Berlinul da semne ca nu mai poate gestiona valul de refugiati care a luat cu asalt tara anul acesta. Peste un milion de persoane au intrat pana acum in Germania, in urma aplicarii politicii "usilor deschise" promovata de Angela Merkel, iar modul in care alte state UE incearca sa scape de responsabilitate i-a determinat pe nemti sa reactioneze.
Uniunea Europeana trebuie sa fie unita in gestionarea crizei refugiatilor sau risca sa se dezintegreze, a comentat joi, 10 decembrie, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, anunta agentia Reuters.
Singura usa deschisa
Germania pare sa fi ramas singura tara care promoveaza politica "usilor deschise" in privinta refugiatilor din Siria, Irak sau din nordul Africii, dar efortul s-ar putea dovedi prea costisitor.
"Fie Europa sta laolalta si da dovada de solidaritate in aceste momente grele pentru sute de mii de persoane, fie ne vom inconjura iarasi cu garduri de sarma ghimpata si bariere. Atunci si viziunea unei Europe unite se va sfarama", a declarat Steinmeier, in cadrul congresului national al social-democratilor germani.
Discursul sau pare un repros direct adresat tarilor din sud-estul Europei, cum ar fi Ungaria si Croatia, care si-au intarit granitele cu garduri din sarma ghimpata pentru a devia traseele frecventate de refugiati catre alte tari vecine.
In acelasi timp, ministrul german de Externe a facut apel la unitate in cadrul UE si a cerut o opozitie cat mai puternica in fata pericolului... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 18:00
1Grecii vor opta, la alegerile generale din luna iunie, daca raman sau pleaca din zona euro, iar Europa trebuie sa fie pregatita pentru orice eventualitate, a declarat premierul britanic, David Cameron.
Cameron, prezent la Chicago inaintea unui summit NATO, a respins ideea ca summit-ul G8 de la sfarsitul saptamanii trecute de la Camp David ar fi fost un esec, deoarece crede ca "a ajutat la cristalizarea modului de gandire al liderilor economici mondiali si, in particular, la cristalizarea modului de gandire al membrilor zonei euro".
"Acum trebuie sa trimitem un mesaj foarte clar oamenilor din Grecia. Exista o alegere: puteti vota sa ramaneti in zona euro, cu toate angajamentele pe care vi le-ati asumat, sau puteti vota altfel, pentru a pleca.
Important este ca liderii zonei euro sa aiba pregatite planuri pentru ambele situatii, planuri clare care sa ne protejeze economiile, sa le asigure stabilitatea, iar eu voi face tot posibilul in Marea Britanie pentru a ma asigura ca si noi suntem pregatiti", a afirmat premierul britanic.
Alegerile anticipate care au avut loc in Grecia pe 6 mai nu au rezultat intr-o coalitie de guvernare, iar partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul cu institutiile financiare internationale au inregistrat scoruri istorice.
Guvernul elen a convocat noi alegeri pentru 17 iunie. Indiferent de pozitia fata de masurile de austeritate, liderii politici eleni sustin in unanimitate mentinerea tarii in zona euro. mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 09:50
Guvernul britanic este dispus sa analizeze posibilitatea de a-si creste contributia la Fondul Monetar International, pe fondul actualei crize financiare globale, a declarat joi premierul britanic David Cameron.
El a precizat, insa, ca Londra nu va sustine fondul de salvare a zonei euro, deoarece nu a adoptat moneda unica europeana.
"Sunt aici pentru a apara economia britanica", a subliniat Cameron.
Liderii G20, reuniti la Cannes, in Franta, continua vineri discutiile pentru a gasi o solutie sustenabila la criza datoriilor suverane din zona euro.
Ei urmeaza sa analizeze metode de a creste capacitatea financiara a Fondului Monetar International, pentru a putea sustine economii din Zona euro care se confrunta cu probleme, precum Grecia.
Unele voci au cerut si un "zid de aparare financiara" pentru economiile vulnerabile, ca Italia.
Presedintele american Barack Obama a declarat joi ca rezolvarea crizei din Zona euro este "cel mai important aspect al sarcinii (G20 - n.r.) in urmatoarele doua zile". mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 09:35