Astra Asigurari, actionarii si conducerea societatii au contestat in instanta decizia ASF prin care institutia a deschis procedura de redresare financiara prin administrare speciala a asiguratorului, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca adminstrator special.
Dosarul a fost inregistrat vineri, 21 februarie, la Curtea de Apel Bucuresti.
Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a fost anuntata si publicata marti, 18 febraurie, in Monitorul Oficial.
In dosar au calitatea de reclamant Astra Asigurari, Dan Grigore Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, Iulius Alin Bucsa, Marius Catalin Chiriac, Nicoleta Dinu, Liviu Andrei Stoicescu, Eleonora Camelia Udrescu, Sorin Petre Nae, Alina Gabriela Matei, Filip Stavrositu, Irinel Dinu, Dragos Catana, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider.
Prin decizia adoptata, ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor semnificativi si ale persoanelor semnificative ale societatii de asigurare/reasigurare care se transfera administratorului special pe toata perioada administrarii speciale precum si drepturile de vot in privinta numirii si revocarii membrilor Consiliului de supraveghere ai societatii, dreptul la dividende al actionarilor, activitatea, precum si dreptul la remuneratie al membrilor consiliului de supraveghere.
Suspendarea opereaza si isi produce efectele pe toata durata procedurii de redresare financiara prin administrare speciala.
"Administratorul... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 15:13
Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta in vederea cercetarii lui Tudor Balta, fost vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese in materie penala.
Potrivit unui comunicat al ANI, Tudor Balta a participat la sedinta Consiliului din data de 3 august 2010, in cadrul careia s-a aprobat cererea societatii Compania de Asigurari Reasigurari Exim Romania SA (CARE - Romania SA), de obtinere a autorizatiei de functionare ca societate de asigurare.
ANI sustine ca Tudor Balta detine un numar de 30.000 actiuni la societatea Compania de Asigurari Reasigurari Exim Romania SA.
Tudor Balta a ocupat functia de vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in perioada 28 iunie 2006 - 29 aprilie 2013.
ANI declara ca Tudor Balta a incalcat dispozitiile art. 253 (1) din Codul penal al Romaniei, potrivit carora "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 16:36
Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat luni, dupa intalnirea cu senatorii PSD, ca va fi promovata in prima sedinta de Guvern o Ordonanta de Urgenta pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care si-au intrerupt mandatul la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Consiliul de Supraveghere a Pensiilor Private.
"Vom promova un act normativ de rangul OUG pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care si-au intrerupt mandatul la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, CNVM si Consiliul de Supraveghere a Pensiilor Private", a spus Chitoiu.
El a precizat ca impozitarea se va face la fel ca in cazul drepturilor litigioase - adica 85%. "Se vor impozita la fel ca la impozitarea drepturilor litigioase 85%", a afirmat ministrul Finantelor Publice.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca salariile compensatorii de la fostele institutii care acum se afla in componenta Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sunt inacceptabile, aratand ca a solicitat Ministerului de Finante o solutie in acest caz si ca o decizie ar putea fi luata in sedinta de marti a Guvernului. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 18:10
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis joi ca se revine la normele anterioare datei de 1 septembrie 2012 in ceea ce priveste asigurarea obligatorie a locuintei. Astfel, cetatenii pot sa opteze fie pentru o asigurare PAID, fie pentru una facultativa care sa acopere riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
CSA a hotarat, de asemenea, ca proprietarii se pot proteja suplimentar si pentru alte riscuri prin politele facultative, anunta Agerpres.
Aceasta masura este prima dintr-o serie de initiative care vizeaza inclusiv propuneri pentru modificarea Legii nr. 260/2008, in asa fel incat obiectivul de cuprindere cat mai larga in asigurare a fondului locativ din Romania sa fie atins, precizeaza CSA.
La sfarsitul lunii august, CSA anunta ca, incepand cu data de 1 septembrie, societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor.
Practic, de la acea data, proprietarii trebuiau sa isi asigure locuintele in primul rand pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, prin incheierea unei polite obligatorii.
Cei care doreau o... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:03
Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a votat, marti, cu 246 de voturi pentru si doua impotriva numirea lui Daniel Tudor pentru functia de presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Daniel Tudor a fost singura propunere pentru functia de presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pentru un mandat de cinci ani. Numirea sa in acest post a fost sustinuta de USL, scrie Newsin.
Decizie fara precedent: Seful CSA, revocat din functie de Parlament
Fostul presedinte CSA, Catalin Buzoianu a fost revocat din functie saptamana trecuta, o decizie fara precedent pentru aceasta institutie.
Revocarea a fost supusa la vot, in cadrul sedintei celor doua comisii de buget-finante ale Parlamentului. 222 de parlamentari au votat pentru, in timp ce trei au votat impotriva.
"In decursul acestui an a trebuit sa fac fata unor situatii anormale, cu care m-am comportat. Societati obisnuite sa lucreze fara sa respecte regulile elementare, fara sa respecte asiguratii. De toate acestea este vinovat guvernul", a declarat Buzoianu, intr-o interventie la Digi24. mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 13:03
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Catalin Buzoianu, a fost revocat din functie, o decizie fara precedent pentru aceasta institutie.
Revocarea a fost supusa la vot, in cadrul sedintei celor doua comisii de buget-finante ale Parlamentului. 222 de parlamentari au votat pentru, in timp ce trei au votat impotriva.
"In decursul acestui an a trebuit sa fac fata unor situatii anormale, cu care m-am comportat. Societati obisnuite sa lucreze fara sa respecte regulile elementare, fara sa respecte asiguratii. De toate acestea este vinovat guvernul", a declarat Buzoianu, intr-o interventie la Digi24.
Tudor Balta va fi interimar la CSA
Tudor Balta, pana in prezent vicepresedinte al CSA, va fi seful interimar al institutiei, pana cand Parlamentul va numi un nou presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
"Activitatea va merge in continuare, noi ne vedem de treaba. In ceea ce priveste zvonurile ca piata (asigurarilor n.r.) ar fi instabila la ora actuala sunt gogorite. Piata este stabila, societatile sunt solvabile. Sunt anumite probleme inerente, de zi cu zi, dar ele sunt rezolvabile", a declarat Tudor Balta.
Presedintele interimar al CSA a evitat sa comenteze revocarea lui Constantin Buzoianu de la sefia CSA, spunand ca "este problema dansului".
Catalin Buzoianu se astepta sa fie revocat din functie, marti, la Parlament si sustine ca problemele asigurarilor nu vor fi rezolvate dupa plecarea lui din functie.
"Astazi, in... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 13:30
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a aprobat, la cerere, incetarea activitatii de broker de asigurare a Societatii Comerciale Erste Brokers-Broker de Asigurare SRL, se arata intr-un comunicat al CSA.
"Decizia nr. 60/27 ianuarie 2012 privind incetarea, la cerere, a activitatii de broker de asigurare a Societatii Comerciale Erste Brokers-Broker de Asigurare SRL a fost transmisa spre publicare in Monitorul Oficial, Partea I", se spune in comunicat.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor subliniaza faptul ca masurile dispuse in cazul societatii mentionate nu au implicatii asupra contractelor de asigurare deja incheiate, acestea continuand sa isi produca efectele in conditiile stabilite la data semnarii. mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 17:21
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat aprobarea retragerii autorizatiei de functionare a societatii Comerciale Cardif Asigurari SA ca urmare a dizolvarii societatii, conform hotararii Adunarii Generale a Actionarilor, a anuntat vineri arbitrul asigurarilor.
"Anterior aprobarii retragerii autorizatiei de functionare, prin Decizia CSA 654/2011 a fost aprobat transferul de portofoliu de asigurari de viata de la societatea comerciala Cardif Asigurari SA la societatile comerciale Cardif Assurance Vie SA Paris Sucursala Bucuresti si Cardif - Assurance Risques Divers SA Paris Sucursala Bucuresti", se arata in comunicat.
In 2010, Cardif Asigurari a inregistrat prime brute subscrise de 16,67 milioane de lei, fata de 22,64 milioane de lei anul anterior. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 11:36
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a luat decizia de a reduce numarul personalului cu pana 10%, in vederea micsorarii cheltuielilor, urmand a avea o noua structura simplificata, care va cuprinde doar 12 directii de specialitate, din 28.
"Consiliul CSA a luat decizia adoptarii unei noi structuri organizatorice, astfel incat aceasta sa raspunda celor doua obiective majore ale autoritatii de supraveghere: apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii pietei de asigurari din Romania. Noua structura organizatorica include si o directie de protectie a consumatorilor de asigurari, care va fi in contact direct atat cu asiguratii, cat si cu asiguratorii. Comisiei ii revine un rol esential in consolidarea increderii in industria de asigurari, care se va concretiza printr-o schimbare semnificativa in modul de actiune pe segmentul supravegherii si al reglementarii", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu, citat de Newsin.
Astfel, dintr-un numar de 28 de directii generale, incepand cu 1 decembrie, noua structura va cuprinde numai 12 directii de specialitate.
Noua structura impune si o reducere de personal cu pana la 10%.
"Pe fondul scaderii primelor brute subscrise in primul semestru cu peste 7% la nivelul pietei de asigurari, Consiliul CSA a hotarat reducerea cheltuielilor totale, in principal prin reducerea cheltuielilor cu personalul. (...) Deciziile privind noua structura organizatorica si masurile de reducere a cheltuielilor vor fi... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 17:41