Omul pe care Donald Trump il vrea ambasador al SUA la Bruxelles, profesorul Ted Malloch, sustine ca Grecia ar putea iesi din uniunea monetara, renuntand in acelasi timp la moneda unica europeana in favoarea dolarului american.
"Cunosc cativa economisti eleni care discuta cu cateva think tank-uri americane pe tema 'dolarizarii' economiei Greciei", a declarat Malloch, citat de ziarul The Independent.
In opinia profesorului american, o astfel de miscare ar da fiori Berlinului, in contextul in care moneda euro pare tot mai slabita, iar Uniunea Europeana pare sa scartaie din toate incheieturile sub presiunea valului nationalist care acapareaza tot mai mult teritoriu in tarile din vestul continentului.
Grexit ar fi cea mai buna solutie pentru eleni, in conditiile in care situtia supraindatorarii tarii se dovedeste "nesustenabila" pentru economia Greciei, crede aspirantul la postul de ambasador SUA pe langa UE.
Tema iesirii Greciei din zona euro este una recurenta in discursurile recente ale lui Malloch, acesta afirmand inca de la inceputul acestei luni, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca "din perspectiva unui economist, exista motive serioase ca Grecia sa abandoneze moneda euro".
Profesorul Malloch nu este nici un mare fan al Uniunii Europene si a monedei euro, prima fiind comparata de el cu o noua Uniune Sovietica care trebuie "imblanzita", iar cea de a doua cu o valuta care ar putea sa se prabuseasca intr-un an si jumatate.
Comentariile sale au atras... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 14:21
2Mai multi lideri din America Latina au felicitat poporul grec pentru ca a respins cu o mare majoritate planul creditorilor internationali ai Atenei si noile masuri de austeritate propuse de acestia, informeaza AFP.
"Grecia: Victoria totala a democratiei si a demnitatii", a scris Cristina Kirchner, presedintele Argentinei, intr-un mesaj pe Facebook, exprimand "in numele poporului si al guvernului argentinian intreaga solidaritate cu valorile poporului grec si cu liderii sai".
Ministrul grec de Finante si-a dat demisia: Accept dezgustul creditorilor cu mandrie
"Poporul grec a spus NU conditiilor imposibile si umilitoare care i s-au impus pentru o restructurare a datoriei sale externe", a scris Kirchner.
"Noi, argentinienii, stim despre ce este vorba. Speram ca Europa si liderii sai vor intelege mesajul de la urne. Nu putem cere nimanui sa-si semneze propriul act de deces", a adaugat ea.
Grecia a spus NU Europei: Tsipras ar urma sa se consulte cu Putin, Varoufakis si-a dat ...citeste mai departe despre "Grecia a spus NU Europei: Lideri din America Latina saluta votul de la referendum" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 14:52
Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a marit miza duminica, in ajunul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles, si a vorbit despre posibilitatea organizarii de noi alegeri sau chiar a unui referendum privind acordul asupra datoriei tarii.
Daca ministrii din zona euro nu vor accepta principalele reforme propuse de Grecia pentru a debloca urmatoarea transa de ajutor de care are mare nevoie, "ar putea exista probleme", a avertizat Varoufakis, intr-un interviu aparut duminica in Corriere della Serra, informeaza France Presse.
"Am putea reveni la alegeri. Am putea organiza un referendum. Asa cum mi-a spus prim-ministrul nostru (Alexis Tispras - n.red.), nu suntem inca lipiti de locurile noastre", a afirmat el.
Grecia a mai amenintat cu un... citeste mai departe despre "Grecia mareste miza in negocieri: Ameninta cu alegeri sau referendum" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Martie 2015, ora 17:53
Zona euro si FMI au ajuns dupa mult efort la un acord, in noaptea de luni spre marti, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei si platii unui ajutor financiar mult asteptat, inghetat de luni de zile si vital pentru o tara in prag de sufocare.
Dupa o reuniune de peste 13 ore, zona euro si FMI s-au inteles ca datoria Greciei sa fie redusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI, potrivit unui comunicat al Eurogrupului, citat de AFP.
Acest lucru reprezinta o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro pana in 2020, potrivit unei surse europene.
"FMI a vrut sa se asigure ca zona euro ia masurile necesare pentru a pune Grecia pe calea unei datorii sustenabile. Astazi, va pot spune ca acest lucru s-a facut", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, in timpul unei conferinte de presa ce a incheiat reuniunea Eurogrupului.
De asemenea, ministrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, suma blocata de cateva saptamani. O prima transa de in jur de 34 de miliarde de euro va fi platita in luna decembrie. Intreaga plata va fi efectuata in trei transe in cursul primului trimestru al anului 2013.
"Acordul a fost foarte dificil", a recunoscut presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, subliniind ca "a fost nevoie de eforturi semnificative de fiecare parte".
"Decizia va reduce fara indoiala incertitudinea si va intari increderea in Europa si in Grecia", a salutat seful Bancii... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:09
Republica Cipru, care tocmai a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene, aflandu-se la randul sau in dificultate financiara, a apreciat vineri ca este "pe nedrept" victima crizei datoriilor europene, cerand statelor din zona euro sa isi imparta datoriile in functie de marime.
La cateva zile dupa ce a cerut un ajutor financiar din partea UE si a FMI, ministrul cipriot al Finantelor, Vassos Shiarly, s-a plans ca insula se afla in dificultate dupa ce a "platit un pret prea mare" in stergerea a 107 miliarde de euro din datoria Greciei.
Planul de restructurare a datoriei elene, negociat la sfarsitul lui 2011 de Atena cu Institutul Finantelor Internationale (IIF), care reprezinta circa 40 de banci mari, asiguratori sau fonduri de garantare, a redus cu circa 50 la suta valoarea nominala a obligatiunilor Greciei.
Bancile cipriote detin cantitati importante din obligatiunile Greciei, iar Cipru a pierdut astfel 4,2 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 24 la suta din PIB, a precizat Shiarly intr-o conferinta de presa.
"Nu este drept sa fim nevoiti sa suportam asta", a adaugat el. "Era o problema europeana", a adaugat oficialul, precizand ca "ar fi trebuit sa impartim aceste datorii in mod echitabil".
Avand in vedere ca Cipru reprezinta 0,2 la suta din economia zonei euro, din care fac parte 17 state, insula ar fi trebuit sa piarda numai 200 de milioane de euro, adica "o suma neimportanta", a precizat ministrul, care a declarat ca intentioneaza sa ridice... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 18:50
Liderii bancilor centrale par a fi destul de calmi cu privire la iesirea Greciei din zona euro. Guvernatorul bancii centrale din Belgia vorbeste despre un "divort pe cale amiabila", in timp ce omologul sau irlandez spune ca o iesirea a Greciei nu este neaparat "fatala".
De asemenea, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, este de parere ca zona euro ar putea suporta iesirea Greciei din Uniunea Monetara, deoarece sistemul este in prezent mult mai rezistent decat acum doi ani, scrie BBC.
De partea cealalta a baricadei, analistii prevad lucruri oribile pentru sistemul bancar european odata ce o tara va parasi zona euro. Poate, cel mai important, e faptul ca orice afacere, de orice nationalitate, se va gandi de doua ori inainte sa isi depuna banii intr-o banca dintr-o tara care risca sa calce pe urmele Greciei.
Acest risc a fost deja evidentiat la inceputul anului, intr-o declaratie publica a Vodafone, GlaxoSmithKline, WPP si Reckitt Benchiser, care au declarat ca in fiecare zi isi transfera surplusul de cash intr-o alta valuta si in afara zonei euro.
Nu e vorba doar de companii. Cetatenii, de asemenea, incep sa-si scoata banii din bancile grecesti si sa-i tina in numerar sau sa-i transfere intr-un loc sigur, cum ar fi Germania.
Iesirea Greciei din zona euro ar accelera retragerea numerarului din bancile prezente in economiile vulnerabile, ceea ce ar determina cu siguranta noi cereri de imprumuturi catre BCE. In cele din urma, sistemul bancar al zonei... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 18:39
Daca nu vor sa confirme zicala "boala lunga, moarte sigura", oficialii greci trebuie sa ia o decizie cat mai rapida asupra tratamentului ce va fi aplicat muribundului stat elen. Din nefericire, premierul George Papandreou are de ales intre doua rele: sa sacrifice poporul sau sa fie nemultumeasca UE, ceea ce ar duce la excluderea Greciei din zona euro.Misiunea formata din inspectorii UE si FMI a parasit saptamana trecuta Atena, nemultumita de faptul ca Grecia a esuat in indeplinirea conditiilor care ar fi deblocat fondurile de finantare suplimentare.
Evenimentul a creat o distanta intre Ministrul de Finante Evangelos Venizelos si oficialii de care depinde soarta Greciei, ce pune in pericol atat cariera acestuia, cat si viitorul tarii.
Guvernul socialist va incerca sa puna in aplicare "tactica Samaras", denumita dupa liderul partidului de opozitie al Greciei, relateaza publicatia locala Ekathimerini.com.
Partidul PASOK (Miscarea Socialista Panelenica) va incerca sa renegocieze tintele Memorandumului (intelegerea de finantare semnata cu UE si FMI) si sa se elibereze de presiunea exercitata de Finlanda, rezultata dintr-un acord intre cele doua state, de pe urma caruia Grecia a castigat timp pentru plata datoriilor.
Aceasta este o abordare extrem de dificila deoarece nimeni nu stie cu adevarat cata rabdare vor mai avea partenerii statului elen.
Pana acum, FMI si oficialii europeni au inchis ochii pentru ca nu si-au permis falimentul Greciei.
Insa expertii au realizat destul... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 12:49
Criza datoriilor ameninta infectarea bancilor, iar semnalele de risc pentru stabilitatea financiara din zona euro arata culoarea rosie, potrivit BCE, informeaza NewsIn."Eu as spune ca da, semnalele de risc sunt rosii", a precizat Trichet, dupa o intalnire a Consiliului European de Risc Sistemic (ESRB), care avut loc la Frankfurt.
"Mesajul Consiliului este ca legatura dintre problema datoriilor si banci reprezinta cea mai serioasa amenintare asupra stabilitatii financiare a Uniunii Europene", a mai spus presedintele BCE.
Trichet, care prezideaza ESRB, a facut aceste remarci in contextul intalnirii liderilor europeni, de la Bruxelles, care vor discuta modalitatile de a impiedica falimentul Greciei, precum si conditiile pentru acordarea unui al doilea ajutor financiar acestei tari.
Uniunea Europeana incearca sa evite repetarea crizei financiare care a urmat prabusirii, in 2008, a bancii americane Lehman Brothers, determinand guvernele europene sa aloce mai mult de 5.000 de miliarde de dolari pentru a sustine sistemul bancar. mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 13:13
"Grecia trebuie sa iasa din euro si sa-si reintroduca drahma la un pret devalorizat in raport cu euro, ceea ce va avea un efect foarte important. Ar putea sa reprezinte pentru una-doua banci europene un nou Lehman Brothers. Cel mai pesimist scenariu ar fi caderea bancilor mari europene cu cea mai mare expunere fata de datoria suverana a statului grec", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.Datoria statelor periferice din zona euro ar putea declansa un noua serie de crize, avertizeaza fostul premier britanic, Gordon Brown.
Multe state europene se confrunta cu o problema majora de sustenabilitate a finantelor publice, in special pe partea de datorie publica.
In opinia economistului sef de la Raiffeisen, Ionut Dumitru, atat tarile din Europa cat si SUA, care are o datorie publica de aproximativ 90% din PIB, se confrunta cu mari probleme.
SUA risca sa atinga limita de datorie publica. In cazul in care nu se va aproba o crestere a limitei, SUA nu va putea sa-si plateasca datoria.
De asemenea, profesorul de economie Bogdan Glavan spune ca in urma crizei financiare din 2008, sectorul privat a fost salvat pentru ca mare parte din datoriile lui au fost preluate de catre stat.
In opinia acestuia, s-a reusit o amanare a deznodamantului.
"Ne-am salvat dintr-o criza punand bazele alteia. Vedem ca o serie de sisteme publice, precum cel de pensii, sunt nesustenabile, nu numai in tarile emergente ci si in cele occidentale. Avem tari cu datorii mari care nu au cum sa si le... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 19:13