Cei mai bogati 26 de oameni din lume au o avere echivalenta cu cea detinuta de 3,8 miliarde de persoane impreuna, jumatatea cea mai saraca a planetei, dezvaluie un nou raport.
Intr-un raport anual a carui lansare marcheaza inceputul Forumului Economic Mondial de la Davos, organizatia de dezvoltare Oxfam arata ca anul 2018 a fost unul in care bogatii au devenit mai bogati, iar saracii si mai saraci, noteaza The Guardian.
Cifrele arata ca 26 de miliardari au la fel de multi bani precum 3,8 miliarde dintre cei mai saraci oameni ai planetei.
Potrivit lucrarii, decalajul dintre saraci si bogati se adanceste si afecteaza grav lupta impotriva saraciei. In plus, se argumenteaza in document, implementarea unei taxe pe bogatie - de 1% - ar aduce venituri de 418 miliarde de dolari pe an - suficient pentru a educa fiecare copil care in prezent nu se duce la scoala, dar si pentru a oferi asistenta medicala celor care nu isi permit, ceea ce ar duce la evitarea a 3 milioane de decese.
Oxfam mai arata ca averea a peste 2.200 de miliardari de pe glob a crescut cu 900 miliarde de dolari in 2018 - sau 2,5 miliarde de dolari pe zi.
Comparativ, averea populatiei sarace a scazut cu 11% anul trecut.
Alte lucruri dezvaluite in raport:
in cei 10 ani care au trecut de la criza financiara, numarul miliardarilor aproape s-a dublat;in intervalul 2017 - 2018, la fiecare doua zile o persoana devenea miliardara;
Citeste mai departe despre " 26 de oameni au tot atatia bani cat alti... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 11:46
Patru din fiecare cinci dolari din averea generata pe plan global in 2017 au ajuns in buzunarele celor mai bogati 1% dintre oameni, iar jumatatea cea mai saraca a omenirii nu a primit nimic, releva un raport al organizatiei de caritate Oxfam.
Raportul, care apare in ajunul reuniunii anuale a Forumului economic mondial de la Davos, scoate in evidenta un sistem global care ii recompenseaza pe superbogati si ii neglijeaza pe saraci.
Potrivit documentului, cei 3,7 miliarde cei mai saraci locuitori ai planetei nu au constatat nicio crestere in plan financiar in 2017, in timp ce 82% din averea generata in economia mondiala s-au dus la cei mai bogati 1%.
Acest lucru "arata ca economiile recompenseaza bogatia si nu munca grea a milioane de oameni", a declarat pentru televiziunea Reuters Winnie Byanyima, directoarea executiva a Oxfam, subliniind ca "cei putini de la varf devin tot mai bogati si milioanele de la baza sunt prinsi in salarii care le perpetueaza saracia".
O cauza majora a inechitatii o reprezinta evaziunea fiscala, a apreciat ea, facand apel la liderii de pe plan international sa combata "paradisurile fiscale" si sa sustina financiar educatia, sanatatea si crearea de locuri de munca pentru tineri.
Byanyima l-a criticat in special pe presedintele american Donald Trump - asteptat la Davos - pentru ca a creat un "cabinet de miliardari" si a adoptat o legislatie fiscala favorabila, in opinia ei, tot celor superbogati si nu americanilor de rand.
Conform... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 14:50
1Cresterea decalajului dintre americanii bogati si cei saraci remodeleaza economia Statelor Unite, care devine tot mai vulnerabila la crize financiare repetitive si mai putin capabila sa genereze o dezvoltare durabila, comenteaza Mediafax.Aceasta tendinta de crestere a inechitatii, lasata libera in ultimele decenii, ar putea condamna Wall Street, timp de o generatie, la profituri mediocre si ar putea provoca chiar instabilitate sociala, potrivit analistilor si directorilor din sectorul financiar."Diferentele de venituri din aceasta tara devin din ce in ce mai grave", a declarat James Chanos, presedinte fondator al companiei Kynikos Associates din New York.El a aratat ca tendinta nu este o reteta de crestere economica stabila, atunci cand bogatii devin mai bogati iar toti ceilalti sunt lasati in urma.Din 1980, circa 5% din venitul national anual a trecut de la clasa de mijloc la familiile cele mai bogate.Astfel, cele mai bogate 5.934 de familii au beneficiat de fonduri suplimentare de 650 miliarde de dolari, peste un milion de dolari fiecare, pe langa ceea ce ar avea daca "placinta economica" ar fi impartita ca in 1980, potrivit datelor biroului de recensamant.Disputele referitoare la echitatea economica trec in centrul atentiei, din cauza economiei aproape de stagnare si a unui somaj de 9,1%, in timp ce profiturile corporatiilor se mentin la niveluri ridicate.Presedintele Barack Obama a cerut ca americanii bogati si marile corporatii sa plateasca impozite mai mari, pentru a... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 19:54