Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, urmand ca Guvernul sa analizeze procentul cu care se va face majorarea, a declarat liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.
Toader a spus ca membrii coalitiei au sustinut de la inceput aceasta majorare, iar premierul are cuprins in programul de guvernare, la punctul 1, cresterea salariilor.
Mircea Toader a aratat ca Guvernul urmeaza sa calculeze si sa gaseasca solutii pentru majorarea salariilor.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca declaratia privind revenirea salariilor la nivelul anterior taierilor nu a fost facuta din populism, ci deoarece s-au indeplinit conditiile stabilite.
Argumentele lui Traian Basescu
Presedintele a aratat ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor, numarul salariatilor in sectorul public era, in aprilie 2009, de 1.396.129, iar in ianuarie anul acesta de 1.196.067. El a mai explicat ca, in 2009, "anvelopa salariala, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era sa ajungem la 7% din PIB".
"Am atins 7%, de fapt, cu acuratete 6,94%, la sfarsitul anului trecut. Deci conditiile de revenire s-au indeplinit la 31 decembrie. In numele prudentei, si Guvernul Boc si Guvernul Ungureanu au zis: . Dar parametrii conveniti cu fondul s-au atins", a spus presedintele.
"Ca sef al statului, eu nu pot sa mint ca nu s-au indeplinit conditiile de revenire a salariilor.... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 15:10
Presedintele Basescu nu sustinea in ianuarie cresterea salariilor pentru ca nu identificase in buget bani pentru acest lucru si pentru ca cifrele care confirma ca bugetarii pot primi mai mult nu existau la acea data.
Traian Basescu a facut aceasta declaratie telefonic la Realitatea Tv, unde se comenta interviul sau la PRO TV de dimineata.
"Dupa cum vedeti, nu m-am lecuit dupa episodul Arafat, cand am intrat tot la dumneavoastra, dar sper sa nu fie la fel de nefericita interventia", a spus la inceput presedintele.
Invitatii comentau faptul ca Basescu afirmase in ianuarie ca Romania nu-si poate permite cresteri salariale.
"Da, in ianuarie nu le identificasem, este corect. Dar n-am spus niciodata ca nu se vor mari salariile. Am spus-o pentru ca nu stiam cum ne putem finanta. Iar daca ati urmarit cum s-a finantat bugetul de stat, ati putea avea si dvs, ca si mine, confortul ca ne putem finanta fara probleme", a declarat presedintele.
"Cifrele privind anvelopa salariala pe 2011 au fost disponibile pe 25 ianuarie. Deci pana atunci nu aveam cifrele cu care s-a inchis anul din punctul de vedere al anvelopei salariale, al costurilor cu salariile si numarul exact de salariati de la buget. Ce am putut constata atunci?"
"Ca ne-am incadrat intr-un obiectiv care era prevazut pentru 2014, adica suma totala a salariilor platite pentru bugetari in 2011 a fost sub 7 la suta din PIB. Noi am coborat de la 9,6 la suta la 7 la suta prin doua metode: reducere de personal si... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 17:30
Premierul Romaniei a declarat ca, abia dupa ce avem rezultatele pe primul trimestru din an, se poate lua o decizie legata de marirea pensiilor si a salariilor.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a afirmat, luni, ca Emil Boc a fost mandatat de conducerea coalitiei sa negocieze cresterea pensiilor si salariilor, incepand cu luna aprilie.
La cateva ore dupa aceasta declaratie, premierul a pus accent pe faptul ca trebuie sa asteptam rezultatele economice ale Romaniei si Europei, pe primele trei luni ale anului, pentru a vedea daca avem baze pentru aceasta crestere.
"Nu exista crestere de salarii si pensii peste noapte. In 2007-2008, s-au marit salariile cu 60%, dupa care ne-am dat seama ca ne-am intins mai mult decat ne putem permite. Prima data, trebuie sa avem datele dupa primul trimestru si dupa aceea putem da o prognoza pentru restul anului pentru Romania si Europa. Abia dupa aceea putem spune daca se maresc salariile si pensiile", a declarat Emil Boc, in cadrul unei emisiunii "Prim Plan" de la TVR 1.
Premierul nu a putut estima cresterea economica necesara acestei masuri sociale, spunand ca decizia depinde de foarte multi factori europeni.
"Cresterea pensiilor si salariilor depinde de situatia din Europa. Nu traim pe o insula", a adaugat premierul.
In legatura cu obiectul negocierilor cu FMI, Boc a precizat "scopul discutiilor va fi sa avem posibilitatea cresterii pensiilor si salariilor in 2012 si in anii urmatori".
In ceea ce priveste... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 21:43
O eventuala majorare a salariilor bugetare si pensiilor se va analiza in primavara lui 2012, cand guvernul ar putea lua decizia majorarii acestora in cazul in care bugetul o va permite.
Guvernul ar putea decide dupa aprilie 2012 daca vor creste salariile bugetarilor si pensiile, in masura in care va exista spatiu bugetar, au stabilit luni liderii coalitiei de guvernare, in sedinta de la Palatul Victoria,dupa cum au declarat pentru Agerpres surse participante la discutii.
"Salariile bugetarilor si pensiile vor ramane la nivelul actual, dar dupa vizita delegatiei FMI din aprilie-mai 2012 se analizeaza daca pensiile se pot majora cu un anumit procent. Daca se poate aplica Legea pensiilor, se va aplica, in functie de posibilitatile bugetare. Si salariile la fel", au precizat sursele.
Conform surselor, in cadrul Coalitiei, UDMR a cerut garantii privind cresterea pensiilor si salariilor pe parcursul anului 2012, insa ministrul Finantelor a aratat ca, potrivit negocierilor cu FMI, va trebui analizat daca se va putea face majorarea.
Liderul Grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete Szabo Levente Andras, a declarat, ca la propunerea Uniunii s-a stabilit in coalitie sa se analizeze in aprilie 2012 majorarea pensiilor si a salariilor bugetare, dupa o analiza cu delegatia FMI care va veni atunci la Bucuresti.
"Noi am propus sa se analizeze majorarea pensiilor cu rata inflatiei si jumatate din cresterea salariului mediu brut pe economie, potrivit Legii pensiilor,... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 11:46
Premierul Emil Boc le-a vorbit, duminica, parlamentarilor PDL, la reuniunea de la Palatul Parlamentului, despre posibilitatea ca in 2012 salariile bugetarilor sa revina la nivelul de dinainte de taieri, au declarat, surse din partid, potrivit Mediafax.
Conform surselor citate, premierul Emil Boc a invocat aceasta posibilitate in conditiile unei cresteri economice de 3,5% din PIB anul viitor.
Perspectiva privind revenirea in 2012 a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea scaderii este buna, insa o decizie va fi luata in momentul definitivarii bugetului pentru anul viitor, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
"Noi dorim ca aceasta diferenta sa o dam cat mai repede, precum si acea actualizare la inflatie. Este o dorinta. Noi trebuie sa tinem seama de ce se intampla pe celelalte piete, sa fim prudenti, sa asiguram consolidarea fiscala. O decizie se va lua in momentul definitivarii bugetului, perspectiva este buna", a spus Ialomitianu.
Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masura aplicata din luna iulie. In ianuarie 2011, salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern.
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca Legea salarizarii pentru 2012 va fi adoptata pe parcursul toamnei, fiind una dintre prioritati, iar documentul va fi... mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 23:23