Mai multe partide, primarii, societati comerciale, asociatii si fundatii se afla printre debitorii Regiei Autonome Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).
Datornicii se impart in doua categorii: debitori aflati in spatiu RA-APPS (actuali) si debitori plecati din spatiul RA-APPS.
Debitorii aflati in spatiul RA-APPS la 31.05.2016, cu incasari la 18.07.2016:
Conform unei listei postate pe site-ul Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC), pusa la dispozitie de catre RA-APPS prin Cancelaria Prim-Ministrului, printre acestia se afla 11 partide, care au datorii totale de 2.278.659,61 lei.
Cei mai mari debitori sunt Partidul Ecologist Roman, cu datorii de 992.857,54 lei si Partidul National Liberal, cu 754.612,18 lei.
In cazul Partidul Ecologist Roman exista un dosar juridic, in timp ce in cazul PNL exista o declaratie de angajament din 2 martie 2016, valabila pentru februarie 2016-ianuarie 2019, care este respectata, se precizeaza in ...citeste mai departe despre "Partidele si primariile cu datorii la RA-APPS. Guvernul a publicat lista debitorilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Iulie 2016, ora 12:34
Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui sa prevada dreptul debitorilor executati silit de catre banci de a ataca cu apel decizia instantei de fond care a respins opozitia lor la executare, daca in contractul de credit exista clauze abuzive, se mentioneaza intr-o decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
In conditiile in care dreptul romanesc stabileste ca debitorul nu poate contesta incuviintarea executarii silite atunci cand exista un titlu de executare, acest lucru s-ar putea schimba ca urmare a hotararii CJUE, sustin specialistii contactati de noi. Totusi, procedura incuviintarii silite din legislatia interna nu contravine normelor europene, au adaugat acestia.
Citeste mai multe despre O decizie recenta a CJUE clarifica drepturile debitorilor executati silit de banci pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 14:21
AvocatNet.ro va prezinta cele mai importante acte normative publicate in Monitorul Oficial din 14 martie 2014.
Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 28/2014 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Directiei secretariat general si protocol, aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 53/2013 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 183, din 14 martie 2014.
Directorul Directiei secretariat general si protocol este seful direct al intregului personal si raspunde in fata conducerii ministerului de intreaga activitate a efectivului Directiei secretariat general si protocol si Biroului relatii consulare si cabinete aflat in subordine, indeplinind atributiile din fisa postului
Citeste mai multe despre Sinteza legislativa: Noi reguli pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 12:36
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va prelua partial debitul restant al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA catre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, in cuantum de 119 milioane lei, in timp ce obligatiile fiscale ale societatii administrate de catre ANAF, in suma de 605,968 milioane lei, vor fi transmise CFR Marfa, care isi va stinge astfel, partial, debitul catre CFR SA, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.
"Prin preluarea acestor obligatii fiscale, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa 'CFR Marfa' S.A. este noul debitor al acestor obligatii fiscale, iar obligatiile corespunzatoare ale Companiei Nationala de Cai Ferate se sting. Sechestrele asiguratorii aplicate asupra bunurilor Companiei Nationale de Cai Ferate 'CFR' SA pentru executarea obligatiilor fiscale transmise se mentin in scopul garantarii obligatiilor fiscale ce fac obiectul preluarii", se mentioneaza in proiectul de OUG.
Dupa preluarea debitului, ANAF, prin organul fiscal competent, va proceda la scaderea creantei bugetare restante, in cuantum de 605.968.695 lei, administrata de aceasta la Compania Nationala de Cai Ferate 'CFR' S.A., din evidenta fiscala si implicit la scaderea ei din contabilitatea bugetara.
Concomitent, ANAF va proceda la inscrierea in evidentele fiscale si in contabilitatea bugetara a creantei bugetare restante, in cuantum de 605,968 milioane lei, administrata de aceasta la... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 08:50
Prin mentinerea artificiala a cursului valutar, BNR a facut ca numarul celor care nu pot plati creditul la banca sa fie de doar 700.000, fata de 1,4 milioane, insa datoria a fost platita de cei care nu aveau credite, a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.
"Statul a incercat sa faca ceva cu Ordonanta 50, apoi a venit presiunea externa, a FMI, si s-a revocat. Noi am platit. Daca domnul Isarescu dadea drumul la curs asa cum era firesc, pentru ca aceasta comanda externa este urmatoarea: indiferent de ciclul economic, daca esti in recesiune sau in avant, cursul sa fie relativ fix, economia romaneasca s-a dus in jos si leul a ramas breaz. Daca domnul Isarescu ii dadea drumul nu ar fi fost 700.000 care nu pot plati creditul, ci 1.400.000.
Faptul ca nu sunt 1.400.000 ci doar 700.000 este pentru ca domnul Isarescu a reusit sa convinga Guvernul sa plateasca ei, ceilalti. Nu cei din parohia lui, adica debitorii si bancile, ci cei care nu aveau nicio legatura cu povestea asta, adica constribuabilii, salariatii", a spus analistul economic Ilie Serbanescu la dezbaterea cu tema: "Probleme si solutii in cazul restantierilor unitatior bancare", organizat de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).
El a declarat ca, in cazul celor care au luat credit si nu mai pot plati ratele, solutia nu poate sa vina de la stat, pentru ca aceasta ar insemna transferarea poverii catre cei care nu au luat credite.
"Pana acum ce facem de trei ani?... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 14:32
Debitorul roman la institutiile financiare nebancare are studii medii, este trecut de 45 de ani si imprumuta pentru consum sume mai mici de 1.000 euro, potrivit datelor oferite de Asociatia Societatilor Financiare (ALB).
Nu reprezinta tocmai clientul ideal, pentru care se lupta institutiile financiare, recunosc brokerii financiari.
"Din punctul nostru de vedere, profilul prezentat de ALB este departe de imaginea clientului ideal. Pentru noi, ca broker de credite ce colaboreaza in proportie de peste 90% cu banci si foarte putin cu IFN-uri, clientul ideal are studii superioare, castiga 4.500 lei lunar, are 34 de ani si cel mai important: are un istoric bun de creditare, fara restante", a declarat Liviu Andrei, directorul executiv Aliance Finance Broker, pentru Business24.
Daca bancile isi permit sa mentina conditii de eligibilitate exigente pentru clientii lor, IFN-urile au fost puternic lovite de criza economica si sunt dispuse sa isi asume riscuri crescute, pentru a atrage acei clienti nedoriti de banci.
"Acest gen de imprumut nu este deloc benefic pietei finaciare. Clientii care apeleaza la aceste variante de creditare sunt in general persoane care nu se incadreaza pentru obtinerea unui credit bancar din doua mari motive: au venituri prea mici sau au avut restante la alte credite. Ori tipul acesta de client, nefinantat de banci, prezinta si pe viitor un risc ridicat de neplata. Totusi, chiar daca rata de default este mult mai mare decat in cazul bancilor,... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 08:16
Prin intermediul noului Cod Civil, clientul va fi mai protejat in relatia cu banca de unde a contractat creditul, reducandu-se, astfel, interventiile abuzive pe care le faceau institutiile financiare, au declarat, la televiziunea Ziare.com, reprezentantii Casei de Avocatura Coltuc. Printre modificari se prevede ca banca va trebui sa acorde un termen de minimum 15 zile debitorului pentru rambursarea creditului, daca banca decide rezilierea contractului, pe baza unor motive temeinice.
"S-a reusit o modificare a situatiilor. Daca, inainte, banca era cea care dicta in cadrul contractelor de credit, avea context prestabilit, prin interventia noului Cod Civil, clientul poate modifica aceasta situatie. Instanta poate interveni sa spuna ca modificarea impusa de banca clientului nu era motivata.
Trebuie sa precizam ca rau platnicii nu sunt protejati de noul Cod Civil, ci debitorului poate sa i se acorde 15 zile sa plateasca creditul respectiv, in anumite conditii", a declarat avocatul.O alta modificare inclusa se refera la perfectarea ipotecilor. Se pot impotrivi executarii si persoanele care nu sunt inscrise in cartea funciara ca fiind detinatorii unui imobil.De asemenea, in ceea ce priveste conturile bancare, clientii pot dispune in mod liber de sumele din cont, singura conditie fiind notificarea prealabila, daca aceasta a fost introdusa in contractul initial.
Cititi continuarea pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 08:36
CV-ul financiar al fiecarui debitor roman este inmanat bancii de catre Biroul de Credite care iti poate pune stampila de bun platnic sau rau-platnic. In cazul in care este privit de catre institutia financiara drept o persoana neserioasa, nu vei mai avea posibilitatea sa contarctezi credite timp de cativa ani. Cu toate acestea, directorul Biroului de Credite, Serban Marian Epure, spune intr-un interviu acordat Bloombiz ca romanii sunt buni-platnici in ciuda crizei.
Potrivit directorului Biroului de credit restantele debitorilor au crescut intre 2009-2011, ajungand pana la 6% in mai 2011 fata de aproximativ 4% in aceeasi luna a anului trecut si sub 2% in mai 2009.
In ceea ce priveste cererea de credit, aceasta a inregistrat o scadere care a fost compensate de o solicitare mai mare pentru monitorizarea de portofoliu.
Pe timp de criza, bancile au dovedit o atentie mult mare asupra clientilor, solicitand monitorizari de portofoliu pentru a sti care e situatia debitorilor care au luat credite in 2008-2009.
“Principala lectie de criza a bancilor care au acordat credite a fost mai multa prudenta in a interpreta datele de la Biroul de credit. Noi oglindim CV-ul financiar al unei persoane, insa banca este cea care ia decizia. In acea oglinda de la biroul de credit poate scrie orice, banca este cea care decide”, a declarat Serban Marian Epure pentru Bloombiz.ro.
In ceea ce priveste debitorii romani, directorul Biroului de credit spune ca acestia sunt buni... mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 12:10
Creditorii societatilor incluse intr-un proces de fuziune sau divizare pot face opozitie acestei operatiuni, pentru recuperarea creantei, dar fara ca formularea acestei opozitii sa aiba ca efect suspendarea executarii fuziunii sau divizarii si fara sa poata impiedica realizarea procedurii, potrivit Mediafax.Modificarea a fost introdusa de Guvern printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri si care completeaza Legea societatilor comerciale.
In document se arata ca fuziunea si divizarea societatilor comerciale sunt operatiuni etapizate, fiecare faza avand o durata apreciabila si ajungandu-se astfel ca o fuziune sa fie finalizata chiar la un an de la initiere, moment la care conditiile financiare si caracteristicile circuitului comercial ar putea suferi modificari esentiale care sa puna la indoiala chiar oportunitatea demersului.
Cel mai important impediment il constituie caracterul suspensiv de drept al opozitiei, care, in conditiile volumului extrem de ridicat de cauze aflate pe rolul instantelor si in continua tendinta de crestere, poate determina si o amanare pe termen nedeterminat a momentului finalizarii operatiunii.
"In contextul economic actual, ce impune adoptarea si implementarea rapida a unor masuri de reorganizare, de restructurare a afacerii, acest mecanism extrem de costisitor in privinta timpului necesar a fi alocat se dovedeste a fi nu numai inadecvat, ci chiar un obstacol serios, care, in final, conduce la imposibilitatea aplicarii unei... mai mult
Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 23:50