Comisia Europeana (CE) a constatat ca, de la privatizarea esuata a societatii petrochimice Oltchim din Romania, in septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile in valoare aproximativa de 335 de milioane euro si, in consecinta, a decis ca Romania trebuie sa recupereze aceste ajutoare de la Oltchim, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
De asemenea, Comisia a concluzionat ca, deoarece au achizitionat activele in conditiile pietei, societatile care le-au cumparat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societatii Oltchim. Aceasta inseamna ca raspunderea pentru rambursarea ajutoarelor ii revine Oltchim.
"De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. In urma investigatiei am constatat ca masurile respective au conferit societatii un avantaj economic neloial, incalcand normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care Romania trebuie sa il recupereze in prezent. In acelasi timp, vanzarea majoritatii activelor Oltchim in conditiile pietei poate asigura un viitor durabil pentru activitatile economice ale societatii, fara a fi nevoie de sprijin public suplimentar", a declarat comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.
In aprilie 2016, Comisia a initiat o investigatie aprofundata pentru a stabili daca anumite masuri luate de Romania in sprijinul societatii Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, in special:... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:56
PLR, formatiunea condusa de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, propune stergerea unei parti din datoriile combinatului Oltchim, pentru ca acesta sa devina mai atractiv pentru investitori.
Deputatul liberar-reformator Romeo Radulescu, fost primar al orasului Ramnicu Valcea, a mentionat ca se poate da o hotarare a Parlamentului prin care societatea sa fie scutita de datoriile catre statul roman care sunt mai vechi de 3 ani de zile.
Ulterior, ea va putea fi privatizata, a sustinut Romeo Radulescu, citat de Evenimentul Zilei.
Daca statul sterge datoriile mai vechi de 3 ani de zile, atunci acest lucru nu se considera a fi ajutor de stat, asa ca Romania nu trebuie sa aiba aprobarea Comisiei Europene, arata politicianul, mai ales daca acestea nu vor fi convertite in actiuni, asa cum s-a intamplat in cazul Petromidia.
Ar fi vorba de o suma de 300 de milioane de euro, iar decizia ar trebui luata impreuna cu creditorii, a mai spus Romeo Radulescu.
Combinatul Oltchim a trecut ...citeste mai departe despre "Cum ar putea fi salvat combinatul Oltchim de la faliment" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:36
Contractele de confidentialitate cu firmele care vor sa participe la privatizarea Oltchim vor incepe sa fie facute de saptamana viitoare, existand deja vreo zece propuneri pentru privatizarea combinatului, a declarat, joi seara, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Oltchim este un caz vechi. Acum il stabilizam. Dupa o capacitate de circa 6% in ianuarie, acum suntem la 30% si de luna viitoare sper sa ajungem la 50%. De saptamana viitoare incepem sa facem contractele de confidentialitate pentru firmele care vor sa participe la privatizarea Oltchim. (...)
Avem deja vreo zece propuneri pentru privatizare. Dar nu poate fi privatizare mai devreme de iunie, pentru ca pana atunci trebuie sa reducem datoriile. Cu 800 milioane de euro datorie, Oltchim nu poate fi privatizat, pentru ca nimeni nu va da 800 milioane euro numai sa plateasca datoriile", a explicat Vosganian la Realitatea TV.
Ministrul Economiei a subliniat ca Oltchim este "ipotecat pana in dinti", deoarece, la cele 800 milioane euro datorie, se mai adauga obligatii de mediu si tehnologice de 200 milioane euro.
In ceea ce priveste obligatiile salariale fata de angajati, Vosganian a afirmat ca au fost platite toate, 100% si vor fi platite pana in luna mai.
"In clipa de fata toate salariile din trecut au fost platite, chiar daca, de la 1 ianuarie 2012 pana in prezent, Oltchim a lucrat cu o capacitate medie de 32%. Toate salariile, 100%, au fost platite si vor fi platite pana la 1 mai, ceea ce, in mod... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 09:32
Presedintele Traian Basescu afirma ca Oltchim are aprobare de la Comisia Europeana sa converteasca 200 de milioane de euro in actiuni ale statului, punctand ca nu stie de ce nu se face acest lucru si ca angajatii combinatului au fost mintiti de Guvern.
"Oameni mintiti, in primul rand de Guvern. Victor Ponta, ministrul Chitoiu ii anuntau inainte de alegeri ca va dudui combinatul. Asta e deosebirea dintre mine si ei - eu am avut curajul sa ies in fata romanilor, sa le spun cinstit ca nu putem sa le mai platim salariile. Ei au pacalit, si-au luat voturile, acum combinatul este in insolventa. Asta este viata", a spus Basescu, la B1 TV, intrebat cu privire la protestele angajatilor Oltchim.
El a precizat ca, in prezent, este nevoie de o expertiza foarte buna pentru a se putea lua o decizie in privinta Oltchim.
Potrivit presedintelui, Romania s-a "zbatut" doi ani de zile pentru aprobarea de catre Comisia Europeana a transformarii unor creante de circa 200 de milioane de euro in actiuni ale statului.
"Oltchim-ul are aprobare de la Bruxelles - 200 de milioane de euro, care erau datorii catre statul roman, pot fi transformate in actiuni ale statului si se stinge datoria. Am avut multe discutii cu Petromul sa nu taie Arpechim, sa-l lase ca parte a unui viitor complex Arpechim - Oltchim. Inteleg ca exista disponibilitatea Petrom-ului. De ce nu se convertesc datoriile de 200 de milioane in actiuni, nu stiu. E ceva cel putin ciudat si cred ca Guvernul ar trebui sa intre... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 09:18
Combinatul Oltchim, care a ajuns la datorii de peste 800 de milioane de euro, va intra saptamana viitoare in procedura de insolventa.
Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar provizoriu, a raspuns intrebarilor Business24, analizand ce se va intampla cu salariatii, cat va dura procedura, cand va reveni compania pe profit si cum se vor rezolva problemele combinatului cu creditorii.
Care sunt pasii imediati care vor urma dupa intrarea combinatului Oltchim in procedura de insolventa?
Pana nu se deschide procedura catre judecator nu este niciun pas de facut.
Deocamdata este facuta doar o cerere din partea consiliului de administratie al Oltchim. Probabil ca luni, marti, miercuri, saptamana viitoare, va fi un termen si doar daca judecatorul admite aceasta cerere se deschide procedura insolventei.
Dupa aceea, sunt lucruri imediate care se intampla automat, cum ar fi suspendarea executarilor silite. Inteleg ca undeva la Pitesti se incearca trei, patru executari silite. Acestea vor fi primele care vor fi vizate.
Dobanzile si penalitatile se opresc, nu mai curg. Creanta se ingheata la momentul deschiderii procedurii. Toate conturile bancare se inchid si se deschide unul singur si intr-un termen de 10-15 zile se convoaca si se tine o adunare a actionarilor care va trebui sa desemneze prin vot un administrator special.
Administratorul special va fi cel care, sub supravegherea administratorului judiciar, va fi cel care va gestiona afacerile societatii.... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 11:05
Stefan Vuza a declarat ca saptamana viitoare se va discuta cea de-a patra varianta de privatizare a Oltchim. Omul de afaceri a explicat ca este luata in calcul posibilitatea stergerii unei parti din datoriile pe care Oltchim le are acum, dar si atragerea unui investitor care poate face dovada ca va investi la Valcea aproximativ 100 de milioane euro.
"Niciun 'greu' din industrie nu vine daca datoriile sunt lasate la acest nivel. Combinatul Oltchim poate fi adus prin investitii reale la un profit anual de 20-30 de milioane de euro. Compania care preia aceasta afacere isi face niste calcule si nu doreste sa munceasca peste 30 de ani pentru a achita doar datorii. Un termen de cel mult sapte ani este unul corect", a spus Vuza, pentru NewsIn.
In acest moment datoriile totale ale firmei valcene se apropie de 800 de milioane euro. Doar creanta Electrica asupra Oltchim este de aproximativ 150 milioane euro, iar cea a AVAS de aproximativ 250 milioane de euro. Pentru a putea scapa de povara datoriilor care se acumuleaza constant la Oltchim statul are de ales dintre doua variante: fie privatizeaza combinatul cu un investitor strategic si accepta sa stearga o parte din creante, fie declara insolventa si face demersurile necesare pentru a opri definitiv activitatea la Valcea.
"Sunt multi cei care si-ar dori ca Oltchim sa nu mai existe. Cei mai interesati sunt cei de la PCC SE. Stiu ca se spune ca acest combinat este o gaura neagra care nu mai are nicio sansa de redresare. Este... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 15:33
Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa la care sa vina oricine, a anuntat, marti seara, premierul Victor Ponta.
El a precizat, la postul B1 TV, ca investitorul strategic va trebui sa isi asume datoriile combinatului, pastrarea locurilor de munca, realizarea investitiilor si derularea negocierilor pentru Arpechim. El a admis ca problema datoriilor Oltchim catre AVAS va trebui rezolvata inainte de a initia noul proces de privatizare.
Oltchim: Guvernul intervine cu ajutoare de urgenta, daca nu se platesc salarii timp de 2-3 luni
Premierul a sustinut ca si-ar dori la Oltchim si un investitor american, englez sau francez, dar a precizat ca investitorii din aceste tari dispun deja de propriile combinate si ca doar grupul rus TISE s-a aratat interesat in mod concret.
In privinta noii conduceri a Oltchim, seful Guvernului a aratat ca asteapta ca aceasta sa rezilieze toate contractele cu firmele "capuse", sa reporneasca sectiile care pot asigura o productie "realista", nu pe stoc, si ca colaboreze cu consultantul pentru stergerea datoriilor combinatului si pregatirea noii privatizari.
Mihai Balan, noul director Oltchim: Trebuie sa asigur o privatizare foarte buna
Intrebat cine este autorul planului guvernamental de "salvare" a Oltchim, premierul a aratat ca principala parte a... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 08:21
Omul de afaceri Stefan Vuza, unul dintre investitorii care au depus o oferta in cadrul procesului de privatizare a combinatului Oltchim, a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24, ca datoriile companiei, de peste 700 milioane de euro, nu pot fi stinse in mai putin de sapte ani.
Omul de afaceri a vorbit despre privatizarea Oltchim, dar si despre ce alte scenarii ar mai putea fi aplicate, despre inchiderea combinatului, despre salariati si despre Arpechim, despre care a spus ca este o rafinarie de care Oltchim nu este dependenta.
Va asteptati ca procesul de privatizare a combinatului Oltchim sa fie amanat?
Remus Vulpescu, cand am depus la 11.00 oferta, ne-a chemat separat pe fiecare si ne-a zis de cele doua ordonante ale lui Diaconescu si sa ne facem o pozitie proprie, pana la 12.30, cand ne va intreba.
Deci, era un deznodamant asteptat.
E clar ca acesta amanare favorizeaza pe PCC. Este fara sens. Nimeni nu depune dosarele in trei zile, cum sunt rusii. Texte din astea, ca rusii cer caietul de sarcini in limba rusa...asta-i motiv? Sa fim seriosi, in business-ul asta totul se face in engleza. Mai asteptam, sa vedem ce se intampla in urmatoarele zile.
Probabil ca se va anula de tot, toata privatizarea. Sunt 50% sanse sa se amane sine die.
Credeti ca, daca procesul de privatizare se va amana inca o data, exista sanse mari ca Oltchim sa fie lichidata?
Nu, ci sa se porneasca fara atata graba in a converti datoriile in actiuni, in a reesalona,... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 13:01
Oltchim continua sa mearga pe pierdere, desi directorul Constantin Roibu a implementat un program de investitii, in valoare de 371 de milioane de euro, intins pe durata a 13 ani, bani proveniti din credite de retehnologizare, garantate, in general, de stat.In ciuda masurilor adoptate de Constantin Roibu, a scutirilor de la plata TVA sau a altor taxe, combinatul Oltchim a inregistrat, in ultimii patru ani, numai pierderi.Oltchim are datorii, catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ce depasesc, in prezent, 540 milioane de lei, suma de 15 ori mai mare decat capitalul social al combinatului, conform datelor calculate de Evenimentul Zilei. Combinatul de produse petrochimice a inregistrat, intre 2008 si 2010, pierderi din exploatare de 311 milioane de lei, arata rezultatele oficiale publicate pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.Creditorul AVAS nu a actualizat datoria pe care trebuie sa o plateasca Oltchim. Presedintle AVAS, Mircea Ursache, sustine ca Autoritatea a avut un titlu executoriu asupra combinatului, pentru recuperarea datoriei, dar ca aceasta a ramas insa fara obiect, dupa ce guvernul Tariceanu a aprobat, in 2006, conversia datoriilor Oltchim in actiuni. La acea data, masura adoptata de guvernul condus de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, a fost considerata ajutor de stat pentru Oltchim, insa Comisia Europeana a declansat o investigatie privind legalitatea acestei initiative.In urma demersurilor lansate de CE,... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 10:55