Tarile din G20 au decis miercuri sa suspende temporar plata datoriilor celor mai sarace tari pentru a le ajuta sa faca fata pandemiei noului coronavirus, informeaza AFP si dpa.
Decizia a fost anuntata la reuniunea in sistem videoconferinta a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centralele ale tarilor membre G20.
Moratoriul va incepe pe 1 mai si va dura pana la sfarsitul anului 2020, perioada in care vor fi suspendate atat platile principale cat si dobanzile.
Grupul Bancii Mondiale si FMI au salutat decizia. "Salutam cu tarie decizia G20 de a raspunde apelului nostru pentru a permite celor mai sarace tari ale lumii care solicita ingaduinta sa suspende rambursarea creditului bilateral oficial la 1 mai", se arata intr-o declaratie comuna.
"Aceasta este o initiativa puternica, cu actiune rapida, care contribui mult la protejarea vietii si a mijloacele de trai a milioane dintre cei mai vulnerabili oameni".
In cursul zilei de miercuri, presedintele francez Emmanuel Macron ceruse un moratoriu global privind rambursarea datoriei de catre tarile africane, pe fond avertismentelor conform carora Africa sub-sahariana se indreapta spre cea mai slaba performanta economica din ultimii cel putin 50 de ani din cauza pandemiei COVID-19.
Macron a declarat pentru Radio France Internationale ca spera ca reuniunea ministrilor de finante din G20 sa fie de acord cu privire la moratoriu. mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 15:06
Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a criticat luni alte banci de dezvoltare pentru ca au acordat mult prea rapid imprumuturi tarilor puternic indatorate, apreciind ca aceste institutii nu au facut altceva decat sa inrautateasca o povara a datoriilor deja dificila, transmite Reuters.
Cu ocazia unui forum comun Banca Mondiala - Fondul Monetar International dedicat datoriilor tarilor sarace, David Malpass a spus ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), Banca Africana de Dezvoltare si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) contribuie la problema datoriilor.
"Avem o situatie in care alte institutii financiare internationale si, intr-o anumita masura, institutiile financiare pentru dezvoltare ca intreg, cu siguranta agentiile oficiale care ofera credite pentru export, au tendinta de a acorda credite mult prea rapid si sa agraveze problema datoriilor tarilor", a spus Malpass. Acesta a subliniat ca Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) imprumuta mai multe miliarde de dolari Pakistanului, tara care se afla intr-o situatia fiscala problematica, in timp ce Banca Africana de Dezvoltare face acelasi lucru in Nigeria si Africa de Sud.
Malpass a spus ca este nevoie de mai multa coordonare intre institutiile financiare internationale pentru ca acestea sa isi coordoneze imprumuturile si sa mentina standarde ridicate de transparenta. "Avem o adevarata problema cu aceste institutii financiare internationale care agraveaza povara datoriilor si cred ca asta... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 10:46
Dupa mai mult de un deceniu de la aderarea la Uniunea Europeana, Bulgaria va mai avea probabil de asteptat inca un sfert de secol pana cand va fi tot atat de bogata ca si restul blocului comunitar, transmite Bloomberg.
Nici noi nu suntem departe, dar totusi cifra inaintata de Bloomberg arata mai bine: zece ani mai avem de asteptat.
PIB per capita a ajuns la 49% din media din UE in cazul Bulgariei, in crestere fata de 40% in 2007, cand a aderat la Uniunea Europeana.
Dar, intr-un raport publicat miercuri la Sofia de Open Society Institute se arata ca va dura pana in 2042 ca Bulgaria sa atinga 90% din media din UE, mai mult decat in cazul oricarui stat membru. Si se presupune ca avansul economiei bulgare va continua sa depaseasca 4% pe an.
"Bulgaria va depasi in 24 de ani diferentele mari de venit comparativ cu media din UE daca va mentine actualul nivel de crestere economica. Dar aceste termene limita nu sunt nici garantate nici sigure", avertizeaza Open Society Institute.
In cazul celorlalte tari din UE care vor sa fie tot atat de bogate ca si restul blocului comunitar, perioada de asteptare este usor mai scazuta: 23 de ani in cazul Croatiei, 17 in Ungaria, 16 in Estonia, 12 in Letonia si Polonia si zece ani in cazul Romaniei, se arata in raportul Open Society Institute din Sofia.
Economia bulgara ar putea beneficia de pe urma aderarii la euro, un obiectiv pe care Guvernul spera sa-l demareze in aceasta vara. Desi astfel vor fi fi atrase mai multe... mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 15:25
Barack Obama a fost sfatuit de republicani sa scoata tara din stagnarea economica si din datorii pentru a evita "catastrofa" cu care se confrunta in prezent Grecia, Spania si alte tari europene.
Statele Unite ale Americii (SUA) sunt "un pamant norocos" pentru ca "lumea foloseste dolarul american pentru a face comert", dar "timpul preseaza daca vrem sa evitam destinul Europei", a adaugat guvernatorul statului Indiana, Mitch Daniels, citat de agentia spaniola de presa EFE.
Acesta a admis ca Obama "nu a provocat" criza economica si financiara declansata in SUA in 2008, dar actualul presedinte "a promis solutii, iar in ultimii trei ani lucrurile nu au facut decat sa se inrautateasca".
"Cel mai tragic, cel mai mult au fost afectati tinerii americani, prima generatie care se afla in fata unui viitor mai putin promitator decat parintii sai", a punctat guvernatorul republican.
Acesta a reiterat in discursul sau criticile republicanilor la adresa administratiei democrate, pe care o acuza ca a indatorat excesiv SUA si a aplicat reguli care "sufoca" economia si pun in dificultate initiativa privata.
In opinia republicanilor, acest lucru inseamna "a face politica in favoarea saraciei", a spus Daniels.
"2012 este anul sansei reale, dar poate ultima, de a relansa o tara a sperantei si adevaratei echitati", a comentat guvernatorul, mentionand ca actualele provocari "nu tin de probleme de ideologie sau preferinte de partid".
Planul prezentat marti seara de Obama... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 10:45
Bancile de dezvoltare ar putea asigura finantare de pana la 200 de miliarde de dolari pentru a ajuta tarile sarace sa faca fata undei de soc generata de criza datoriilor suverane din zona euro, a declarat, marti, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.
Tarile aflate in dezvoltare au simtit impactul crizei din zona euro printr-o volatilitate ridicata a pietelor, o cerere mai slaba si semnale de scadere a tranzactiilor finaciare din estul Africii, a declarat presedintele BM inaintea intalnirii G20 din Franta, care va avea loc pe 3 si 4 noiembrie, scrie Reuters.
"Am estimat ca, prin intermediul bancilor de dezvoltare regionale, am putea sa asiguram peste 200 de miliarde de dolari finantare. Banca Mondiala singura ar putea asigura 150 de miliarde de dolari din intreaga suma", a explicat Zoellick.
Potrivit sefului BM, bancile europene deja vand active pentru a spori capitalul si ca exista un risc ca ele sa reduca creditarea, care ar afecta tari din sud-estul Europei si din Balcani.
In acelasi context, Zoellick i-a sfatuit pe liderii G20 sa sporeasca increderea pe piete si sa isi asume actiuni menite sa sustina cresterea globala si crearea de locuri de munca, elemente care ar ajuta, de asemenea tarile aflate in dezvoltare.
In plus, acesta a declarat ca planurile guvernamentale ale Greciei pentru un referendum cu privire la programul de salvare au luat pe nepregatite liderii zonei euro si au sporit nesiguranta pe piate si ca, daca programul stabilit va esua,... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 19:42
Comisia Europeana vrea sa poata suspenda o parte din fondurile viitorului program de finantare pentru regiunile sarace, daca se face risipa prin politici economice proaste sau monitorizare insuficienta a modului in care sunt cheltuiti sau daca statele membre incalca regulile deficitului. Comisia Europeana a adoptat joi un pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, scrie NewsIn.
El vizeaza stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca in toata Europa, orientand investitiile UE catre obiectivele agendei europene pentru crestere economica si locuri de munca ("Europa 2020").
Pachetul legislativ propus este vazut ca o combinatie de sanctiuni si masuri stimulative. Din cei 336 de miliarde de euro care trebuie cheltuiti in sapte ani vor fi acordate si recompense financiare pentru proiectele care isi respecta angajamentele.
"Daca statele membre nu reactioneaza, atunci trebuie sa avem o ultima parghie" si sa suspendam platile, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.
Cuprinzand verificari mai riguroase ale cheltuielilor, pachetul legislativ tinteste sa se obtina profit din investitiile facute, a explicat Hahn.
Fondurile de coeziune au fost instrumentul prin care UE a incercat sa niveleze diferentele de dezvoltare dintre tari precum Germania si Danemarca, pe de o parte, si tari mai sarace, precum Grecia, Romania sau Bulgaria, pe de alta parte.
In anii trecuti, aceste fonduri au ajutat state precum Portugalia sa... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 19:55
Sase tari sarace din Europa Centrala si de Est ar putea bloca reforma bugetara din Uniunea Europeana (UE) daca statele zonei euro nu accepta modificarea structurii capitalului fondului permanent de ajutor de 500 de miliarde de euro, care va deveni functional in 2013, au afirmat surse europene, potrivit Mediafax.Fondul permanent de ajutor, denumit Mecanismul European pentru Stabilitate, va inlocui in 2013 Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, prin care UE a sprijinit Grecia si Irlanda.
Capacitatea programului actual de a se imprumuta de pe pietele financiare este sustinuta de garantii ale guvernelor statelor din zona euro, in functie de participatia in capitalul Bancii Centrale Europene (BCE), noteaza Reuters, in timp ce mecanismul pentru stabilitate va dispune de capital varsat, capital disponibil la cerere si garantii pentru a sustine capacitatea efectiva de imprumut in valoare de 500 de miliarde de euro, iar toate statele membre UE se pot implica in constituirea acestuia.
Estonia si Slovacia, membre ale zonei euro, dar si Letonia, Lituania, Bulgaria si Cehia, state care intentioneaza sa adopte moneda comunitara, considera ca folosirea ca model pentru structura capitalul mecanismului de stabilitate, ca in cazul facilitatii financiare actuale, a participatiilor statelor la BCE este incorecta.
"Daca nu se schimba structura capitalului Mecanismului European pentru Stabilitate, vom bloca pachetul de masuri privind guvernanta dupa ce revine din Parlamentul... mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 22:05
Tarile din Europa Centrala si de Est s-ar putea afla in depresiune economica inca mult timp dupa ce economiile occidentale, la fel ca cele ale Rusiei si Chinei, vor iesi din actuala criza economica. Pentru care dintre tarile central si est-europene actuala criza se va transforma intr-o centura a saraciei si instabilitatii? Cine va sucomba si cine mai are sanse sa iasa la liman?, se intreaba analistul rus Iaroslav Simov, intr-un amplu comentariu publicat in cotidianul rus Gazeta. Potrivit lui Simov, pentru a raspunde la aceste intrebari este important sa fie analizati o serie de factori. Primul arata cat de tare este legat sectorul financiar al fiecarei tari in parte de bancile occidentale si de creditele oferite de acestea. Al doilea dezvaluie cat de echilibrata fusese politica de creditare si cea bugetara a respectivelor guverne in timpul cresterii economice inregistrate la mijlocul acestui deceniu. Din acest punct de vedere, Polonia si Slovacia se afla intr-o situatia mult mai buna decat Ungaria, considera analistul rus. Este important de vazut si cat de mult s-a inglodat in datorii - credite in dolari si euro - populatia acestor tari. Nu in ultimul rand, conteaza cat de mare fusese exportul fortei de munca din aceste tari spre Europa Occidentala. Cu alte cuvinte, cati muncitori se vor intoarce, din cauza crizei, acasa, ingreunand astfel situatia economica din tarile lor. Pentru Polonia, Lituania si Romania acest lucru ar putea deveni o problema serioasa, pentru... mai mult
Vineri, 13 Martie 2009, ora 09:19