Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, miercuri, ca este neconstitutionala Legea de modificare a articolului 435 din Codul fiscal, care prevede ca operatorii economici care intentioneaza sa distribuie si sa comercializeze angro produse energetice au obligatia sa detina spatii de depozitare corespunzatoare.
"A admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 87 de deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvati Romania, Partidului National Liberal, Partidului Miscarea Populara si de deputati neafiliati, precum si de Guvernul Romaniei si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea art. 435 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este neconstitutionala, in ansamblul sau", se precizeaza in minuta deciziei.
In sesizarea transmisa CCR, USR a sustinut ca actul normativ restrange numarul de concurenti pe piata produselor energetice. Potrivit USR, prevederile proiectului legislativ incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, consacrat prin art. 34 - 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE).
Prin obligarea intreprinderilor la suportarea costurilor pentru infiintarea depozitelor, in special a intreprinderilor mici si mijlocii, devine dificila, daca nu imposibila, functionarea acestora, se mai explica in sesizarea USR.
Potrivit acesteia, se incalca si principiul neretroactivitatii, intrucat operatorii economici care detin deja atestate valabile sunt obligati sa se supuna noii proceduri, in... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 16:32
Printre subiectele la care isi propune sa raspunda recentul proiect de modificare a Codului Fiscal se numara si o noua definitie a locului conducerii efective. O definitie foarte interesanta cu care vine legiuitorul si iata care sunt argumentele.
In primul rand, ce reprezinta locul conducerii efective? Foarte pe scurt, reprezinta locul unde conducerea societatii ia deciziile cheie necesare pentru desfasurarea activitatii (de exemplu, financiare, operationale, comerciale etc.).
La ce foloseste acest concept? Conform regulilor fiscalitatii internationale, o companie trebuie sa plateasca impozit pe profit acolo unde are locul de exercitare a conducerii efective. Atunci cand acesta se afla in alt stat decat cel unde este incorporata societatea, aceasta va plati impozit numai in statul unde se afla locul conducerii efective.
In contextul actual, in care vedem modele de afaceri din ce in ce mai volatile si o mare flexibilitate cu privire la locul de unde ne desfasuram activitatea, acest concept este cat se poate de real. Astfel, era necesara introducerea in Codul Fiscal a definitiei locului conducerii efective.
Supriza a venit, insa, din maniera in care aceasta definitie este formulata in proiectul de modificare a Codului Fiscal si intepretarile care pot deriva de aici.
Fara a intra intr-o analiza detaliata a acestei definitii, care ar trebui sa puna multe intrebari specialistilor in fiscalitate, as remarca doar doua aspecte:
In primul rand, se pare ca notiunea... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 11:18
Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
Schimbarile aduse Codului fiscal, in special cele legate de transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, si plata defalcata a TVA vor crea haos de la 1 ianuarie 2018, iar Romania va intra intr-un con de umbra in ceea ce priveste investitiile straine majore, a declarat, miercuri, vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante si piata de capital din Senat, Florin Citu.
Senatorii din aceasta comisie au discutat, miercuri, amendamentele aduse OUG 79/2017 privind modificarea Codului fiscal, insa au amanat votul final pentru saptamana viitoare.
Principalul amendament, cu care au fost de acord parlamentari din mai multe partide, se refera la posibilitatea ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi sa fie optional.
"Este clar ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi trebuie sa fie optional. De asemenea, in cazul contractelor part-time, transferul contributiilor face situatia si mai dura decat acum si se propune sa se revina la situatia initiala pentru contractele part-time. Alte amendamente nu vad sa treaca, cred ca acestea vor fi singurele schimbari. Din discutiile cu ministerul reiese ca ei nu vor sa schimbe nimic, iar faptul ca si colegii de la PSD nu au foarte multe amendamente arata ca nu vor sa aduca nicio schimbare si ca vor sa mearga pe varianta din ordonanta", a precizat senatorul PNL Florin Citu.
Intrebat care crede ca vor fi efectele majore dupa 1 ianuarie, el a aratat ca se va crea un haos la... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:18
Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a vorbit despre modificarea Codului Fiscal si Legile Justitiei, el precizand ca indeamna Guvernul si Parlamentul ca, inainte de a lua decizii, sa faca ample consultari.
Klemm a insistat pe nevoia de stabilitate, predictibilitate si transparenta.
"Am incercat sa incurajez Guvernul roman, nu doar guvernarea Tudose, ci chiar din momentul in care am ajuns in Romania, deci din timpul primului ministru Ponta, primului ministru Ciolos, primului ministru Grindeanu. In termeni generali, incurajarea noastra a fost ca, in ceea ce priveste politicile, economice sau altele, Guvernul ar trebui sa tinda spre stabilitate, predictibilitate, transparenta, sa prezinte deschidere autentica spre consultarea cu participanti, actionari, in acest caz - comunitatea oamenilor de afaceri.
Apoi, cand luam in considerare schimbari de politici, sa aplice regulile de baza cost - eficienta in privinta acestor schimbari sau sa le supuna unor evaluari in asa fel incat atunci cand cineva ia cunostinta de schimbarile efectuate sa stie ca au fost dezbatute in forumul larg al societatii si sa poata intelege aceste modificari", a afirmat diplomatul american, intr-un interviu la Radio Romania Timisoara.
Ambasadorul a mentionat ca, in cazul modificarii Codului Fiscal, nu ii este clar daca Guvernul a facut aceste lucruri.
"Am vazut ca in unele comunitati ale oamenilor de afaceri s-au exprimat ingrijorari relativ la modificarile ce se iau in considerare si, din... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 15:50
Sedinta extraordinara de Guvern, programata pentru vineri la ora 14 si in care urmau sa se adopte controversatele modificari la Codul Fiscal, a fost amanata pana luni.
Departamentul de Comunicare al Guvernului a transmis ca "Sedinta de guvern de astazi s-a amanat pentru luni, 6 noiembrie, ora sedintei va fi comunicata in timp util".
Televiziunile de stiri au relatat ca sedinta ar fi fost amanata pentru ca nu au fost primite inca toate avizele necesare.
Decizia a fost luata si in contextul in care sindicatele si patronatele au respins categoric schimbarile legislative promovate de Guvernul PSD-ALDE, existand riscul unor masive proteste de strada.
Mai mult, vineri dimineata Consiliul Economic si Social (CES) a dat un aviz negativ, cu o majoritate covarsitoare, proiectului de ordonanta initiat de Guvern.
Citeste si: Consiliul Economic si Social a dat aviz negativ pentru revolutia fiscala promovata de Guvernul Tudose.
Pana la ora 13:20 pe site-ul Guvernului nu figura ordinea de zi a sedintei extraordinare.
Conform informatiilor din mass-media, Guvernul ar fi trebuit sa dezbata si sa adopte astazi o serie de masuri, printre care mutarea contributiilor de la angajator la angajat sau instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, joi, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, in care a criticat dur revolutia fiscala anuntata de PSD-ALDE si a... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 13:42
Se cuvine sa prezentam in detaliu modificarile de taxe si impozite care se impun din noul an, odata cu Codul fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Amintim astfel, mai intai, ca prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse modificari in mai multe domenii. Facem referire la impozitul pe sediul firmei, noile cote de TVA, contributiile datorate PFA din 2016, modificari microintreprinderi 2016 si impozit pe dividende.
Impozitul pe sediul firmei in 2016 De interes major sunt si modificarile privind impozitul pe sediul firmei din 2016. Iata care sunt noutatile aduse de Legea 358/2015, care poate fi consultata aici in Contabilul.manager.ro.
Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).
Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval, asa cum atentioneaza intr-o analiza recenta si consultantul fiscal Adrian Benta.
In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:54
1Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat ca in Guvern se analizeaza cea mai buna varianta prin care noul Cod fiscal sa fie adoptat, dar a adaugat ca proiectul de act normativ va ramane la fel.
El a precizat ca o decizie finala in privinta noului Cod fiscal nu va fi luata in sedinta de Guvern de miercuri.
Ponta: Pana la 1 septembrie vom avea Codul Fiscal si reducerea TVA
"Noi stam si analizam propunerile venite din partea Presedintiei vizavi de retrimiterea Codului fiscal la Parlament si, repet, nu vad cum Codul fiscal sa arate in sensul de a scoate masuri din el, pentru ca orice am scoate tot nu ne incadram in deficitul de 1,2%.
Nu s-a decis, inca o data, discutam si vedem care este cel mai bun mecanism. (...) Deci noi discutam la Guvern, dar nu luam maine (miercuri - n.red.) o decizie in sedinta de Guvern vizavi de forma in care Codul fiscal va trece, sa spunem, prin Parlament sau Guvern", a precizat ministrul Finantelor Publice, marti, la Palatul ...citeste mai departe despre "Si Teodorovici tine cu dintii de Codul Fiscal: Nu vad cum am scoate masuri din el" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 15:16
Premierul Victor Ponta a precizat, marti, ca pana in toamna vom avea Codul Fiscal aprobat, insa nu a spus si cum va fi posibil acest lucru.
"Codul Fiscal e bun pe termen lung, din fericire fusese votat de toata lumea in Parlament, deci aveam si consens politic. Pana la 1 septembrie, intr-o formula constitutionala, o sa avem si Cod Fiscal si reducerea TVA la 19%, pentru ca asta asteapta tot cei ce investesc si platesc taxe si au contribuit la cresterea economica de peste 4 procente. In rest, politica pentru altii. Formula de castig e sa nu se mai ia decizii politice proaste", a transmis seful Executivului.
Victor Ponta l-a atacat in continuare pe presedintele Klaus Iohannis, precizand ca acesta a promulgat Codul de Procedura Fiscala, dar nu si Codul Fiscal.
De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii
"Inteleg ca avem Codul de Procedura Fiscala... avem caruta, dar n-avem caii, asa se lucreaza nemteste... sau ...citeste mai departe despre "Ponta: Pana la 1 septembrie vom avea Codul Fiscal si reducerea TVA" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 10:40