Transportatorul national de gaze Transgaz Medias a cumparat gaze naturale pentru echilibrarea fizica a Sistemului National de Transport in valoare totala de 13,16 milioane lei (2,83 milioane euro), fara TVA, de la WIEE Romania, unul dintre cei mai puternici importatori de gaze rusesti de pe piata locala.
Achizitia a fost facuta prin negociere, prin intermediul bursei de marfuri.
Transgaz a incheiat cinci contracte cu WIEE Romania, dintre care doua in valoare de 2,1 milioane lei fiecare, doua de cate 3,35 milioane lei si un contract care insumeaza aproape 2,24 milioane lei, toate sumele fiind fara TVA.
Wiee Romania a fost infiintata in anul 2000, cu capital integral privat, fiind controlata de compania Gazprom Schweiz, inregistrata in Elvetia.
Importatorul de gaze rusesti pe piata locala a inregistrat in anul 2016 afaceri de 431,35 milioane lei, in crestere cu 15,5% fata de anul precedent. Totodata, si-a sporit profitul cu 47%, la 6,5 milioane lei, potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finantelor.
Compania face parte din Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), infiintata in anul 2012 si care cuprinde 30 de membri.
Cealalta companie de pe piata romaneasca prin intermediul careia rusii de la Gazprom exporta gaze in Romania este Conef Gaz.
Transgaz a realizat anul trecut un profit net de 602 milioane lei, in crestere cu peste 1% fata de anul anterior, potrivit datelor preliminare ale companiei. Datoriile totale au... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 15:01
Compania Nationala de Transport al Gazelor Naturale, Transgaz Medias, a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, un profit net de 374,037 milioane de lei, cu 131% mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, de 161,62 milioane lei, conform datelor financiare remise miercuri Bursei de Valori Bucuresti.
Veniturile totale au crescut cu 15%, la peste 1,23 miliarde lei, in special datorita cresterii tarifului de rezervare capacitate fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Agerpres.
Potrivit reprezentantilor companiei, veniturile financiare s-au majorat cu 55%, la 23,884 milioane lei, datorita incasarii unui avans din lichidarea NIC si a reconcilierii sumelor virate intr-un cont escrow de catre consortiul Shah Deniz.
Cheltuielile totale au scazut cu 6%, la 775,594 milioane lei, in principal ca urmare a economiilor inregistrate la cheltuielile financiare (in anul precedent a fost constituit provizionul de 110,671 milioane lei pentru deprecierea participatiei Transgaz la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GmbH).
Reprezentantii Transgaz semnaleaza ca profitul net realizat este mai mare cu 58% fata de cel din Bugetul de Venituri si Cheltuieli aprobat, veniturile sunt egale cu cele prevazute, iar cheltuielile sunt mai mici cu 16%. mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 09:07
1Fostul presedinte al Societatii de Investitii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost condamnat, luni, la 11 ani de inchisoare de Judecatoria Sectorului 2, in dosarul deschis de procurorii anticoruptie pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro.
Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.
Staicu a primit aceasta pedeapsa pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.
Instanta a mai dispus si interdictia ca Staicu sa fie ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, sa ocupe o functie implicand exercitiul autoritatii de stat sau una de conducere a unei persoane juridice pe o perioada de sapte ani.
Alte condamnari in dosarul Transgaz Medias
In acelasi dosar a fost condamnat si Aurel Gabriel Coconea, fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias, pentru abuz in serviciu in forma calificata la o pedeapsa de sapte ani inchisoare.
Tot potrivit deciziei luate luni de instanta, fostul director general al SC BDJ SA Craiova, Carmen Ioana Popescu, a fost condamnata pentru savarsirea infractiunii continuate de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata la o pedeapsa de sapte ani inchisoare. In acelasi dosar a fost condamnat cinci ani de inchisoare fostul director economic al SC BDJ SA Craiova, Vlad Rebegea, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si pentru asociere pentru... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 10:55
Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale - Transgaz Medias a obtinut in 2012 un profit net preliminat de 281,041 milioane lei, cu 26,88% mai mic fata de cel din 2011, de 384,338 milioane lei, conform raportului transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti.
Veniturile totale ale companiei au scazut cu 2,57%, la 1,42 miliarde lei, iar cheltuielile au crescut cu 3,15%, la 1,027 miliarde lei. Cifra de afaceri a avut o usoara diminuare, de 0,67%, si s-a situat la 1,328 miliarde lei.
Potrivit reprezentantilor companiei, scaderea veniturilor s-a datorat in principal cantitatii de gaze mai mici cu circa 547 milioane metri cubi transportate si diminuarii altor venituri, pe seama veniturilor din penalitati pentru plata cu intarziere, aplicate clientilor.
Comparativ cu 2013, s-au inregistrat cresteri la veniturile din serviciile de tranzit international al gazelor naturale, ca urmare a deprecierii leului in raport cu euro si dolarul american, aceste venituri fiind facturate in valuta.
Cresterea cheltuielilor cu 31,353 milioane lei a fost influentata, in principal, de constituirea provizionului pentru beneficiile angajatilor, cheltuieli cu materiale auxiliare si cu amortizarea.
Situatiile financiare pentru 2012 ale Transgaz nu sunt auditate si au fost intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS). mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:45
Privatizarea Transgaz joaca un rol important in relatia Romaniei cu FMI, noul sef al delegatiei Fondului la Bucuresti declarand ca nu vor inmana scrisoarea de intentie la Washington, pana cand compania de stat nu va fi privatizata, in septembrie.
Presiunea pusa de FMI impinge guvernul sa grabeasca listarea pe bursa a unui nou pachet de 15% din actiunile Transgaz, dar si selectarea unor manageri privati.
Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara. Initial, angajamentul Romaniei presupunea ca statul roman sa organizeze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% pana la finalul lunii iunie.
Intermedierea listarii va fi realizata cu ajutorul consortiului constituit din Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Company Financial Services si BT Securities, iar casa de avocatura Musat & Asociatii va acorda consultanta juridica.
Rezultate financiare
In primul semestru al anului, Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Medias a inregistrat un profit net de 210,35 milioane de le, in scadere cu 17,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, cand acesta s-a cifrat la 255,27 milioane de lei.
Cu toate acestea, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 718,27 milioane de lei, in crestere cu 0,79% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile totale inregistrate... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:59
Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Medias a inregistrat un profit net de 210,35 milioane de lei, in primul semestru din anul 2012, in scadere cu 17,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, cand acesta s-a cifrat la 255,27 milioane de lei.
Cifra de afaceri a Transgaz s-a ridicat la 718,27 milioane de lei, in primele sase luni ale anului 2012, in crestere usoara cu circa 0,79% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit informatiilor financiare ale companiei publicate marti pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.
Veniturile totale ale societatii s-au cifrat la 767 milioane de lei, in perioada analizata, in crestere fata de cele 764 de milioane lei inregistrate in primul semestru al anului trecut, iar cheltuielile totale au fost 507,37 milioane de lei, peste cele 458,9 milioane lei raportate in perioada similara din 2011.
Societatea are datorii de 700,8 milioane de lei dupa primele sase luni ale acestui an, din care suma de 637,19 milioane de lei trebuie platita intr-un an.
Creantele societatii insumeaza la sase luni 194,21 milioane de lei.
Transgaz are un total al activelor de aproape 3,569 miliarde de lei, nefiind luate in calcul datoriile curente.
Conform Bugetului de Venituri si Cheltuieli publicat in Monitorul Oficial, Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale are prevazut pentru 2012 un profit brut de 439,49 milioane lei, veniturile totale de 1,531 miliarde lei (plus 4,64% fata de cele din 2011), iar... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 09:52
Guvernul si-a dat acordul pentru inceperea procedurilor de listare a Transgaz pe Bursa. Dupa ce insolventa Hidroelectrica a "zguduit" increderea investitorilor in companiile de stat, iar S&P a modificat perspectiva ratingului Transgaz, ce sanse mai are compania la un succes pe bursa?
Guvernul si-a dat acordul pentru inceperea procedurilor de listare pe Bursa a unui pachet de 15% din actiunile Transgaz.
"Memorandumul prevede derularea proiectului de oferta publica secundara de vanzare actiuni emise de Transgaz pe piata de capital. Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se scoate la vanzare pe piata de capital un pachet de 15% din actiunile detinute la Transgaz Medias", a informat Executivul.
Anuntul guvernului vine dupa ce, acum doua saptamani, agentia de rating Standard & Poors a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz de la "stabila" la negativa. In plus, agentia anticipeaza chiar o scadere a calificativului companiei pusa pe seama incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului privind politica de dividente.
Listarea Transgaz, poveste cu bataie lunga
Vanzarea pe Bursa a actiunilor Transgaz, inclusa in acordul Romaniei cu FMI era programata pentru luna aprilie. Pana in prezent a fost selectat doar intermediarul operatiunii.
FMI a atras atentia Romaniei in luna mai ca programul de privatizare nu a fost respectat si a decis prelungirea termenului de incepere a operatiunilor pentru Transgaz pana la finele... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 14:16
Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz (TGN) de la "stabila" la "negativa", anticipand ca ar putea cobori in viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende.
"Decizia de rating reflecta probabilitatea de a retrograda compania in viitorul apropiat deoarece observam presiuni tot mai mari asupra profiliului de risc de business al Transgaz", noteaza S&P intr-un comunicat.
Temerile exprimate de S&P se refera la tarifele stabilite de autoritati in domeniul transmisiei de gaze si la influenta Guvernului asupra reglementarii.
"Am inteles ca autoritatea romana de reglementare ia in calcul revizuirea mecanismului actual de stabilire a tarifelor in domeniul transmisiei de gaze pentru a permite Transgaz sa recupereze partial venituri in contul volumelor de gaze pierdute in perioada de reglementare incheiata in iunie 2012. Pe de alta parte, discutiile recente ale Transgaz cu autoritatea indica inrautatirea perspectivelor de recuperare. In opinia noastra, situatia nu se incadreaza in parametrii de vizibilitate si predictibilitate a reglementarii constatati anterior", se spune in comunicat.
Totodata, agentia de rating considera ca revizuirea politicii salariale de la Transgaz de catre autoritati a fost "prematura", subliniind "riscuri importante de reglementare intr-o tara unde aceasta nu este independenta de guvernare".
Mai mult, S&P... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:19
Premierul Emil Boc a declarat joi, la Pitesti, in timpul unei intalniri cu oamenii de afaceri din Arges, ca, pana la sfarsitul lunii aprilie, cele mai importante companii de stat care au arierate vor avea un program prin care se va sti daca pot fi salvate prin restructurare sau daca se inchid, potrivit NewsIn."Avem un program de rezolvare a problemei arieratelor, de eliminare a acestora pe fiecare componenta, care se leaga de elementul restructurarii companiilor de stat. Este o reforma care trebuie facuta in Romania, deoarece nici aceasta nu a fost facuta in ultimii 20 de ani. De aceea vedeti ca sunt arierate la companiile din CFR, sunt arierate mari la unele companii din domeniul energetic, din domeniul mineritului.
Ce inseamna de fapt acest datorii? Inseamna un furt, in fiecare zi, din buzunarele fiecarui cetatean. Aceste companii care lucreaza pe pierderi inseamna ca in fiecare zi le finantam cu bani din bugetul national, adica din taxele si impozitele pe care le platesc romanii", a declarat in fata zecilor de oameni de afaceri premierul Romaniei.Emil Boc a mai adaugat faptul ca pana la sfar?itul lunii aprilie se va cunoa?te ce companii pot merge mai departe sau vor fi restructurate."De aceea, este un program extrem de ferm, prin care, pana la mijlocul anului, avem doua obiective. Pe de o parte, pana la sfarsitul lunii aprilie, cele mai importante companii de stat vor avea un program prin care vom sti daca sunt viabile si merg mai departe, sau nu sunt viabile si se... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 09:03