Pandemia de coronavirus si-a lasat amprenta pe mai multe dintre sectoarele de business, dar mai ales pe piata muncii. In timp ce o mare parte dintre romani sunt someri, probabil esti descurajat de la a cere o marire de salariu la jobul actual. Trebuie sa tii cont, insa, de cateva aspecte importante si sa poti justifica o astfel de initiativa in fata angajatorului. Daca nu ai un loc de munca expus riscului, in prima linie sau care implica interactiune fata in fata cu oamenii, trebuie sa fii un angajat valoros pentru a-ti renegocia salariul. In schimb, daca esti in cautarea unui nou job, afla inca de la interviu mai multe despre posibilitatile companiei inainte de a cere un salariu mai mare. Iata cateva sfaturi pentru aceste situatii:
Gandeste-te la nevoile tale
Rata somajului a crescut in vreme de pandemie in toata lumea, iar riscul ca asta sa se intample pentru tine sau pentru cei dragi este prea mare. Negocierea in cazul unui job nou sau renegocierea la locul de munca existent sunt esentiale pentru a-ti asigura un buget pentru situatii neprevazute. In cazul in care angajatorul tau nu este deschis la cerintele si nevoile tale, poti oricand sa te orientezi spre alte locuri de munca sau sa optezi pentru un job part-time.
In cadrul unui interviu pentru un nou job este important sa pui accent pe abilitatile tale si sa nu-ti fie frica sa negociezi. Acest sfat se aplica in mod special femeilor, care tind sa evite acest proces sau sa se subestimeze. Trebuie sa tii minte ca... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2020, ora 12:13
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca pe 15 mai iesim din starea de urgenta si intram in cea de alerta. In vreme ce autoritatile pregatesc cateva scheme de ajutor pentru afacerile afectate de criza creata in contextul pandemiei de COVID-19, ce optiuni au angajatorii care nu-si pot redeschide afacerile in ceea ce priveste angajatii?
Pentru a afla detalii despre concedieri si preaviz in aceasta perioada, am stat de vorba cu Gabriela Dinu, Asociat Manager si unul dintre coordonatorii ariei de practica pentru Dreptul Muncii in cadrul casei de avocatura NNDKP.
Iata 7 lucruri importante de stiut pe aceasta tema:
1. Care este procedura de preaviz (conform Codului Muncii) in contextul crizei coronavirus? S-a schimbat ceva in contextul pandemiei din acest punct de vedere?
Procedura de preaviz stabilita de Codul Muncii a ramas aceeasi, nesuferind modificari in contextul crizei generate de coronavirus. Astfel, au ramas neschimbate dispozitiile referitoare la durata minima a preavizului de 20 zile lucratoare in cazul incetarii contractului de munca din initiativa angajatorului (concedierea pentru desfiintarea postului, concedierea pentru necorespundere profesionala, de exemplu), precum si la durata maxima de 20 sau 45 de zile lucratoare in cazul incetarii raportului de munca din initiativa angajatului (demisie), in functie de pozitia ocupata de catre angajatul demisionar (executie sau conducere).
In schimb, prin Decretul Prezidential nr. 240/14.04.2020 (numit in... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 00:00
Tot mai multi romani au lucrat de acasa in ultima luna si jumatate, in contextul pandemiei de coronavirus, iar Bucurestiul este lider detasat in Romania in privinta numarului de angajati care fac work from home. Capitala este totodata si cel mai bun oras din lume in care sa lucrezi de acasa.
Potrivit unui clasament facut de Broadband Deals, citat de Travel Daily News, Bucurestiul este pe primul loc in acest top, in ce priveste lucratul de acasa sau de la distanta.
Iata si care au fost indicii luati in calcul, fiind analizate 50 de mari orase ale lumii:
Viteza medie a Internetului - trebuie sa fie de incredereExistenta companiilor de livrare a mancarii acasaNumarul disponibil al locurilor de munca ce poate fi facuta de acasaCostul unui laptop in acel orasCostul vietii
Citeste si:
Cele mai ieftine destinatii pentru weekend, in Europa. Cum sta BucurestiulSurpriza la puterea de cumparare: Bucurestiul este sub Sofia sau Brasov
"Daca lucrati din Bucuresti, nu veti duce lipsa de mancare la pauza de pranz, cu optiuni de mancare uimitoare de la Uber Eats sau de la restaurantele unde se poate lua la pachet", scriu autorii studiului, adaugand ca prima investitie trebuie insa facuta intr-un laptop.
Bucurestiul este pe primul loc si la proportia de locuri de munca de acasa, din total - 4,33%, fiind urmat de San Francisco - 4,29%, singurele doua orase analizate cu peste 4%. Spre comparatie, Tokio are doar 0,13% locuri de munca de acasa, din total.
Cu o viteza... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 08:57
Aproape 1 milion de contracte individuale de munca au fost suspendate de la intrarea in vigoare a starii de urgenta (16 martie) si pana in prezent, iar alte aproape 200.000 au incetat, anunta Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS).
Conform cifrelor Inspectiei Muncii date publicitatii marti, dintre cele 994.407 contracte individuale de munca suspendate pana in data de 7 aprilie, 302.288 sunt din industria prelucratoare, 191.837 sunt din comertul cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, iar 118.874 sunt din industria hotelurilor si restaurantelor.
In acelasi interval, 194.824 de contracte individuale de munca au incetat, astfel:
38.003 de contracte de munca in domeniul comertului cu ridicata si amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor33.660 in industria prelucratoare24.505 de contracte de munca in domeniul constructiilor
Ministerul Muncii reaminteste ca Guvernul a decis "sa sprijine salariatii angajatorilor aflati in somaj tehnic prin acoperirea integrala a fondurilor aferente".
"Astfel, angajatorii care au salariati prin Contracte Individuale de Munca (CIM) si pe care i-au inregistrat in REVISAL ca intrand in somaj tehnic, se vor adresa Agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca din judetul in care angajatorul are sediul social.
Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala din judetul in care... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 17:38
Pandemia de coronavirus a determinat multe companii sa-si lase angajatii sa lucreze de acasa (acolo unde s-a putut) si sa gaseasca noi forme de flexibilizare a muncii, interactiunile desfasurandu-se cu precadere pe Internet.
Prin urmare, oare aceasta situatie ar putea sa convinga liderii de business sa priveasca dincolo de mersul la birou si de programul fix? Care sunt sansele ca acestia sa accepte noul mod de a lucra in asa fel incat sa-l pastreze si dupa ce vom trece de criza? Oare am putea indrazni sa visam la saptamana de lucru de patru zile (si chiar fara taieri de salariu)?
Aproape 29% din totalul angajatilor participanti la un sondaj efectuat recent de platforma de recrutare BestJobs, remis Ziare.com, spun ca lucreaza in acest moment de acasa. Cum tot atatia sunt de parere ca actuala criza generata de coronavirus va mai dura inca aproximativ doua luni, principala provocare privind indeplinirea sarcinilor de serviciu tine de lipsa unei comunicari eficiente cu colegii (15,7%).
Din perspectiva angajatilor, lucrurile par a fi mai clare cand vine vorba de lucratul de acasa. Asta deoarece pentru mai bine de jumatate dintre cei care au raspuns sondajului le este usor sa se adapteze la munca remote, deoarece au experienta cu instrumentele digitale. Doar 5,1% dintre cei chestionati au declarat opusul.
Mai mult, dintre cei care lucreaza de acasa, 35% au constatat ca sunt mai productivi in aceasta perioada de munca obligatorie la domiciliu comparativ cu... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 00:00
Pandemia COVID-19 face ravagii in economie, la nivel mondial, iar in Romania peste un milion de angajati risca sa stea pe termen lung in somaj tehnic sau chiar sa ramana fara un loc de munca. In aceste conditii, think tank-ul INACO (Initiativa pentru Competitivitate) lanseaza prima editie a Ghidului locurilor de munca disponibile in criza COVID-19.
"Turismul, transporturile, industria evenimentelor si domeniul ospitalitatii si al restaurantelor sunt primele domenii afectate direct de criza provocata de pandemia coronavirus. Socul va fi resimtit si in alte domenii, de aceea e de asteptat o crestere a concedierilor", se precizeaza pe site-ul INACO.
In aceste conditii, echipa de voluntari ai INACO pune "la dispozitia celor care cauta un loc de munca acest Ghid, cu informatii clare, actualizate, eficient structurate si usor de urmarit, culese de la institutiile care au nevoie de forta de munca", a declarat Andreea Paul, presedintele INACO, conf. univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale - ASE si coordonatoarea acestui proiect, conform comunicatului postat pe site-ul INACO.
"Ne gandim si la cei care se intorc definitiv in tara, la cei care isi pierd azi slujba, intra in somaj tehnic sau partial, la toti cei care cauta un loc de munca, la cei care nu stiu unde si cum sa le gaseasca", adauga Andreea Paul.
Conform sursei citate, posturile vacante selectate si introduse in ghid sunt din sectorul bugetar - in cadrul Ministerului Afacerilor Interne -... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 20:35
Companiile care isi lasa angajatii sa lucreze de acasa au doua optiuni pentru a fi in regula din punct de vedere legal. Astfel, pot introduce munca la domiciliu sau telemunca prin decizie unilaterala ori pot incheia un act aditional la contractul individual de munca in conditiile Legii nr. 81/2018 privind telemunca.
Pentru inceput, sa stabilim prin ce difera cele doua forme de organizare a muncii de la distanta.
Astfel, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu "acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin", potrivit art. 108 din Codul Muncii.
Telemunca este forma de organizare a muncii prin care "salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor", potrivit Legii nr.18/2018.
Iata prin ce se aseamana si se diferentiaza cele doua forme de munca la distanta:
- spre deosebire de salariatul care presteaza munca la domiciliu, telesalariatul poate lucra si din alte locuri decat domiciliul (sau resedinta), insa in contractul individual de munca trebuie mentionate locurile din care isi desfasoara activitatea, convenite de parti;
- salariatul care presteaza munca la domiciliu isi stabileste singur programul de lucru, in timp ce telesariatul trebuie sa respecte intervalul orar convenit cu... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 00:00
Masurile luate pentru a stopa raspandirea noului coronavirus au inclus, printre altele, si lucratul de acasa, acolo unde se poate. Companiile cu experienta in flexibilizarea muncii s-au adaptat mai rapid, iar celelalte au fost nevoite sa se conformeze si sa invete din mers.
Informatii esentiale despre COVID-19: Cum te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa
Posibilitatea de a lucra de acasa cateva zile pe luna, flexibilizarea programului de munca si telemunca sunt tot mai cerute de cativa ani incoace. Tonul a fost dat de companiile IT, au urmat multinationalele si unele startup-uri, iar apoi a devenit un beneficiu dorit de multi angajati romani.
In 2018, 8 din 10 participanti la un studiu eJobs au spus ca isi doresc sa lucreze remote macar o zi pe saptamana. Printre principalele motive pentru care ar face o astfel de schimbare se numara o mai buna gestionare a timpului de lucru, eliminarea timpului pierdut in trafic si cresterea gradului de confort personal. De asemenea, pe lista beneficiilor se mai numara reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de pranz, cresterea productivitatii, dar si scaderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou.
Mai mult, 32,4% spun ca munca de acasa le ofera ocazia de a petrece mai mult timp cu familia, iar 48% dintre participantii la studiu au declarat ca, de cand lucreaza de acasa, productivitatea lor a crescut.
Sunt, insa, si angajati care prefera in continuare varianta... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 00:00