Politicile economice au condus la cel mai mare deficit bugetar din ultimii 7 ani si statul s-a indatorat deja cu peste 1.000 de lei pentru fiecare roman, avertizeaza deputatul USR Claudiu Nasui.
"Cel mai mare deficit bugetar din ultimii 7 ani. A iesit executia bugetara pe primele 10 luni ale anului. Statul a cheltuit cu 20.9 miliarde de lei mai mult decat a incasat. Vom avea cifrele finale abia in luna ianuarie. Ce inseamna asta? Inseamna ca statul roman s-a indatorat cu peste 1,000 de lei per roman. In total, in statul roman, s-au cheltuit cu 38.7 miliarde de lei mai mult, in doar 10 luni, fata de anul trecut", a scris Claudiu Nasui pe Facebook.
Totodata, acesta a explicat si "pe ce s-au dus banii".
"Salariile bugetarilor au crescut cu 14.3 miliarde de lei (+25.4%).
Dobanzile au crescut cu 25.5% ajungand la suma colosala de 11.2 miliarde de lei.
Asistenta sociala (de unde pleaca si pensiile speciale) a crescut cu 9.2 miliarde de lei. Doar la MAI s-au platit mai mult pentru pensii speciale cu 640 de milioane fata de anul trecut.
De unde toate acestea? Din banii nostri si din datorie", a conchis deputatul USR, membru al comisiei de buget-finante.
In schimb, reprezentantii Guvernului sustin ca economia merge bine, iar Darius Valcov, consilierul premierului Dancila, afirma ca veniturile statului vor creste in doi ani cu 25%.
Citeste si:
Executia bugetara dupa zece luni: Deficit triplu fata de 2017, investitii de numai 1,7% din PIBValcov: Sunt bani... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 09:58
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va centraliza pana in octombrie toate informatiile privind datoriile pe care persoanele fizice le au la stat, urmand ca, pana in 15 noiembrie, oamenii sa fie informati cat au de platit, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, subliniind ca se are in vedere acordarea unui discount de cel putin 10% celor care platesc pana la finele acestui an.
"Octombrie este termenul pana la care vom centraliza toate aceste informatii si vom pune ca si termen legal, ca sa fie coerenta in piata, martie 2019, termen de plata, ca si la cei care sunt pe anul acesta cu veniturile estimate pentru 2018. Dar, daca respectivii platesc pana la final de decembrie, atunci vom propune un discount zic eu substantial, mai mult de cinci la suta, minimum 10 la suta, pentru ca statul n-a avut acel rol activ, el n-a informat contribuabilul cand trebuia sa-l informeze. Si atunci, daca tot vii cu o astfel de centralizare, ca sa avem momentul zero, trebuie sa vii si cu un stimul consistent pentru ca oamenii sa-si plateasca. Daca nu, platesc in 2019, in martie. Imi doresc foarte tare ca 2018 sa fie anul in care efectiv curatam, stabilim, clarificam, pentru ca 2019 sa fie un an in care sa incepem si in zona privata curatenia, si in zona de contribuabil, sa stie omul ce a avut de platit, sa nu stea sa se gandeasca:oare ce o veni de la ANAF? Acum vine vreo decizie de impunere de ma lasa masca. Oamenii sa stie foarte clar: atat... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 09:54
Banca Centrala Europeana a avertizat statele din zona euro sa utilizeze actuala faza de expansiune economica pentru a-si reduce nivelul datoriilor, in caz contrar riscand sa submineze moneda unica si eforturile politice de consolidare a blocului comunitar.
"Recenta volatilitate de pe pietele financiare scoate in evidenta necesitatea de a utiliza actualul mediu macroeconomic favorabil intr-un mod mai decisiv pentru a cea rezerve fiscale si a reduce nivelul ridicat al datoriei. Acest lucru este indispensabil pentru increderea in moneda unica", subliniaza BCE intr-un articol pe tema recomandarilor privind bugetul UE, transmite Bloomberg.
Chiar daca BCE nu a mentionat o anumita tara, avertismentul este relevant in special pentru Italia, in conditiile in care autoritatile de la Roma se indreapta spre o confruntare cu UE din cauza planurilor de cheltuieli ale noilor lideri populisti.
Impreuna cu euroscepticismul exprimat de mai multi membri din coalitia la putere, aceste planuri au dus la cresterea cu un procent a randamentelor pentru obligatiunile italiene pe zece ani.
Pentru a impune disciplina fiscala in randul statelor membre, dupa criza datoriilor suverane, a fost introdusa o evaluare semestriala a planurilor privind cheltuielile guvernamentale si reducerea datoriilor, cunoscuta sub denumirea de Semestrul European. Insa BCE a aratat, in repetate randuri, ca procesul este unul prea relaxat iar statele membre nu fac suficient pentru a-si consolida finantele... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 11:03
Intre 180.000 si 200.000 de persoane fizice au datorii la bugetul statului sau la alte bugete publice, iar listele sunt finalizate si vor fi publicate luni, a declarat presedintele Agentiei Natioanle de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros.
ANAF anuntase ca va publica listele la inceputul lunii mai, dar a amanat publicarea pe motiv ca in saptamana 25-29 aprilie a crescut foarte mult numarul contribuabililor care au decis sa isi stinga datoriile sau sa isi clarifice situatia fiscala, potrivit News.ro.
Fiscul urmeaza sa publice doar numele persoanelor fizice care au restante la buget de cel putin 1.500 de lei.
Basescu, mesaj pentru ANAF: Sa fie corecta pana la capat. Sa publice si datoriile statului
"Listele vor fi urcate pe site luni. Nu as spune ca sunt liste ale rusinii, oricine poate trece printr-o astfel de situatie la un moment dat", a spus Doros, intr-o emisiune difuzata duminica la ...citeste mai departe despre "Lista datornicilor: ANAf publica azi numele persoanelor fizice care trebuie sa dea bani la stat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Mai 2016, ora 07:33
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat, luni, prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din ultimii 10 ani, iar cei interesati pot castiga ceva bani.
Perioada de subscriere se va incheia in data de 19 iunie.
Valoarea nominala a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei, iar titlurile sunt emise pe o perioada de doi ani. Emisiunea va fi scadenta la data de 25 iunie 2017.
"La data solicitarii, prin completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobanzii la care doresc sa cumpere titluri de stat, care trebuie sa fie cuprins in intervalul 1,75% - 2,15% pe an.
Dobanda platita investitorilor va fi fixa, nivelul acesteia urmand a fi stabilit si comunicat de catre MFP la momentul alocarii emisiunii, in data de 22 iunie 2015", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Finantele vizeaza sa atraga prin aceasta emisiune 100 de milioane de lei, insa valoarea ofertei poate fi majorata, in functie de cererea inregistrata in perioada de... citeste mai departe despre "Profit din datoria statului: Merita sa investesti?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 07:46
Datoriile cumulate ale statelor si companiilor la nivel mondial au crescut cu peste 40%, la 100.000 de miliarde de dolari, de la aparitia primelor semne de criza financiara, in 2007, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale (BRI), transmite Bloomberg.
Guvernele s-au indatorat pentru a scoate tarile din recesiune, in timp ce companiile au profitat de nivelul scazut record al dobanzilor pentru a atrage finantare ieftina, se arata intr-un raport trimestrial al institutiei financiare internationale.
Nivelul datoriilor a urcat cu 30.000 de miliarde de dolari
Nivelul datoriilor a urcat cu 30.000 de miliarde de dolari, de la 70.000 de miliarde de dolari, in intervalul cuprins intre jumatatea anului 2007 si jumatatea lui 2013.
In schimb, valoarea cumulata a actiunilor a scazut la nivel mondial cu 3.860 miliarde de dolari, la 53.800 de miliarde de dolari, in aceeasi perioada, conform datelor Bloomberg.
Cresterea de 30.000 de miliarde de dolari a datoriilor la nivel mondial este de circa doua ori mai mare decat PIB-ul Statelor Unite.
Indatorarea a crescut odata cu reducerea dobanzilor de catre bancile centrale, pentru stimularea cresterii economie, dupa prabusirea pietei creditelor subprime in SUA si falimentul Lehman Brothers care au declansat cea mai grava criza financiara dupa Marea Depresiune.
Randamentul tuturor tipurilor de obligatiuni, ale guvernelor, corporatiilor si cele garantate prin ipoteci, a fost de circa 2% in intervalul analizat,... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 08:59
Arieratele statului au ajuns la circa un miliard de lei la finele lunii martie, in scadere fata de cele inregistrate la sfasitul anului trecut si in limita stabilica cu FMI, a declarat marti secretarul de stat din Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina, potrivit Mediafax. El a precizat ca datoriile administratiei centrale au fost sub 200 de milioane de lei, in timp ce arieratele la nivel local au fost de 841 milioane de lei.
Arieratele administratiei centrale, ale bugetului de asigurari sociale si autoritatilor locale insumau la finele anului trecut 1,1 miliarde de lei si trebuie sa scada la 900 de milioane de lei pana la finele acestui an, potrivit memorandumului tehnic de intelegere la noul acord cu FMI.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat la finele lunii martie ca arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislatia permite un control mai bun, astfel ca in viitorul acord atentia va fi orientata spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problema serioasa.
In cadrul acordului stand-by semnat de Romania cu FMI in luna mai 2009, statul a raportat constant datorii restante catre firme cu peste 90 de zile si a cerut derogare de la indeplinirea tintelor stabilite la fiecare evaluare trimestriala a acordului. mai mult
Marti, 26 Aprilie 2011, ora 23:31
Datoriile statelor dezvoltate, estimate sa atinga in acest an un nivel record pentru perioada de dupa Al Doilea Razboi Mondial, sunt nesustenabile si risca o viitoare criza fiscala, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.In medie, datoriile statelor dezvoltate vor depasi 100% din Produsul Intern Brut in acest an pentru prima data de la razboi, a spus Lipsky, intr-un discurs sustinut la Beijing.
"Impactul negativ al crizei asupra finantelor publice trebuie rezolvat inainte sa inceapa sa afecteze recuperarea si sa creeze noi riscuri.
Principala provocare este de a evita o potentiala criza fiscala si de a crea, in acelasi timp, locuri de munca, sustinand si coeziunea sociala", a spus oficialul Fondului.
Viziunea lui Lipsky contrazice opiniile laureatului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, exprimate la acelasi forum, potrivit caruia pentru favorizarea cresterii sunt necesari noi stimuli fiscali, iar statele europene, concentrate pe austeritate, au perspective slabe.
Investitorii ar putea creste randamentele cerute pentru obligatiunile pe termen lung ale statelor cu 1-1,5 puncte procentuale, a afirmat Lipsky, ca urmare a unei majorari de 0,25 puncte procentuale de la debutul crizei financiare si a asteptarilor privind o cerere in urcare pentru imprumuturi in perioada urmatoare.
Datoria publica totala a Statelor Unite depasea 14.000 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut, in... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 09:45
Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) solicita o intalnire cu ministrul de finante pentru a gasi solutii in ceea ce priveste banii datorati de stat transportatorilor rutieri pentru transportul persoanelor defavorizate, amenintand cu oprirea activitatii daca nu se gaseste o solutie, relateaza NewsIn.Prin scrisoare adresata ministrului finatelor publice, FORT solicia ca in cel mai scurt timp posibil sa se accepte o intalnire cu reprezentantii Federatiei.
"In momentul de fata, situatia transportatorilor de persoane este dramatica, deoarece Ministerul Transporturilor inregistreaza datorii de peste 150 milioane lei fata de acestia, transportatorii ajungand in situatia de a avea conturile blocate si de a acumula penalitati fata de bugetul de stat" se precizeaza in scrisoare.
FORT aminteste ca a solicitat in mod oficial de mai multe ori Ministerului de Finante si Ministerului Transporturilor, incepand de la jumatatea anului trecut, compensarea datoriilor inregistrate de societatile de transport fata de bugetul de stat cu sumele pe care aceleasi firme de transport le au de incasat, urmare a transportului persoanelor defavorizate.
Transportatorii au mai solicitat guvernantilor gasirea unor solutii prin care sumele aferente deconturilor sa fie achitate mai repede.
"Din cauza faptului ca lucrurile se indreapta intr-o directie gresita, afectand grav, din punct de vedere financiar, societatile de transport de persoane, va aducem la cunostinta ca in maxim 30 zile de la... mai mult
Marti, 16 Martie 2010, ora 15:53