Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a analizat modul in care pandemia de COVID-19 a influentat economiile romanilor si relatia lor cu bancile, dar si intentiile viitoare de a se indatora.
Studiul releva ca 4 din 10 romani au economii, iar o treime dintre romanii cu economii au apelat la acestea in timpul pandemiei.
60% dintre ei isi pastreaza economiile la banca, fie sub forma unui cont de economii (41%), fie intr-un alt tip de cont (19%), in timp ce peste o treime spun ca nu isi tin economiile la banca sau ca nu au cont, se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
"Barbatii, tinerii intre 18 si 35 de ani, respondentii cu studii superioare, cu venituri lunare de peste 2.500 lei si care locuiesc in mediul urban sunt cei care au economii in proportii mai ridicate decat media", potrivit cercetarii.
Majoritatea romanilor - 90% - care a folosit serviciile bancare in perioada starii de urgenta sau de alerta s-a declarat multumita.
"40% se declara foarte multumiti, acestia sunt in special tinerii, cei cu studii superioare, cu venituri peste 4.000 de lei, din Moldova, Transilvania si Banat, in timp ce 51% spun ca sunt destul de multumiti", se explica in analiza.
In perioada starii de urgenta si/sau de alerta, 44% dintre romani au utilizat serviciile unei banci. Folosirea bancomatelor (77%), plata cu cardul la comercianti in magazine fizice (71%), online banking (57%), plati online (56%), mobile banking (46%), vizitarea sucursalei... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 10:48
Romania are cea mai mica pondere in PIB a indatorarii gospodariilor, sub 15%, potrivit unui raport inclus in publicatia electronica Focus on European Integration Q1/19 al Oesterreichische Nationalbank (Banca Nationala a Austriei).
Totodata, insa, are si cea mai ridicata pondere a gospodariilor vulnerabile la obligatiile financiare aferente creditelor contractate, cu cel mai mare procentaj al unui raport intre obligatiile de plata si venitul lunar de peste 40%, ceea ce se constituie intr-un risc relativ ridicat de neplata.
Doar 15% din PIB credite pentru populatie
Astfel, aparent stam mult mai bine fata de cea mai ridicata rata consemnata de Polonia (34%) si de media a zece state din centrul si sud-estul Europei (grup abreviat CESSE-10 in lb. engleza, ce include Bulgaria, Romania, Ungaria, Croatia, Cehia, Polonia, Serbia, Bosnia, Macedonia si Albania), care au avut o medie de 26% in anul 2017 (vezi graficul de mai jos).
Trebuie subliniat ca, in afara de Ungaria, Romania este singura tara din grupul CESSE-10 care a inregistrat o scadere a ponderii datoriei gospodariilor in PIB atat in perioada 2008 - 2013 (cand s-au manifestat efectele crizei economice) cat si in intervalul 2013 - 2017 (dupa depasirea crizei si reluarea cresterii economice robuste).
De retinut, OECD atragea atentia in 2017 asupra riscurilor potentiale crescute de avansul creditelor. In regiunea CESSE-10, ponderea creditelor imobiliare se situeaza undeva pe la 60% din total, adica la... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 12:43
Romania ar trebui sa se concentreze pe cresterea economica pe termen lung, iar pe termen scurt trebuie sa fie foarte prudenta, intrucat pericolele sunt aproape, a declarat, vineri, Hans Timmer, economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
"Vedem progrese in economia tarilor din regiune, rata somajului este mica, chiar mai mica decat cea dinainte de criza economica globala, ceea ce este valabil si pentru Romania. Deficitul de cont curent a scazut, in multe tari sistemele fiscale sunt mai sanatoase, iar povestile sunt de succes. Dar suntem foarte ingrijorati cu privire la unele aspecte", a spus expertul.
El s-a referit la schimbarile tehnologice si la faptul ca vom avea in urmatorii ani o inasprire a politicii monetare.
"Acestea ne vor duce pe un teritoriu necunoscut. Pericolul se apropie intr-un fel pe care nu l-am vazut destul de des in trecut. Iata de ce este foarte important sa fiti foarte prudenti in politicile pe care le adoptati. Sa nu cresteti deficitul de cont curent, sa aveti sub control situatia fiscala, sa aveti un sector bancar foarte stabil si sa aveti grija ca datoriile din sectorul privat sa scape de sub control, pentru ca veti avea nevoie de toate plasele de siguranta in urmatoarea perioada", a continuat Timmer.
Intrebat daca Romania este pregatita pentru a face fata acestor provocari, el a recomandat eliminarea presiunilor inflationiste si tinerea sub control a deficitului... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:38
Romania trebuie sa plateasca 1,2 miliarde euro catre Uniunea Europeana, in aprilie, din imprumutul stand-by contractat in 2009.
Suma totala de rambursat in acest an catre UE este de 1,35 miliarde euro, potrivit datelor transmise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), la solicitarea AGERPRES.
Romania mai are de platit, pana in 2023, peste 3,5 miliarde de euro la Banca Mondiala si UE.
Cea mai mare suma va merge catre UE, respectiv 2,46 miliarde de euro. Tara noastra a rambursat 1,263 miliarde euro, in 2017, catre cele doua institutii, in 2016 suma rambursata a fost de 113 milioane de euro, iar in 2015, de peste 1,83 miliarde de euro.
De asemenea, 2015 a fost anul in care a fost achitat imprumutul de la FMI. Catre aceasta institutie Romania a rambursat, in total, peste 2,49 miliarde de euro.
In perioada 2009 - 2017, suma totala rambursata catre cele trei institutii a depasit 6,21 miliarde de euro.
Graficul MFP arata ca 2015 a fost varful de plata pentru imprumut, adica 1,8 miliarde de euro, dar mai sunt inca doua plati mari in 2018 si 2019.
In 2018, Romania are de achitat 1,4 miliarde euro si in 2019 - 1 miliard de euro.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea Romaniei privind incheierea unui aranjament stand-by pentru o perioada de doi ani, in valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde de euro sau 17,1 miliarde de dolari SUA) si eliberarea primei transe in... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 14:37
Romania mai are de platit, in acest an, 53,9 milioane euro catre Banca Mondiala si Uniunea Europeana, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor Ministerul Finantelor Publice.
Din aceasta suma, in luna august vor fi platite 17,1 milioane euro catre Banca Mondiala, bani care reprezinta plati de dobanzi si comisioane, in iunie si iulie neexistand plati.
De la inceputul anului, tara noastra a platit circa 1,806 miliarde euro catre FMI, UE si BM. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro, a fost platita pe data de 1 ianuarie catre UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursari rate de capital, iar 46,2 milioane euro dobanzi si comisioane.
In data de 1 februarie, statul roman a platit 18,3 milioane euro catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiasi luni suma de trei milioane de euro catre FMI (dobanzi si comisioane).
De asemenea, pe 23 februarie Romania a platit 162 milioane de euro (rambursari rate de ...citeste mai departe despre "Cati bani mai are de platit Romania catre UE si Banca Mondiala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 14:29
Doi din trei romani au o datorie, iar in jumatate dintre cazuri aceasta depaseste 5.000 de lei, arata concluziile unui studiu de specialitate implementat de iVox in Romania si Polonia, prezentat, luni, intr-o conferinta de presa, de Kruk Romania.
Cercetarea releva faptul ca mai mult de jumatate dintre romani s-au declarat pesimisti in privinta situatiei materiale, indiferent de generatia din care fac parte, iar doua treimi dintre datornici au contractat credite din banci.
Concret, doi din trei romani au o datorie, iar in jumatate din cazuri aceasta depaseste 5.000 de lei. De asemenea, doua treimi dintre cei care au credite au contractat datoria de la banci, iar 20% de la rude.
Tot la situatia datoriilor, 20,19% dintre romani au declarat ca au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei in ultimii zece ani, iar 31,74% ca au contractat un imprumut mai mare de 1.000 de lei, in ultimul deceniu.
41% din romani declara ca bani conteaza, dar numai cat sa aiba un trai decent
Potrivit studiului, cand vine vorba despre atitudinea fata de bani, 41% dintre romani declara ca acestia conteaza, dar numai cat sa aiba un trai decent, iar 21% spun ca e bine sa ai cat mai multi bani cu putinta si cine nu recunoaste acest fapt minte sau este ipocrit. Mai mult, peste o treime dintre repondenti au mentionat ca isi doresc sa aiba mai multi bani decat in prezent.
Intrebati daca marturiile unor persoane cu experienta despre greutatile financiare i-ar putea ajuta sa iasa din datorii,... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 12:14
Cea mai indatorata natiune de pe glob este America. SUA are o datorie de 10 mii de miliarde de dolari, urmata de Germania, cu 2 mii de miliarde de dolari si de Grecia, cu 375 de miliarde de dolari. Faptul ca Romania este datoare este cunoscut de toti locuitorii tarii. Dar stii cu exactitate care este suma pe care o are de platit Romania?Fiecare roman are de platit 2.500 de dolari, in timp ce un american are o datorie de 33.000 de dolari, potrivit unei aplicatii dezvoltate de The Economist, care calculeaza, in timp real, fiecare datorie a oricarui stat de pe glob.La polul opus, cele mai putin indatorate state sunt cele din Asia si Africa. Printre tarile cu cele mai mici datorii publice se numara Belarusul, cu o datorie de doar 2,8 miliarde de dolari, Azerbaidjan cu 2,2 miliarde de dolari sau Mali cu 2,5 miliarde de dolari.Datoria publica a Romaniei se situeaza sub limita impusa de Tratatul de la Maastricht (60% din Produsul Intern Brut), fiind de 34,8% in prezent. Cu toate acestea, ritmul de crestere ingrijoreaza.
Urmareste in timp real datoria lumii.
Datoria publica a crescut cu aproape cinci puncte procentuale, in conditiile in care statul s-a imprumutat masiv anul trecut.Analistii economici sustin ca un nivel mic al datoriei publice, ca pondere in Produsul Intern Brut, nu inseamna neaparat ca nu poti intra in incapacitate de plata.In opinia analistului financiar Ilie Serbanescu, datoriile le-au facut bancile catre state si firme. "Din dorinta de a face bani,... mai mult
Duminica, 14 August 2011, ora 20:11
In primele patru luni, datoria externa a Romaniei a crescut cu 2,3% (2,11 miliarde euro) fata de finalul anului trecut, pana la 93,02 miliarde euro, conform NewsIn.Datoria externa totala era la finalul lunii martie de 93,40 miliarde euro. La finalul lui 2010, datoria externa totala a Romaniei se cifra la 90,91 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale BNR. Datoria pe termen mediu si lung reprezenta 79,3% din totalul datoriei externe a Romaniei in ianuarie-aprilie 2011, arata datele provizorii ale BNR, iar ponderea datoriei pe termen scurt a crescut la 20,7%.
La finalul lunii aprilie, datoria pe termen scurt a Romaniei insuma 19,30 miliarde euro, in crestere cu 4,7% fata de nivelul de la finalul lui 2010, cand era de 18,44 miliarde euro. Datoria pe termen mediu si lung a ajuns la 30 aprilie 2011 la 73,72 miliarde euro, fiind cu 1,7% mai mare decat la sfarsitul lui 2010, cand era de 72,47 miliarde euro.
Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, a crescut in primele patru luni fata de finalul lui 2010, pana la 16,99 miliarde euro, de la 16,02 miliarde euro, in timp ce datoria externa garantata public a coborat la 1,61 miliarde euro, de la 1,71 miliarde euro. Datoria externa negarantata public a scazut la 37,08 miliarde euro, de la 37,43 miliarde euro la finalul lui 2010.
Depozitele constituite pe termen mediu si lung in Romania de nerezidenti au crescut la 8,60 miliarde euro, de la 8,23... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 14:29
Deputatul PDL Adrian Gurzau ii reproseaza lui Mugur Isarescu, faptul ca i-a invinovatit pe romani ca au indatorat tara, in conditiile in care guvernatorul BNR a fost responsabil cu supravegherea sistemului bancar, informeaza NewsIn."Trebuie sa-i atrag atentia supra faptului ca a-i invinovati pe romani ca au indatorat tara e o eroare grava. Ca parlamentar care decide asupra mandatului domnului Isarescu, ma simt nevoit sa-i spun sa se opreasca din a face afirmatii care culpabilizeaza un popor intreg, pentru ca daca poporul a gresit inseamna ca nu a fost bine guvernata. Si nu a fost bine guvernata nici de guvernatorul BNR, cel care supraveghea sistemul financiar-bancar din Romania in toti anii premergatori crizei", scrie Gurzau intr-un comunicat remis vineri presei.
Democrat-liberalul sustine ca Isarescu este printre cei responsabili pentru amplitudinea pe care criza a atins-o in Romania prin faptul ca regulile permisive de creditare au fost girate de catre Banca Nationala.
"Este inadmisibil ca omul responsabil cu supravegherea sistemului bancar sa vina acum si sa arunce toata vina pentru creditele facute in anii anteriori, pe umerii cetatenilor. Vin si-l intreb pe domnul Isarescu: cetatenii au facut regulile permisive pentru credite? Ei le-au impus bancilor? Cetatenii au lasat bancile sa practice zeci de comisioane cum nu sunt nicaieri in lume? Cetatenii trebuiau sa intuiasca pericolele care pandeau sistemul financiar-bancar mondial?" spune Gurzau.
In consecinta,... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 13:31