Gigantii tehnologici din Silicon Valley si serviciile de informatii americane care preluau datele clientilor de pe piata europeana si le analizau in interes propriu sunt loviti de cea mai noua decizie a Curtii Europene de Justitie.
Magistratii europeni au decis ca transferul datelor personale intre Uniunea Europeana si Statele Unite, cunoscut si sub numele de pactul Safe Harbor, sa fie declarat invalid imediat, anunta ziarul New York Times.
Restrictii aspre
Desi multe dintre companiile multinationale si-au construit in spatele prevederilor din pactul Safe Harbor diverse intelegeri cu guvernele nationale din statele UE, noua hotarare emisa de Curtea Europeana de Justitie poate rasturna tot acest esafodaj complex.
Decizia judecatorilor imputerniceste organismele cu rol de reglementare din fiecare stat european sa supravegheze modul in care se efectueaza transferul de date din tarile lor catre piata digitala din SUA.
De asemenea, autoritatile au dreptul de a impune restrictii si mai aspre in acest domeniu. Piata digitala de date din UE este gestionata in mod diferit, in functie de interesul fiecarei agentii nationale care actioneaza in domeniu.
Guvernele din Franta si Germania, unde Google si Facebook au o cota de piata majoritara in randul utilizatorilor de internet, au impus deja regului stricte in domeniul datelor cu caracter personal, oferind un grad de protectie sporit pentru cetatenii lor.
In schimb, Marea Britanie, Irlanda, dar si alte state... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 17:46
1Vesti bune pentru muncitorii din cele 28 de state europene care fac naveta pe distante lungi intre casa si locul de munca. Curtea Europeana de Justitie a decis ca timpul pierdut de acestia pe drum sa fie inclus in programul de munca.
Prevederile se vor aplica navetistilor care calatoresc intre doua locatii distincte, timpul inclus in programul de munca fiind acel cel petrecut pe traseul de dus, cat si la intoarcere, conform deciziei din 10 septembrie a Curtii Europene de Justitie, citata de CNN Money.
Sub scuza protectiei muncii
"Excluderea acestui timp de calatorie catre locul de munca nu ar fi in concordanta cu obiectivul de a asigura protectia salariatilor si a sanatatii acestora", au justificat magistratii europeni.
Astfel se face ca, daca un muncitor are de parcurs un traseu de o ora pana la locul de munca, acesta va beneficia de doua ore adaugate la pontajul sau zilnic, iar timpul poate creste substantial daca angajatul parcurge un drum cu dese ambuteiaje.
Din nefericire, decizia nu ii vizeaza pe functionarii publici si pe cei care fac naveta in interiorul oraselor de mari dimensiuni.
Decizia Curtii de Justie este imediat aplicabila in interiorul Uniunii Europene, avand caracter de lege.
Caz flagrant in Spania
Hotararea luata de magistratii europeni vine in urma unei analize privind practicile intalnite in cadrul firmei de securitate Tyco din Spania.
Conform declaratiilor angajatilor din firma, acestia primeau comenzi de instalare, service... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 13:13
Curtea Europeana de Justitie, instanta suprema europeana, a inceput, marti, o analiza a legalitatii programului de achizitii de obligatiuni demarat de Banca Centrala Europeana (BCE) in urma cu doi ani, analiza ce ar putea avea o semnificatie importanta asupra altor initiative anuntate recent de presedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.
Actiunea impotriva programului BCE, denumit oficial Outright Monetary Transactions, a fost demarat de un grup de aproximativ 35.000 de cetateni germani, care sustin ca atunci cand a inceput acest program de achizitie de obligatiuni, in 2012, BCE si-a depasit mandatul, potrivit Agerpres.
'Banca Central Europeana actioneaza la fel ca si Comitetul Central', a declarat Dietrich Murswiek, avocatul care il reprezinta pe politicianul german conservator Peter Gauweiler, unul dintre cei care au depus plangerea. 'Comitetul Central s-a mutat de la Moscova la Frankfurt', a adaugat avocatul.
Potrivit documentelor supuse curtii, ECJ va examina daca programul demarat de Mario Draghi incalca tratatele europene care impiedica finantarea guvernelor, o politica ilegala. In schimb, avocatul BCE sustine ca banca a fost nevoita sa actioneze intr-o situatie de urgenta si a facut acest lucru fara a incalca legislatia.
Desi o decizie finala din partea CEJ nu este asteptata inainte de vara anului urmator, pietele financiare vor urmari cu atentie audierile pentru semnale cu privire la atitudinea judecatorilor fata de legalitatea masurilor... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 16:35
Bancile nu vor mai plati TVA la vanzarea creditelor neperformante catre alte entitati, precum filiale ale unor companii straine, alte banci sau societati de recuperare de creante.
Decizia a fost luata de Curtea Europeana de Justitie (CEJ) si hotaraste ca TVA va fi platita doar atunci cand partile au incheiat un acord privind furnizarea serviciilor de recuperare de creante, informeaza un comunicat al companiei de consultanta financiara Deloitte.
Impactul asupra industriei bancare si altor operatori economici va fi unul semnificativ.
"Este o veste buna pentru banci", spune Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax. "Pana acum, multe banci si institutii financiare ezitau sa realizeze transferul creditelor neperformante, din cauza riscului de TVA. Acest lucru probabil ca se va schimba acum, in urma deciziei CEJ".
Totodata, prin aceasta decizie se vor putea recuperara costurile TVA suportate in trecut iar entitatile care au achitat TVA aferenta transferului de credite neperformante pot recupera acum aceste sume.
Hotararea CEJ clarifica situatia din Romania: "In lipsa unei intelegeri clare intre parti cu privire la prestarea unui serviciu, serviciul respectiv nu exista. Practica existenta in Romania de a aplica TVA asupra diferentei dintre o valoare economica si pretul platit trebuie sa inceteze, cel putin in cazul tranzactiilor intre parti neafiliate", a adaugat Wessel. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 12:50
"In loc sa protejeze mediul, actuala taxa de poluare protejeaza <<gioarsele>> din Romania. In continuare se pastreaza discriminarea. Toti cei care au platit aceasta taxa in ultimii trei ani ar trebui sa faca plangere,(...) altfel acest abuz de putere politica se va perpetua", a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, Gheorghe Piperea, managing partner Piperea si Asociatii. Avocatul spune ca statul roman risca procedura de infringement, daca nu va respecta decizia Curtii Europene de Justitie.Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) sustine ca decizia CEJ se refera la forma initiala a legii prin care aceasta a fost introdusa si nu la cea modificata in 2010...
In 2010 a fost o modificare a ordonantei 50/2008 privind taxa de inmatriculare, rebotezata "taxa de poluare".
De la 1 ianuarie 2011, taxa de poluare se percepe la prima inmatriculare a oricarei masini, inclusiv la cele din productia interna.
In loc sa protejeze mediul, actuala taxa de poluare protejeaza "gioarsele" din Romania.
Mai precis, daca ai o "gioarsa de acum 300 de ani" o poti inmatricula fara sa platesti taxa respectiva, in timp ce daca aduci din import o masina care este de aceeasi vechime se considera ca este o prima inmatriculare.
Intr-adevar nu mai vin in tara rable din Europa, dar in acelasi timp se protejeaza cele 3-4 milioane de rable care sunt in Romania.
In continuare se pastreaza discriminarea.
Taxa de prima inmatriculare, denumita acum "de poluare" depaseste in multe cazuri valoarea... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 15:14
Romania va pierde procesul intentat de Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), deoarece nu are suficiente arii protejate, a declarat vineri, la Targu Mures, Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, citat de NewsIn. "Romania va pierde procesul la Curtea Europeana de Justitie pentru ca are dreptate Uniunea Europeana. Noi, in 2005-2006, cand trebuia, in mod profesionist, sa finalizam siturile, nu le-am facut din lipsa de bani.
In 2007 au facut ei o analiza si au constatat ca sunt prea putine situri si la pasari si la altele si atunci noi, in sfarsit, acum finalizam pentru ca am dat mai multi bani in 2010, cand am preluat ministerul. Si e clar ca o sa pierdem, pentru ca au dreptate. Noi am mers la Curtea Europeana de Justitie pentru a avea timp sa finalizam acest studiu.
Dar pierderea procesului nu inseamna bani dati, ci inseamna ca intr-un termen de trebuie sa ne conformam si ne vom conforma pentru ca pana la sfarsitul lunii februarie-martie vom avea toate siturile finalizate", a spus Borbely.
Ministrul a apreciat ca de nerespectarea deciziei UE nu se face nimeni vinovat, in afara faptului ca acest aspect a fost tratat cu superficialitate.
"E clar si e o decizie a UE. Romania trebuie sa aiba mai multe situri. Deci e o decizie a UE bazata pe o analiza din anul 2007.
Cum, in ce mod, e o discutie si aici trebuie sa isi spuna punctul de vedere nu politicul, nu Guvernul sau Prefectura sau ministerul, ci acei specialisti care trebuie sa analizeze pe baza... mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 14:20