Studiile realizate recent arata ca unul din doi romani nu isi poate impartasi problemele financiare cu partenerul de viata. Motivul principal: nu isi doresc sa strice atmosfera in casa. O alta categorie care trebuie tinuta departe de problemele cu banca sunt... colegii. Doar 1% dintre romani le-ar spune colegilor ca sunt datornici. Toate acestea in conditiile in care unul din 3 romani are probleme financiare si ajunge la neintelegeri cu banca de la care a luat creditul.
De asemenea, intrebati in cadrul cercetarii sociologice "Obiceiurile financiare ale romanilor" ce parere au despre datorii, 70% dintre respondentii care au participat la studiu au spus ca acestea sunt o problema care trebuie rezolvata cat mai repede posibil. Numai 15% dintre romanii cu datorii sunt de parere ca acestea sunt o problema minora pentru care se va gasi o solutie.
Studiul, implementat de agentia de cercetare de piata iSense Solutions, a analizat atitudinea fata de bani si comportamentul financiar al consumatorului roman. In acest caz, pentru consumatorul aflat in imposibilitate de plata solutiile pentru consumatorul aflat in imposibilitate de plata sunt putine si nu foarte prietenoase. Una dintre ele este procesul si prezentarea in fata unui judecator. O situatie care acutizeaza sentimentul de esec si jena. O alta solutie, mult mai maleabila si flexibila, este apelarea la CSALB pentru mijlocirea negocierii cu banca.
Ce face mai exact Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 17:40
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a ratat partial pentru a doua oara in acest an o licitatie de titluri de stat.
Luni s-au vandut titluri de stat de numai 248,8 milioane de lei, 62% din volumul cerut de MFP, de 400 de milioane, dintr-o emisune scadenta in iunie 2023. Si oferta de bancilor a fost mai mica decat cea ceruta, de numai 327 de milioane de lei, potrivit Curs de guvernare.
In schimb, dobanzile cerute de banci au crescut, randamentul mediu fiind de 4,41% (maxim acceptat de 4,43%), fata de cel inregistrat pentru aceeasi scadenta in 24 decembrie, de 4,34%. Atunci, insa, bancile au subscris 925 de milioane de lei, cu peste 50% mai mult decat ceruse statul (600 de milioane de lei).
Media randamentelor la ofertele respinse ale bancilor a fost de 4,45%.
Cresterea randamentelor la obligatiuni survine atunci cand dobanzile cresc sau cand pretul titlurilor scad, ca urmare a tendintei detinatorilor de a le vinde, din cauza deteriorarii perceptiei pietei fata de capacitatea de plata a datornicului.
Joi, MFP a mai inregistrat o licitatie partial nereusita, in care a adjudecat titluri scadente in aprilie 2026 in valoare de numai 246 de milioane, dintr-o oferta de 333 de milioane, mai mica decat cererea statului 400 de milioane.
Amintim ca bancile sunt grav afectate de ordonanta ce cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019 a adoptata in 21 decembrie de Guvern.
Printre masurile prevazute in ordonanta se... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 20:20
Senatorii din comisiile de buget, economica si juridica au aprobat un proiect de lege care prevede plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare si de consum.
"Am stabilit si s-a votat ca dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca cu de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale. Astazi dobanda BNR fiind de 2,25, asta inseamna ca dobanda maxima care poate fi perceputa pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%. In ceea ce priveste dobanda maxima care poate fi perceputa la creditele de consum, aceasta nu poate depasi mai mult de 18%. Am luat aici referinta dobanda maxima pe care statul roman o percepe debitorului atunci cand sunt deposedati de bunuri.
Ca sa eliminam orice fel de discutie care a existat si care va mai exista in spatiul public ca ar exista o limitare a dreptului agentilor economici intr-o piata libera, este o practica europeana. Sunt foarte multe tari din Europa care practica o limitare a dobanzilor. Am decis ca si noi, in Romania, sa intram in randul tarilor europene in ceea ce priveste creditarea", a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului de lege.
El a precizat ca prevederile se vor aplica atat bancilor, cat si institutiilor financiare non-bancare si se vor aplica noilor contracte, nu si celor in derulare.
"Am stabilit foarte clar ca DAE sa nu depaseasca respectivele plafoane. Am decis sa introducem acest amendament si sa plafonam DAE pentru ca, de cele mai multe ori, chiar daca... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 14:35
Zece din cele mai mari banci si furnizori de servicii ipotecare din SUA au acceptat luni sa plateasca un total de 8,5 miliarde de dolari pentru a pune capat acuzatiilor ca au comis ilegalitati in procedurile de executare silita, transmite Reuters.
Organismele federale de reglementare au precizat ca cele zece companii, printre care se regasesc nume mari precum Bank of America, Citigroup, JPMorgan si Wells Fargo, au acceptat sa plateasca 3,3 miliarde de dolari in mod direct datornicilor care au fost prejudiciati si alte 5,2 miliarde de dolari sub forma asistenta pentru modificarea creditelor ipotecare.
Office of the Comptroller of the Currency, autoritatea bancara americana, si Rezerva Federala au precizat ca au acceptat acest acord pentru a veni in sprijinul consumatorilor mai rapid decat prin intermediul procedurilor de revizuire.
"A devenit clar ca derularea procesului pana la finalizarea procedurii de revizuire ar directiona fonduri dinspre consumatorii afectati si ar amana in mod inutil acordarea de compensatii pentru debitorii afectati", a declarat presedintele OCC, Thomas Curry.
In luna aprilie 2011, guvernul american le-a cerut organismelor federale sa revizuiasca actiunile de executare silita derulate in 2009 si 2010 pentru a stabili daca debitorii au fost afectati de o serie de erori comise de banci in timpul procedurilor de executare silita.
Conform acordului stabilit cu bancile, aproximativ 3,8 de debitori care au fost victime ale procedurilor de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:39
De la declansarea crizei, peste 400.000 de imprumutati au fost executati silit de banci in statul american Florida, insa in ultima perioada asociatiile de proprietari au ajuns in ipostaza de a executa silit institutii de credit pentru datorii neachitate legate de casele preluate de la datornici.
Bancile ajung in aceasta situatie in urma neachitarii contributiilor la asociatiile de proprietari, responsabile de asigurarea unor servicii comune precum paza, colectarea gunoiului sau aprovizionarea cu apa, potrivit CNN.
In SUA, cand bancile preiau casa unui datornic prin executare silita, devin responsabile pentru plata contributiilor la asociatia de proprietari, inclusiv a celor restante de cel mult 12 luni.
In multe cazuri, insa, institutiile de credit nu platesc aceste datorii, a declarat un avocat din Miami pentru CNN.
Asociatiile de proprietari si chiar unii proprietari, care trebuie sa contribuie mai mult la cheltuielile comune din cauza comportamentului bancilor, pun sechestru pe
proprietatile detinute de institutiile financiare si chiar le executa silit daca nu-si achita datoriile.
Firma avocatului consultat de CNN a depus acte pentru peste 1.100 de puneri sub sechestru ale unor case detinute de banci si a declansat 131 de executari silite. In peste 90% din cazuri, bancile au ales sa-si achite datoriile. mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 10:31
Piata colectarii de creante va ramane anul acesta la acelasi nivel ca in 2010, de aproximativ 6,5 miliarde de lei, insa se asteaptao crestere a industriei in anul care urmeaza, conform directorul general al Kruk International, Isabela Iacob, citata de NewsIn."In 2011, piata ar putea ramane aproximativ la acelasi nivel ca anul trecut, sau poate cu 2-3% sub nivelul din 2010.
Pentru 2012 anticipam o revigorare, o usoara scadere a valorii portofoliilor vandute pe piata si o usoara crestere a sumei portofoliilor externalizate, pentru ca incet-incet piata de banking va reincepe sa mearga bine si angajatii bancilor vor fi orientati mai mult spre activitati de vanzare si de analiza de dosar de credit si mai putin spre activitati de colectare", a mentionat Isabela Iacob.
Aceasta a mai spus ca valoarea medie a unei creante gestionate in portofoliul Kruk International este de circa 5.000 lei. Iacob sustine ca majoritatea portofoliilor la nivelul pietei au fost vandute de catre banci, reprezentand peste 90%.
"Au vandut si companiile de telecomunicatii, dar avand in vedere faptul ca valoarea medie a unei facturi este mult mai mica, si volumul portofoliilor vandute a fost mai mic ca valoare", a mentionat seful Kruk International.
mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:38
Aproximativ 450.000 de persoane s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN-uri, au in medie trei credite (doua la banci si unul la IFN) si reprezinta cea mai riscanta categorie de debitori, potrivit NewsIn."Un numar ridicat de persoane (aproximativ 0,45 milioane) s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN. Acestea au in medie trei credite (doua la banci si unul la IFN) si reprezinta cea mai riscanta categorie de debitori (in iunie 2011, rata de neperformanta generata de acest segment in sectorul bancar a fost de 15,8%, fata de 7,9% pe ansamblul sectorului populatiei)", se arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare publicat luni de BNR.Potrivit BNR, capacitatea relativ redusa a populatiei de a-si onora serviciul datoriei in conditiile aparitiei unor evolutii nefavorabile privind cursul de schimb, rata dobanzii sau venitul disponibil reclama prudenta sporita cu privire la reluarea creditarii populatiei, inclusiv prin prisma consecintelor inceperii unui nou ciclu de inasprire a politicilor monetare pe plan international."In ipoteza cresterii cu 1 punct procentual a ratelor dobanzii la creditele in euro (reprezentand circa 80% din stocul de credite in valuta in iunie 2011), serviciul anual al datoriei pentru un debitor care detine un credit imobiliar s-ar majora in medie cu 7,8%, in timp ce pentru un credit de consum fara garantie ipotecara serviciul anual al datoriei ar fi, in medie, cu 2,6% mai ridicat. Ponderea considerabila a creditelor acordate in conditii... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 18:34
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, marti, la Ploiesti, ca nu exclude posibilitatea ca unii dintre romanii care au datorii la banci sa fie scosi din casele pe care le-au achizitionat prin credite pe care nu le mai pot plati. Vasilescu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca multe dintre masurile prezentate in mass-media ca fiind anticriza sunt de fapt masuri sociale, care nu au rol de combatere a efectelor crizei economice, informeaza Mediafax.
"Din pacate, foarte multe masuri (...) anticriza de fapt nu sunt masuri anticriza, ci sunt masuri sociale menite sa anestezieze efectele crizei sau efectele unor masuri anticriza care sunt, vrand, nevrand, dure", a spus consilierul guvernatorului BNR.
El a adaugat ca "singurul program anticriza care este real, concret si eficace este acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala".
Intrebat care este, in opinia sa, solutia la problema pe care o au zeci de mii de romani care nu-si mai pot achita datoriile la banci, consilierul guvernatorului BNR a raspuns:
"S-ar putea sa vedem si lucruri triste, s-ar putea sa vedem si oameni scosi din case.
Sigur ca e important ca bancile sa fie atente la aceasta problema sociala, e important ca si Guvernul sa intervina in aceasta chestiune, daca poate interveni".
Vasilescu a spus ca Guvernul a intervenit deja in acest sens prin elaborarea programelor "Prima casa". mai mult
Miercuri, 17 Martie 2010, ora 14:54
Pe timp de criza, din ce in ce mai multi datornici nu isi mai pot plati fie ratele la banca, fie datoriile catre stat. Acesta este motivul pentru care majoritatea bancilor comerciale a scos la vanzare bunuri recuperate in urma executarii silite. Daca in cazul bancilor comerciale, cele mai multe bunuri sunt reprezentate de masini, Ministerul Finantelor scoate la vanzare aproape orice produs care poate face obiectul unui sechestru.
Astfel, prin Administratia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pot fi cumparate produse alimentare , imbracaminte, incaltaminte, bunuri de uz caznic, piese de schimb, autovehicule sau chiar pietre pretioase.
La ANAF pretul la care sunt scoase bunurile la vanzare este mult mai mic, comparativ cu pretul bunurilor scoase la vanzare de bancile comerciale.
Vanzare cu licitatie
Numai ca, pretul mai mic presupune mai multa birocratie, respectiv inscrierea si participarea la licitatiile organizate de ANAF.
Astfel, potrivit Ministerului Finantelor Publice, pana la sfarsitul lunii, numai in judetul Arges, vor fi organizate licitatii pentru bunuri apartinand a aproximativ 20 de societati comerciale.
Printre acestea se afla o masina de cantuit, care este scoasa la vanzare cu un pret de 24.000 de lei , o autobasculanta la 10.351 de lei, masini de cusut si alte utilaje de croitorie, cu un pret total de 16.330 de lei, dar si un apartament cu patru camere situate in Pitesti, care poate fi cumparat cu 241.000 de lei.
O Dacie berlina este vanduta de ANAF... mai mult
Luni, 20 Iulie 2009, ora 15:31