Schema de compensare pentru IT dezavantajeaza angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20% tocmai ca sa protejeze angajatii, sustine Raluca Bontas, partener Deloitte Romania.
"Schema de compensare a costurilor suplimentare impuse de transferul contributiilor de asigurari sociale pentru angajatorii din IT si cercetare - dezvoltare propusa de Guvern se afla in stadiul de proiect si speram ca, in urma dezbaterii publice, sa fie imbunatatita astfel incat sa nu existe tratamente diferite pentru angajatori.
Este esential ca macar de aceasta data sa fie luata in considerare parerea specialistilor si mai ales a celor direct afectati de aceste masuri", a spus Bontas, intr-un comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
Ea precizeaza ca, pe baza formulei de calcul pentru compensare prevazuta de proiect, costurile ar fi acoperite integral doar pentru o categorie de angajatori si partial sau deloc pentru alte categorii.
"Astfel, ar urma ca angajatorii care au decis sa majoreze salariul brut al angajatilor din acest domeniu cu 20% sa beneficieze, datorita schemei din proiect, de o acoperire a costului suplimentar. Trebuie totusi sa precizam ca o majorare de 20% a salariului brut presupune ca angajatorii doar si-au mentinut costul pe care il aveau la 31 decembrie 2018, in timp ce angajatii au primit mai putini bani.
Pentru cei care au crescut cu circa 28% salariul brut pentru a nu afecta netul angajatului, mecanismul de compensare propus nu salveaza mare lucru.... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:50
UDMR considera ca este necesar un echilibru "corect" intre obligativitatea de plata a statului si obligatiile cetatenilor sai, asa ca nu ar trebui sa se faca o diferenta intre institutiile publice si persoanele fizice sau juridice atunci cand vine vorba de plata unor datorii conform unei decizii a instantei.
Declaratiile ii apartin liderului grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, si survin adoptarii, luni, in plenul Senatului, a propunerii legislative initiate de patru deputati UDMR pentru modificarea si completarea OG 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii.
"In cazul datoriilor persoanelor fizice si juridice, statul calculeaza dobanzi, majorari si penalitati si pune in functiune un intreg aparat de recuperare a creantelor, in timp ce institutiile publice in sarcina carora au fost stabilite debite de plata isi permit sa amane plata cu anii.
Trebuie stabilit un mecanism clar de garantare a platii debitului institutiilor statului catre persoanele fizice si cele juridice. UDMR a elaborat un proiect de lege in acest sens, care a fost adoptat luni, 27 noiembrie, de plenul Senatului, in calitatea sa de prima Camera vizata", a afirmat Cseke Attila, potrivit unui comunicat transmis marti.
In opinia senatorului UDMR, intr-un stat de drept, si institutiile statului trebuie sa isi plateasca datoriile fata de cetateni, daca se asteapta ca acestia sa isi indeplineasca obligativitatea de plata catre stat.... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 23:06
Datoriile la buget au ajuns, in primele trei trimestre din 2015, la 47,93 miliarde de lei. Insa care sunt companiile care au sume colosale de dat la stat?
Numarul firmelor cu datorii la bugetul de stat a ajuns la 151.573 la finele trimestrului al treilea din acest an, la jumatate fata de cele inregistrate in 2012, cand erau 321.111 companii.
In 2013, am avut 197.862 de firme datornice, iar anul trecut au fost raportate 161.915 firme cu creante la buget, arata analiza realizata de KeysFin, firma ce ofera servicii de business information si credit management.
Si la nivel de valoare, datoriile la bugetul de stat ale firmelor, pe primele trei trimestre, au scazut semnificativ in ultimii cinci ani, de la 71,7 miliarde de lei in 2010, la 54,59 miliarde lei in 2014 si 47,93 miliarde lei in 2015.
Potrivit analistilor de la KeysFin, in structura datoriilor, cele mai mari sunt reprezentate, cum era de asteptat, de taxele neplatite la bugetul de stat (impozite pe venit, accize si ...citeste mai departe despre "Marii datornici la stat: O firma cu un singur angajat se afla in top 3" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 11:22
In patru ani, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate a ajuns la datorii de aproape 572 milioane de lei (circa 130 de milioane de euro) fata de angajatorii care trebuie sa isi recupereze banii pentru plata concediilor medicale.
Strategia pare sa mizeze pe faptul ca, de cele mai multe ori, angajatorii renunta sa se bata in instanta pentru acesti bani.
Intre timp, unele companii au recurs la actiune in instanta pentru a-si recupera banii de la stat, reusind sa obtina hotarari judecatoresti definitive: in unele orase, aceste firme sunt si singurele care au reusit sa primeasca banii.
Cele mai mari restante sunt inregistrate in Bucuresti, situatia fiind blocata si in alte patru judete din tara, potrivit lui Cristian Busoi, presedinte al CNAS in perioada 2013-2014.
El a precizat pentru Curs de Guvernare ca principala cauza care a generat aceste intarzieri in ultimii doi-trei ani tine de modalitatea de procesare a cererilor pe care angajatorii au fost obligati sa le depuna, dupa ...citeste mai departe despre "Statul ne e dator 130 de milioane de euro pentru neplata concediilor medicale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 08:09
Trezoreria SUA estimeaza ca va epuiza pana la 17 octombrie masurile exceptionale folosite pentru a amana atingerea plafonului de indatorare, in prezent de 16.700 de miliarde de dolari.
Congresul trebuie sa creasca limita de indatorare a SUA inainte ca aceasta sa fie atinsa la 17 octombrie, altfel Statele Unite vor intra in default pentru prima data in istoria tarii, a declarat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, adaugand ca legislativul "se joaca cu focul" prelungind negocierile.
"Congresul se joaca cu focul. (...) Daca statul american, pentru prima data in istorie, alege sa nu-si plateasca datoriile la timp, ne vom afla in default. Nu exista nicio varianta pentru a preveni intrarea in default daca nu avem suficienti bani pentru a plati facturile", a declarat oficialul american pentru postul CNN, preluat de Bloomberg.
Trezoreria SUA va ramane cu lichiditati de circa 30 de miliarde de dolari dupa data de 17 octombrie, insuficiente pentru a acoperi cheltuielile, care ajung la 60 de miliarde de dolari in zilele urmatoare.
SUA au fost nevoite sa opreasca incepand de marti o parte din activitatile statului federal, dupa ce Congresul nu a adoptat bugetul sau finantare pe termen scurt pentru anul fiscal inceput la 1 octombrie. Aproximativ 800.000 de angajati federali au fost trimisi in concediu fortat.
Blocajul bugetar din Congres a amplificat ingrijorarea ca legislativul nu va ajunge la timp la consensul necesar cresterii plafonului de indatorare.
Consecintele... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 11:12
Finlanda prefera sa se pregateasca pentru iesirea din zona euro decat sa plateasca datoriile altor state din uniunea monetara, a afirmat ministrul finlandez de finante Jutta Urpilainen in editia de vineri a cotidianului financiar Kauppalehti, preluata de AFP.
"Finlanda s-a angajat sa fie fie stat membru al zonei euro si consideram ca moneda euro este benefica pentru Finlanda. Totusi, Finlanda nu se va agata de euro cu orice pret si suntem pregatiti pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene", a declarat Jutta Urpilainen.
"Responsabilitatea colectiva pentru datorii (...) si riscurile altor tari nu reprezinta ceva pentru care trebui sa ne pregatim", a adaugat ea.
Ministrul a recunoscut intr-un interviu acordat cotidianului finlandez Helsingin Sanomat ca Finlanda, una din tarile din zona euro care beneficiaza de nota maxima triplu AAA din partea agentiilor de rating, "a reprezentat o linie dura" fata de planurile de ajutor financiar.
"Suntem constructivi si vrem sa rezolvam criza, insa nu in orice conditii", a afirmat ea.
Finlanda si-a exprimat reticenta fata de ideea de a permite Mecanismului European de Stabilitate (MES) sa achizitioneze obligatiuni pe de piata secundara in cadrul acordului survenit saptamana trecuta la summitul de la Bruxelles unde au fost anuntate masuri puternice menite a sprijini tarile cu probleme, precum Spania si Italia.
Anul trecut, Finlanda a cerut si a obtinut, in cadrul celui de-al doilea plan de ajutor... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 14:16
Comisioanele incasate de aranjori pentru oferte publice initiale efectuate in Europa au scazut in acest an la un minim record, bancile de investitii alergand dupa clienti pe o piata tot mai mica, saturata si afectata de criza datoriilor de stat din zona euro, potrivit unei analize Bloomberg, sustine Mediafax.Bancile au obtinut in acest an, in regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa, un comision mediu de 1,88% pentru organizarea de oferte publice initiale, cel mai mic din 1999, cand Bloomberg a inceput sa centralizeze datele.Totodata, listarile de peste un miliard de dolari din Europa au folosit in medie opt banci drept aranjori, fata de cinci in 2010, potrivit datelor prezentate de agentie."Sunt presiuni masive pe marje in privinta comisioanelor pentru IPO (initial public offerings, oferte publice initiale - n.r.). Comisioanele au scazut mult si e mai greu sa fim profitabili", comenteaza Viswas Raghavan, director pentru piete internationale la JPMorgan Londra.In total, 89 de banci din Europa au reusit in acest an sa participe la cel putin o oferta publica initiala, fata de 35 in Statele Unite.Printre noii veniti se numara Barclays si grupul rus VTB, care au intrat puternic pe o piata deja saturata.in acelasi timp, temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro au determinat companiile sa anuleze sau sa amane cel putin 24 de oferte publice initiale, cele mai multe din 2008.Credit Suisse, cel mai mare aranjor din Europa in acest an, a obtinut un comision mediu... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:42
CFR SA, prin Electrificare CFR SA, are datorii la stat de peste 224 milioane lei, din care 152 de milioane lei reprezinta penalitati, a declarat miercuri presedintele sindicatului DEF Romania, Alexandru Rascol."La SC Electrificare CFR, in ultimii ani, prin masurile de restructurare si reorganizare s-a redus considerabil numarul de salariati, de la 3.537 in 2005 la 2.815 in prezent.
Cu toate ca in ultimul program de restructurare se arata ca numarul salariatilor necesari pentru desfasurarea activitatii la interventii este de 2.950, ceea ce au spus reprezentantii Ministerului Transporturilor nu s-a intamplat.
Sub 2.950 de salariati la interventii devine vulnerabila activitatea in acest domeniu", a spus seful Sindicatului Liber al Dispecerilor Energetic Feroviar din Romania (DEF).Acesta a precizat ca daca, inainte, erau 40 de salariati la un district, acum sunt 25, deci insuficienti.
"La SC Interventii Feroviare, din 341 de salariati in 2008, in prezent au ramas 310, din care urmeaza sa fie disponibilizati peste 30. Datoriile catre stat sunt de 224 milioane lei, din care 152 milioane lei reprezinta penalitati. Ramura Interventii are de incasat de la clientul principal, CFR SA, 89 de milioane de lei.
Totodata, au fost acumulate datorii de peste 52 milioane lei, bani pe care Electrificare SA ii are de platit catre terti. De aici se poate trage concluzia ca nu prin disponibilizare se redreseaza soicietatea, in prezent vorbindu-se de 250 de disponibilizati", a adaugat Alexandru... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 12:08
Firmele din constructii asteapta in continuare ca statul sa le plateasca datoriile, desi valoarea acestora s-a diminuat cu aproximativ 50%, in contextul in care numarul proiectelor a scazut, a mentionat presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Cristian Erbasu, precizeaza NewsIn."Datoriile, teoretic, nu au crescut, chiar s-au micsorat. Companiile din constructii au dificultati pentru ca facturile sunt intarziate, problema acestora fiind cash flow-ul, deoarece ele, pe hartie, sunt pe plus", a spus Erbasu. Patronatele din constructii sustin ca problemele se pot rezolva prin incurajarea investitiilor.
Acesta mentioneaza ca datoriile aferente anului 2008, estimate la doua miliarde de euro, s-au micsorat in 2011 cu circa 50%.
"Proiectele private vor fi in acest an de trei ori mai mici decat cele finantate de la bugetul de stat.
Proiectele cu fonduri europene vor fi in crestere, dar efectele se vor vedea in 2012, deoarece anul acesta avem doar licitatii", a mai spus Cristian Erbasu.La sfarsitul anului trecut, reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii sustineau ca Guvernul are creante de peste un miliard de euro pentru lucrari finalizate in 2009 si ca, incepand cu 2010, constructiile civile au stagnat in Romania din cauza crizei financiare.Guvernul a intrat in 2010 cu o datorie de doua miliarde de euro pentru lucrarile finalizate in 2009 de catre constructori, din care au fost platite circa 50%.
In 2010 a avut loc o cadere dramatica pe... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 12:25