Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
Parte dintre masinile pe care le gasiti de cumparat, pe Internet, au fost atat de rau avariate, incat nici macar nu mai meritau reparate, se arata intr-un raport dat publicitatii recent. Ca sa va abata atentia de la problemele reale ale autoturismului uzat si sa va convinga sa bagati mai adanc mana in buzunar, comerciantii recurg, de regula, la cateva trucuri.
Aproape jumatate de milion de autoturisme la mana a doua s-au vandut, in Romania, de la inceputul acestui an, dupa cum reiese din datele Directiei Regim Permise si pentru Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Potrivit datelor prezentate de Mihai Cune, fondatorul InspesctorAuto.ro, parte dintre ele au fost testate pe platforma sa online si s-au dovedit a fi epave pe roti.
"Aproximativ 6% (dintre masini - n.red.) au avut avarii atat de mari incat ar fi trebuit sa fie dauna totala. Pentru a evita cumpararea unei epave pe roti recomandam (...) o verificare tehnica si de caroserie intr-o unitate service autorizata R.A.R., care face inclusiv test de grosimea stratului de vopsea si verifica integritatea sitemului de siguranta - airbag-uri, centuri, calculator airbag etc.", a precizat Mihai Cune.
Potrivit aceleiasi surse, alte 14% dintre autoturismele testate pe platforma online necesitau reparatii costisitoare.
Specialistul atrage atentia ca probleme mari pot avea inclusiv masinile care arata impecabil. Spre exemplu, daca testele nu indica nicio eroare referitoare la airbaguri, e posibil ca samsarii de masini sa... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 12:45
Un jurnalist elen sustine ca unii economisti cu renume din Statele Unite au inrautit situatia Greciei.
Yannis Palaiologos, care scrie pentru ziarul Kathimerini din Atena, a enumerat trei dintre ei: Paul Krugman, Joseph Stiglitz si Jeffrey Sachs.
"Acestia au dus o campanie antiausteritate si au facut celebra cauza Greciei. Au avut tot dreptul de a demonstra ca tara mea a avut parte de prea multa austeritate si o reducere a datoriei este necesara. Insa in ultimele luni, in vreme ce relatiile dintre Atena si creditorii s-au deteriorat, ei nu au actionat in interesul elenilor", scrie jurnalistul grec, intr-un editorial publicat de Politico.
Ziaristul sustine ca economistii americani de top au insistat ca vina pentru esuarea negocierilor apartine in totalitate creditorilor internationali.
De asemenea, acestia l-au consiliat pe fostul ministru de Finante elen, Yanis Varoufakis, insistand asupra ideii de reducere a datoriei, cu riscul de a enerva partenerii de ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Daunele provocate de trei celebri economisti americani laureati cu Nobel" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 11:28
Un sfert din asigurarile platite de companiile de asigurari pe polite de raspundere civila auto (RCA) reprezinta despagubiri pentru daune morale. Asiguratorii au platit daune morale si vatamari corporale in valoare de 134 milioane de lei, adica 31 de milioane de euro, in primele trei luni din 2014.
Aceasta suma reprezinta a 25% din totalul platilor efectuate in contul politelor auto obligatorii, indica datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), citate de Ziarul Financiar.
"Am observat o tendinta de usoara crestere a despagubirilor pentru daune ...citeste mai departe despre "Daunele morale reprezinta un sfert din despagubirile achitate de asiguratori pe polite RCA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Iunie 2014, ora 13:54
Cererea The Rompetrol Group ca Romania sa fie obligata la plata de daune in suma totala de 185,385 milioane dolari a fost respinsa, prin hotararea arbitrala a Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington, a anuntat, marti, Ministerul Finantelor Publice, printr-un comunicat de presa.
Tribunalul Arbitral nu a acordat reclamantului nicio despagubire, precizeaza MFP.
Potrivit Hotararii arbitrale pronuntate, a fost respinsa atat cererea pentru daune materiale, in valoare de 139,385 milioane de dolari, cat si cererea de daune morale, in valoare de 46 milioane dolari.
Rompetrol a acuzat statul roman de hartuire si tratament opresiv
Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia ca dovezile prezentate de reclamant nu sustin cerea pentru constatarea unei campanii de hartuire organizate de statul roman, se arata in comunicatul Ministerului Finantelor.
De asemenea, potrivit sursei citate, autoritatile fiscale nu au actionat intr-o maniera opresiva impotriva S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta, nici daca se are in vedere o apreciere absoluta, nici prin comparatie cu alte societati comerciale.
In motivarea cererii de arbitraj, se sustinea ca The Rompetrol Group N.V. si managementul sau au fost tinta unei hartuiri din partea autoritatilor publice romane, devenind victimele unui tratament ostil, discriminatoriu si arbitrar din partea unor persoane publice (oficiale) si institutii... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 16:30
Numarul de dosare pentru daune morale si vatamari corporale in cazuri de accidente rutiere ce vor ajunge in instanta va fi in crestere in 2013.
Cu toate acestea, in Romania s-a manifestat, in ultimul timp, o tendinta lenta, dar bine definita, de crestere pe diverse materii a ponderii cazurilor solutionate pe cale amiabila, a afirmat, miercuri, Cosmin Vasile, partener la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP).
"In Romania, exista o tendinta lenta, dar bine definita, de crestere pe diverse materii a ponderii cazurilor in care solutionarea amiabila castiga teren. In toate materiile se remarca o deschidere din ce in ce mai mare la metode de rezolvare a disputelor in afara instantelor. In materie de RCA, raportul este invers si aceeasi va fi tendinta si in 2013: numarul de dosare de daune morale si vatamari solutionate amiabil va scadea", a spus avocatul, intr-o intalnire cu presa.
Potrivit acestuia, una dintre cauzele pentru care se va ajunge in instanta este faptul ca fenomenul a capatat vizibilitate, existand rezultate care il fac "prea atractiv ca sa nu fie speculat sau sa nu fie incercat".
"Daca s-a ajuns la despagubiri acordate prin hotarare judecatoreasca de 1,2 milioane de euro pentru daune morale, fenomenul nu mai poate fi oprit sa nu mai fie speculat de cine are interesul - acei avocati 'specializati' - sau incercat de oameni amarati, de oameni nenorociti care ajung in postura respectiva. Daca nu se intervine cumva legislativ la nivel de CSA... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:05
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit luni la Avrig, in judetul Sibiu, prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro, polita fiind incheiata in data de 28 decembrie 2010, a anuntat marti compania.Polita de asigurare obligatorie a fost incheiata in data de 28 decembrie 2010, cu intrare in vigoare in data de 1 ianuarie 2011, pentru o locuinta de tip A, situata pe Valea Avrigului.
Despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a locuintei, in urma inundatiei produse in localitatea Avrig in data de 10 spre 11 iunie 2011. Avizarea dosarului de dauna s-a realizat in data de 14 iunie si instrumentarea acestuia a fost finalizata in urma cu o saptamana, se arata in comunicat.Potrivit PAID, Credit Europe Asigurari a vandut polita de asigurare in numele PAID si s-a ocupat de instrumentarea dosarului de dauna.Inundatia produsa pe valea raului Avrig in data de 10/11 iunie a afectat cinci locuinte, dintre care doua au fost distruse in totalitate. Una dintre aceste doua locuinte era asigurata printr-o polita obligatorie, pentru care PAID a achitat despagubirea in valoare de 20.000 de euro.
Locuinta a fost construita in anul 1995 si avea toate autorizatiile necesare.
Potrivit celor inscrise in dosarul de dauna si declaratiilor reprezentantilor Primariei Avrig, proprietarul nu va mai putea reconstrui locuinta in aceeasi zona, care este expusa riscului de inundatii.In perioada 15 iulie 2010 - 1 august 2011 au fost avizate 55 de dosare de... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 12:19
Astra Asigurari plateste daune de 777.600 lei pentru casele afectate de inundatii din judetele Suceava si Botosani si a costituit o rezerva de daune de 2,5 milioane lei pentru 300 de dosare de dauna care se afla in avizare, a anuntat joi asiguratorul.Despagubirile ce se vor plati pe dosarele din Suceava si Butosani se ridica la 777.600 lei (550.400 lei in Suceava si 227.200 RON in Botosani), se arata in comunicat.Potrivit companiei, numarul dosarelor aflate in avizare ar mai putea creste.
"Aproximativ 140 de dosare sunt in lucru doar pe raza judetului Suceava, zona cea mai grav afectata de furia naturii, unde au fost inregistrate si trei daune totale", se arata in comunicat.Pentru o cat mai rapida rezolvare a cazurilor de dauna, au fost relocate resurse umane din Bucuresti si din zonele limitrofe judetelor afectate.
Astra plateste pe loc pagubele de pana in 6.000 lei, in asa fel incat asiguratii sa poata incepe reparatiile. mai mult
Joi, 08 Iulie 2010, ora 12:21
Allianz-Tiriac Asigurari a platit daune totale de 743 milioane lei in primele noua luni din acest an, in crestere cu 19% fata de acelasi interval din 2008, pe fondul cresterii daunei medii, influentata mai ales de cursul de schimb, au declarat luni reprezentantii companiei, citati de NewsIn.
Pe segmentul de asigurari generale, Allianz-Tiriac Asigurari a platit daune de 700 milioane euro in primele noua luni, iar pe cel de asigurari de viata daunele platite au fost de 43 milioane lei.
In primele noua luni din 2008, compania platise daune de 624 milioane lei, respectiv 595 milioane lei pe segmentul de asigurari generale si 29 milioane lei pe cel de viata.
"Valoarea daunelor totale platite de companie a crescut in primele noua luni mai ales pe fondul cresterii daunei medii cu 15-17% pe segmentul RCA fata de acelasi interval din 2008", au declarat reprezentantii companiei.
Pe segmentul RCA, dauna medie a fost de 5.100 lei pentru persoane fizice si de 6.500 lei pe segmentul corporativ.
Pentru primele noua luni din acest an, compania a afisat venituri din prime brute subscrise de 971 milioane lei, cu 6% sub nivelul din aceeasi perioada din 2008, potrivit rezultatelor preliminare. mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 15:00