Uniunea Europeana nu se asteapta ca premierul britanic David Cameron sa inceapa marti, la summitul liderilor europeni de la Bruxelles, procedura pentru iesirea Marii Britanii din Blocul comunitar.
"Nu ne asteptam la acest moment ca premierul David Cameron sa declanseze marti Articolul 50", a declarat duminica un inalt oficial al UE, potrivit Reuters si AFP.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a cerut, duminica, premierului britanic sa inceapa marti procedura de iesire din Uniunea Europeana. Intr-un interviu publicat in ziarul Bild, Martin Schulz estimeaza ca o perioada de confuzie "ar duce la mai multa insecuritate, punand astfel in pericol locurile de munca".
"Aceasta atitudine de ezitare, pentru a face pur si simplu jocul tactic al conservatorilor britanici, ne afecteaza pe toti", a spus el. "De aceea ne bazam pe Guvernul ...citeste mai departe despre "Brexit: Cameron nu va asculta de liderii europeni. Nu va incepe marti procedura de iesire din UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Iunie 2016, ora 21:51
La putin timp dupa ce premierul britanic David Cameron a anuntat ca se va retrage din functie in urma rezultatului referendumului de joi, in presa au aparut informatii despre ce le-ar fi spus acesta asistentilor sai dupa discurs.
"De ce trebuie sa fac eu rahaturile grele pentru altcineva si sa le ofer pe farfurie?", le-ar fi spus David Cameron asistentilor sai, arata The Independent.
Potrivit personalului biroului premierului, Cameron si sotia sa, Samantha, au intrat in birou dupa discurs, unde au fost intampinati cu aplauze de oamenii care stateau in picioare. David Cameron le-ar fi multumit acestora pentru munca ...citeste mai departe despre "Cameron, catre angajatii sai dupa ce si-a anuntat demisia: De ce trebuie sa fac eu rahaturile grele?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Iunie 2016, ora 17:12
Prim-ministrul David Cameron si-a anuntat retragerea din functie, vineri, la scurt timp dupa aflarea rezultatului referendumului de joi din Marea Britanie, in urma caruia s-a votat iesirea tarii din Uniunea Europeana.
Liderul de la Londra a subliniat ca va mai ramane in functie trei luni.
Premierul britanic a multumit celor care au sustinut ambele variante si a subliniat ca trebuie respectata decizia luata. In plus, i-a asigurat pe toti ca Regatul Unit va ramane puternic si ca nu vor fi schimbari imediate.
Cameron a mai spus ca urmeaza negocieri cu Uniunea Europeana si ca el va mai ramane in functie trei luni, dupa care un nou premier va incepe aceste negocieri.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXt, declaratiile lui David Cameron:
- Peste 33 de milioane de oameni si-au spus cuvantul. Trebuie sa fim mandri ca putem sa le incredintam aceste decizii.
- E mai bine sa ...citeste mai departe despre "Marea Britanie iese din UE: David Cameron si-a anuntat retragerea" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 10:30
Britanicii au votat, joi, intr-un referendum istoric pentru relatia lor cu UE, dar si pentru viitorul Uniunii Europene in general si al sutelor de milioane de cetateni care traiesc in statele membre.
Noaptea numararii voturilor a fost una tensionata. Inainte de votul crucial, taberele pareau la egalitate, dar sondajele dadeau un avantaj celor pro-UE. Brexitul a fost pe buzele tuturor, atat ale britanicilor cat si ale europenilor, care au stat cu sufletul la gura in tot acest timp. Pe masura ce au inceput sa soseasca rezultatele, tabara Brexit s-a instalat insa in frunte.
Dupa ce vor fi anuntate rezultatele finale - cel mai probabil in favoarea unui Brexit - premierul David Cameron urmeaza sa se adreseze natiunii. The Guardian prezinta 8 intrebari la care ar trebui sa raspunda oficialul britanic in alocutiunea sa.
1. Ce se va face pentru a calma pietele? Cu lira in cadere libera, va interveni Banca Angliei? S-a vorbit chiar de inchiderea bursei. Cameron trebuie sa lamureasca ...citeste mai departe despre "Marea Britanie iese din UE: 8 intrebari la care trebuie sa raspunda David Cameron" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 08:33
Imigratia neta in Marea Britanie a ajuns la un nivel record, potrivit datelor publicate joi si care pun sub semnul intrebarii promisiunea premierului David Camron de a reduce fenomenul.
Cameron este presat sa isi indeplineasca promisiunea facuta in 2010 de a reduce migratia neta anuala in Marea Britanie pana la un nivel sub 100.000, scrie Reuters.
Insa datele Biroului National de Statistica (ONS) au aratat ca 330.000 de persoane s-au mutat in Marea Britanie in anul care s-a incheiat in martie 2015, comparativ cu 236.000 in aceeasi perioada din urma cu un an.
ONS a aratat ca numarul depaseste recordul anterior, de 320.000 de imigranti, ...citeste mai departe despre "Imigratia in Marea Britanie, crestere record" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 15:30
Germania va face tot ce ii sta in putinta pentru a mentine Marea Britanie in cadrul Uniunii Europene, a asigurat duminica ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble, intr-un interviu pentru Financial Times, preluat de Reuters.
Vineri, sefii de stat si de guvern europeni i-au facut o surpriza neplacuta premierului britanic David Cameron, in contextul in care 26 dintre ei au ales sa sprijine candidatura lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene, singuri impotriva fostului premier luxemburghez fiind Cameron si omologul sau ungar Viktor Orban.
Opozitia britanica fata de Juncker a avut in centrul sau temeri legate de faptul ca acestui politician veteran i-ar lipsi dorinta de a reforma Uniunea Europeana. In opinia lui Cameron, orice tentative de reforma vor fi de acum inainte "mai lungi si mai dificile", ceea ce va face mentinerea Marii Britanii in blocul comunitar o sarcina mai dificila.
Premierul conservator le-a promis alegatorilor din regat organizarea unui referendum in 2017 pe tema ramanerii sau nu in UE, in cazul in care va obtine realegerea anul viitor.
In interviul pentru Financial Times, Schaeuble a explicat ca confruntarea privind desemnarea lui Juncker nu reprezinta un obstacol in calea ramanerii Marii Britanii in Uniune si a afirmat ca Germania, cea mai importanta economie europeana, va face totul pentru a opri Marea Britanie sa iasa.
"Marea Britanie este o componenta esentiala a unitatii europene", a precizat ministrul german.... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 10:10
Presedintele Frantei, Francois Hollande, i-a transmis premierului britanic David Cameron ca "Europa trebuie luata asa cum este", dupa ce liderul britanic a propus un referendum privind viitorul Marii Britanii in UE, relateaza AFP.
"Europa trebuie luata asa cum este. O putem face sa evolueze, dar nu o putem retrograda, nu o putem diminua sub pretextul de a ramane in ea. Marea Britanie poate decide printr-un referendum, daca vrea sa ramana sau sa paraseasca Uniunea Europeana, este decizia liderilor acestei tari si a cetatenilor. Dar eu pot spune in numele Frantei si in calitatea de european, ca nu este posibil sa negociem Europa, pentru a face fata unui referendum", a spus Hollande.
Anterior, Francois Hollande manifestase dorinta ca Marea Britanie sa ramana membra a Uniunii Europene.
David Cameron s-a angajat miercuri, la presiunile euroscepticilor, sa organizeze pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 09:16
Premierul Marii Britanii, David Cameron, ameninta ca s-ar putea opune si tratatului destinat celor 23 de state ale UE, pe motiv ca institutiile UE reprezinta toate cele 27 de state membre, de aceea nu poate fi creat un tratat doar pentru 23 dintre ele.
Cameron a mai adaugat ca decizia de a adera la noul tratat nu era in interesul Marii Britanii deoarece nu a putut obtine garantii speciale pentru centrul financiar al tarii.
Premierul britanic spune ca in cadrul discutiilor au existat dezacorduri puternice intre statele mebre UE, insa a subliniat faptul ca Europa trebuie sa "lucreze" mai mult la competitivitate.
"Decizia a fost una grea, insa a fost cea mai buna. Ma bucur ca Marea Britanie nu se afla in euro si nu va adera niciodata la zona euro", a mai adaugat acesta.
Cele 17 state membre ale zonei euro, impreuna cu alti sase membri UE, au convenit sa semneze un nou tratat care sa le permita sa introduca reguli fiscale mai stricte. Cele 23 de tari intentioneaza sa se bazeze pe Comisia Europeana si Curtea Europeana de Justitie pentru aplicarea noilor norme.
Marea Britanie, Suedia, Cehia si Ungaria au decis ca nu doresc sa semneze modificarea tratatului initial. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 08:30
Premierul britanic David Cameron a avertizat vineri ca va proteja interesele Marii Britanii, in cazul modificarii tratatului Uniunii Europene in scopul salvarii euro, asa cum vor Franta si Germania.
Cameron a afirmat, dupa o intalnire cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, ca nu este convins ca schimbarea tratatului va intari uniunea monetara la care Marea Britanie a refuzat sa participe.
Daca tratatul UE va fi redeschis la summit-ul crucial de saptamana viitoare, Cameron va avea o agenda proprie.
Liderul britanic a spus ca institutiile zonei euro, precum Banca Centrala Europeana (BCE), trebuie sa sustina moneda pentru a convinge pietele ca au capacitatea sa faca acest lucru, iar tarile membre trebuie sa devina mai competitive.
"Niciunul dintre aceste lucruri nu necesita modificarea tratatului, dar daca se va intampla acest fapt, ma voi asigura ca interesele Marii Britanii vor fi protejate si intarite", a afirmat Cameron.
In urma declaratiilor lui Cameron nu au avut loc o reactie imediata din partea biroului lui Sarkozy.
Cameron este supus presiunilor din partea euroscepticilor din Partidul Conservator de a reduce legaturile cu UE si a se asigura ca orice miscare de pe continent spre uniunea fiscala nu lezeaza interesele centrului financiar londonez.
Sarkozy a incercat sa il convinga pe Cameron sa fie de acord cu proceduri de disciplina bugetara mai stricta pentru zona euro.
Cancelarul german Angela Merkel a cerut vineri o modificare rapida dar... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 20:09