Banca Centrala a Rusiei a decis sa faca schimbari radicale in conducerea institutiei, observatorii catalogand "miscarile de trupe" efectuate drept cea mai importanta remaniere din ultima perioada.
Guvernatorul Elvira Nabiullina a avizat trecerea prim-viceguvernatorului Dmitry Tulin din postura de de responsabil de politici monetare la carma departamentului de supraveghere incepand cu a doua jumatate a acestei luni, iar acest lucru anunta vremuri grele pentru institutiile de credit din Rusia, relateaza Bloomberg.
Supraveghere stricta
Tulin pare piesa principala intr-o serie de rocade survenite in conducerea Bancii Centrale din Rusia. Acesta il va inlocui din functie pe Alexei Simanovsky, actualul sef de la supraveghere, care va deveni consilier personal al Nabiullinei, in vreme ce viceguvernatorului Mihail Sukhov, cel care raspunde de partea de supraveghere si reglementare a sistemului, i s-a aratat direct cartonasul rosu.
De asemenea, coordonarea politicii monetare va intra direct in atributiile guvernatorului Elvira Nabiullina.
"Este o surpriza. Nimeni nu se astepta la asemenea schimbari. Se vede dorinta de a avea un sistem de supraveghere mult mai eficient", comenteaza Oleg Kouzmin, un fost consilier al conducerii Bancii Centrale, in prezent economist sef la Renaissance Capital.
Tulin este un personaj care a lucrat in institutie inca din 1978, in perioada URSS, ulterior urmand o cariera in cadrul FMI. In ianuarie 2015, Nabiullina si Putin au apelat la... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 14:48
Retragerea bancilor din Romania, in contextul extinderii crizei datoriilor, a fost un subiect intens dezbatut. Conform majoritatii opiniilor, bancile vor ramane in tara, Agricultural Bank of Greece este prima care contrazice asigurarilor analistilor si specialistilor financiari.
Agricultural Bank of Greece a anuntat, joi, ca scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni la subsidiara din Romania. Pachetul reprezinta 93,27% din capitalul social al ATEbank Romania. Aceasta a fost prima banca, din 1989, deschisa cu investitori straini.
Pe 1 octombrie 1990, banca incepea afacerile pe piata locala, sub denumirea de Mindbank. In 2006, ATEbank a cumparat pachetul actionar din Mindbank si a rebranduit institutia bancara cu denumirea de ATEbank Romania.
Acum, aceasta a anuntat ca vrea sa incheie vanzarea pachetului de actiuni pana in prima parte a anului viitor. ATEbank este una dintre bancile care au picat testul de stres, desfasurat in luna iulie, in cadrul Uniunii Europene.
Cele 8 banci care au picat testul de stres, in luna iulie, sunt EFG Eurobank Ergasias SA, Agricultural Bank of Greece SA, Oesterreichische Volksbanken AG, Banco Pastor SA Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), Banco Grupo Caja3, CatalunyaCaixa, Unnim.
Calitatea activelor, un motiv pentru plecarea bancilor
Unul dintre motivele pentru care bancile incep sa ia in considerarea inchiderea operatiunilor de pe piata locala ar putea consta in calitatea slaba a activelor. Conform unui raport... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:15
Anul 2012 pune la mari incercari piata bancara din Romania, unde se asteapta schimbari radicale, intrucat nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mama. De aceea, bancile din Romania vor trebui sa inceapa o anumita cooperare care sa conduca la capitalizare, intrucat nivelul creditelor neperformante la ora actuala in Romania conduce la decapitalizarea bancilor.
"Chiar daca nu vor exista plecari directe cu inchiderea activelor, vor exista fuziuni si achizitii mai mult sau mai putin clare si vizibile, care vor conduce la concentrarea capitalului bancar in Romania", a declarat fostul presedinte Bancorex, actual consultant financiar, Razvan Temesan, intr-un interviu acordat Business 24.
Tot mai multi analisti din piata sustin ca piata bancara din Romania va suferi schimbari radicale in 2012, deoarece nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mamaCare vor fi principalele efecte ale crizei asupra comportamentului bancilor cu prezenta in Romania?
Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei a solicitat bancilor austriece care detin actiuni si capitaluri in bancile din tarile din Est si inclusiv in Romania sa nu mai solicite de la bancile mama fonduri si sa se concentreze pe atragerea resurselor de pe piata locala.
Eu interpretez asta ca pe un indemn pozitiv pentru tarile din Est de a sili bancile sa ajute economiile locale si guvernele locale sa mobilizeze resursele.
E vorba despre platile arieratelor... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:07
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, sambata, la Galati, ca saptamana viitoare va discuta cu bancile comerciale, in incercarea de a le convinge sa relaxeze politice de creditare, care descurajeaza initiativa privata, transmite NewsIn."Am demarat o discutie cu domnul guvernator si, probabil, saptamana viitoare vom avea discutii cu bancile comerciale.
Din pacate, bancile comerciale au trecut dintr-o latura in cealalta: de la creditul de consum cu buletinul la birocratie extraordinara in asigurarea supragarantarii creditelor pe care le dau.
Ar trebui sa existe mai multa flexibilitate", a spus Adriean Videanu.
In discutiile cu institutiile bancare, ministrul Economiei va pleda pentru sprijnirea, prin proceduri mai simple de creditare, a intreprinzatorilor care acceseaza fonduri europene si vor sa contracteze un imprumut bancar pentru a putea suporta cota de cofinantare.
"Din punctul meu de vedere, un proiect care este aprobat pe fonduri europene, care are un grant important, intre 50% si 90%, mi-e greu sa cred ca nu are fezabilitatea necesara", a afirmat oficialul guvernamental.
Ministrul Economiei a adaugat ca in procesul de accesare a fondurilor europene si statul are lucruri pe care le poate imbunatati.
"Sigur, poate ca sunt lucruri pe care trebuie sa le modificam cu totii.
Si mie mi s-a parut o eroare ca nu se da voie companiei care dezvolta un proiect sa garanteze cu echipamentele pe care le achizitioneaza.
Trebuie sa lasam aceasta optiune pentru ca marea... mai mult
Sambata, 08 Mai 2010, ora 16:39