Banca Centrala Europeana a avertizat statele din zona euro sa utilizeze actuala faza de expansiune economica pentru a-si reduce nivelul datoriilor, in caz contrar riscand sa submineze moneda unica si eforturile politice de consolidare a blocului comunitar.
"Recenta volatilitate de pe pietele financiare scoate in evidenta necesitatea de a utiliza actualul mediu macroeconomic favorabil intr-un mod mai decisiv pentru a cea rezerve fiscale si a reduce nivelul ridicat al datoriei. Acest lucru este indispensabil pentru increderea in moneda unica", subliniaza BCE intr-un articol pe tema recomandarilor privind bugetul UE, transmite Bloomberg.
Chiar daca BCE nu a mentionat o anumita tara, avertismentul este relevant in special pentru Italia, in conditiile in care autoritatile de la Roma se indreapta spre o confruntare cu UE din cauza planurilor de cheltuieli ale noilor lideri populisti.
Impreuna cu euroscepticismul exprimat de mai multi membri din coalitia la putere, aceste planuri au dus la cresterea cu un procent a randamentelor pentru obligatiunile italiene pe zece ani.
Pentru a impune disciplina fiscala in randul statelor membre, dupa criza datoriilor suverane, a fost introdusa o evaluare semestriala a planurilor privind cheltuielile guvernamentale si reducerea datoriilor, cunoscuta sub denumirea de Semestrul European. Insa BCE a aratat, in repetate randuri, ca procesul este unul prea relaxat iar statele membre nu fac suficient pentru a-si consolida finantele... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 11:03
A venit ziua decisiva pentru soarta Greciei. Ramane de vazut, insa, daca scenariul unui Grexit se adevereste sau creditorii internationali accepta pachetul de reforme propus de Alexis Tsipras si ramane in zona euro.
Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns sambata la un consens. Intalnirea eurogrupului a fost suspendata si urmeaza sa fie reluata duminica, la ora 16:00, ora Romaniei.
Toate stirile despre criza din Grecia
Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. Comisia Europeana, Franta, Italia si Cipru sustin ramanerea Greciei in zona euro.
Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document
Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului
Duminica seara, la Bruxelles va avea loc un summit extins la care participa toti liderii... citeste mai departe despre "Grexit sau zona euro - Azi se decide soarta Greciei - LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 10:45
Criza din zona euro se accentueaza, dupa ce Eurostat a publicat ultimele date statistice. Astfel, datoria guvernamentala din zona euro, ce cuprinde 17 tari, a crescut pana la nivelul de 92,2% din produsul intern brut, in primul trimestru din 2013, cel mai mare din istoria regiunii.
Datoria economiei euro a urcat de la 90,6% in trimestrul anterior din PIB si 88,2% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit International Business Times.
Intre timp, datoria combinata a celor 27 de state din UE a crescut pana la valoarea de 85,9% din PIB in primul trimestru din 2013, de la 85,2% in trimestrul patru din 2012 si 83,3% in acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor publicate de biroul de statistica al UE, Eurostat.
Citeste mai multe despre Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 09:17
Uniunea Europeana (UE) trebuie sa permita intrarea in faliment a statelor cu probleme financiare, a declarat Jens Weidmann, seful bacii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).
Consolidarea bugetara prin reduceri de cheltuieli sustine cresterea economica, increderea investitorilor si reducerea dobanzilor, a spus el, citat de cotidianul the Guardian.
Pe de alta parte, niveluri prea ridicate ale indatorarii publice ar afecta cresterea.
De asemenea, indatorarea publica prea mare poate distrage atentia bancilor centrale de la obiectivul mentinerii stabilitatii preturilor.
Seful Bundesbank este unul dintre membrii BCE care se opun interventiei mai puternice a bancii centrale pentru sustinerea tarilor cu probleme din zona euro.
Banci centrale mari, precum cele din SUA si Marea Britanie, au recurs la introducerea de lichiditati masive in sectorul financiar si la achizitii de obligatiuni, pentru sustinerea economiilor nationale si a guvernelor indatorate puternic. Interventiile BCE au fost mai reduse, in parte din cauza opozitiei Bundesbank si a Germaniei. mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 15:02
Republica Cipru, care tocmai a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene, aflandu-se la randul sau in dificultate financiara, a apreciat vineri ca este "pe nedrept" victima crizei datoriilor europene, cerand statelor din zona euro sa isi imparta datoriile in functie de marime.
La cateva zile dupa ce a cerut un ajutor financiar din partea UE si a FMI, ministrul cipriot al Finantelor, Vassos Shiarly, s-a plans ca insula se afla in dificultate dupa ce a "platit un pret prea mare" in stergerea a 107 miliarde de euro din datoria Greciei.
Planul de restructurare a datoriei elene, negociat la sfarsitul lui 2011 de Atena cu Institutul Finantelor Internationale (IIF), care reprezinta circa 40 de banci mari, asiguratori sau fonduri de garantare, a redus cu circa 50 la suta valoarea nominala a obligatiunilor Greciei.
Bancile cipriote detin cantitati importante din obligatiunile Greciei, iar Cipru a pierdut astfel 4,2 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 24 la suta din PIB, a precizat Shiarly intr-o conferinta de presa.
"Nu este drept sa fim nevoiti sa suportam asta", a adaugat el. "Era o problema europeana", a adaugat oficialul, precizand ca "ar fi trebuit sa impartim aceste datorii in mod echitabil".
Avand in vedere ca Cipru reprezinta 0,2 la suta din economia zonei euro, din care fac parte 17 state, insula ar fi trebuit sa piarda numai 200 de milioane de euro, adica "o suma neimportanta", a precizat ministrul, care a declarat ca intentioneaza sa ridice... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 18:50
Finlanda prefera sa se pregateasca pentru iesirea din zona euro decat sa plateasca datoriile altor state din uniunea monetara, a afirmat ministrul finlandez de finante Jutta Urpilainen in editia de vineri a cotidianului financiar Kauppalehti, preluata de AFP.
"Finlanda s-a angajat sa fie fie stat membru al zonei euro si consideram ca moneda euro este benefica pentru Finlanda. Totusi, Finlanda nu se va agata de euro cu orice pret si suntem pregatiti pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene", a declarat Jutta Urpilainen.
"Responsabilitatea colectiva pentru datorii (...) si riscurile altor tari nu reprezinta ceva pentru care trebui sa ne pregatim", a adaugat ea.
Ministrul a recunoscut intr-un interviu acordat cotidianului finlandez Helsingin Sanomat ca Finlanda, una din tarile din zona euro care beneficiaza de nota maxima triplu AAA din partea agentiilor de rating, "a reprezentat o linie dura" fata de planurile de ajutor financiar.
"Suntem constructivi si vrem sa rezolvam criza, insa nu in orice conditii", a afirmat ea.
Finlanda si-a exprimat reticenta fata de ideea de a permite Mecanismului European de Stabilitate (MES) sa achizitioneze obligatiuni pe de piata secundara in cadrul acordului survenit saptamana trecuta la summitul de la Bruxelles unde au fost anuntate masuri puternice menite a sprijini tarile cu probleme, precum Spania si Italia.
Anul trecut, Finlanda a cerut si a obtinut, in cadrul celui de-al doilea plan de ajutor... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 14:16
Datoria de stat din zona euro a crescut anul trecut la nivelul record de 87,2% din PIB, de la 85,3% din PIB in 2010, reflectand imprumuturile luate de guverne pentru a acoperi deficitele bugetare si programele de finantare externa acordate unor tari, dar si incetinirea activitatii economice.
Grecia are cea mai mare datorie de stat din UE, de 165,3% din PIB la sfarsitul anului trecut, la polul opus situandu-se Estonia, cu 6% din PIB, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat, preluate de Bloomberg.
Romania, cu 33% din PIB, este pe locul patru in UE in randul tarilor cu cele mai mici datorii de stat ca procent din productia economica, precedata de Estonia, Bulgaria (16,3% din PIB) si Luxembourg (18,2% din PIB).
La nivelul zonei euro, datoria publica a ajuns la 8.215 miliarde euro la finele anului trecut, iar deficitul bugetar a scazut la 4,1% din PIB, de la 6,2% din PIB in anul anterior.
In UE, datoria de stat a urcat anul trecut la 10.421 miliarde euro, reprezentand 82,5% din PIB, de la 80% din PIB in 2010.
Deficitul bugetar al UE a scazut totodata de la 6,5% din PIB la 4,5% din PIB.
Tarile din zona euro trebuie sa finanteze cea mai mare parte din programele de salvare a Greciei, Irlandei si Portugaliei, catre care s-au locat fonduri totale de 386 miliarde euro.
Temerile ca Spania si Italia ar putea fi nevoite sa ceara de asemenea imprumuturi externe au impins in sus dobanzile platite de cele doua tari.
Italia avea la finele anului trecut o... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 15:44
Riscul unei crize grave in zona euro "a fost inlaturat pentru moment", a declarat joi directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, in contextul in care operatiunea de stergere a unei parti a datoriei elene se indreapta spre un succes, potrivit AFP.
"In momentul in care vorbim, se pare ca aceasta este pe drumul cel bun. Si se pare ca cifrele sunt promitatoare", a declarat dna Lagarde legat de operatiunea de restructurare a datoriei grecesti, in cadrul unei emisiuni la televiziunea publica "Charlie Rose".
"Cred ca riscul real de criza, al unei crize grave, este pentru moment inlaturat", a remarcat ea, adaugand: "Spun pentru moment ca europenii mai au inca multe lucruri de facut. Nu au instalat inca acest mecanism antiincendiu pe care multi il cer de la ei".
Christine Lagarde si-a exprimat insa increderea in ceea ce priveste sansele ca Europa sa convina asupra dimensiunii scutului sau contra crizei datoriei, o conditie prealabila pentru ca restul lumii sa consolideze resursele FMI.
"Nu sunt pesimista. Primavara se simte in aer", a mai declarat directorul FMI, facand apel la europeni sa acorde importanta acestui mecanism de protectie numit Mecanismul European de Stabilitate (MES), o structura comuna permanenta destinata sa finanteze statele incapabile sa faca fata pe piata datoriei. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 11:04
Marea Britanie va fi cea mai afectata de criza datoriilor suverane din zona euro, de aceea bancile trebuie sa isi majoreze rezervele de capital, potrivit Comitetului pentru Politica Financiara, informeaza NewsIn.
Institutia de reglementare nou infiintata in Marea Britanie functioneaza in conditii de interimat, pana la aprobarea sa legala, anul viitor.
Guvernatorul Bancii Angliei si presedinte al noului comitet (FPC), Mervyn King, a declarat ca este inca necesar un plan care sa arate pietelor ca exista o iesire din criza datoriilor elene.
Primul set de recomandari al FPC se concentreaza pe riscurile implicate de statele puternic indatorate din zona euro.
Liderii Uniunii Europene (UE) au promis joi ca vor salva Grecia de la faliment, stabilizand economia zonei euro, cu conditia ca premierul elen George Papandreou sa adopte si sa treaca prin parlament, saptamana viitoare, un pachet de masuri de austeritate de 78 miliarde euro.
"Datoriile suverane si presiunile din sectorul bancar reprezinta cel mai real si imediat pericol", a spus King.
Raportul publicat de FPC nu impune limite pentru platile bancilor catre actionari, asa cum s-a intamplat in Statele Unite. mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 16:45