma", a spus Traian Basescu inainte sa plece spre Bruxelles, unde urmeaza sa participe la Consiliul European de toamna.
Prioritatea Consiliului de duminica este solutionarea crizei din statul elen, iar presedintele Romaniei sustine ca va cere liderilor UE sa ia o decizie in acest sens.
"Romania a inceput sa plateasca aceasta capitalizare a bancilor din zona euro, lucru care trebuie spus si discutat cinstit la acest Consiliu. Nu se poate impinge la nesfarsit plata facturii unor state cu un nivel ridicat al datoriilor catre state mai sarace (...) Solicitarea noastra va fi ca in procesul de capitalizare a bancilor care activeaza in Romania si in toate tarile non-euro sa fie obligate sa-si mentina nivelul de expunere in aceste tari", a adaugat Basescu. mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 19:00
Bancile europene se asteapta ca liderii UE sa le determine sa-si majoreze capitalul in cadrul unui plan franco-german de rezolvare a crizei datoriilor de stat din zona euro, dupa ce guvernele din Belgia si Franta au intervenit pentru salvarea grupului financiar Dexia.Dexia a acceptat luni nationalizarea diviziei bancare din Belgia pentru a primi 4 miliarde euro de la guvernul belgian si pentru a avea acces la garantii de stat de 90 miliarde euro pentru finantarea atrasa in urmatorii zece ani.
Salvarea Dexia creste presiunile din sistemul bancar, guvernele din zona euro fiind indemnate sa consolideze bancile in contextul posibilelor socuri care ar putea fi generate de accentuarea crizei datoriilor de stat din zona euro si de franarea cresterii economice globale.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca vor pregati, pana la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de rezolvare a crizei si de recapitalizare a bancilor, fara a oferi alte detalii.
"Ne asteptam ca UE sa ceara un nivel minim al capitalului Tier 1 in anumite conditii de stres, dar si sa creasca rata capitalului de rang intai in conditii normale. Bancile vor fi nevoite sa ajunga la aceste niveluri intr-o perioada scurta de timp", a declarat o sursa din industria bancara germana.
Bancile nu sunt implicate inca in negocieri cu guvernele privind rezervele de capital, insa analizeaza deja ce optiuni ar avea daca ar fi nevoite sa... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 11:58
Liderii tarilor din Uniunea Europeana (UE) au ajuns joi la un acord pentru introducerea de taxe asupra bancilor si au convenit sa-si coordoneze mai bine politicile economice, au afirmat surse diplomatice apropiate discutiilor, potrivit Mediafax.In plus, tarile europene vor promova si ideea unei taxe mondiale asupra tranzactiilor financiare la summitul G20, care va avea loc saptamana urmatoare in Canada.
Sefi de state si de guverne din cele 27 de state considera ca "imbunatatirea coordonarii politicilor economice este o prioritate fundamentala", a afirmat o sursa diplomatica apropiata reuniunii, citand un document intern.
Pentru a asigura pietele ingrijorate de amploarea indatorarii guvernelor europene, reprezentantii tarilor europene au convenit asupra necesitatii unei discipline fiscale mai stricte, sustinand astfel o decizie luata anterior de ministrii de Finante.
Statele UE au acceptat examinarea la nivel european, incepand din 2011, a proiectelor bugetare nationale in primavara fiecarui an, inaintea adoptarii de catre parlamentele nationale.
Participantii la reuniune au prevazut si posibilitatea introducerii de noi sanctiuni "progresive" pentru statele care incalca reglementarile, in timp ce statele care se incadreaza in limitele permise ar urma sa primeasca stimulente financiare.
Pactul de Stabilitate al UE include, teoretic, amenzi impotriva statelor care depasesc limita anuala de 3% impusa pentru deficitul bugetar, insa acest instrument nu a fost folosit pana in... mai mult
Vineri, 18 Iunie 2010, ora 00:37