Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Legii Minelor, care a obtinut doar 160 de voturi "pentru", desi avea nevoie de 204. In ciuda majoritatii lejere a USL, legea a fost respinsa si de Senat, la inceputul lunii, la o diferenta de doua voturi.
Reprezentantii RMGC, companie care a sustinut public proiectul de lege, au refuzat sa comenteze votul parlamentarilor, invocand timp pentru a analiza implicatiile acestei decizii.
Lipsa de popularitate a legii vine de la suspiciunile privind facilitarea proiectului minier de la Rosia Montana. Un alt factor care ar fi putut influenta decizia parlamentarilor a fost opozitia puternica a societatii civile.
Chiar si deputatii USL, formatiunea care a initiat proiectul de lege, s-au plans ca au vazut textul final, cu raportul Comisiei pentru Industrii si Servicii inclus, inainte sa intre in sala de vot. De altfel, comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei au adoptat proiectul, aseara, in doar trei ore, in conditiile in care niciun amendament al opozitiei nu a fost acceptat.
Un proiect "incununat" cu proteste fara precedent
Votul pentru proiectul legislativ a fost insotit de proteste ale societatii civile. Zeci de protestatari au intrat, marti, in sediul Avocatului Poporului, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.
Si in Cluj-Napoca, protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare in... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:20
Legea minelor, ce va intra marti la votul final al Camerei Deputatilor, for decizional, si care prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se va aplica inclusiv proiectului Rosia Montana.
Declaratia a fost facuta marti seara de catre presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, dupa ce Legea minelor a fost adoptata de Comisiile reunite de Industrii si Administratie din Camera.
Iancu a precizat ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva.
Iancu a spus ca statul e obligat, prin Legea minelor, sa strabata toate fazele privind protectia sitului arheologic, daca e cazul, protectia mediului. De asemenea, statul este obligat sa se asigure ca tehnologia despre care se vorbeste este una care nu afecteaza mediul, nu afecteaza populatia si nu pune in pericol viitorul unor comunitati sau viitorul unor regiuni intregi.
Legea obliga autoritatile sa faca informari publice transparente, inclusiv online
Intrebat ce se va intampla cu proiectul minier Rosia Montana, in conditiile... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:59
Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
Dupa audierea ministrilor, a specialistilor si a reprezentantilor societatii civile, membrii Comisiei speciale Rosia Montana au "transformat substantial" proiectul de lege trimis de Guvern. Parlamentarii au introdust opt amendamente, care, practic, schimba legea, dupa cum sustine liderul comisiei, Darius Valcov. De asemenea, acordul cu RMGC a fost exclus.
"Nu mai vorbim despre proiectul Rosia Montana, vorbim despre proiectele privind stimularea exploatarii de zacaminte auro-argentifere, in cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit. Redeventa s-a dus undeva la sase la suta", a declarat Darius Valcov.
Si deputatul PSD Florin Iordache, membru al Comisiei speciale a precizat ca proiectul a fost transformat dintr-o lege cu dedicatie, intr-o lege care vizeaza, in general, exploatarile.
"Am tinut cont de observatiile de la Ministerul Justitiei, proiectul avea aspecte de neconstitutionalitate, se referea la o companie punctual. Acest proiect de lege poate suferi noi modificari in urma dezbaterilor din plen", a declarat Florin Iordache, deputat PSD.
Directorul Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, nu a dorit sa comenteze pe marginea deciziei parlamentarilor, pana la consultarea documentelor, insa a precizat ca proiectul de lege pentru exploatarea de la Rosia Montana continea cadru general.
"In vechiul proiect de lege erau foarte multe clauze generale, nu doar pentru Rosia Montana. Cele specifice erau in favoarea statului roman, precum cresterea... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 16:49
Membrii PNL din Comisia speciala care analizeaza proiectul minier Rosia Montana au votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern, in cadrul dezbaterilor de joi, potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Cristina Pocora.
"Primul vot care s-a dat astazi a fost pe marginea proiectului de lege asa cum a fost el trimis de Guvern catre Parlament. A fost o propunere atat a colegilor liberali, cat si a colegului de la UDMR. Exact acest lucru, sa se dea un vot pe proiectul de lege in forma in care a fost venit de la Guvern. In cadrul acestui vot, Partidul National Liberal a votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern.
Daca ar fi existat o majoritate, atunci raportul ar fi putut sa fie negativ, am fi putut merge cu acest raport in Plenul Camerei Deputatilor si Senatului si sigur ca s-ar fi decis acolo. In momentul in care a picat respingerea proiectului lege, se merge mai departe cu dezbaterea proiectului, se depun amendamente, se discuta amendamente. Noi am primit la Comisie doar cateva amendamente de dimineata, sigur ca pe parcurs colegii pot veni cu aceste amendamente", a spus Pocora.
Potrivit acesteia, in momentul de fata se dezbate si va exista un vot pe amendamente si apoi un vot final asupra raportului pe amendamente.
"Repet, ceea ce s-a votat dimineata, la prima ora, a fost un vot pe proiectul de lege asa cum a venit el de la Guvern, in aceasta forma, iar acolo PNL a fost consecvent pe pozitia sa, adica impotriva proiectului... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:40
Aproximativ 15 persoane, unele dintre acestea mentionand ca au protestat in Piata Universitatii, au sustinut, joi, la comisia speciala pentru Rosia Montana, oprirea exploatarii, spunand ca cei care manifesteaza in strada doresc retragerea acestui proiect.
Aceste persoane au venit in nume personal la comisia parlamentara Rosia Montana dupa ce s-au inscris pe site-ul comisiei.
"Nu ma astept la compasiune din partea voastra. Am venit pentru a arata un profil de protestatar. Nu-i meseria noastra sa stam pe strazi. Nu va puteti bate joc de noi", a spus unul dintre cei care au vorbit in comisia parlamentara.
"Strada vrea ca proiectul de la Rosia Montana sa fie retras, vointa strazii este ca proiectul sa fie retras", a precizat o alta persoana prezenta la lucrarile comisiei.
De asemenea, persoanele care au venit sa sustina retragerea proiectului Rosia Montana au aratat ca nu exista argumente pro-exploatare, ca "cianura nu se duce niciodata" sau ca "dupa 16 ani firma care exploateaza va da faliment si va lasa gunoiul" in tara.
Majoritatea celor prezenti la comisie a sustinut ca zacamantul de la Rosia Montana este de importanta strategica, intreband cum a putut fi acordata o licenta de exploatare in 1999 fara licitatie.
Altii s-au aratat in general nemultumiti de clasa politica si de faptul ca politicienii din comisie nu le raspundeau la intrebari.
"Nu ni se raspunde la intrebari. Puteam sa ne raspundem intre noi pe Facebook", a apreciat unul dintre... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 10:13
Aproximativ 4.000 de persoane au sarbatorit, duminica, la Rosia Montana, "Ziua Minerului", iar la finalul manifestarii 50 de primari din zona Apusenilor, reprezentanti ai administratiei judetene, prefectul de Alba, parlamentari si reprezentanti ai companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation au solicitat demararea proiectului minier din localitate.
De Ziua Minerului, la Rosia Montana, au fost organizate intreceri sportive, concerte de muzica populara si usoara, precum si o petrecere in stil mineresc, transmite corespondentul Mediafax.
Ziua Minerului de la Rosia Montana a fost organizata de Primaria Rosia Montana cu sprijinul Consiliului Judetean Alba, companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation si al Sindicatului Viitorul Mineritului.
Cu aceasta ocazie, primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui, a transmis public un mesaj comun al celor 50 de edili din zona Apusenilor, care au vorbit in numele celor peste 100.000 de locuitori din localitatile pe care acestia le reprezinta.
"Cuvintele noastre trebuie auzite peste tot. Cred ca astazi este cel mai bun moment ca sa le aratam ca suntem oameni muncitori, oameni modesti, oameni care nu vrem pomeni, nu vrem ajutoare sociale, vrem un loc de munca. Vrem sa muncim nu sa cersim (...) In spatele meu sunt 50 de primari. Toti suntem nebuni ca vrem minerit? Nu suntem nebuni. Vrem locuri de munca nu vrem altceva", a spus primarul din Rosia Montana.
Edilul i-a inmanat deputatului USL Ioan Darzu un apel pentru a-l... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 11:05
Ministrul Agriculturii si lider al PC, Daniel Constantin, a declarat vineri, la Arcani, ca daca investitia de la Rosia Montana va fi realizata, acest lucru va fi avantajos pentru agricultorii din zona.
"Pentru acea zona sunt angajamente pe care le-au luat reprezentantii companiei de dezvolta suficiente capacitati de productie, astfel incat sa ofere suficiente locuri de munca. Din punct de vedere al agriculturii, daca aceasta investitie se va face, vor fi avantaje pentru agricultorii zonei, din punct de vedere al mediul insa, nu sunt in masura acum sa va dau un raspuns, n-am toate elementele, ma voi documenta insa foarte bine si probabil ca raspunsul meu va fi exercitat prin votul pe care il voi da in calitatea mea de deputat", a afirmat Daniel Constantin.
Totodata, liderul conservator crede ca noua propunere cu privire la acest proiect este mult mai avantajoasa decat cea negociata de fosta guvernare.
"Am vazut si eu discutii astazi (vineri n.r.) ca nu s-a negociat, Guvernul nu a negociat, eu stiu foarte bine discutiile care au fost in Guvern, domnul ministru Sova a condus practic aceste discutii cu reprezentantii companiei, s-au facut pasi importanti in avantajul statului, spun eu, in aceasta perioada, dar decizia trebuie sa fie luata de Parlament. Noua propunere pe care au inaintat-o si la care s-a ajuns, cred eu ca e luata pe anumite domenii din punct de vedere economic.
Nu ma refer din punct de vedere al oportunitatilor, din punct de vedere al mediului,... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 15:21
Noul ministru al Mediului si Padurilor, Attila Korodi a declarat ca in ceea ce priveste proiectul minier de la Rosia Montana vor exista "pozitii foarte obiective si pragmatice" si ar dori ca ministerul pe care il conduce "sa contribuie la aceasta decizie".
"O sa lucram in minister ca sa avem pozitii foarte obiective si pragmatice. Eu cred ca intotdeauna un ministru al Mediului trebuie sa fie foarte focalizat pe ceea ce vede din punct de vedere al protectiei mediului. Dupa aceea, sunt decizii pe care trebuie sa le discutam. Eu as dori ca ministerul sa contribuie la aceasta decizie", a spus Korodi.
Oficialul MMP a mentionat, totodata, ca exista foarte multe teme importante de rezolvat, un punct de interes fiind absorbtia fondurilor europene.
Presedintele Traian Basescu le-a cerut marti membrilor Guvernului sa dea "rapid" avize in cazul exploatarii de la Rosia Montana, dar in deplina cunostinta de cauza sau sa spuna "nu" investitorului, pentru a putea fi inchis subiectul si sa nu mai stea in dezbatere publica.
Miercuri dimineata, premierul Mihai-Razvan Ungureanu, care a detinut timp de o saptamana functia de ministru interimar al Mediului, i-a predat mandatul noului ministru desemnat de catre UDMR, Attila Korodi.
Korodi a depus, marti seara, juramantul de investitura in functia de ministru al Mediului si Padurilor, intr-o ceremonie organizata la Palatul Cotroceni si la care au participat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, presedintele... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 11:14